32 cent , Henk gaat ervoor

boerderij.nl/Rundveehouderij/Blogs/…
jg

Laatste  |  

Reacties

van Ittersum
Heb het gelezen, ook de reacties gelezen. Je hoopt het niet maar een gewaarschuwd mens telt voor twee. Ook als je het artikel van gisteren in de Melkvee hebt gelezen over nieuw-zeeland, wees niet bevreesd maar sluit niets uit
mlkvhoudr
Hij verwacht een sanering van de melkveehouderij in nl en noemt dat consolidatie om t wat mooier te verpakken.

We gaan t wel meemaken wat er komt....
+2
van Ittersum
@mlkvhoudr onder het mom van.... geen oorlog zo erg of er blijven wel soldaten over
+2
de Haas
Ik snap niet dat er gasten zijn die het zo lekker vinden om voor niks of nog minder te boeren, en er nog over opscheppen ook.
+3
ricardo
@de Haas Henk doet gewoon verslag van zijn edf congres constateert wat er gebeurd schrijft daar over, hoor hem niet vertellen dat hij liever voor 32 cent melkt
+1
de Haas
@ricardo Ik bedoelde het meer in algemene zin maar ik krijg n.a.v. deze column niet de indruk dat Henk deze "uitdaging" uit de weg gaat.
+5
hofmiddelburg
Helemaal mee eens.
Ik ga er van uit dat deze boerenblog geschreven is in 1980.
+11
hans1980
Henk heeft geluk gehad van 130 naar 300 koeien zonder fosfaatrechten te kopen dat scheelt een slok op de borrel.

Nu door schaalsprong aan zijlijn blèren hoe het moet???

Geluk is een factor die hoger ligt, gezondheid is nog belangrijker wanneer ik zie hoe er in dk geboerd wordt geen weidegang , personeel > 2euro per liter groei is doel als maar groei die boeren zich kapot en opvolging bedankt ervoor

Tip koop een te dure trekker ga niet kostprijs boeren en groei niet...leef
+4
JappieJo
@hans1980 liever een boot dan😃👍
+2
verbi
Dit past de fabrieken wel die zeggen zie je wel het kan dus wel voor 32 cent, nou vergeet het maar. En RFC moet zich eens af gaan vragen wie hun toko gaat financieren als 70% van de boeren er de brui aan geeft.. Maar alles bij elkaar een achterlijke collum als hij niks beters weet laat hem dan zijn mondt houden.
Todi
@verbi Ach roepetoeteren is hot tegenwoordig.
van Ittersum
@verbi 70% , het wordt wekelijks hoger....

Onlangs zei een metselaar tegen mij: 5 jaar geleden was de economie tegen ons, geen werk en moest ik mezelf verhuren voor15 euro per uur om maar brood op tafel te krijgen en per dag uren in de auto . Nu anno 2019 hetzelfde werk, dicht bij huis maar wel tegen 50 euro per uur. Kortom schaarste maakt op den duur ook uniek en misschien wel duur. Natuurlijk is er een breakpoint voor aanbod en alternatieven. Maar misschien moet je eens realiseren dat we kennelijk met te veel maken en te veel hetzelfde maken en wat gaat de prijs dan doen.....we zijn dus niet meer uniek in wat wij doen, wel een harde feit en ik zie het verband wel wat met deze colum.
+4
George
@van Ittersum
Ik ken geen enkele metselaar die voor 15 euro kwam op rekening en ken er ook geen een die 50 Euro krijgt op rekening! Overdrijven is net als relativeren ook een vak. 😄
+2
van Ittersum
@George vriend van mij als zzp er moest zo wel de wintermaanden door. Iedereen ziet die mooie Vito' s rijden met mooie glimmende beletteringen maar net als bij ons is het niet allemaal rozengeur en maneschijn.
+2
robbies
Quote Reactie van @van Ittersum:
vriend van mij als zzp er moest zo wel de wintermaanden door.

een vijftiger die als ZZP-er voor 15 euro 's ochtends zijn bus moet starten. Dan is hij of geen goede metselaar of een hele domme. Mijn zwager is ook ZZP-er. Die mocht overal komen voor 15 euro, maar hij teerde nog liever in op zijn spaarcenten dan dat hij zijn eigen markt ging verzieken door onder zijn uurtarief te gaan werken. Heeft toch gewoon mooi door kunnen werken, want die prijsvechters bleken er geen hout van te kunnen.
+3
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @van Ittersum:
metselaar

Metselaars, voerleveranciers, bankmannen, vrienden, RMO-chauffeurs....het is een dolle boel bij Van Ittersum.
JappieJo
@kanniewaarzijn ken ze ook zulke mensen, schrijft toch wat lekkerder om 45 te doen dan 15 voor het zelfde werk
Elvis
@verbi zijn dr nog zat die lid willen worden
+3
jg
Het is voor de retail wel prettig om te weten dat er naast de dure PP-melk ook een goedkope HenkSchoonvelde - melkstroom is die niet meer dan 32 cent hoeft te kosten.
Coen
@jg , stalmelk / industriemelk zal hier in de toekomst vast niet meer gaan opbrengen dan die 32 cent per kg, de kostprijs van die melk zal dus nog lager moeten zijn.
+1
sorry
Quote Reactie van @jg:
t te kosten.

de pp melk gaat ook voor dezelfde prijs weg...
+4
weurding
Walgelijk stukje tekst
+2
van Ittersum
@weurding walgelijk omdat u iets leest wat je niet wil lezen of horen of dat de inhoud feitelijk niet juist is?

Wat krom is is en blijft krom , kun je wel ontkennen dat het krom is maar als een ander kan onderbouwen dat het krom is hoe ga je daar dan mee om.

Had ook liever het tegenovergestelde gelezen, maar ja dat staat er niet
+15
weurding
@van Ittersum vindt het provocerend zo van kijk mij eens... wat ik kan moet het gepeupel ook kunnen en anders stop maar, dat vindt ik walgelijk
+2
paul1
@weurding ja komt wel arrogant over
van Ittersum
@weurding dat is waar, het baart me wel zorgen dat bv die artikel in Melkvee over onze collega's in Nieuw Zeeland hun toekomst zien. En dan kun je hier je hoofd er wel voor wegdraaien maar één knippen met de vingers en het kan hier ook zijn. Ik denk dat de strekking van zijn verhaal kan zijn
+6
George
Wat een gekke Henkie , wat een ongelooflijke arrogant artikel. Wat een domme zever om Denemarken als voorbeeld te zien. KNMEG en HIG is wel van toepassing als het zo verder moet!
+8
weurding
@George iedereen weet hoe de vlag er in DK bij hangt, dus om daar een voorbeeld aan te nemen? 😉
+2
George
@weurding Die Henk spoort totaal niet , dat hij zoiets walgelijks durft te schrijven.
mlkvhoudr
@George hij geeft aan dat efficiency en schaalvergroting een kostprijsverlaging geeft. Dat kan kloppen toch? Jij ziet t als meer werk verzetten voor t zelfde geld, ik zit ook meer op de lijn t moet wel leuk blijven en anders een ander de lol
+1
George
@mlkvhoudr
Het is een dwaas . Alles en iedereen is en wordt duurder en hij wil voor een melkprijs van midden jaren 70 van vorige eeuw melk produceren. Succes Henkie en iedereen die net zo gek is.
+1
labella
@George Je vergeet dat Schoonvelde crossies melkt, schijnbaar kun je dan wel voor 32 cent melken.
+1
Achso
@labella welnee. Een mooi grapje wat ze daar doen in DK. Men berekend de EBIDTA per bedrijf, dan kloppen ze zich op de borst dat deze een beetje stijgt of gelijk blijft. Vergeten even bij te vermelden dat de veehouder tig uur in de week meer moet werken, onbetaald. Daarnaast een enorme risico stijging voor het geinvesteerde kapitaal, wat niet betaald wordt. En zo komt men op 32 ct. Ook in Dk zijn er maar weinig of geen die dat kunnen, als de oogkleppen af doen
van Ittersum
@George jij kunt het wel willen maar als je er niet meer voor krijgt waar moet je dan mee rekenen?
Maar is de tendens in Nederland anders dan? De grote bedrijven die werken vanuit de massa en de andere groep die werkt vanuit de marge door de krenten op te zoeken. En alles wat er tussen in boert het gewoon zeer moeilijk gaat krijgen? Sluit je ogen niet voor die scenario's. Tis al moeilijk genoeg om daar je keuze in te maken of nog erger , er toe worden gedwongen.
+2
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @George:
Die Henk spoort totaal niet

Het is een LTO-er, dus natuurlijk spoort hij niet. Feit is wel dat dit scenario al jaren bekokstoofd wordt door de overheid en LTO werkt daar al jaren aan mee. Concreet betekent dit: kleine extensieve boeren eruit, pachters eruit, boeren die op een plek zitten waar andere hoogdravende plannen zijn eruit...wat overblijft (voorlopig): de intensieve "efficiënte" ondernemers met moderne nieuwbouw, wat voor het oog van het kerkvolk wat lijkt en waarvan men denkt dat er op termijn zonder toeslagen gewerkt kan worden. Deze gedachte dateert nog uit de tijd dat de bomen tot in de hemel groeiden en men serieus dacht dat de geldstromen van het melken kwamen. Inmiddels zijn de zaken drastisch veranderd; veel bedrijven staan inmiddels onder water en men probeert te redden wat er te redden valt. Niet op de goede manier, maar dat is logisch als dit gebeurt door lieden zonder kennis van zaken.
+6
slagroomvla
Zinnig verhaal, kostprijs bepaalt toekomst, niet pp melk of andere nietszeggende kolder, wat als een nachtkaarsje uitgaat! Wat dat betreft gaan er nog veel de broek vol schijten die als nu denken dat ze voorop lopen...
+4
weurding
@slagroomvla maar ojee wat als de slagroom op de vla ontbreekt? 😄
+1
KuikenenKoe
Dat RFC aangeeft dat de garantieprijs te hoog is geeft meer aan dat RFC steken laat vallen tov de referentiebedrijven.
Teunis D
@KuikenenKoe Of dat de referentiebedrijven RFC als referentie gebruiken voor hun melkprijs. 😀
royale
Goed bezig Henk, ga maar lekker de varkenshouderij achterna en we gaan concurreren met de rest v Europa! Gelukkig zijn wij minder zwaar gefinancierd dan de Denen!
+3
hans1980
@royale denk dat henk als lto man en het gedachtegoed daarvan uitbrengt hij zijn koeien wel eens weidegang man geven

Anders dom gezever zelfs in de USA kunnen ze niet met henk z'n melkprijs uit de voeten dan helpt schaalvergroting ook niet meer of je moet alles in de schoot geworpen krijgen???
+1
Noorderling
Quote Reactie van @hans1980:
Anders dom gezever zelfs in de USA kunnen ze niet met henk z'n melkprijs uit de voeten

De grote bedrijven wel waar alles efficient gebeurt.
De kleine bedrijven waar 30jaar de tijd stil heeft gestaan en met 3 man 100 koeien wordt gemolken kan het inderdaad niet meer uit. Je zult je er verbazen hoeveel spreiding er is, maar helaas wel duidelijk wie er over blijft.
Achso
@Noorderling daar blijft er ook niet een over als de melk prijs onder de 15$ per hundredweight is.
Elvis
@Noorderling[quote]

3 man 100 koeien [quote]

Ook jaren gedaan met pa en broer, kostprijs nooit meer zo laag gehad.
ricardo
@Elvis arbeid ook mee gerekend in die situatie? 3x50000 euro?
paul1
@ricardo welke boer telt nou z'n arbeid ?
ricardo
@paul1 sorry beetje do. van mij🙈
puntertje
@hans1980 Henk ambieert ook nog een functie bij RFC geloof ik, garantieprijs uithollen terwijl geen enkele zuivelcoöperatie het afgelopen decennium zoveel ingehouden winst heeft bijgeschreven. Waar is die winst en waarom rendeert dat niet zodat ze nu een gemiddelde prijs willen uitbetalen van armlastige broeders die afgelopen decennium geen geld hadden voor broodnodige investeringen?
+1
Noorderling
Quote Reactie van @royale:
nk, ga maar lekker de varkenshouderij achterna en we gaan concurreren met de rest v Europa! Gelukkig zijn wij minder zwaar gefinancierd dan de Denen!

Alleen schaalvergroting is door grondgebondenheid en P rechten wel zo duur, dat schaalvergroting om kosten te drukken niet meer relevant is.
Wat is dan plan B, melk is gewoon keihard wereldmarkt. Als je ziet wat er in de VS en met name wisconsin aan de gang is, en dat een voorbode is voor NL dan gaan we het nog zwaar krijgen.

Had ook liever 40 cent gehad ipv 30, maar dat is niet de realiteit.. Kun je de andere kant op kijken en ingrijpen uitstellen, wordt een uitweg zoeken alleen maar moeilijker van. Het doel van een column is in ieder geval wel bereikt.
+11
Grazy
@Noorderling Wij boeren nu 11 jaar in Wisconsin, op de NL manier, 130 koetjes, 2 robots en volop weiden. We zijn één van de weinige die hier nog geld verdienen, vooral grote bedrijven kunnen hun rekeningen niet betalen. En ja er stoppen er veel maar de gemiddelde leeftijd lag ook erg hoog en sommige hebben gewoon veel te hoge kostprijs. Grote bedrijven kunnen meestal niet stoppen omdat ze er veel te diep in zitten.
+1
oubi
Hele goeie colum; zo gaat het in andere sectoren al jaren. In de varkenshouderij worden de varkens geproduceerd door degene die dat het goedkoopste kan. Daarom was de varkensprijs de laatste 10 jaar structureel te laag met veel afvallers. Nu door de varkenspest er een groot tekort is aan varkensvlees in de wereld, kan de prijs eindelijk naar een niveau waar het altijd zou moeten zitten. Bij de melkveehouderij gaat het net zo, behalve dan dat nederland zit met dure fosfaatrechten. Maar de varkensrechten waren ook ooit duur............
+1
George
Quote Reactie van @oubi:
u door de varkenspest er een groot tekort is aan varkensvlees in de wereld, kan de prijs eindelijk naar een niveau waar het altijd zou moeten zitten. B

Dus jullie zullen het moeten hebben dat er een keertje koeienpest komt. Anders komt het niet meer goed.
+2
ted9
Melk is gewoon een simpel product wat bijna overal geproduceerd kan worden. Daarom is er altijd te veel. En als er te weinig van is dan gaat de prijs omhoog en komt er een paar jaar later nog meer. Vooral ook lekker kennis blijven exporteren naar alle landen. De Chinezen willen het beste zijn in de techindustrie die delen ook al hun kennis ..........o nee toch niet.🙄
Melkboer16
De column op zich vind ik niet verkeerd en het zal ook anders gaan als wij denken!
Als je het echt zo somber inziet kun je beter vandaag de boel verkopen als morgen!
Echter ik loop al wat jaartjes mee en heb meer stormen meegemaakt,
+2
mlkvhoudr
Ik heb er nog even verder over nagedacht maar toch zie ik niet in waarom de mp laag zou moeten blijven omdat sommigen goedkoop kunnen produceren. Die sommigen kunnen toch ook niet aan alle vraag voldoen. Pas als er een groot gedeelte t kan zal de markt er door verstoord raken
Noorderling
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
Pas als er een groot gedeelte t kan zal de markt er door verstoord raken

een druppel bepaald of er te veel of te weinig is.
mlkvhoudr
@Noorderling precies dat zeg ik
+2
robbies
Matige column. Omdat de rest van Europa voor 32 cent melkt, moeten wij dat hier ook maar gaan doen? Omdat te realiseren, moet er wel eerst - a la Denemarken - een sanering plaatsvinden. Wat heb je dan bereikt? Er zijn een paar die het net iets langer volhouden dan de rest, maar de concurrentieslag met de rest van Europa kun je never nooit niet winnen.

Ik lees her en der de vergelijking met de varkenshouderij; dat was zo'n succesverhaal dat er enkele honderden miljoenen aan saneringsmaatregelen zijn gekomen, een totaal verrot maatschappelijk draagvlak en tal van bovenwettelijke kosten die de concurrentiekracht ondermijnen. Ik snap niet dat je het dan "logisch" vindt dat dat in de melkveehouderij ook gaat gebeuren.

Volgens mij begint goed ondernemerschap door net even iets anders te doen dan een ander. Waarom dan niet meteen heel Nederland Biologisch maken of enkel grasgevoerd melken, zoals de Ieren doen. Als er immers eerst toch een paar collega's om moeten vallen voordat de rest doorkan, dan zou ik eerder pleiten voor een pad dat nog nauwelijks begaan is. Wanneer wij hier voor 32 cent kunnen melken, kunnen ze dat in het oostblok namelijk voor 28.
grös
@robbies
Iedereen biologisch of grasgevoerd gaat niet werken, Nederland is exportland en dan nog word die bio niet allemaal verkocht. Grasgevoerd zou leuk zijn, daalt gelijk de productie, maar niet iedereen heeft zo'n mooie huiskavel, m.a.w. d'r zijn her en der gigantische stallen gebouwd op te weinig grond. En dan volgens het Deense systeem keihard melken, het is gewoon een duur systeem met een boel kosten tussen het voer dat op het land staat, en voordat het in de koe zit. En in DK hebben ze nog meer droogte als hier, maar beregenen is daar standaard, en geen fosfaatrechten, lagere grondprijs, kunt je ook afvragen als ze het daar al niet volhouden, waarom kopiëren we dan de Deense methode?
De Ieren hebben een klimaat waardoor het het hele jaar door blijft groeien, goedkope huisvesting.
robbies
@grös
Quote:
Grasgevoerd zou leuk zijn, daalt gelijk de productie, maar niet iedereen heeft zo'n mooie huiskavel, m.a.w. d'r zijn her en der gigantische stallen gebouwd op te weinig grond

Kwestie van een paar jaar consolideren. Daar heeft Henk ook niet zoveel moeite mee.
+2
Kid creole
Ja
+2
casev
Dus ze draaien in denemarken met 32 cent break even? Zit daar de aflossing ook bij, of doen ze daar in denemarken nog steeds niet aan? Die zogenaamde efficiente bedrijven daar zijn allemaal met ruim 2 euro gefinancierd, dus dat is zeker 10 cent aflossing, komt nog een 8% rente bij voor alle bankfinanciering.... 2 jaar lang een melkprijs van 32 cent in denemarken, en ze vallen allemaal!! Om.
+6
Kringloper
Neem vooral een voorbeeld aan Denemarken, het aantal faillisementen daar dendert rustig door!
+4
demelkboer
Wat ik van denemarken weet is dat op dit moment een groot deel van de "goed gemanagede" bedrijven gewoon te koop staat.
hypotheekboer
Jongens, don't shoot the messenger.
Kijk om je heen in de wereld en in welk krachtenveld RFC of welke andere afnemer zich moet bewegen. Loop eens een supermarkt in en kijk wat er te koop is. China vraagt echt niet om weidemelk, wel veilig en gecontroleerd. In andere landen zijn ze weer gevoelig voor andere zaken als VLOG of heumilch. Denemarken is dan weer nationalistisch is mij verteld dus daar moet Arla op staan. Als de krenten dan weer door een ander uit de pap gevist zijn, in welk segment beweegt jouw afnemer zich dan(de bulk?) en welke melkprijs levert dat op?
Kijk dan eens wat dichterbij om je heen. Hoeveel buurmannen hebben geen opvolging en wie moet/wil dat straks overnemen? Wat zijn zijn oudere stallen dan nog waard als duur voor grond en fosfaat betaald moet worden? Als buurman/land het voor 32 cent kan, pas dan goed op. Denemarken heeft de consolidatieslag al gehad en het is daar nog druk bezig. Eigenlijk zou hier de melkprijs nog hoger moeten zijn om die mogelijk te maken, maar ja, dan houden we hoge grond- en fosfaatprijzen en blijft geld wegvloeien uit de sector......
Henry1
Je kunt het leuk vinden of niet. Maar als er 32 cent betaald wordt zullen we het ervoor moeten doen.
Maar goed, NL heeft volgens mij tot nog toe structureel een wat hogere melkprijs dan de rest van de EU. Dus we moeten die voorsprong zien te houden en dan zitten we weer op de 35 cent die al jarenlang geroepen wordt!
Henry1
Wat ik me dan wel afvraag o.b.c deze column. Stel: je hebt nu een bedrijf met 80-120 koeien en daar kun je goed mee rondkomen. Wat ga je dan nu de komende jaren doen?

Groeien? En dan in sprongen of geleidelijk?
Of niet groeien? Of alternatieve inkomsten door andere producten of bijv. Planetproof/sterrenzuivel/bio erbij?

Ook omdat de discussie gisteren over pacht bedrijven wel heeft laten zien dat iets war nu goed is over 10 jaar niet goed meer hoeft te zijn.
Maar ook; als je nu gast groeien en kosten gaat maken en de prijs klapt binnenkort wel in elkaar dan red je het ook niet.
Afwachten wat er komt kan natuurlijk ook, maar ook dat is een keuze.
Noknok
@Henry1 groeien moet je doen in kleinere stappen, en als het dan effe wat minder gaat met de melkprijs . Dan hoeft dat niet te betekenen einde bedrijf. En doen wat bij je past.
+1
verbi
@Henry1 Of gewoon tevreden zijn met wat je nu hebt.
+1
hypotheekboer
@Henry1 kijk eens 10 jaar vooruit. Wat verwacht je dat er op je af komt? Wat moet je in die tijd om je bedrijf bij de tijd te houden? Vervangingsinvesteringen, asbest, emissie-eisen? Buurman te koop? Opvolging? Groei met de stappen die passen bij je bedrijf.
Je kunt het hele rijtje clichées opnoemen:
optimaliseren, groeien, optimaliseren, groeien
spantje plakken
Uiteindelijk gaat het om het rendement en het voortbestaan van het bedrijf. Kan daarom soms beter zijn om buiten de eerste tak te investeren.
harke
Henk kan makkelijk praten.
Hier elke dag hard werken voor de laatste rooie cent
Jan-T
Verstand komt met de jaren, maar als ze zestien zijn en het is er dan nog niet dan komt het ook niet meer.
Wat een idioot, die is nog te dom om voor zich zelf op te komen en goed te verzorgen.
Dan hoor je toch echt in een gesticht thuis.
+1
weurding
@Jan-T leerde mijn vrouw op latere leeftijd kennen... toen kwam het verstand ook😂
+5
mlkvhoudr
@weurding maar waar zat zij met haar verstand😉
+1
weurding
@mlkvhoudr denk op dezelfde plek als erica😁
mlkvhoudr
@weurding die is gewoon te eigenwijs om haar fout toe te geven 😄😄😄😆
+12
pieta
Quote Reactie van @weurding:
leerde mijn vrouw op latere leeftijd kennen

Maar toen was je er al mee getrouwd? 😁
Groen1
Rendement melkvee in mineur
nieuweoogst.nl/nieuws/2019/…
+2
jg
@Groen1 En ze leasden nog lang en gelukkig 😏
+1
grös
@jg
Ja die geleasde mengwagen kun je niet een paar jaar in de schuur zetten om even low-budget te gaan boeren..
En ik heb eens gelezen dat Henk 60.000 extra omzet en aanwas had door gebruik van Fleckvieh/NRB enz. Maar ik weet wel dat dat gevoelig ligt bij VELEN.
Elvis
@grös Henk ging ook van 10000 l weer terug naar 8000 liter per koe en 50 koeien meer melken. geeft je toch te denken #watweethenk?
+2
demelkboer
Henk geeft stof tot discussie den dat is sowieso goed. Nederland heeft een hoge kosten structuur en die is door schaal vergroting nu moeilijker te verdunnen. Vooral vaste kosten zijn in Nederland een groot probleem(grond gebouwen) Door het hoge aandeel vaste kosten kun je niet " schakelen" in tijden van slechte melkprijzen. Alle investeringen zijn gebaseerd op het best case scenario en dit vertoont veel gelijkenis met Denemarken. Via wat bevriende map mannen actief in denemarken krijg ik nog wel eens wat mee over de situatie daar. Een aantal bedrijven kan daar wat geld verdienen maar het grote gros is gewoon drama.
+4
Case max
Goedenavond voor 32 cent kun en moet je niet willen melken welke idioot die dat wil geen euro verdienen de slecht uitbetalende fabrieken lachen zich kapot dat leveranciers zich beneden kostprijs kapot werken die prijs is ook al de spotmelkprijs tussen 32 cent en dik in de 40 cent zit een degelijk verschil en dat is er nu aan de hand boeren moeten als leveranciers clubs gaan leveren en absoluut niet als einzelgangers
+1
Elvis
@Case max leverancierclubs zoals een coöperatie?
Case max
@Elvis nee zoals noorderland en de leerdammer leveranciers club
+1
Elvis
@Case max Noorderland is een coöperatie.
+1
grondlozeboer
@Case max het valt me wel op dat al jou reacties negatief over alles wat melkprijsgerelateerd is, maakt mij verder niet uit maar volgensmij moet je nadenken of je nog wel melk wil leveren.......
+1
mlkvhoudr
@grondlozeboer positief zijn over een dalende melkprijs heeft ook geen zin, de enigste manier om de krachten te bundelen is een collectief als bij de leerdammer is opgericht.

leveranciersverenigingleerdammercollectief.nl/

Nu zit 90 % van de melkveehouders bij een coop dus dan ligt dat anders
+1
grondlozeboer
@mlkvhoudr dat ben ik ook helemaal met je eens, maar vrees dat t voor de meesten niet gast veranderen, en als een groep het wel probeert word ie toch meteen afgeschoten, ondr t motto van t word toch niks
+1
mlkvhoudr
@grondlozeboer ik heb best veel collegas gesproken en net als bij ons denkt vrijwel elke collega dat zijn of haar koers t beste is. Zo lang je maar respect hebt en toont hoe de collega t ziet dat daar ook een kern van waarheid in zit kun je samen op trekken. Maar t is wel vreselijk ingewikkeld om bijvoorbeeld collegas te snappen die graag in een grupstal willen blijven melken. Maar als zo n collega dan gewoon goed draait en zo maar met een "imagenaire consumer" geconfronteerd word dan moet daar toch een groep voor opkomen want alleen word die uitgerookt en weggepest

(klik om te vergroten)

+2
robbies
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
groep voor opkomen want alleen word die uitgerookt en weggepest

Ze vonden vrij weinig medestanders in de discussie heb ik gemerkt, wel veel dubbel moraal. Veel collega's vinden het "wel logisch dat een consument daar bedenkingen bij heeft". Maar wanneer het vervolgens over PlanetProof of weidegang gaat en diezelfde collega heeft daar niet zoveel mee, dan worden er ineens vraagtekens gezet bij de wens van de consument
mlkvhoudr
@robbies ik ben van mening dat leerdammer waar ik lever veel sneller en meer moet doen aan unieke koop argumenten. Ook zoals vlog bijvoorbeeld zijn ze veel te laat mee. Daar doe ik overigens niet aan mee omdat alles weer voor leerdammer was en wij met een oncontroleerbare meerwaarde zaten.

Daar ontbreekt t vertrouwen nog teveel voor
spotmelker
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
Maar t is wel vreselijk ingewikkeld om bijvoorbeeld collegas te snappen die graag in een grupstal willen blijven melken.

Waarom? Als je zo'n stal hebt en de resultaten (bovengemiddeld) goed, wat is er dan op tegen? Bovendien zullen de meeste grupstalboeren bovengemiddeld weiden. Er zijn heel wat (ook nieuwere) loopstallen te vinden waar ik meer bedenkingen bij heb.
+1
mlkvhoudr
@spotmelker omdat ik iemand zijn knieen compleet versleten heb zien worden door een grupstal. Er zijn wel mooiere systemen om boer te zijn zou ik denken, daar zit de verbazing
labella
@mlkvhoudr Als ex-leerdammer vind ik dit een goed initiatief maar vrees gezien mijn ervaring met leerdammer dat het resultaat 0,0 is.
mlkvhoudr
@labella als eenling kon je beter tegen een lantaarnpaal aan gaan praten dan tegen een bel medewerker dat ben ik volledig met je eens. Of het collectief wat gaat bereiken wil en kan ik niks overzeggen, de kip broed en hopelijk is leerdammer zo slim om de leveranciers wat te wille te zijn.
Case max
@grondlozeboer goedemorgen zijn jullie tevreden over melkprijzen
grondlozeboer
@Case max ik lever helaas geen melk nu, ik fok jongvee opmaar de prijzen zijn ook te laag, daar zeg ik niks van, maar ik vroeg of jij wel melk wil leveren voor dit geld? Zo nee, er is meer mogelijk als melken
+1
paul1
@grondlozeboer to milk or not to milk
Case max
@grondlozeboer zit onder contract bij fabriek nog bijna 2 jr
+9
sunny boy
De EDF heeft nog nooit interessante cijfers opgeleverd. Bram Prins had het er ook altijd l over. Als je denkt dat het in DK voor mekaar is heb je niet goed gekeken. Waar ik me het meest aan stoor is de zin het kaf is van het koren gescheiden. Dus jezelf zien als koren en een ander als kaf.
+2
de Haas
@sunny boy Hoogmoed komt voor de val
+5
Jan S
Quote Reactie van @sunny boy:
Waar ik me het meest aan stoor is de zin het kaf is van het koren gescheiden. Dus jezelf zien als koren en een ander als kaf.

En dat zegt dan een Lto bestuurslid die zich voor het belang van alle boeren moet inzetten of zegt zich in te zetten. Hij laat duidelijk zien waarom veel melkveehouders steeds beter het kaf van het koren kunnen scheiden wat betreft de bestuursleden van agrarisch Nederland. Maar Henk en vele anderen maken het ons ook wel erg makkelijk.
jg
@sunny boy Dat is het probleem van EDF-studieclubjes en KLW-verkenners; ze gaan zich op een gegeven moment verheven voelen boven de rest door hun eigen cijfers te verheerlijken . Kostprijs en de Uitmergel -wijzer worden teveel als leidraad gekozen.
Jaap40
@jg uitmergel wijzer🤔🤔🤣🤣🤣
ricardo
@jg ken je de edf studie club?
+1
puntertje
@ricardo bij edf-nl scoren ze qua kostprijs eigenlijk altijd slechter dan het gemiddelde. Met bovengemiddelde bedrijven.
ricardo
@puntertje hoe kom je aan die kennis?
jg
@ricardo website
Case max
@grondlozeboer zit onder contract bij fabriek nog bijna 2 jr
grondlozeboer
@Case max en dan? Waar zou je dan aan willen leveren?
Is er nog wel veel keus?
Of zit je bij aware beneden die 6 ton melk?
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!