FrieslandCampina richt zich op weidevogelbeheer

Zuivelcoöperatie FrieslandCampina richt in samenwerking met de Vogelbescherming en stichting BoerenNatuur een separate stichting op om geld te collecteren en te kunnen herverdelen voor weidevogelbeheer.

Deel dit topic

Reacties

+1
jan.1
Allemaal aan de bedelstaf.
+1
Verdomd alweer herverdelen , waar heb ik dat vaker gehoord , ehhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh PP mELK
+3
puntertje
Net bericht gehad van de centrale kringloopwijzer dat mijn broeikasgassenberekening fout was gegaan omdat ze mijn agrarisch natuurbeheer niet goed mee hadden genomen. Toen dat wel was meegenomen steeg mijn berekende 'broeikasemissie'. Geen echte promotie voor weidevogelbeheer dus, maar nu gaat RFC voor de bühne weer net doen of ze zich er sterk voor maken. Het zijn lachwekkende windvaantjes geworden daar in Amersfoort.
de Haas
@puntertje Hè, kom op man! De burger vraagt erom, of zoiets.
casev
@de Haas die burger is compleet iets anders dan "de consument".....
+1
DeBoerin
Geen herverdeling maar een nieuwe stichting.

Vandaag 10:30 uur - Redactie Boerenbusiness
Zuivelcoöperatie FrieslandCampina richt in samenwerking met de Vogelbescherming en stichting BoerenNatuur een separate stichting op om geld te collecteren en te kunnen herverdelen voor weidevogelbeheer. Dat meldde Hein Schumacher, de CEO van FrieslandCampina, donderdag 27 juni op een bijeenkomst in Leeuwarden.

Agrarisch ondernemers met plannen voor weidevogelbeheer kunnen zich melden en zodoende geld uit pot ontvangen. Het geld in deze 'pot' wordt verzameld door bijdragen van bijvoorbeeld horeca- en cateringbedrijven die willen aangeven dat zij zich inzetten voor weidevogelbeheer. De CEO van de zuivelcoöperatie meldt dat er al concrete afspraken zijn gemaakt met enkele grote landelijk klanten. "Die partijen nemen zuivelproducten van ons af en willen aantoonbaar maken dat zij bijdragen aan het behoud van weidevogels."
De stichting voor het behoud van weidevogels is pas recent opgericht en dat betekent dat de plannen nog worden uitgewerkt. Dat is eveneens de reden dat Schumacher nog niet wil aangeven om welke klanten van de zuivelaar het gaat. Hoeveel agrarisch ondernemers hun plannen kunnen indienen en hoeveel geld er te verdelen is, is ook nog niet bekend.

Voorstellen toetsen
Wiebren van Stralen, de programmamaker bij FrieslandCampina, licht wel een tipje van de sluier op. Hij stelt namelijk dat ieder lid dat zich op dit moment al aantoonbaar inzet voor weidevogels of aanvullende plannen heeft, zich kan melden. De stichting toetst vervolgens die voorstellen en verdeeld het beschikbare geld.

"Dat gaat nu al om enkele tonnen (op jaarbasis) en de verwachting is dat we vlot een pot van meer dan €1 miljoen beschikbaar hebben", zo vertelt Van Stralen. "Per plan en boer moet gedacht worden aan een bijdrage van €5.000 tot €10.000."
+5
puntertje
Quote Reactie van @DeBoerin:
"Per plan en boer moet gedacht worden aan een bijdrage van €5.000 tot €10.000."

en hoeveel programmakosten per boer?
+6
Frans1
@puntertje idd. Ik denk ook direct aan de organisatiekosten van het geheel wat dit weer allemaal moet gaan beheren,en wat overblijft geven we aan de daadwerkelijke uitvoerder👎
+10
paul1
Ze zouden zich ook kunnen richten op zuivel
+3
christo2.0
@paul1 Dat is niet echt hun dingetje meer. Maakt geen ruk uit wat je in het pak stopt. Als je maar een duurzaam en mvo verhaal hebt. Het gaat om de verpakking, niet om de inhoud. Alleen heeft men niet door dat we zo niet mee kunnen op kostprijsniveau met onze buurlanden. Oja, maakt ook geen ruk uit. Sanering moet ook nog verder doorgevoerd worden. Duurzaam saneren, wie wil dat nou niet?
Achso
@christo2.0 heb je de onzinnig geregisseerde debatten niet gezien vrijdag op de NRM. Zitten RFC, Agrifirm, Rabo voormannen een oneindig stuk onzin te orakelen. Wat een pertinente belachelijke aanfluiting van de Nederlandse industrie. Normale kleren kunnen de schoffies niet eens kopen. ‚ Vroeger toen wij jong waren..‘ Gelukkig waren er bijna geen bezoekers, geen buitenlanders. Zielige vertoning
christo2.0
@Achso Nee, niet gezien. Heb je een link?
hans1980
@paul1 ja gaat tegenwoordig over zonnepanelen ,windmolens, %eiwit eigen, weidevogels, landschap etc
BertK
Hoort dit soort acties niet bij een belangenbehartiger thuis (of een collectief daarvan)?
producent
En wat als de inkomsten weer gaan zakken, springt RFC dan bij met ons melkgeld of zijn die boeren door wetgeving dan verplicht er mee door te gaan.
Als je dit echt wilt moet je 25 miljoen bij de postcode loterij halen.
BertK
@producent proberen!
KOC1981
@producent hadden ze daar niet net een lijntje naar toe gelegd?
+1
Wiebren
Maak het niet te ingewikkeld mensen.
Wie geld overheeft voor dit doel stort in de pot en krijgt een vermelding.
Wie geld nodig heeft om een plan te realiseren dient het in, wordt beoordeeld en krijgt het geld. Geld gaat naar boeren(collectieven).
+2
de Haas
@Wiebren Er is geen plan. Alle (on)kruidenrijk, plas-dras etc ten spijt. Afwisseling, daar gaat het om. Opstaller, weider, stalvoeren, maïs, tarwe, uitgestelde maaidatum. Deze bij elkaar in een gebied is het beste. Uit eigen ervaring. In dit gebied gaat de vogelstand zienderogen omhoog nadat we gezamenlijk juist uit het collectief zijn gestapt. Graag zou ik het predatiebeheer betaalt zien hebben, maar dit puur uit eigenbelang 😜
+2
de Haas
@de Haas Nog een ding vergeten. Triple maaier verbieden.
+1
Wiebren
@de Haas ook die afwisseling in zo’n gebied vergt vast wel eens een investering die moeilijk uit eigen zak kan komen.
Een pomp, een raster, aanleg van iets. Het gaat dus niet om een beheersvergoeding of melkgeld (is niet alleen voor RFC-leden) maar juist om kosten om het weidevogelbeheer te verbeteren.
Nadere details komen later, staat een bericht over op melkweb.
christo2.0
@Wiebren Stort rfc ook geld?
Wiebren
+1
huske
@Wiebren verwerken en vermarkten jullie ook nog melk?

Kreeg laatst al een mailtje van FC of ik de marketing op me wou nemen in een AH winkel
CorP
Quote Reactie van @Wiebren:
Maak het niet te ingewikkeld mensen

Alle gekkigheid overboord en weer gewoon witte melk verkopen..
de jonge
@Wiebren wij maken het niet ingewikkeld,dat word wel voor ons gedaan. er is door de bomen het bos niet meer te zien onderhand
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @de jonge:
er is door de bomen het bos niet meer te zien

Daar zitten in ieder geval geen weidevogels.
puntertje
Quote Reactie van @Wiebren:
Maak het niet te ingewikkeld mensen

Dat ingewikkeld maken is normaal gesproken het handelskenmerk van RFC.
+1
familie pelle
Snap de negatieve stemming niet. Kritisch zijn op fc is goed en vaak ook reden toe, maar velen zijn kritisch om het kritisch zijn. Hoor niemand over het debacle in Pakistan waar al enkele honderden miljoenen verbrast zijn of die fantastische mozarella fabriek fabrelac die na amper 2,5 jaar al weer sluiten moest.
Er wordt op deze manier EXTRA geld binnen geharkt voor boeren die zich inspannen om het weidevogels zo goed mogelijk naar de zin te maken. En wat het mooie is, zoals ik het lees kunnen boeren in samenwerking met collectieven zelf bepalen wat hun denken dat het beste is zonder over de schouder te hoeven kijken of er een bekeuringgeil ambtenaartje is met een koffer vol voorschriften en een meetlatje
+1
robotmelker
Als je het alleen al leest... staan mij de tranen meer in de ogen als de lach op mijn gezicht.

In den Bosch werdt gesproken over een voorzichtige omhoog gaande melkprijsverwachting... tot nu toe klopt dit niet..
Ook dat de melk niet meer verwerkt kon worden en uitbesteed moest worden drukte op het resultaat. Heel dat reductie middel van stal gehaald. Ik neem aan der er minder melk door 3de wordt verwerkt ... aan de melkprijs niks te merken.

Wel van allerhande andere bras is der bij gekomen... uitbreiding melkfabriek.. uitbreiding PP .. weidevogels.. koemonitor ..cdm...

Dus eigelijk is er van alles wat er in den Bosch vertelt is nog niks van terecht gekomen... BESTUURDERS VAN FC... waar bent U nu eigelijk mee bezig.... behalve dan dat U Uw eigen zakken aant vullen bent... wat dat weten alle leden wel!!
+1
Achso
@robotmelker ophouden met dat eiland denken in Nederland zou al veel helpen. Daarna een stukje realiteitszin, gaat het al stukken beter
+1
Koeien boertje
Staatsbos is hier voor 30 jaar geleden al mee begonnen.
Voor een paar jaar geleden kwamen ze erachter dat er geen vogeltje meer zat.
Tegenwoordig gaan ze voor de bloemetjes.
Tot er geen bloemetjes meer staan.

Wat Moet je dan om bodemleven te krijgen, heel veel onderzoek doen.
Tot de conclusie komen dat ze mest moeten hebben.

Wij gaan dezelfde kant op alleen betalen deze doodsteek zelf
producent
Subsidie is leuk maar alleen met een vaste waarde en eindtijd, anders ben je niet zeker van je investering. De mensen/organisaties die natuur subsidie regelen verdienen er meestal meer aan dan de uitvoerders.
RFC WORDT EEN MILLEU CLUBJE ,lijkt mij beter dat ze zich op melkzaken richten,boeren worden zo automatisch lid van een milleu orgaisatie wat ze heel niet willen en door hun strot heen geduwd worden,ik sta zometeen niet gek te kijken als we samengaan met clubjes als WAKKER DIER e,d die terroristische neigingen hebben.Ik hoop dat die leden raad eens wakker word en niet allen maar JA KNIKKEN.
+1
RFC WORDT EEN MILLEU CLUBJE ,lijkt mij beter dat ze zich op melkzaken richten,boeren worden zo automatisch lid van een milleu orgaisatie wat ze heel niet willen en door hun strot heen geduwd worden,ik sta zometeen niet gek te kijken als we samengaan met clubjes als WAKKER DIER e,d die terroristische neigingen hebben.Ik hoop dat die leden raad eens wakker word en niet allen maar JA KNIKKEN.
hans1980
Cvroegejr@online.nl">@Cvroegejr@online.nl vindt ik ook je moet al dat gaaies niet willen
achterhoeker2
De supermarkten kunnen nu niet eisen van de zuivelindustrie dat ze groen bezig zijn.
Maar ze moeten nu zelf ook met geld over de brug komen ipv het groene imago over de rug vd leverancier te promoten.
Het kost de boeren geen geld , en de supermarkten moeten nu zelf ook in actie komen.
de Haas
@achterhoeker2 De supermarkten moeten helemaal niets. Ze hebben een monopoliepositie, en die wordt flink uitgebuit.
christo2.0
Wanneer het geen melkgeld kost (of andere uitvoeringskosten) vind ik het een goed initiatief.
Op basis van vrijwilligheid een zuiver verdienmodel introduceren is gewoon goed. Maar hoe zuiver is het model?
Johannushoeve cv
Waarom het wiel opnieuw uitvinden als er al tal van die zoveel natuurorganisaties bezig zijn met de weidevogels zoals hier in Zuid-Holland de coöperatie de groene klaver. Deze coöperatie wil wel meer doen maar krijgt daar geen geld voor .
slagroomvla
Quote Reactie van @Johannushoeve cv:
Waarom het wiel opnieuw uitvinden

Hoe wil je anders de eer opstrijken? Ze willen de duurzaamste en groenste zuivelfabriek zijn, met geld uitdelen kan je makkelijk meeliften toch op bestaande initiatieven, de boer het werk en rfc de eer...
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Johannushoeve cv:
Deze coöperatie wil wel meer doen maar krijgt daar geen geld voor

Het zou toch mooi zijn als zo'n coöp extra geld kan genereren en daardoor meer kan doen via deze nieuwe stichting. Goed initiatief dus?
Wiebren
@Johannushoeve cv de cooperatie die je noemt kan ook een aanvraag doen lijkt me.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's frieslandcampina en vogelbescherming geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
43
DEELNEMERS
26
WEERGAVES
0