Kabinet trekt bijna miljard uit voor boeren

De financiële klapper van ruim 950 miljoen euro voor de land- en tuinbouwsector betekent een doorbraak voor de klimaatambities van het ’groenste kabinet ooit’. Boeren en tuinders kunnen met de financiële steun naar verwachting nog eens 6 megaton CO2 extra reduceren, daarmee kan de uitstoot van die sector worden geminimaliseerd in 2030.
telegraaf.nl/nieuws/1768147945/…

Deel dit topic

Reacties

Groen1
Kabinet trekt miljoenen uit voor inkrimping veestapel
Het kabinet zet het mes in het aantal varkens in Nederland. Van de ruim twaalf miljoen varkens verdwijnen er mogelijk anderhalf miljoen. Er gaat 60 miljoen euro extra naar een stopregeling voor varkensboeren. Ook komt er jaarlijks zo’n 70 miljoen euro beschikbaar voor boeren die overstappen naar duurzame landbouw, met minder vee.
ad.nl/politiek/…
casev
@Groen1 net nu er eindelijk goed geld verdiend word met die varkens. Wie gaat er op dit moment nou "vrijwillig" stoppen?
+1
robbies
@casev alle crediteuren netjes afwerken, eigen middelen overhouden na het stoppen, waardoor een 50+ er niet perse meer aan de bak hoeft en in het huis blijven wonen of het risico lopen dat er op je 60e weer een gat gegraven is. Ik zou het dan wel weten.
+1
christo2.0
@robbies De gouden eeuw is aangebroken voor de varkenshouders. Dan ga je niet stoppen wanneer je de mogelijkheid hebt om je verliezen te verminderen of je banksaldo te vergroten.
casev
@christo2.0 tot dat die ziekte hier ook over de grens waait. Dan is het hier ook boeken toe....
robbies
@christo2.0 wanneer je nu in de 50 bent, ben je gestart met het idee dat je bedrijf je pensioen is. Vandaag moet je zorgen dat je je pensioen zelf op orde hebt en kapitaal apart hebt staan om je gebouwen te saneren. Jij kijkt waarschijnlijk naar je buurjongens in Zelhem. Die draaien mooie cijfers nu en hebben de gebouwen op orde. Maar er draaien ook nog een heel dotje in Nederland met verouderde gebouwen, asbest op het dak en in Brabant nog aanvullende eisen. Wanneer je nog 1 of 2 jaar mooie winsten kunt draaien en daarna met een mooie beeindigingsregeling kunt stoppen, dan zie ik daar wel animo voor. Wanneer volgende maand de SRV opengaat zullen we het zien. Ik voorspel een flinke intekening
christo2.0
@robbies Jij kent ook mijn buurjongens. Maakt me wel nieuwsgierig.
Ken jij alle in en outs van de opkoopregeling? Ik niet.Wel dat China de eerste 5 jaar honger heeft. Heel erge honger. Voor 200 miljoen 1 miljoen varkens opkopen is een koopje. Dan kan je toch beter doorboeren? 200 gedeeld door 7.4 miljoen kilo fosfaat. Daar moet toch wel iets bij om van een warme sanering te sprekenn
robbies
Quote Reactie van @christo2.0:
Wel dat China de eerste 5 jaar honger heeft. Heel erge honger.

Een vergunning voor uitbreiding aanvragen kost hier ook 5 jaar. streep dat maar naast elkaar weg. heb je eindelijk je vergunning, keldert de varkensprijs weer in elkaar.
Investeren om de marktwaarde te verhogen bij verkoop (wanneer er geen opvolger is) is helemaal niet verstandig. Rest nu nog doorboeren en de gebouwen een beetje te optimaliseren.

In China kunnen dingen heel snel gaan. Op dit moment vindt er in China een kaalslag plaats, maar die vindt vooral plaats bij de kleine boeren. de grote jongens draaien leeg en beginnen weer gigantisch snel te produceren en bouwen er nog een flat langs. Dat gat dat China nu op de markt laat kan binnen 5 jaar zomaar weer ingevuld zijn door henzelf en vergis je niet; ook in andere landen wordt geanticipeerd op de Chinese honger. En wanneer de ASF hier naartoe gebracht wordt, is het met NL ook gedaan op de markt. Veel varkensboeren investeren nu in andere renderende zaken dan groei. In vastgoed of in grond.
mlkvhoudr
Eerste indruk is goed tenzij je op veen boert
+6
labella
@mlkvhoudr Hoezo goed? Dus u vindt het ok dat de linkse milieu maffia de Nederlandse economie sloopt?
mlkvhoudr
@labella ik word geen hardliner sorry daarvoor
putjesschepper
@mlkvhoudr dit meen je echt?
mlkvhoudr
@putjesschepper is toch wel bekend dat ik van mening ben dat er keuzes gemaakt moeten worden op de beperkte grond die we in nl beschikbaar hebben, als daar een warme sanering bij komt heb ik daar vrede mee
+3
KOC1981
@mlkvhoudr eens, maar misschien moeten ze ergens in het akkoord op laten nemen hoeveel die beperkt beschikbare ruimte dan exact is, want ik ben bang dat na een rondje krimp/bebossing/vernatting we weer met dezelfde problemen zitten als we nu niet laten vastleggen welke ruimte er in 2030 of 2050 over moet blijven voor landbouw.
mlkvhoudr
Twentsch Land
Warme sanering en vrijwillig.....ik heb daar geen probleem mee......hopelijk de prijs hoog genoeg dat die saneren wil er voor zich vrede mee heeft.....en voor die doorgaan hopelijk minder gezeur en regels ( of eenvoudige regels )
+6
labella
@Twentsch Land Neem maar van mij aan dat het allemaal njet zo warm en vrijwillig wordt dan u nu denkt. Daar ken ik de overheidsinstanties onderhand net iets te goed voor...
+1
Twentsch Land
In het artikel Ad/nl politiek geplaatst door groen 1 staat het te lezen. Daar mijn reactie op gebaseerd ...... het is idd afwachten of deze gedachte wordt toegepast........het klinkt in ieder geval al wel beter dan het beleid van afgelopen tijden.

@labella
+1
robbies
@labella Alle vrijwillige opkoopregelingen zijn allemaal een succes geweest. Die van begin deze eeuw in de varkenshouderij, waar uiteindelijk 4 tranches zijn uitgeschreven. Die van de koeien uit 2017 was ook binnen een mum van tijd ingetekend. De ROK-regeling in de varkenshouderij was overtekend en de verwachting is dat de saneringsregeling Veehouderij van deze zomer in de varkenshouderij ook ruimschoots overtekend gaat worden.

Ik hoop dat er bij de 950 miljoen ook geld zit voor begeleiding van de stoppende veehouder. Hier op het bord lopen er een paar die ontzettend blij zijn dat het vee vertrokken is, maar onderschat de psychologische klap niet wanneer het vee vertrekt.
+4
brabo
@robbies
psychologische klap??
jongen zo erg is het allemaal niet om geen koeien meer te hebben.
De dag dat ze geladen werden was inderdaad niet de fijnste van mijn carrière, maar daarna weer snel de knop om en door met de rest van je leven.
robbies
@brabo Dat is jouw ervaring, maar professionele zorgverleners denke er toch echt anders over. naober.nl/platteland/tussen-oe-en-mien/…
Twentsch Land
Per persoon heel verschillend, ik ken er een ( altijd vrolijk ) die zo van slag was dat hij een tijdje opgenomen is geweest.....goed is het nooit gekomen, keek altijd bedrukt na die tijd.

@brabo
pieta
@Twentsch Land Dat zou natuurlijk ook de uitzondering kunnen zijn. Ik ken er ook zat die gestopt zijn en daar zitten voor zover ik weet niet dat soort gevallen bij. Die hebben er gewoon vrede mee. Er natuurlijk ook weinig koeienboeren die in de armoede belanden na het stoppen.
+2
George
@Twentsch Land
Ik ben nog steeds iedere dag blij dat ik er vanaf ben. Ik heb me voorgenomen om nooit meer te melken en dat terwijl ik dat 21 jaar zonder morren heb gedaan. Ik heb graag wat vee in de stallen , maar blij dat het geen melkkoeien meer zijn en dat ik van die meest domme regeldruk af ben.
de Tank
@robbies ik hoop dat de mensen zich er zelf tegen kunnen wapenen want als je aan de psychische hulpverlening overgeleverd bent kom je van de regen in de drup.
+2
Farma_boerke
Zo zie je maar LTO doet toch wel goede zaken.
Bij het ter perse gaan van de uitspraak van de LTO dat de landbouw de klimaatambitie van 3,5Mton naar 6Mton kon opvoeren mits er betaald werd waren de negatieve reacties niet van de lucht hier. Dit terwijl we die extra reductie in megatonnen toch moeten leveren in 2040.

De landbouw ligt als enige op koers met bijna 25% reductie in 2018 tov 1990, daarom kan er meer. Voor dat meer gaat nu betaald worden, dat betalen was anders niet gebeurt. Zo kan er vrijwillig beleid worden gemaakt en een warme sanering uitgevoerd worden. Tuurlijk zal de burger wel weer commentaar hebben, nog meer subsidie naar landbouw, maar het moet toch gebeuren (of je nu in CO2 en opwarming geloofd of niet), liever betaald door heel NL dan zelf ophoesten als landbouw.

Zo kun je met een lange termijn visie ook ergens komen
matt
@Farma_boerke ik wil eerst toch wel eens zien,waar het benodigde geld vandaan gehaald word.
christo2.0
@matt Waarom?
matt
@christo2.0 ik hou maar vast rekening met toekomstige glb gelden van nul,dan valt het altijd mee
christo2.0
@matt Het verschuiven is zo makkelijk. En mag schijnbaar van Annie.
+1
christo2.0
@Farma_boerke Je kent de spreiding in de berekeningen? Het is krankzinnig om je op getallen vast te zetten wanneer er zoveel onzekerheid in zit.
Daarnaast rest de vraag wat we er mee op schieten. M.i. geen ene fluit. Dieraantallen opkopen en zo ruimte maken is het meest zinvol en gezien de demografische opbouw van de melkveehouders de enige logische keuze. Wat er nu gebeurd is een financiele injectie voor iedereen die geld verdient aan de boer. Lekker bezig die lto!
sorry
Quote Reactie van @Farma_boerke:
25% reductie in 2018 tov 1990,

1990 ??? was het maar zo...
slagroomvla
Nog even en je ziet net zo lief een mestauto als een rmo de dam af gaan...
nieuwoord
Wat ik eigenlijk niet snap is dat er nu zo een regeling is voor de varkens (op zich niks mis mee) maar voor rundveefosfaat er in notime een wet voor extra korting door gedrukt is. Dan hadden ze dat fosfaat zelf ook wel op kunnen kopen om der eigen fout te repareren.
matt
@nieuwoord dat schijnt dan weer niet te mogen van brussel.
dewittemotor
Wie betaald bepaald. Dus als de overheid met geld over de brug komt, kun je niet tegen bepaalde plannen/richtingen zijn. Als ondernemer zul je wel heel goed over de toekomst van jou bedrijf na moeten gaan denken. Ik vrees echter wel de eventuele addertjes onder het gras. Ik vind het een gevaarlijke situatie, waarin je zo een uitglijder kunt maken
+7
George
Misleidende titel weer. Er moet staan , kabinet trekt bijna miljard uit om boeren op te ruimen.
+2
John Spithoven
Als ik de steunmaatregelen kort samenvat

Geld voor
1 Emmissie reducerende maatregelen op gebied van stikstof, fijnstof en ammoniak
2 uitplaatsing bedrijven in de buurt van kwetsbare gebieden
3 opkoop varkensrechten.

Maar wat voor verbetering leveren de steunmaatregelen het klimaat werkelijk op en wat doet het met de positie van de boer.

Ik denk dat het voor beide, klimaat en boer, weinig verbetering oplevert.
christo2.0
@John Spithoven Emissie-arm maakt de boer arm.
Verplaatsen geeft grotere druk in andere gebieden.
Varkens opkopen hebben wij niets aan.
John Spithoven
@christo2.0 Maar ook het varkens wat hier niet groeit zal ergens anders op de wereld groeien. Wereldbevolking blijft groeien en de vleesconsumptie ook(in de wereld)

Dus wat is het klimaat beter af. We kunnen een muurtje om Nederland heen bouwen😂
j h p
@John Spithoven Is dat opkopen van varkensrechten geen staatssteun dan, dat was toch juist een punt bij dat nieuwe afromen van het rundveefosfaat?
jan.1
Quote Reactie van @John Spithoven:
Als ik de steunmaatregelen kort samenvatGeld voor1 Emmissie reducerende maatregelen op gebied van stikstof, fijnstof en ammoniak2 uitplaatsing bedrijven in de buurt van kwetsbare gebieden3 opkoop varkensrechten.Maar wat voor verbetering leveren de steunmaatregelen het klimaat werkelijk op en wat doet het met de positie van de boer.Ik denk dat het voor beide, klimaat en boer, weinig verbetering oplevert.

Zo denk ik ook,maar tegenwoordig gaat het er niet om of je gelijk heb,maar of je gelijk krijgt....
Stel even dat er geen geld beschikbaar komt,en de veehouderij wordt gedwongen te krimpen.....
Met dit geld potje wordt er warm gesaneerd,wie eerst komt eerst maalt.😃
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @John Spithoven:
Ik denk

Ik weet het wel zeker!

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
42
DEELNEMERS
23
WEERGAVES
0