Stoppende boeren dupe van fosfaatoverschrijding

WINSSEN - De Nederlandse veestapel moet het komende jaar nog met ongeveer 10.000 melkkoeien extra inkrimpen om te voldoen aan de Europese fosfaatafspraken. Vooral stoppende boeren betalen de prijs voor deze krimpoperatie.

Deel dit topic

Reacties

cornelissen
Ik moet nog zien dat de 20 % korting er weer af gaat, straks 10 % voor de fosfaatbank en voor de andere 10% wordt weer wel wat anders verzonnen, reductie of zo van de melkveestapel.
Kan natuurlijk nu niet volgens de wet, maar in een paar dagen kan e.e.a. passend worden gemaakt.
Voor de stoppende melkveehouders is het jammer, maar ik denk dat er geen enkele fosfaatrechten gekocht heeft, dus om niets gekregen.
+6
pieta
@cornelissen Wat mij betreft gaat de korting er helemaal af zodra we onder plafond zitten. Nog beter.
+1
de hoef
@pieta ik proef hier un stopper in spe
putjesschepper
@cornelissen precies net zoals fosfaatbank die belooft werd.
cowboys
@cornelissen wie heeft de garantie gegeven dat het bij 20% blijft?
co co
@cowboys niemand. het zou zo maar eens kunnen dat volgen de week de rechter zoogkoeien ook onder het melkvee plafon schuift
cowboys
@co co ik bedoel dat het voor het eind van het jaar geen 35% is.wat afgeroomd wordt.
Farma_boerke
Korting moet er binnen twee weken na bereiken plafond weer vanaf (en komt ook in de wet)
Amendement Geurts & Lodders 35208-10
Quote:
Artikel 77b
Uiterlijk twee weken nadat het totaal aantal fosfaatrechten niet meer bedraagt dan het fosfaat productie plafond, bedoeld in de staatssteunbeschikking van de Europese Commissie van 19 december 2017 (C(2017) 8483), wordt bij koninklijk besluit in artikel 32a, eerste lid, “80 procent” vervangen door “90 procent”.

Alleen het jammere is het feit dat de RVO dit moet monitoren (nu al geen mankracht, knelgevallenzaken 2017 (CBb) zijn nog niet eens afgerond, laat staan 2018 en alle bezwaren/beroepen) en het blijft politiek (hoe de wind waait.....)
+2
de Haas
@Farma_boerke Tegen die tijd is er wel weer een nieuw plafond bedacht
co co
@Farma_boerke geloof er maar niet in .weet je nog het kwartje van kok
van Ittersum
Voor 0 euro gekregen dus ze hebben nog even te gaan
Bietenbrug
@van Ittersumde stoppers zijn eerst bestolen van hun melkquotum en nu worden ze nog weer een keer bestolen door de graaiers in Den Haag.
+4
van Ittersum
@Bietenbrug leg uit, hoezo bestolen. Je had ook kunnen zeggen ze hebben twee kans gehad om de gekregen kapitaal te verzilveren
+3
Bietenbrug
@van Ittersum ze zijn slachtoffer geworden van de cowboys die dachten dat de bomen tot de hemel groeiden met hun ongebreidelde groei. Kort die groeiers maar extra ipv de stoppers te slachtofferen.
+7
KuikenenKoe
Quote Reactie van @Bietenbrug:
Kort die groeiers maar extra

Ja, en ook nog op een boerenkar met pek en veren door het dorp rijden en dan op het dorpsplein op het schavot om ze daar eerst natuurlijk met rotte eieren en tomaten te gaan bekogelen .

Dat zal ze leren die groeiers
+4
Henry1
@Bietenbrug wat zeur je nu. Als je niet groeit kost het toch ook niks.

En als ze wel geld uitgegeven hebben of moeten uitgeven aan fosfaatrechten of melkquotum dan zijn ze toch gegroeid.
Waarom heb je anders last van de groeiers???

Volgens mij zijn juist de stoppers afhankelijk van de groeiers als ze nog wat willen beuren.
Henry1
@Bietenbrug of maak je een grapje
van Ittersum
@Henry1 moet wel
+1
Bietenbrug
@Henry1 Ik ben bloedje serieus. Laat diegene die fors hebben uitgebreid maar inleveren. Niet de bedrijven die gestopt zijn. Die hebben part noch deel aan het overschrijden van het fosfaatplafond.!
+1
putjesschepper
@Bietenbrug volgens mij was er een melkfabriek die zei kom maar op met die melk.ook rabo zij telkens,wat we hier meer melken verdampt op de werelmarkt.nu dat fabriek het niet aankon helpt rabo hun nog even een handje om in te krimpen.ook natuurmonumenten roept overal waar ze aanschuiven dat er 40 procent minder koeien moeten komen waar de zelfde fabriek mee in bed ligt.en nu zeggen dat het weer heel goed gaat met coöperatie dat komt alleen maar door veel minder melk.voordat ik hier neergezet wordt als negatief iemand helaas slecht nieuws ben altijd zeer positief. Alleen op de manier waarop dit is gegaan heb ik geen goed woord voor over.nou goede zondag iedereen ga met gezin genieten van het weertje😎
+1
bio boer
@Bietenbrug ach je hebt ze gratis je had ook niks kunnen krijgen het liefst had ik ze helemaal niet gehad daar heb ik inmidels ook al weer vrede mee
+1
de Tank
@Bietenbrug als je je zo slachtoffer voelt ben je vooral slachtoffer van je eigen gedachte.
bio boer
@van Ittersum er zijn ook die hebben 2 keer gekregen hebben eerst melk quotem verkocht nu stal vol jongvee hebben ze weer fosfaat gekregen
van Ittersum
@bio boer "wie niet steelt of erft, zal werken tot hij sterft"
bio boer
@van Ittersum kan me er niet druk om maken meschien heb ik ook nog eens geluk want dat was het
cowboys
@Bietenbrug je kan het ook anders bekijken de groeiers die melkquota bij gekochten zijn opgelicht .want ze hebben het weggegeven voor fosfaatrechten en die beginnen ze nu weer af te pakken terwijl er nog zijn die nog steeds aan het betalen zijn voor het melkquota aan de bank.dus wie zijn hier het slimst?
+1
BertK
@cowboys melkquotum zou verdwijnen, dat was lang tevoren aangekondigd.
+2
van Ittersum
@BertK exact, dus die stelling kun je wegstrepen. Blijft over de waarde van de fosfaatrechten die is niet door de overheid vastgesteld maar door de medecollega,'s . Oftewel de opruiende stelling van @Bietenbrug kan zo de prullenbak in. Tis gewoon marktwerking als reactie op een overheidsbesluit
+1
cowboys
@BertK dus degene die zijn melkquota verkocht heeft en in 2015 weer is begonnen met melken zijn slimmer dan degene die hun melkquota waardeloos hebben laten maken.of zie ik dat verkeerd?
van Ittersum
@cowboys als ze op 2/7 maar genoeg vee hadden
cowboys
@van Ittersum al hadden ze maar het zelfde aantal als toen ze het melkquota verkochten.geef je toe dat ze het slimmer hebben aangepakt dan degene die hun melkquota waardeloos hebben laten maken.
van Ittersum
@cowboys hoeveel vingers heb ik nodig die dat gedaan hebben?
cowboys
@van Ittersum het gaat er niet over hoeveel het er zijn . Het gaat erom waren degene die melkquota verkochten en in 2015 weer begonnen te melken slechter af dan degene die hun melkquota waardeloos hebben laten maken. Simpele vraag toch.
BertK
@cowboys Die hebben het risico genomen dat een nieuwe produktie-beperking niet aan melkquota gekoppeld werd. Hebben strontveel mazzel gehad, heeft niks met ondernemerschap maar alles met gokken te maken. Over hoeveel P-rechten zou je praten in procenten?
cowboys
@BertK zou je het is niet anders bekijken die zijn melkqota waardeloos heeft laten maken is ook een keuze heeft niets te maken met gokken. je zei zelf al dat het lang van tevoren was aangekondigd dat het eraf zou gaan. dus feitelijk zijn degene die hun melkqota waardeloos hebben laten maken en niet grond gebonden dus 8.3 korting op de p rechten als ze die er weer terug erbij gekocht hebben en nu er weer vanaf willen dik genaait toch.met 20% als het daar bij blijft tot het eind van het jaar wat ik niet denk of ze voelen die niet dat ze genaaid worden of ze vinden het lekker.
overstekend wild
@BietenbrugMisschien hadden ze die ellende nooit waarde moeten geven, dat had een problemen gescheeld. Je mag ze gebruiken, wie ze niet gebruikt of stopt levert ze in en word gelijkmatig verdeeld over de rest
kanniewaarzijn
"De andere optie was een generieke korting. Dan hadden alle boeren rechten in moeten leveren. Dan waren er nog veel meer boeren de dupe".

Je weet toch niet of je hier nu om moet lachen of moet huilen!
+1
kanniewaarzijn
@kanniewaarzijn Ik denk het laatste maar. Wat een trieste uitspraak...
Melkboer16
Ach jammer voor de stoppers! Ik ken boeren die hun melkquotum voor een habbekrats weg hebben gegeven in de laatste jaren van de quotering!
Ik ken er ook een aantal die gestopt zijn vlak voor de invoering van de fosfaatrechten en daar zijn ook een aantal wijze mannen bij waaronder ons aller @JanCees !en een wijze watergraaf!
Wat is het fosfaatrecht aan het einde van dit jaar nog waard dan?
Begin deze week ff een hobbeltje maar er komt nu weer genoeg los zo te zien en er is weinig vraag!
@Melkboer16 Kost aan het eind van het jaar de helft van wat het nu kost .
+1
BertK
@Detukkeroettwente door een lagere p-prijs of door een hogere melkprijs? Alles is relatief immers.....
hans1980
@Melkboer16 vraag komt wel aanbod zal na invoering 20% dalen vele verkopers wachten gewoon een jaar .
Na dinsdag al dus ga maar uit van een correctie op quotum.nu
Bietenbrug
@hans1980 dat denk ik ook dus, stoppers die niet hoeven te verkopen wachten wel tot die 20% is teruggedraaid en de groeiers zullen toch moeten kopen of leasen. Bij minder aanbod zal de prijs vanzelf weer stijgen!
matt
@hans1980 lease word te duur,dus je zal iets moeten.aan de andere kant
Ze hebben weer eens iets ingevoerd,wat ze niet (kunnen) handhaven.
Hoor nog steeds niks over een fosfaatconstatering,dus maar gewoon blind
Door doen en maar zien waar het schip strandt?
de Tank
Flauwekul, stoppende boeren hebben op 2 7 2015 80% fosfaatrechten gekregen wat ze nu extra kunnen verzilveren.
+1
labella
@de Tank Die heeft iedereen gekregen alleen de stoppers worden ze nu weer gedeeltelijk afgestolen en dan is er in mijn ogen sprake van rechtsongelijkheid.
+2
co co
@labella klopt komt ook weer voor de rechter . en die zal kijken wat er is af gesproken bij de in voering van de wet . en niet wat ze nu gaan wijzigen . kijk maar naar de vorige uitspraak(tijdens de wedstrijd spelregels veranderen is de minister onder uit gegaan )
+2
Noknok
@labella je had ze 3 jaar geleden ook kunnen verkopen met 0% korting mits je grondgebonden was. Maar toen was de prijs niet genoeg. Vorig jaar was de prijs gemiddeld hoog had je ze kunnen verkopen met 10 % korting en eventueel goedkoop terugleasen voor 1 jaar had je nog kunnen
melken. En nu is de prijs dalende met extra 10% korting dus eigenlijk te laat met top prijzen en zo kun je altyd een koe in de kont kijken. De meeste weten al enkele jaren dat ze willen stoppen en smeren het uit over meerdere jaren. Op enkele uitzonderingen na.
+1
labella
@Noknok Ik verkoop helemaal niet maar het gaat mij er om dat de stoppers nu moeten bloeden voor de hemelbestormers en dat is onterecht.
Noknok
@labella heb je misschien wel gelijk aan, hoe hadden ze dat moeten regelen bij rvo?
Ik denk dat er nogal een chaos komt, en weer een hoop foutmeldingen.

Nu is het gewoon vandaag gaat het in , en alle overdrachten 20% eraf makkelijker kan het niet voor die ambtenaren.
cowboys
@Noknok als. het toch binnen de directe familie overgedragen wordt is er toch helemaal geen afroming.
BertK
@cowboys sssst, je brengt ze op een idee!
labella
@BertK Dus als verkoper(m/v) eerst met de koper trouwen en na overschrijving weer scheiden. Zo iets?
+1
BertK
@labella Trouwen kan gratis toch? Scheiden is altijd duurder 😄
bio boer
@labella maatschapje oprichten en kunnen zo over
de Tank
@labella aan het verhandelen van de fosfaatrechten zitten gewoon voorwaarden. Ze hadden er ook voor kunnen kiezen dat ze in het geheel niet verhandelbaar waren . Ik denk dat stoppers van nu meer pijn in hun buik hebben van de waardedaling van 275 naar 150 nu dan de 10% extra korting. De waarde van de rechten wordt bepaald door vraag en aanbod. De vraag is nu niet groot ivm ontbreken (jong)vee. Extra afroming geeft minder aanbod en wellicht hogere prijs. En jij mag het best onrechtvaardig vinden, het is het niet.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkkoeien geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
56
DEELNEMERS
23
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN