Kievitkuikens dood door droogte

LEEUWARDEN - De Bond Friese Vogelwachten (BFVW) heeft een stuk of tien meldingen binnengekregen van mensen die dode kievitskuikens vinden. Volgens de bond zijn de kuikens gestorven door de aanhoudende droogte. Ook de grutto en de zwaluw zouden daarvan last hebben. De laatste vogel maakt nesten van vochtige modder, maar dat is amper voor handen.

Deel dit topic Oproep vogelbond: red pasgeboren vogeltjes, geef ze water (rtlnieuws.nl)

De vogelbond in Friesland doet een dringende oproep aan boeren en mensen met een tuin: zorg dat er voldoende water is. "Door de droogte in de velden zijn er geen insecten, waardoor kuikens nog voor ze twee dagen oud zijn, sterven van de honger."

 Kievitkuikens dood door droogte (telegraaf.nl)

LEEUWARDEN - De Bond Friese Vogelwachten (BFVW) heeft een stuk of tien meldingen binnengekregen van mensen die dode kievitskuikens vinden. Volgens de bond zijn de kuikens gestorven door de aanhoudende droogte. Ook de grutto en de zwaluw zouden daarvan last hebben. De laatste vogel maakt nesten van vochtige modder, maar dat is amper voor handen.

Nieuwsgrazer

Laatste  |  

Reacties

Albert Altena
Is dit werkelijkheid of een oproep voor subsidie voort waterplassen.
+1
dwers
@Albert Altena

(klik om te vergroten)

Gisteren al begonnen, naast de plas dras nog wat extra greppels vol water.
ted9
@dwers pomp je gier op het land met je plas draspomp.๐Ÿ˜‰
+2
dwers
@ted9 allemaal bier.๐Ÿ˜„
cowboys
@dwers schuimt nogal.
cjw73
@cowboys dubbel voordeel hรจ 2 problemen opgelost.๐Ÿ˜œ๐Ÿ˜œ
producent
instagram.com/p/BwbPzGVA0NI/

Bij gebrek aan weidevogels.
+2
Jannus
Dat is ook natuur,het is nu eenmaal zo dat er in de harde realistische natuur nu eenmaal slachtoffers vallen door invloeden van weersinvloeden en daar is droogte er 1 van maar de natuur hersteld zich ook weer door een 2e legsel van de kieviten en soms een 3e
+5
Melkboer16
@Jannus ja vorig jaar was het droog en groeide er weinig en we worden nu beloond met een hele vroege eerste snede!
Die kieviten lijden meer van predatoren als van de droogte!
Jaap40
@Melkboer16 zo is Het maar net. Wetgeving moet erg snel veranderen om predatiebeheer uit te voeren. Maar met de huidige trends in politiek zie ik groot probleem voor weidevogels. Blijft achteruitgaan.
Nog meer boeren land voor weide vogels heeft nu geen enkele zin. Eerst predatiebeheer!!!
CorP
@Melkboer16 volgens mij is dit jaar qua gras amper vroeger dan vorig jaar
Pluto
Nog geen half jaar geleden mocht er nergens een plasje blijven staan want was een broeinest voor muggen !!.
bio boer
@Pluto nog nooit van gehoord van wie mocht dat niet
+1
mh79
Hier dit jr voor eerst vanaf half feb plas dras pomp tot half april . vandaag gecheckt. 10 grutto 3 tureluur 5 kievitten 1 scholekster en 2 slobeend nesten. op een 4 ha zitten ze. plas dras trekt goed aan. ga nu overleggen met natuur vereniging of we pomp niet weer aan moeten zetten om kuikens daarheen te lokken. die 4 ha gaat in kuikenland beheer. is geen maaien aan tussen die nesten. en mijn ervaring van laatste 3 jr is dat kuikens veel lang gras nodig hebben om te kunnen schuilen. mugjes te vangen ed. paar m2 om nest laten staan heeft in mijn ogen geen kans van slagen
Erco
@mh79 hier idem. Meestal 25-30 nesten op 3,4 ha. Nu n plasdraspomp erop voor t eerst. Net vandaag geplaatst. Barst alweer van de grutto's, tureluurs, scholekstersen kieviten.
bio boer
@Erco dat is de kracht zo veel vogels bij elkaar staan ze zamen sterk tegen roofdieren
familie pelle
@mh79zaten er voordat je met plas- dras begon ook al veel weidevogels? Of heeft de plas-dras ze erheen gelokt? Er zitten hier wulpen en kieviten (kleine aantallen) en ben benieuwd of een plas-dras hier ook meer weidevogels kan verleiden.
+1
mh79
@familie pelle weidevogels zitten hier sinds 3 jr. waarom ze opeens kwamen weet ik niet. vooral eerste jr kievitten. vorig jaar ook aantal gruttos en tureluurs. toen had ik door ganzenschade ongeveer 10 ha plas dras. was veel zwart en zeiknat. nu dus pomp erbij gezet. en daar trekken ze echt heen. 10 grutto nesten hier nog nooit gehad. en komen er nog wel paar bij. want zie nog paartjes vliegen. evenals tureluurs. kievitten zitten denk meer op kale land van de buren. baggerdepot geweest. is vorig jaar volledig dood gegaan door droogte
+1
dwers
Weidevogels lopen hier al tussen de koeien en schapen om nog maar wat voedsel te vinden.
+1
Valt nog mee dat de Boeren hiervan de schuld niet krijgen!!
Weidezicht
Cvroegejr@online.nl">@Cvroegejr@online.nl moet je even lezen op nu.nl. daar kunnen ze het toch niet laten om de suggestie te weken dat e.e.a. diir onze sector komt. Daar een reactie plaatsen door diegene die met plas dras bezig zijn is misschien altijd ergens goed voor. Ik heb daar uitgelegd hoe waterschap bij ons met slootwaterpeil omgaat. Heel lang heel laag gehouden, mijn inziens onnodig.
Albert Altena
Ik heb de eerste snede weer onder het zeil en geen weidevogel gezien.
Alleen maar rond zwevende buizerds en kraaien. Ook nog een vossenhol ontdekt.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden droogte en telegraaf geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nรฉt dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!