Wet Milieubeheer verplichtingen vóór 1 juli 2019

Ik werd vanmiddag gebeld voor Eneco. Geneuzel over "energiebesparende maatregelen" die ik verplicht zou moeten nemen voor 1 juli. Weet iemand hier iets meer van? Ze hadden ook een mail gestuurd:

------------------------------------------------------------------------------------
De reden dat ik u deze mail stuur is omdat bedrijven met een verbruik van meer dan 50.000 kWh en 25.000 Nm3 vanuit Wet Milieubeheer verplicht zijn energiebesparende maatregelen te nemen. Dit alles met een terugverdientijd van vijf jaar of minder.

Vóór 1 juli 2019 moet u kunnen aangeven dat u hiermee bezig bent (omgekeerde bewijslast). Wij willen voorkomen dat u het risico loopt een mogelijke dwangsom te ontvangen. Veelal gaat het om een bedrag vanaf 1.000 euro per overtreding. Wij begrijpen dat dit ingrijpend kan zijn voor uw bedrijf en dat het lastig is de juiste stappen in kaart te brengen.

Graag willen wij u hierbij helpen, vanuit onze kennis en expertise op dit onderwerp.
- De Energiecoach

§ Volledig en onafhankelijk advies over relevante energiebesparende mogelijkheden
§ Informatieplicht bij de overheid word voor u geregeld
§ Energiebesparende maatregelen tot een besparing van 7-30% op je energierekening
§ Er komt 1-malig een adviseur langs die samen met u het gebouw doorloopt
§ Telefonisch word het rapport n.a.v. het bezoek telefonisch uitgelegd
§ Er wordt een analyse gemaakt op basis van de meetdata van het betreffende pand.
§ Bij de EnergieCoach nemen we ook het contact met het bevoegd gezag zoveel mogelijk voor onze rekening.

Ook inbegrepen: een energiespecialist binnen handbereik, ondersteuning bij het nemen van maatregelen en een jaarlijks updategesprek waarin we nagaan of de verwachtte besparingen ook echt gerealiseerd worden

§ Via een 24/7 online dashboard zie je welke maatregelen voor uw bedrijf financieel interessant of wettelijk verplicht zijn.
§ Indien de verwachte besparing niet gerealiseerd gaat worden dan zal de adviseur het gesprek met u aangaan wat de oorzaken kunnen zijn.
§ Eenmalig €399,- excl. BTW en €34,50 per maand gedurende 3 jaar.
------------------------------------------------------------------------------------------

Ze willen gewoon weer flink geld aan mij verdienen volgens mij, heb de boot vooralsnog maar ff afgehouden. Maar weet iemand wat ik nu wel precies verplicht ben te doen?

Deel dit topic

Reacties

jpls
Is het wel eneco, of is het gewoon weer een van de velen die elke dag weer in naam van een groot bedrijf willen mee profiteren over jouw rug, word zelf bijna wekelijks overspoeld met z.g.n. lucratieve aanbiedingen
Nick83
@jpls De wet bestaat wel, dat weet ik wel. Maar of het idd echt iemand van Eneco is, dat moet ik eigenlijk eerst nog natrekken.
de hoef
@jpls wordt vanuit de provincie geregeld
+5
Erik,1979
Stem gewoon deze klimaat wet weg. Er is niemand op dit forum meer bezig met dure (Ze noemen het duurzaam maar dat waag ik te betwijfelen) energie maatregelingen als ik. Dat is puur financieel. Als Nederland het financieel interessant maakt dan komt er wat los. Gaan ze het verplichten dan krijg je weerstand.
producent
@Erik,1979

wm3.energy/aanscherping-wet-milieubeheer/

Wist je dat de Wet Milieubeheer bedrijven al meer dan vijftien jaar verplicht energiebesparende maatregelen te treffen als die zich in vijf jaar of minder terugverdienen? En dat handhaving hierop kan volgen? Tot nu toe werd deze richtlijn niet of nauwelijks onder de aandacht gebracht.

Op 6 september 2013 heeft Nederland een belangrijke stap gezet op weg naar een schone toekomst. Ruim veertig organisaties, waaronder MKB-Nederland en VNO-NCW hebben zich aan het energieakkoord voor duurzame groei verbonden (SER energieakkoord).
Een paar doelstellingen uit dit akkoord zijn: In 2020 moet het bedrijfsleven jaarlijks 20 procent minder energie verbruiken dan het nu doet. Reductie van 60 procent van broeikasgassen in 2050 ten opzichte van 1990 door de mobiliteits- en transportsector (verantwoordelijk voor een kwart van de CO2-uitstoot). Van alle energie die in Nederland gebruikt wordt moet in 2014 14 procent hernieuwbaar zijn er in 2023 16 procent......
+4
van Ittersum
Je zou ook kunnen zeggen: " mooi dat u wil heplen, ik sta op het punt om failliet te worden verklaard en dan is altijd fijn te vernemen dat er altijd nog mensen die mij willen helpen. Zeg maar wat u voor mij kunt betekenen".

Zo was ik wel in één klap van die pensioenmensen af....
CorP
Quote Reactie van @van Ittersum:
ik sta op het punt om failliet te worden verklaard

wel eerlijk
+1
Koeien boertje
Klopt dat die regels er zijn,zo ben je verplicht led lampen en dat soort dingen te laten installeren.
Maar als je 30000 kWh zelf opwekt kun je er eerst aftrekken.
Dus wat je boven die 50000 afneemt moet je panelen voor leggen, dan ben je overal af geloof ik
mlkvhoudr
@Koeien boertje robot atv dag geven;) maar idd je moet onder de 50.000 kw komen als dat lukt. Maar milieuambtenaar zei hier dat die grens zeer waarschijnlijk wel omlaag ging
Nick83
@Koeien boertje volgens mij heb ik ergens gelezen dat je opgewekte stroom er juist niet vanaf mag trekken. Wat je direct verbruikt gaat uiteraard van je verbruik af, maar als het de meter gepasseerd is niet meer.

Op de site van RVO staat het zo: "Het toepassen van hernieuwbare energie, zoals zonne- of windenergie geldt niet als energiebesparende maatregel. Bij energiebesparing gaat het om het voorkomen of verminderen van energieverbruik."
+1
mlkvhoudr
@Nick83 knettergek zijn ze af en toe....
+2
de jonge
@mlkvhoudr af en toe?????????
+1
driekus 001
Deze info staat sinds 2 weken op de site van de Accon/Avm

De informatieplicht wordt opgenomen in het Activiteitenbesluit en treedt volgens de huidige informatie per 1 juli 2019 in werking. Bedrijven die onder het Activiteitenbesluit vallen en meer dan 50.000 kWh stroom en/of meer dan 25.000 m3 aardgas verbruiken, vallen onder deze informatieplicht en moeten rapporteren welke energiebesparende maatregelen zij hebben genomen. Glastuinbouwbedrijven zijn hiervan uitgezonderd.

Via de ‘Wetchecker energiebesparing’ kunt u toetsen of uw bedrijf een energiebesparingsplicht heeft en of er een informatieplicht geldt.
bio boer
@driekus 001 moet ik mog even aan de bak verbruik 120.000 kwh wek nu 45.000 op met zonne panelen voor meer had ik eerst green geld
+1
dwers
Ja die milieu knakker van de gemeente wilde bij de controle ook zien wat mijn stroomverbruik was , hij had het toen inderdaad ook over 50000 kWh, dat je dan energie besparende maatregelen moest nemen.
paul1
@dwers jij gebruikt nog niet de helft waarschijnlijk, of heb je ventilatoren op de stal ?
bio boer
@paul1 dan verdenk ik hem van een wietplantage 🤣
+1
de jonge
Nou mensen allemaal morgen op de zittende elite stemmen,dan weet je dat dit nog maar het puntje van de ijsberg is. het is gewoon een compleet verdienmodel,heeft helemaal niets met klimaat uit te staan,nos.nl/l/2276500/ hier is het allemaal om te doen!!!!!!!!!!!!
mlkvhoudr
@de jonge he bah werkgelegenheid
de jonge
@mlkvhoudr waar slaat die opmerking op. ze helpen een hele sector naar de kloten en jij vind het blijkbaar allemaal best dat ze je vol met leugens gooien over klimaat dit klimaat dat. het gaat niet om het klimaat,het gaat allemaal om het geld. co2 en die hele bombarie die ze er over maken slaat nergens op. die co2 werd honderden jaren geleden ook uitgestoten door veengronden en nu opeens is iedereen in bijna blinde paniek want er is misschien 1 jaar bij dat er iets meer is uitgestoten.wie zegt dat dat 300 jaar geleden niet gebeurd is,toen was die meetapparatuur er immers niet eens. laat me niet lachen zeg.
mlkvhoudr
@de jonge de link gaat vooral over extra werkgelegenheid, daar kan ik niet tegen zijn. Dat er volop gekonkeld word in de klimaatdiscussie ben ik zeker met je eens, ik ben alleen al te oud/te lang boer om mij er nog over op te winden, ga er op mijn manier tegen in, zo ben ik nu op youtube korte filmpjes aan t zetten van natuur/dieren rond onze boerderij, zodat als er weer ergens een discussie is dat er amper meer wat leeft op t platteland, dat ik dan in ieder geval kan laten zien dat dat bij ons niet zo is. Zo ga ik er mee om
buorman
Stond vandaag ook stukje over in de rvo nieuwsbrief [nog niet gelezen, alleen de kop]
labella
@buorman Welke rvo nieuwsbrief, niets gezien hier.
Nick83
@labella per email. Moet je op geabonneerd zijn.
buorman
@labella
Al een paar jaar geen nieuwsbrief meer gehad dan denk ik?
Of bestaat er ook nog een papieren versie?
labella
@buorman Wij krijgen nooit een nieuwsbrief, ik neem aan dat wij dan ook niet aan nieuwe regels hoeven te voldoen.
pietjepuk
Zorg dat je een hele dure offerte heb van energiebesparende maatregelen. Dan kun je ze effe voor rekenen dat het niet in 5 jaar terug te verdienen is.
melluk
Elke kapotte tl vervangen voor een led tl
Nick83
@melluk doe ik ook wel. Maar moet ik nu ook voor 1 juli verplicht alle bestaande en goedwerkende tl-verlichting eruit knikkeren?
melluk
@Nick83 ik weet niet of er een verplichte ondergrens is in te besparen zaken.
bij mij gingen ze akkoord alleen al vanwege het feit dat ik er bewust mee bezig was.
+1
pietjepuk
Quote Reactie van @Nick83:
verplicht alle bestaande en goedwerkende tl-verlichting eruit knikkeren?

Om de lampen die in de winter veel uren maken te vervangen wil ik nog wel in mee gaan. Maar die lamp die ergens achter in de schuur hangt die af en toe een keer aan gaat zie ik niet zo zitten.
de jonge
@Nick83 denk wel dat ze dat het liefst willen,vooral alles lekker donker houden is beter voor de inbrekers,anders hebben ze last van het felle licht,haha
+1
Het is niet voorniets dat ze de slimme meter willen gaan invoeren,Ja slim voor de overheid!! Dus mensen weigeren die slimme meter,ikzelf heb ook geweigerd met de mededeling dat ik al zat gemonitoord wordt.
Nick83
Cvroegejr@online.nl">@Cvroegejr@online.nl Je energieverbruik per jaar weten ze toch al wel hoor. Dus waar ben je precies bang voor?
casev
@Nick83 zuinig zijn op je "oude" meter met draaiwiel, zeker wanneer je ooit zonnepanelen van plan bent te leggen. Die draait de meter terug, waar een slimme meter precies bijhoud hoeveel je verbruikt/produceerd en wanneer.
pietjepuk
Quote Reactie van @casev:
Die draait de meter terug, waar een slimme meter precies bijhoud hoeveel je verbruikt/produceerd en wanneer.

Klopt kan je volgen maar wat ik mij afvraag. Wat gebeurt er als er gelijk geproduceerd en gebruikt wordt? Dan gaat er toch niets door de meter. Dat kan toch niet geregisterd worden.
+1
bio boer
@pietjepuk klopt als je verbruik op dat moment net zo hoog is of hoger dan je opwekt registreert die dat niet alleen als je echt terug levert op het net dus waneer je meer produceert dan je op dat moment verbruikt registreert de slime meter dat als terug levering
+1
Nick83
Quote Reactie van @casev:
"oude" meter met draaiwiel

Die meter met draaiwiel is hier 30 jaar geleden ofzo al vervangen hoor …

Als als daadwerkelijk de saldering eraf gaat, reken er dan maar niet op dat die meter met draaiwiel nog lang in je meterkast zal zitten. De meter is eigendom van de netbeheerder. Ze mogen hem vervangen wanneer ze willen. Uiteraard in overleg over de datum / tijdstip, maar je houd het niet tegen. Wat je wel kun weigeren os de slimme meter, maar dan hangen ze dr 1 neer niet niet "slim" is, maar wel gewoon je terug geleverde stroom bijhoud.
Koeien boertje
@Nick83 ik heb ook pas gezegd dat ik liever de oude meter houdt.
Was geen probleem, alleen hebben ze er wel 3 keer voor gebeld.
Dus ze verdienen wel wat met een nieuwe meter
+1
weurding
Er was eens een tijd dat men het toejuichte dat je meer ging afnemen... dat was immers winst🤔
+1
EDOO
Heb ik nog meegemaakt. Wij kregen toen nog een krantje wat je allemaal meer met stroom kon doen. Wij genoten op zaterdagavond van Swiebertje en veehouders waren trots op hun nieuwe Scaldia......Dat waren nog eens tijden.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
42
DEELNEMERS
22
WEERGAVES
0