Productie fosfaat van Nederlandse veehouders blijft weer onder EU-norm

De productie van fosfaat in dierlijke mest door Nederlandse veehouders is ook afgelopen jaar onder de afgesproken norm gebleven, net als een jaar eerder.

Volgens voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werd in 2018 bijna 161 miljoen kilo fosfaat geproduceerd. Dat is circa 12 miljoen kilo minder dan maximaal door Brussel toegestaan.

Europese regels moeten ervoor zorgen dat er niet te veel fosfaat uit mest in de bodem en in het grondwater terechtkomt. Fosfaat kan schadelijk zijn voor het milieu. Produceert een land te veel, dan volgen mogelijk Europese sancties.

Het is het tweede jaar op rij dat Nederland weer onder de EU-norm zit. Daarvoor was jarenlang sprake van te veel fosfaatproductie. In 2016 werden daarom afspraken gemaakt met melkveehouders en varkensboeren om de fosfaatproductie in te dammen. Zo werd onder meer de veestapel kleiner en werd het fosforgehalte in mengvoer verlaagd.

De stikstofuitscheiding nam in Nederland vorig jaar fractioneel af. Met 506,1 miljoen kilo lag de productie nog wel boven het stikstofplafond van 504,4 miljoen kilo. Onder meer door het toegenomen voerverbruik en een afnemend areaal snijmais zit er de laatste jaren meer gras en krachtvoer in het rantsoen van koeien.

Gras en krachtvoer bevatten doorgaans drie keer meer stikstof dan snijmais. Per koe werd meer stikstof uitgestoten, waarmee de krimp van de veestapel op de totale productie nauwelijks effect sorteerde.

Bron: nu.nl/economie/5744067/…

Deel dit topic

Reacties

+1
hans1980
Toppers 🍾
En nog elke transactie afromen, go on!
+11
Twentsch Land
Inplaats van de 80-20 weer de 70-30 toepassen en de stikstof zit ook weer onder het plafon, kijk het hoeft niet allemaal moeilijk te zijn.
+1
Wolswinkel
@Twentsch Land Ook mijn gedachte inderdaad. Als gras onder mais verplicht wordt of vóór 1 oktober erin, zou dat geen probleem hoeven zijn.
m uut m
@Twentsch Land
Juist niet.
Je moet naar 100% grasland en veel meer weiden.
Mais wordt op stal gevoerd!
Dat geeft weer meer ammoniak.
De kunstmest gift kun je beperken tot de eerste snede.
Het hele probleem weer fluitend opgelost.
Hoe moeilijk kan het zijn.
dwers
@m uut m zo is het aantal weide uren verdubbelen ( 1500 ) en we zitten onder het plafond , en inderdaad minder kunstmest, is minder in gewas en mest.
m uut m
@dwers
Het is niet zo moeilijk.
jg
De monitor geeft de laatste 2 kwartalen 2018 aan dat de N-productie melkvee ver onder het plafond ligt .
+4
John Spithoven
Fosfaat productie 2018 is 77.4 miljoen kg

8.8 % onder plafond van 84.9 miljoen kg.
Rechten uitgedeeld voor 86.... miljoen kg.

Stikstof 3.5 % boven plafond. Aanvullende maatregelen???

Ik zou de achterliggende verslaggeving willen zien. Excretie nivo van fosfaat en stikstof
jg
@John Spithoven 3e kwartaal 18 lag de N productie al onder het plafond
hans1980
@jg dus eerste 2 kwartalen 2018 fors boven?
hans1980
@John Spithoven klopt dacht dat Fosfaatplafond het limiet was nu blijkt dus dat het stikstof plafond een nog lager plafond is?????
Denk ook gerommel met cijfers, slecht jaar, koeien gegroeid van 600 naar 650kg , meer gras 80% ipv 70%
siebes
@John Spithoven mee eens
Zou ook wel eens willen weten hoeveel van die p rechten benut zijn. Deze zijn dus boven de melkveesector uitgegeven
jg
Waar blijft de monitor N en P ?
siebes
Wel raar dat de n uitscheiding nauwelijks afneemt, ondanks de ammoniak maatregelen....
christo
@siebes Nee, dat noemen ze logisch. Bij de verplichting van een emissie-arme vloer hebben ze bedacht dat er dan meer N in de put komt; minder de lucht in en dus meer in de put. Ambtenarenlogica. Nu helpen die vloeren voor geen meter om de uitstoot te verminderen. De gehele stal is in feite een grote mestuitstotende plaat geworden. Hier zaten de urine-afvoergleuven na 1 dag al mooi tot de nok toe vol met dikke poep.Daarnaast heeft het bouwen met emissie-arme vloeren echt niet geholpen om de gassen in de put te houden. Her en der veel last van schuimvorming.
siebes
@christo ja dat stuk snap ik (ook al denk ik dat het anders is dan berekend,net als jij). Maar de totale uitstoot zou dan moeten dalen, immers ammoniak is 100% emissie, en van n in mest wordt zo’n 30% benut aldus de geleerden. Dus per saldo 30% winst op dat stukje?
Dat zou dan iets van 1 kg n gemiddeld per dier zijn gok ik zo.
hans1980
@siebes daaruit blijkt ook dat die vloeren niet werken maar tja de waarheid mag niet boven water komen
+1
jg
N plafond melkvee 281,8. 2002. N-productie melkvee volgens 3e kwartaal monitor 279,4.
De N gehaltes in graskuil 2018 zijn 1,5 g per kg ds (5 procent) lager dan 2017. De N-productie is dus onder het plafond gedaald.
cbs.nl/nl-nl/maatwerk/…
+2
Jean-PierreK
@jg , het N gehalte is een aanname bij deze berekening. Omdat de gehalten van 2018 nog niet bekend zijn is gekozen voor het gemiddelde van 2015 tot 2017. Aangezien in 2018 in de zomer weinig gras geoogst is, zal het bemonsterde gras in 2018 uit de normaliter eiwitrijkere periodes in het voor- en najaar komen. Het gevolg hiervan zal een forse correctie omhoog zijn bij de definitieve cijfers.. Althans dat is mijn verwachting. Helaas.
jg
@Jean-PierreK Ken je de N-gehalten uit de monitor niet , anders schreef je niet zulke onzin .
Jean-PierreK
@jg , lees pagina 3 van de monitor van het 3e kwartaal maar eens (het document waarvan je zelf zojuist een link hebt gedeeld) bij "voerverbruik en voersamenstelling". Daar staat beschreven waarop de getallen die jij gebruikt zijn gebaseerd. Ik ben benieuwd of je mij daarna overtuigd krijgt dat mijn opmerking onzin is.
+1
christo
@jg Wat zijn de onzekerheden? Op 15-2-2019 onzekerheden? Voor de rest natuurlijk regelrecht koersend op strenge maatregelen om het aantal koeien te reduceren in Nederland. Schaf die domme derogatie maar af die er voor zorgt dat er te veel gras gevoerd wordt.
Achso
@christo heeft iemand wel eens berekend wat het houden van de derogatie kost? P-rechten en dit gedoe met N is ook niet helemaal gratis
christo
@Achso Zo snel mogelijk afschaffen. Derogatie is een strop om je nek die steeds harder wordt aangetrokken.
+1
Noorderling
@Achso
Bereken dan ook maar even voor dat er per hectare 20kuub mest extra weg moet en alle mest ca 20euro/kuub gaat kosten afhankelijk van de afstand naar de ontvanger. Als je die al kunt vinden, druk op de mestmarkt wordt enorm.

Kom ik ook op 40.000euro extra per jaar wat telkens weer komt. Fosfaatrechten is 1x dat bedrag en kun je de in dat jaar voor dat geld 4-5 koeien extra melken. Na 5jaar heb je voor dat geld 20 koeien extra en zonder derogatie sta je nog met lege handen.
+1
Erik,1979
@Noorderling je wordt continue bij de bok gedaan met als smoesje derogatie. Ik weet niet wat jij vind, maar de meeste vinden het niet meer lekker.
Noorderling
@Erik,1979
Geef het beestje een naam, met 170kilo N uit dierlijke mest wordt het ook droge koeien voer telen.

Maar wat is jouw alternatief? Alles vrij en elkaar kapot melken is ook een optie, maar ik denk niet dat diegene die hierboven het hardste roepen om derogatie maar af te schaffen er het beste mee af zijn.

In de weidegebieden moeten de koeien op stal om maar stront in huis te houden om af te voeren. Intensieve gebieden in zuid en oost raken hun mest niet meer kwijt omdat in de akkerbouwprovincies de melkveehouders samenwerkingsverbanden optuigen en je de kosten van transport kunt tackelen. 90% water verwerken wordt ook een dure aangelegenheid. Alleen de gemengde bedrijven die nu al zonder derogatie werken en latente ruimte hebben zijn er beter mee af. Alleen zitten die niet op elke hoek van de straat.
+1
Erik,1979
@Noorderling in nl moet volgens mij alles aan de rechten. Welke naam je ze geeft maakt niet uit.

Het liefst met referentie van vandaag een nieuw Europees melkquotum. Maar dat zeg ik al heel lang. Historische fout om het af te schaffen.
Frans1
Quote Reactie van @Noorderling:
Maar wat is jouw alternatief

Zijn alternatief is dat hij in Duitsland zit,daar waar wel grond genoeg is itt NL waar belangenbehartiging een grote mond had over vrij melken en vrije markt,terwijl wij hier de minst beschikbare grond hebben 😄
Dus hij ziet het wel zitten dat hier de derogatie ook nog naar de knoppen gaat,weer wat minder concurrentie
christo
@Noorderling Lekker angst zaaien. Wanneer je 170 dierlijjk mag bemesten zoals de duitsers kun je het gewoon aanvullen tot de nu geldende totaalnorm voor de gewassen. Met kunstmest. Doen de duitsers ook. Gewoon onzin dat je dero nodig hebt. hoe eerder die er af is hoe liever. Zal eens in Brussel gaan kijken of ze de derogatie in willen trekken.
+2
Frans1
@christo wat heb ik aan aanvullen met kunstmest als ik de koeien die het op moeten vreten niet mag houden. Jij presenteert je als sector man, maar eigen belang prevaleert.
+1
christo
@Frans1 Zal mij een zorg zijn of ik met kunstmest + 170 N uit dierlijke mest bemest, of een gewasspecifieke normbemesting met bijvoorbeeld 300N uit dierlijk. De ellende van de derogatie is dat we compleet in de tang zitten bij de rekenmeesters die de mestproducties niet goed uitrekenen. De gewenste uitkomst wordt vandaag heel luid gecommuniceerd. Gek he?
Erik,1979
@Frans1 hij zegt dat hij sinds 2019 niet meer lid is van die club.
christo
@Frans1 Hoezo eigen belang prevaleert?
Frans1
@christo omdat jij niet zoveel belang hebt bij derogatie als intensieve maïs boer misschien? En daarom maar vindt dat die derogatie er maar af moet. Ben het wel met je eens dat we van die kapstok aan eisen en regels af moeten, het moet logischerwijs gewoon zijn om op vruchtbare plaatsen meer te mogen bemesten dan daar waar maar heel magere opbrengsten mogelijk zijn.
+1
Twentsch Land
@Frans1

Het zou naïef zijn te denken dat bij geen derrogatie geen andere vorm van eisenpakket komt !
christo
@Frans1 Grond bemesten naar behoefte en zo veel mogelijk met dierlijke rundveemest. Moeilijker moet je het niet willen maken. Dan kijken naar de watermonsters en indien mogelijk nog meer dierlijke mest er op. Gras kan bijna onbeperkt drijfmest op en de onttrekking van goede mais gaat over de 200 kg N per hectare per jaar. Dus die 80/20 de prullenbak in en eindelijk eens normaal boeren i.p.v. continu kijken aan welke regels je moet voldoen.
Daarbij wil graag wijzen op een vraag die ik rvo gesteld heb over artikel 8 lid 1 van de derogatievoorwaarden. Daar staat duidelijk dat je NA de oogst van mais gras of een ander gewas teelt. Ik heb geen zin in een bloedfanatieke NVWA die jullie aan gaat pakken omdat je onderzaai niet gelukt is. Voor de derogatie heb je geen poot om op te staan.

eur-lex.europa.eu/legal-content/NL/…
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Frans1:
omdat jij niet zoveel belang hebt bij derogatie als intensieve maïs boer misschien

Een flink intensieve maisboer heeft ook geen belang bij derogatie. Kan in de praktijk heel wat meer op zijn land uitrijden dan die hele derogatie toestaat.
+1
Noorderling
@christo fosfaat, kali, magnesium, organische stof, sporenelementen. Tel dat er ook nog maar bij op.

Nederland is totaal niet te vergelijken met Duitsland. Goede grond is daar akkerland en wat nog groen wil worden is gras. Daar mag je blij zijn met 7ton drogestof ipv 14.

Grondloos en voor 25euro per kuub mest zoals de varkenssector zitten ook op een door spoor. Mag je van mij in slaan maar dan is de kans aannemelijk dat jezelf het licht uit doet.
+1
christo
@Noorderling Lekker domme opmerking. Wie heeft het over grondloos? Du! Waar het mij om gaat is dat de derogatie misbruikt wordt om de veestapel te krimpen. Heb jij rechten genoeg om dat op te vangen?
Erik,1979
@christo dat weet je als de namen op de e-mails 100% zeker zijn. 😂😂😂
Erik,1979
@Noorderling ha ha ha. In Duitsland heb je ook grond waar menig akkerbouwer een ..... pikkie van krijgt. En ook veel grasland wat minstens zo goed is als in Nederland. Net of bij de grens het klimaat anders is. Is gewoon grote onzin. Mestwetgeving klopt voor geen meter. In Nederland niet maar ook in Duitsland niet. Zoals ik al schreef. In Duitsland is het niet zo'n probleem. Als jullie Duitse wetgeving hadden dan hadden jullie ook niet zo'n probleem. Als wij Poolse wetgeving hadden dan lachte wij ons kapot.
+1
Frans1
Quote Reactie van @Erik,1979:
maar de meeste vinden het niet meer lekker.

Het is gewoon belachelijk om hier dezelfde norm te hanteren als op plaatsen waar maar een fractie groeit van hier, en om aan verruiming van die norm dan zo'n kapstok aan maatregelen te koppelen is helemaal belachelijk.Gewoon standaard minimaal 300 kg n uit mest, en als ze km uit willen bannen nog wat daar bovenop 👍 mestprobleem opgelost en co2 uitstoot ook fors omlaag. win-win
Erik,1979
@Frans1 een goed werkend Europees beleid. Wij komen er makkelijk mee weg omdat Duitsland extensief is. Ik denk persoonlijk dat het veel duurzamer is om max je eigen mest te gebruiken met minimaal aanvulling van maatwerk kunstmest. Zoals de meeste hun koeien voeren. Als je niet goed bemest dan gaat ook alles dood. Zie je hier aan het bio grasland. Groeit niets meer. Jacobskruid wil het wel doen. Paarden willen namelijk graag kruiden toch😂😂😂 paar m3 mest erop en opgelost. Het landbouw beleid is gewoon een zooitje aan het worden. Niet alleen in Nederland.
Achso
@Noorderling was ook maar een vraag van mij.. Maar het kost je nu 40.000 aan fosfaatrechten. Als Wiebren en RFC op een of andere manier nog een keer met een soort ‘65%’ komt waarschijnlijk grond bijkopen, stikstof plafond zal de volgende stop wel worden. Om door te gaan voor het CO2 quotum.. Volgens mij is derogatie knap achterhaalt. Maar zeker weten doe ik het niet, omdat ik het niet goed berekenen kan
m uut m
@christo
Jouw verdienmodel is niet de gewenste richting.
Alle ruwvoer gras is de oplossing.
Achso
@m uut m dat gaat teveel methaan uitstoot geven..
m uut m
@Achso
Nee hoor.
Mest geproduceerd door koeien gevoerd met snijmais geven veel meer methaan uitstoot.
Waarom denk je dat ze snijmais in een vergister stoppen. 🤔
+1
fossie
@m uut m Nu val je door de mand. Het is precies andersom. Terug de schoolbanken in jij!
+1
m uut m
@fossie
Nee de koe stoot minder methaan uit maar de mest maakt meer methaan aan.
Weiden in kort gras geeft de laagste totale methaan uitstoot.
Achso
@m uut m weet je dat zeker of denk je dat?
m uut m
@Achso
100%
Hoe hoger het ruwe celstof hoe meer methaan.
m uut m
@Achso
Je moet natuurlijk wel maximaal beweiden.
jg
Invloed melkproductie op N-productie:
1740000 koeien a 8200 kg melk ur 21 = 1740000 * 117 N = 203,6 mnl kilo
1550000 koeien a 8800 kg melk ur 21 = 1550000 * 121,5 N = 188,3 mln kilo

\Totaal kg N minder = 15,3 mln kilo N minder

300000 stuks jongvee * 49,6 (half 32,3 half 66,9) = 14,8 mln kilo N minder .
christo
@jg DAt is een scherpe. Wat is het gemiddelde ureumgetal en de gemiddelde productie van de nederlandse koeien in? Dan kunnen we zelf ook even rekenen hoeveel er gemiddeld boven de 4N per m3 uitkomen.
jg
@christo Rfc : 2017. 22,2 ur gem.
2018 . 22,6 ur gem. Bron melkafrekening.
christo
@jg Goed zo. Nu nog de gemiddelde productie per koe.
JohnDeere6serie
@jg mooi forfaitair maar CBS rekent een BEX uit over heel NL alsof het 1 bedrijf is.
christo
christo
@christo Kan iemand het uitleggen hoe je het uitgerekend krijgt dat je over 2018 op 292.8 gemiddeld uitkomt met de kwartaal monitor 3e kwartaal 2018 er langs gelegd?
christo

(klik om te vergroten)

We worden keihard genaaid
christo
Vier getallen bij elkaar optellen en delen door 4 geeft......

(klik om te vergroten)

Succes
simpel
@christo 315,1 in 4e kwartaal?
christo
@simpel Fout. Dat zou je zo denken. Maar doordat het gemiddelde aantal dieren in de loop van het jaar zo gezakt is klopt het zo niet. Ik ben heel benieuwd....

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
64
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
0