Biologische landbouw

Zoals ik gister al zei in andere topic werkt kramer(fnp) samen met schukking van natuurlijk Fryslân. Alle stallen moeten even aangepast worden😉😉

Deel dit topic

putjesschepper

Bijlages

(klik om te vergroten)

Laatste  |  

Reacties

Groen1
Natuurlijk Fryslan
natuurlijk-fryslan.nl/
+1
bio boer
Ze zijn nog al extreem

(klik om te vergroten)

+1
dwers
@bio boer natuurlijk Fryslân wil geen drijfmest meer ,koeien weiden van 1 mei tot 15 oktober 24 uren per dag, je mag dus je koeien niet meer melken.
bio boer
@dwers in de wei net als vroeger
Coen
@bio boer , voor dat de storm losbarst zien we God Schukking op de wolken wandelen, hoe kun je je afkomst zo verloochenen 😞
kanniewaarzijn
@bio boer Doodeng dit hele verhaal. Met duidelijk maar één doel: inpikken van de gronden.
+1
cornelissen
De zwakte van Kramer is ,dat hij geen verdienmodel kan aangeven voor iedereen biologisch.
Zijn antwoord: Jullie zijn ondernemers,dus moet je dat zelf wel kunnen vinden. Hierop kun je hem en zeker Schukking op aanvallen. Want om zeker Schukking het moeras in te praten is voor een redelijke debatteer niet zo moeilijk met zijn ideeën.
van Ittersum
Klopt helemaal, aan de andere kant verlies je banen. En wat voor nieuwe banen zijn dit, commerciële en/of via sociale werkplaatsen. Tis altijd zo vaag om maar draagvlak te creëren bij de niet wetende
Johannushoeve cv
@van Ittersum het schept banen hoe wou je anders het onkruid te baas blijven als je niet meer mag spuiten . Allemaal met het schop en stekelenpik het land in .
dewittemotor
@van Ittersum controleurs en adviseurs op kosten van de boer aan euro per uur natuurlijk, want die blijven
+1
van Ittersum
@dewittemotor da's allemaal gerammel achter de komma. Eerst de hoofdstructuren goed en daarna alle externe eruit. Als ik voor het zeggen had(daar wordt niet iedereen hier blij van, dat weet ik inmiddels) was milieubeleid voor mij heel simpel, 2,5 gve/hac of 20000 kg/hac . Moet jij eens zien hoeveel regels en subregels feitelijk hiermee kunt tackelen, enorm veel. Dus ook geen controlemensen voor nodig. En netto netto wij er beter van worden
putjesschepper
@van Ittersum ooooooooohhhh,dacht dat u ook 1.7 wilde🤣😂ben met u eens dat we het verhaal beter moeten vertellen aan burgers.
van Ittersum
@putjesschepper faaaaaaal!!!🤣🤣🤣🤣
+1
de Haas
Wie zijn zij om een complete beroepsgroep te demoniseren. Vast niet onze consument. Dus als ze zo graag bio willen, bel een makelaar, koop iets leuks van EIGEN geld en leef je uit. Wat mij betreft verdwijnen ze een tijdje naar een goelag en op water en brood, leren ze waarderen wat ze hebben. Echter, wanneer ik zo'n voorstel indien wordt dat vast niet gewaardeerd want iedereen moet weer wat vinden van het boeren privé bezit.
bio boer
@de Haas dat denk ik ook wel eens van mensen die zegen hoe we het moeten doen koop zelf een boerderij doe het ons voor
RSIB
@bio boer ze proberen het op een slinkse manier, niet op eigen kosten maar dmv organisaties als staatsbosbeheer.
+1
de jonge
@RSIB en dan zijn er nog steeds mensen die grond van partijen als staatsbosbeheer gebruiken willen,zeg het met zijn allen lekker op en dan kunnen ze hun eigen kont redden
+1
dwers
@de jonge ik ben maar wat blij met mijn SBB grond , van 1 mei tot 1 november weiden. Ben ik mooi de hele zomer de pinken en droge koeien " kwijt " , en dan nog 1 keer per jaar vaste mest erop.
+1
cornelissen
Quote Reactie van @bio boer:
koop zelf een boerderij doe het ons voor

Houden ze meestal niet zo lang vol nl.wikipedia.org/wiki/Roel_van_Duijn/
van Ittersum
De spagaat van boeren en banken: Hoe maak je verduurzaming rendabel? nu.nl/weekend/5691236/… (via @NUnl)
+1
Weidezicht
@van Ittersum en daar bij het artikel kun je ook reageren. Is daar best interessante discussie die nu al dag loopt. Redactie vraagt ook om boeren die willen reageren. Ik reageer daar onder ajw. Zag leo s vriend ook in de discussie mee doen. Daar reageren heeft misschien meer zin dan hier onder gelijk gestemden elkaar het zelfde verhaal vertellen.
Groen1
Milieuwinst te behalen met bio-landbouw (18-01-2019)
Biologische landbouw levert twee procent meer werkgelegenheid op dan de traditionele landbouw. Dat is één van de conclusies uit het rapport Bio-kansen in Noord Nederland. Fryslân, Groningen en Drenthe gaven onderzoeksbureau Avalon de opdracht om te verkennen wat de kosten zijn voor een brede omschakeling naar biologische landbouw.
fryslan.frl/home/nieuws_3166/…
putjesschepper
@Groen1 waar bestaat die 2 procent dan uit als er minder vee komt?
van Ittersum
@Groen1 totale misvatting dat er nu behoefte is aan banen. Er is juist meer effectiviteit nodig op de arbeidsmarkt, minder banen meer gedane arbeid. Geloof niet dat biologisch noch effectiviteit uitstraalt nog economische banen creëert. Je krijgt nu al geen vakmensen in de melkveddhouderij dus dan zeker niet
+1
dijkstra uit w
@Groen1 mooi rapport om even door te spitten voor agrifacts @John Spithoven . denk dat er nog al wat drijfzand aannames in zullen staan.
+4
KuikenenKoe
Als je de moeite ff neemt om te lezen staan er communistische denkbeelden in dit plan verwerkt .
Men wil alle grond het liefst door aankoop in overheidshanden en de boer maken tot loonslaaf .
+1
verbi
@KuikenenKoe We zijn toch al slaaf van de overheid.
+3
bio boer
@KuikenenKoe boeren zijn mooie goedkope plantsoenen dienst voor de overheid
+2
Coen
@KuikenenKoe , al die linkse rakkers hebben niets op met zelfstandige ondernemers, en vooral boeren moeten het daarbij nu ontgelden.

een goed verdienmodel willen ze voor ons niet opzetten, ze laten ons het liefst het vastgelegde Eigen Vermogen te gelde maken en dat dan maar opeten 😞
van Ittersum
@Coen links gaat altijd zijn gelijk krijgen , reden is bekend. Jammer dat daar alleen maar vanuit ons tegenaan geschopt wordt maar nooit hoe wij dit op een legale manier kunnen uitsluiten of haalbaar aanpassen Geeft toch aan dat we loslopend wild zijn maar ook zo ons gedragen. En ons lot altijd in andermans handen leggen, kan anders maar de noodzaak of besef is er kennelijk nog niet.
+1
Coen
@van Ittersum , heb jij wel gelezen wat die Schukking c.s. allemaal willen?

voor een appel en een ei jouw bedrijf opkopen, daarna mag jij het terugpachten en voldoen aan zijn eisen qua bedrijfsvoering —> dat gaat ons dus veel te ver want we blijven eigen baas op eigen bedrijf 😄
van Ittersum
@Coen yup ik ken hem uit de media en zijn broerke uit de schoolbanken. Hij gaat zijn zin krijgen en weet je waarom? Om dat wij niet verder komen dan een beetje dom lullen op zulke sites als deze, volkomen kansloos dus! We hebben de tools ook wel alleen we gebruiken ze meer om er op te knallen dat dat we ze gebruiken om de burger en politiek te vertellen waar wij voor staan. Rabobank, LTO, Nzo, Campina allemaal boer gelateerd en bekend bij boer, burger en politiek die hebben landelijke invloed die moet je weer gebruiken. Maar helaas we vechten liever om de cijfers achter de komma dan voor de komma. En daarom krijgt Kramer en Schukking hier in Fryslan gelijk en elders weer andere personen alle ruimte om ons neer te zetten waar ze ons willen.
Ik weet wel dat er een hoop storm hier opkomt met van alles en nog wat, maar goed bekeken is het allemaal achter de komma werk. Daar zijn we goed in, in de slachtofferrol te begeven, hoeft niet als je maar eensgezind naar buiten treed dan ben je als sector tenminste iets. Nu een verdeeld zooitje ongeregeld
putjesschepper
@van Ittersum snap het grongebondenheid en dat je eigen kunt redden met meest eigen voer.alleen zie het verdienmodel niet als je teruggaat naar 1.7 gve ha.al wat we hier krimpen groeien ze in het buitenland daar wordt melkprijs niet beter van.
van Ittersum
@putjesschepper dat is dus het slachtofferrol wat we dus bij voorbaat aannemen als zo'n malloot wat roept voor zijn eigen ego. Waarom hebben wij derogatie omdat wij aan kunnen tonen dat we met meer gve/hac geen enkele milieuschade maken. Ik zou zeggen gebruiken die feiten en vooral tegen deze hersenspinsel van hun. Omdat er geen tegengeluiden bij burger en politiek komen die ze enigzins nog serieus nemen wordt dat als waarheid gezien. Zo werken al die linkse organisaties, ze huren een bekend bureau in met de opdracht om een rapport te maken waarbij ze naar hun slotconclusie toe moeten werken. En zonder tegengeluid zal dat dan wel de waarheid zijn, denkt de argeloze burger en politica.
dwers
@putjesschepper oeps dan zit ik ook nog te hoog met 1.75 gve per HA, de pest is de burger gaat wel op deze "natuur " partijen stemmen, mooier en schoner landschap. Op zo'n partij stemmen geeft een goed gevoel, ach en als je dan toch onderweg bent voor het stemmen .kun je net zo goed de goedkope boodschappen gelijk even meenemen.
van Ittersum
@dwers tis meer het afkopen van hun eigen milieudelicten. Net voordat je op vliegvakantie gaat naar Bali je schuld afkopen door 25 euro over te maken t.b.v Natuurmonumenten en zo is het met elke burger. Katholieke ontkerkeling? , daarin in iedere geval niet geloof mij maar😂
+1
putjesschepper
@dwers eigenlijk heeft u de stal van de toekomst in sietze zijn ideeën. 👍
dwers
@putjesschepper toen ik 5 jaar geleden de plannen voor de stal had , was mijn inschatting dat het steeds meer de kant van bodemvruchtbaarheid en biodiversiteit uit zou gaan, en de ammoniak ook nog wel een dingetje zou worden , maar helaas pindakaas.
putjesschepper
@dwers in die opzichten is het gewoon een hele goede stal bovendien worden de koeien er ook nog ouder in.
+2
Holstein
@van Ittersum Ik begrijp niet wat jij nu eigenlijk wilt. De organisaties die jij noemt (LTO en consorten) geven nooit tegengas en zijn al lang blij dat ze aan tafel zitten. Op dit forum krijgen zij dan ook veel (in mijn ogen terechte) kritiek. Maar daarbij ben jij dan altijd degene die het voor hen opneemt en alles relativeert. Dus leg nu eens uit hoe jij het dan wilt organiseren.
+4
Coen
@Holstein , het is nog erger, LTO/NZO hebben alles uit het vrl klimaatvoorstel voorgesteld aan LNV 😞

de rest van ondernemend-NL lacht zich de ballen uit de broek, wat Landbouw extra doet aan emissie-beperking hoeven zij niet meer zelf te realiseren
+2
van Ittersum
@Holstein ten eerste, jullie/u verwacht(en) het onmogelijke of hebben niet in de gaten hoe anderen denken. In dat opzicht had Huine gelijk, MQ heeft ons verdoofd en nu worden we ( voor ons gevoel) afgeslacht. Ik denk dat LTO alleen maar aan het tegengas geven is en niet eens aan eigen ideeën toekomt. Hadden we 10 jaar geleden al deze weg ingeslagen had niemand nu nog opgekeken over bv Koekompas ofzo.

Ten tweede , we schieten op mensen die ons moeten vertegenwoordigen, vroeger ben ik sergeant geweest, van onderaf deed je het nooit goed en van bovenaf kreeg je alleen maar bevelen en orders. Hetzelfde gebeurd met het LTO, alleen niet in de gaten dat vanbovenaf bepaald dus hoe ga je daarmee om maar als de jongens van onderen af dwars blijven doen en niet de link met boven hun door hebben . Weet je één zeker....hun bepalen en jij mag alleen uitvoeren en de boodschap overbrengen. Zie hier de de spagaat van de LTO.
Kan anders, moet anders

Ten derde, we moeten mensen van buiten aantrekken die voor ons de lijnen (of opdracht uitvoert) uitzet, het zij met een kennisbureau hetzij naar ingevingen en regelgeving. Niet uit eigen gelederingen. Ooit de TLN voorzitter als truckchauffeur gezien? Tuurlijk niet, je moet dat duidelijk kunnen scheiden mee besturen is heel iets anders dan een groep vertegnwoordigen. Waarom zit Cees Veerman bij natuurmomumenten? Hij weet de wegen in Den Haag, zulke gasten moet je gewoon 1.000k per jaar geven en je zult zien dat die mensen de goedkoopste werknemers worden. Betalen via een verplichte bijdrage per kg melk, praat je waarschijnlijk over tienden van centen.

Ten vierde, je buurman is je collega en concurrent tegelijk. Zijn belang is niet de jouwe en die weg heb je in het verleden gekozen en daar draag je zelf verantwoordelijkheid voor , ook als de regelgeving bij wijze van spreken per jaar veranderd. Kijk liever naar het gemeenschappelijk belang en dat is uiteindelijk een inkomen voor de gemiddelde groep. Die telt.

Afknallen van hierboven is niet nodig, ik geef louter mijn mening, je kunt ook zeggen pas helicoptervieuw toe en je snapt het ook. Nog simpeler is een tegenvraag te stellen, wat heeft al het ander tot nu voor ons opgebracht behalve enorme afstand en de meest idiote ondoordachte ideeën van radicalen....dus alles wat je nu bedenkt sws altijd beter..Gegroet.
putjesschepper
@van Ittersum daarom had fusie 10 jaar geleden ook niet door moeten gaan tussen ff en Campina. Ff had ten eerste niet minder uitbetaald eerder meer(bron iemand die al tientallen jaren actief is in de zuivel)ten 2e had merendeel grondgebonden geweest.
+2
Holstein
@van Ittersum Jij benadert het wel op zeer militaire wijze, zover was ik nog niet...maar verder zie ik weinig samenhang in jouw verhaal.
Ten eerste: niemand verwacht het onmogelijke. Maar we verwachten wel dat er voor onze belangen wordt opgekomen. Kun je me één voorbeeld geven waar LTO tegengas geeft?
Ze doen dit in elk geval niet in het openbaar; voorbeelden: de reactie op de vermeende I&R fraude, de mestfraude, het weggeven van de reductie aan CO tot 2005, het niet benoemen van de CO2 opname, het klakkeloos accepteren van de ammoniakmetingen etc, etc.
Boeren willen graag dat alle onterechte kritiek, ook in de media, eens wordt weersproken!
Ten tweede: je vergelijking met jouw sergeantrol gaat volstrekt mank. LTO heeft veel meer invloed dan jij suggereert. Kijk alleen maar naar de fosfaatwetgeving: alles is in overleg met de sector (lees LTO, NZO e.d.) geregeld. En mocht LTO het ergens niet mee eens zijn: laat het dan horen, en ga het niet verdedigen richting de boeren!
Ten derde: waar je net zei dat LTO in een spagaat zat, zeg je nu dat er mensen van buiten moeten komen om de lijnen uit te zetten, omdat LTO dat niet kan doen omdat die mee bestuurt??
Verklaar u nader.
Ten vierde: natuurlijk hebben individuele boeren niet altijd dezelfde belangen, maar er zijn ook genoeg gezamenlijke belangen die voor allen van belang zijn. LTO zou veel meer weerwoord kunnen geven, zie het werk wat Agrifacts en mensen als JC Vogelaar nu doen.
Tenslotte, er wordt hier niets afgeknald...maar wat ik bij jou niet begrijp is dat alle kritiek op LTO/NZO ed altijd maar wordt weersproken/genuanceerd terwijl je nu wel stelt dat we veel meer tegengas moeten geven: dat is hun taak! En het is dus terecht dat ze daar op worden aangesproken. Natuurlijk, soms gebeurd dat wat ongenuanceerd, maar kom op het zijn toch ook geen watjes. Of misschien wel....?
van Ittersum
@Holstein sorry ik laat me niet meer verleiden naar details achter de komma. Ga je daar in mee staan we in 2030 nog steeds te praten over alles maar waar het mee begon of de kern was zijn we dan beiden vergeten. , Het principe van boer naar overheid en burger moet anders want dat gaat mank. Denk eens simpel, zorg dat je het bij simpelheid houdt. We gaan constant mee in een ander principe , namelijk van één regel tien subregels bij maken waardoor die eerste regel helemaal verdwijnt. En dat is koren op de molen voor iedereen behalve voor ons.

Dat militaire vergelijking om daar weer een punt van te maken is dus weer afdwalen van de kern. Boer, burger maatschappij dat moet anders, want zoals het nu gaat werkt het niet en je kunt burger en maatschappij niet heropvoeden dus je zal ze moeten bewerken. Daar moet je als boer heel veel vrijheden op los moeten laten die dat moeten doen is werk voor een externe. Want wij hadden en hebben hier geen succes in gehad, simpel. Kost geld maar de huidige weg kost het veelvoud.
Weidezicht
@van Ittersum we weten allemaal wat er mis is en wat er 10 jaar geleden niet had moeten gebeuren. We hebben met STAF en Nmv en tal van boerinnen die hun zegje doen best veel goeds in de sector. Alleen ieder pakt zijn eigen ding. Ik ben opgevoed met een enorme weersyand tegen Lto maar uitei delijk zijn zij (waarschijnlijk) nog de club met de meeste inkomsten en meeste ingangen. Nou mogen een aantal van die bestuurboeren en calon wat mij betreft vertrekken maar kunnen we niet eens al die groepen bij elkaar krijgen. Dus alle voorzitters eens bij elkaar op de koffie? (Ik woon enigzins in het midden van het land en dan is de koffie gratis. ....)Als we daar eerst een verdienmodel voor kunnen vinden. Het werk wat bijv nu staf doet is echt een goede basis maar daar zal geld voor moeten komen om uiteindelijk die bevindingen in de publiciteit te krijgen.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Weidezicht:
en meeste ingangen.

….die ze misbruiken.
+1
Weidezicht
@kanniewaarzijn eens. Maar zo het nu gaat kan het toch ook niet langer
Jan S
Quote Reactie van @van Ittersum:
Afknallen van hierboven is niet nodig, ik geef louter mijn mening, je kunt ook zeggen pas helicoptervieuw toe en je snapt het ook.

Heb jij je wel eens afgevraagd waarom zo weinig mensen jouw mening delen? Waarom de LTO in straf tempo haar leden kwijtraakt?
Je begint het nu wel erg bont te maken. De teneur die uit dit stuk volgt vat ik als volgt samen:
Als de boeren niet op "democratische" wijze willen luisteren dan moeten ze maar op een fascistische (op militaire wijze) manier luisteren.
Dank u wel voor uw inkijkje in uw gedachtenwereld.
kanniewaarzijn
@Jan S Hij denkt zelfs dat LTO druk doende is met tegengas geven! 😆
van Ittersum
@kanniewaarzijn kanwelwaarzijn😉. Alleen niet (meer) meetbaar in het eindresultaat
kanniewaarzijn
@van Ittersum Droom lekker verder.
+1
van Ittersum
@Jan S uiteindelijk zegt Cees vogelaar misschien wel hetzelfde. Kennis van buiten halen , goede mensen aantrekken en die de brug laten slaan naar overheid en burger met feiten en niet met boerenerf emotie wat nu steeds gebeurd. Je moet niet elke boer dit werk laten doen want dan wordt het praten om het praten en je dwaalt steeds verder af van de kern.

En weer de tegenvraag, heeft deze weg die u nu ook wekelijks bewandeld dan wel succes ? Dus maak je van een bekende organisatie in nieuwe vorm gebruik of zet je een hele nieuwe op. Dat laatste kost énorm veel tijd, geld en vertrouwen. De opdracht is blijft het zelfde. Dat andere bestaat alleen met andere kaders en nieuwe externe mensen kan het zeker beter gaan. Tis mij om het even, voordat ik het licht moet uit doen zijn er al velen mij voor gegaan.
+2
Jan S
Quote Reactie van @van Ittersum:
En weer de tegenvraag, heeft deze weg die u nu ook wekelijks bewandeld dan wel succes ? Dus maak je van een bekende organisatie in nieuwe vorm gebruik of zet je een hele nieuwe op. Dat laatste kost énorm veel tijd, geld en vertrouwen. De opdracht is blijft het zelfde. Dat andere bestaat alleen met andere kaders en nieuwe externe mensen kan het zeker beter gaan. Tis mij om het even, voordat ik het licht moet uit doen zijn er al velen mij voor gegaan.

Ze hebben Calon. Een buitenstaander gepokt en gemazeld in de politiek en het Old boys network. En zie het resultaat. Want in wezen is dat wat u wilt, mensen rekruteren uit het Old boys network. Maar die mensen zitten er dan niet voor de landbouw, maar voor de belangen van hun Old boys network. En die hebben hele andere belangen. Zie de 1,8 miljard afschaffing van de dividentbelasting voor buitenlandse aandeelhouders van Rutte en zijn politieke vriendjes cq handlangers. Dat was dus ook echt niet bedoelt om de Nederlandse burger beter van te laten worden.

In een oude organisatie hebben de oude leiders het altijd voor het zeggen./ Je komt niet in of aan de top als je je niet loyaal opstelt ten aanzien van hun gedachtengoed. Zie al die oude instituten zoals de Rooms Katholieke Kerk en de politieke partijen. De mastodonten zullen hun macht nooit overlaten of nalaten aan mensen die ze willen afschaffen. De hierarchie is daar alles bepalend. Dat soort instituten zijn alleen weg te vagen door ze gewoon weg te negeren, zeg maar lidmaatschap opzeggen en hun steun op welke manier dan te onthouden dan wel op te zeggen.
Holstein
@van Ittersum Je gebruikt veel woorden maar bent weinig concreet. Je hebt het over externe mensen/partijen die de communicatie richting politiek/burger op zich zouden moeten nemen. Je noemt hierbij JanCees die in een ander topic hiervoor een opzet geeft.
Allemaal prima, maar mijn vraag aan jou: is/was dit eigenlijk niet een taak van LTO, die hierin totaal verzaakt??
+2
van Ittersum
@Holstein klopt helemaal, maar ik had mijn suggestie al eerder op deze site gezet dan Cees dus ik kopieer niets. Maar buiten dat, opper ik dat tijden. En nu kom je aan het belangrijkste , hoeveel proffesioneel gedrag tonen wij, wie laten wij het werk doen. Laat je iemand praten wat je graag wil horen maar geen resultaat geeft of zeg je ik kies de gemiddelde boer uit en daar stemmen wij onze beleid op af en boek hopelijk bij overheid en burger daar wel resultaat. De afgelopen weken met al die verplichte formulieren, verantwoording enz bezig geweest. Je staat constant hetzelfde in te vullen en alles heeft met elkaar te maken. Hoe beter zou het zijn (als voorbeeld) voor de gehele sector dat je bv naar 2,5 gve/hac ging en daardoor, kringloopwijzer, fosfaatrechten, ammoniak, Nitraat, PAS, aanpassing stal, luchtwassers, melkregulering hiermee kon tackelen. Zo'n organisatie hebben we nodig, zo'n kerel/vrouw die dat kan verwoorden, onderbouwen en overtuigen naar Den Haag en Brussel. Maar dan ga je nadenken en dan kom ik tot de conclusie dat wij zelf zijn die het probleem geschapen hebben. Je zal maar een LTO man zijn en je hebt spreekbeurten in de vier windstreken van Nederland. Waar je daar applaus krijgt , krijg je ergens anders rotte vis naar je hoofd. Kortom , wie doet het dan verkeerd, hij of wij of beiden dus dan maar een extern

Ik pleit nog steeds voor eenvoud, externe voorman en een krachtig beleid, het liefst in samenwerking met de grote bekende organisaties zoals campina, lto, rabobank waar een ieder maar naar moet schikken. Tegen de uitschieters binnen onze sector kun je gewoon geen algemeen beleid op maken. Kijk eens bij onze buurorganisaties zoals transport, metaal, bouw, autobranche enz enz. Die hebben ook allemaal maar één duidelijk beleid, wil je anders , doe je maar anders maar hun praten naar buiten (ook als gesprekspartner met de lokale en landelijke overheden) toe altijd met die ene stem. En dat missen wij en daarom zijn we het kop van Jut geworden voor iedereen die wat van ons wil

Andere zienswijze dan de meesten hier kan, maar denk er maar over na waar deze weg die we nu begaan ons gebracht heeft. We kunnen iedereen de schuld wel geven en uiteindelijk kom je toch weer bij jezelf uit. Dus de verandering moet ook bij ons vandaan komen niet bij anderen(burger en overheid)
van Ittersum
@van Ittersum een aanvulling is hierop is deze artikel vanuit Duitsland, hetzelfde probleem.
Ook hier wordt duidelijk gesteld om anders te gaan denken en te doen, andere partijen zijn al veel verder als ons en die profiteren zo enorm van onze verdeelheid en slachtofferrol die wij ons elke keer weer aanmeten, soms is het gewoon niet te geloven. Hoe hard we het ook ontkennen we lopen achter de feiten aan. Zorg dat wij ook ijzersterk worden in het uitdragen van onze sector. Vergeet het verleden, stop het persoonlijk afrekenen van personen, trek deskundigheid aan voor en op alle terreinen, verenig u en zaai geen verdeeldheid.

pluimveeweb.nl/artikel/…

IJzersterke eco-lobby

Naar Fischlers mening moet niet de emotie in de politiek het toekomstig landbouwbeleid bepalen maar de feiten: „Daarbij we te maken hebben met een ijzersterke eco-lobby”. Fischler riep dan ook de Duitse boeren op om te reageren op signalen uit de samenleving in plaats van te ageren. „Jullie nemen te weinig initiatieven”, oordeelde hij. „Organiseer de public relations voor de landbouw. Andere sectoren doen dat ook en zij pakken dit professioneel op. Er leven veel vooroordelen in de maatschappij. De sector moet laten zien hoe het nu werkt met onze nieuwe productiemethoden en teelten. Reageren op signalen uit de maatschappij moet niet komen vanuit een defensieve houding, maar we moeten debatten gaan winnen op basis van feiten over de voors en tegens in de huisdige landbouw.” Boeren moeten het ontbreken van een goede, gestructureerde en professionele pr voor de Duitse landbouw meer aankaarten ‘bij alle raderen in de sector’, om het belang hiervan te onderstrepen, aldus Fischler.

+2
Holstein
@van Ittersum Ik ben blij dat je zelf nu ook toegeeft dat een organisatie als LTO, zeker op landelijk niveau, op alle fronten faalt. En zeker voor wat betreft de pr voor de landbouw. En dat op zichzelf is natuurlijk een onthutsende vaststelling. Leden betalen veel contributie en bij NZO komt het geld binnen via heffingen, en wat is het resultaat?? Daarom ageren zoveel boeren ook tegen deze vermeende belangenbehartigers, en ik kreeg toch altijd sterk de indruk dat jij het juist voor hen op nam maar blijkbaar heb ik dat verkeerd gelezen.
Ik wil nog één voorbeeld noemen qua falend beleid van LTO. Calon gaat er graag prat op dat zijn club de derogatie voor de veehouders heeft gered, en hun daarmee tienduizenden euro's aan kosten heeft bespaard. Maar zo'n 20 jaar geleden werd in het mestbeleid bepaald dat de hoeveelheid toegediende dierlijke mest moest worden beperkt ten gunste van kunstmest. Want, zo werd gesteld, drijfmest zou eerder tot uitspoeling leiden dan kunstmest. Daar is van het begin af aan veel kritiek op geweest, en inmiddels blijkt ook uit onderzoeken dat drijfmest helemaal niet makkelijker uitspoeld. LTO heeft dit altijd voor zoete koek geslikt (zoals alles!) en zo hebben veehouders al vele jaren veel kosten gemaakt voor de afvoer van drijfmest en de aanvoer van kunstmest. Hoeveel zou dit de gemiddelde boer de afgelopen twintig jaar hebben gekost?
Omdat zij falen moeten anderen zoals Agrifacts het werk nu gaan doen, maar daar moeten ze dan natuurlijk wel de financiële middelen voor krijgen. Uiteraard gaat het hierbij dan vooral om pr- zaken, om ook ander beleid te maken zou je inderdaad een hele nieuwe organisatie nodig hebben. Samen werken met LTO, NZO e.d. zal overigens weinig zin hebben, dan komt er weinig nieuws van de grond.
+1
van Ittersum
@Holstein de reden dat ik of gewoon gezegd wenselijk is dat LTO, NZO , Rabobank, Campina er wel bij wil hebben is het bereik naar twee kanten toe. Naar de boeren toe en naar de maatschappij en overheid toe. Het verleden dat ligt er, kun je niet meer veranderen , moet je ook niet willen want anders kun je wel terug gaan naar Adam en Eva tijd aan toe. De tijd gaat zo hard. Wat er is dat staat, heeft best wel invloed en anders de naam wel. Ik zou liever zien dat we de bovengenoemde organisaties "dwingen" om bv Agrifacts te erkennen, ondersteunen en gebruiken als een denktank. Het wiel in organisatie moet je niet opnieuw willen uitvinden, verbeteren en optimaliseren is makkelijker, goedkoper en effectiever. Merendeel is coöperatief of hebben ledenbesturen dus het is mogelijk. En wil het niet met de eigen mensen(ivm toch het verleden) huur je maar een externe grootmacht in. Zelfs de grootste anti-boer kan veel voor de sector doen als je hem maar goed betaald en duidelijk bent met wat voor missie deze aangenomen is. Campina is daar nu mee bezig, je ziet het. Gaat helemaal goed komen, misschien niet vandaag, misschien niet morgen maar dan maar de dagen na morgen ofschoon wij de hobbels nog flink gaan merken, als die er niet waren waren er ook geen problemen die opgelost dienen te worden.

Dat stukje van die ik hier plaatste was een geschenk als aanvulling voor mijn inbreng. Niet om mijn gelijk te krijgen maar we staan niet alleen ook in het buitenland speelt dit. Verdeeldheid gaat ons zo vreselijk parten spelen en die eco-lobby die lacht zich een breuk. Jaren hebben ze hier op gewacht en ze slaan hard, keihard! Gelijke munt is de beste middel. Wij falen als sector nooit als je iets doet, je faalt alleen als stil blijft staan in het verleden.
Weidezicht
@van Ittersum dat wat jij schrijft bedoelde ik ook met reactie van gister. Er zijn vele clubs die goede dingen doen maar een lto heeft leden en geld. Een goede kopman ervoor (en dus weg met calon, al zou die het goed bedoelen dan nog werkt hij voor boeren als een rode lap op een stier) en andere verdeling van de inkomsten. Zo n agrifacts moeten de finciele middelen krijgen en er zal meer publiciteit gekocht moeten worden. Of iedereen lto opzeggen en aansluiten bij nmv. Goede mensen van lto ook over laten stappen en dan met goed verhaal naar buiten. Ik ga wel eens naar zo open boerderijen dag hier in het westen en dan is het publiek echt wel enthousiast. Die echte linkse rakkers zijn er niet zo veel maar zij hebben wel de weg naar buiten gevonden. O.a. met geld van goede doelen organisaties. Wij zoeken die man die de postcode loterij kan overtuigen om agrifacts enz. Te steunen.
Koeien boertje
@van Ittersum ze hoeven helemaal geen grootmacht in te huren, laat ze eens( wat) aannemen wat de rest van de boeren vind.
Degene die als lammetjes door dik en dun achter hun blijven staan hoor je niet, dan vraag ik me af of die zich vertegenwoordigd voelen.
Vroeger wist je precies wie lto lid was want dan stond je ergens voor, maar tegenwoordig houden (op een paar regio hoofd boeren na)zichzelf allemaal knap rustig
Ik vind dat ze met zoveel ledengeld gewoon de goede informatie moeten winnen zoals veel kleine clubjes dat wel kunnen met een derde van het geld.
Het is toch te zot voor woorden dat er een agrifacts (bijna vrijwillig) opgericht moet worden om de lto straks de juiste informatie te geven.
Ik snap ook niet dat de nmv niet groter is, er hebben veel leden opgezegd maar die groep wil zich helemaal niet laten vertegenwoordigen dat is nog een slechtere keuze dan lto lid zijn
+1
van Ittersum
@Koeien boertje idd, maar de doodsteek is de versnippering bij ons(zie wat er in de politiek gebeurd). Cees Vogelaar weet dat volgens mij ook dus aan de andere kant is ook de vraag , is dit wel wenselijk weer een nieuwe organisatie. Ik denk dat je de tegenstanders van de huidige landbouw en groeperingen je niet beter kunt helpen dan wat er nu gebeurd.
+2
cornelissen
Quote Reactie van @van Ittersum:
maar de doodsteek is de versnippering bij ons

Jij weet alles zo goed, maar wat voor oplossing heb je dan voor de grondgebonden "knel"gevallen ,die door hun eigen organisaties compleet zijn vernacheld?
Het is ,dat Netwerk Grondig is ontstaan ,anders waren de grondgebonden melkveehouders ook nog gekort ook.
van Ittersum
@cornelissen die discussie ga ik hier niet voeren, mede omdat ik daar in u geval wel een mening over heb maar dat is op basis van uw verhaal, reacties van medeprikkers en mijn eigen conclusie maar vrees met te weing achtergrond of gekleurde informatie net als mijn mede prikkers. Via PB zou het kunnen maar dan komen we qua uitkomst vrees ik toch niet tot een gelijke mening, hopelijk wel tot begrip. Dus doe u verhaal via PB , ik zal mijn reactie geven
cornelissen
Quote Reactie van @van Ittersum:
die discussie ga ik hier niet voeren, mede omdat ik daar in u geval wel een mening over heb maar dat is op basis van uw verhaal, reacties van medeprikkers en mijn eigen conclusie maar vrees met te weing achtergrond of gekleurde informatie net als mijn mede prikkers. Via PB zou het kunnen maar dan komen we qua uitkomst vrees ik toch niet tot een gelijke mening, hopelijk wel tot begrip. Dus doe u verhaal via PB , ik zal mijn reactie geven

Je draait om de vraag heen,overal een mening over ,maar hier durf je niet. De vraag is ,wat voor oplossing heb je voor de in deze vraagstelling grondgebonden "knel"gevallen.
Ik denk dat ik in mijn geval duidelijk ben geweest hier op het prikkebord, wat voor ellende LTO en meeloper NMV hebben aangericht.
Voor zover je die informatie van mij niet vertrouwt of "gekleurd "vindt, kom je toch bij mij langs voor inzage in het deskundigenrapport,Ik ga het niet via een PB mailen, dan heb ik geen zicht meer , waar het allemaal terecht komt,
Assen was voor jou te ver ,dat weet ik , maar Bakkeveen, waar ik woon ,moet voor jou toch wel haalbaar zijn,als je inzage wil hebben en neem dan maar een accountant mee
Maar geef eerst maar eens antwoord op mijn vraag,daarvoor heb je geen gespecificeerde informatie nodig, want eenheid predikten en collega s, die niet weten wat ze toen fout hebben gedaan en nu financieel worden afgeslacht , proberen mee te krijgen gaat het niet worden
gezienus
@van Ittersum kan wel argumenten opnoemen waar lto verdeeldheid zaait binnen de eu en de gun factor mist
van Ittersum
@gezienus de afsplitsingen van LTO hebben ook geen eenheid kunnen brengen, ik denk omdat hin invloed te klein is
+1
dwers
@van Ittersum die eenheid krijg je ook niet meer terug, de bedrijven zijn te divers ieder zijn belang. Maar daarom kunnen diverse belangen clubs over bepaalde onderwerpen die ons allemaal aangaan wel samenwerken.
+1
CorP
Quote Reactie van @van Ittersum:
wat heeft al het ander tot nu voor ons opgebracht behalve enorme afstand en de meest idiote ondoordachte ideeën van radicalen....dus alles wat je nu bedenkt sws altijd beter..Gegroet.

En daarom dus degenen die tot nu toe meededen aan ideen en besluitvorming eens goed de oren wassen of zelfs aan de kant zetten
van Ittersum
@CorP En daarna?
+3
gezienus
@van Ittersum denk dan jonge mensen met een Portion boeren verstand
Frans1
@gezienus Idd!

We kunnen een probleem niet oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt.

Albert Einstein
+1
vrije boeren
Het is mij nu wel duidelijk . Ze willen ons uitroeien...………..
gezienus
@vrije boeren je kunt altijd noch aan het werk met de schop distels en ridderzuring steken
+1
Waldboerke
Zo hee, wat een lappen tekst hierboven. Ook zomaar een paar korte hersenspinsels van mijn kant:
Smaakt bio melk anders of beter? volgens mij niet...
Is bio melk efficiënter te produceren? volgens mij niet...
Wordt er in de huidige (inmiddels best geïntegreerde landbouw) dier/milieu onvriendelijk geproduceerd? volgens mij niet...
Waarom zou pappa of mama dan te dure producten in het karretje flikkeren, ze worden bij de benzinepomp, met het gas, met hun pensioen toch al genoeg genaaid, toch..?
Ik zie in de niche zeker een markt voor bio. Niche betekend in mijn ogen een duidelijk onderscheid voor een kleine markt. (imho 2,5% max) Ik zie nu bio opgeslokt worden door geïntegreerd.
m uut m
@Waldboerke
Ik beantwoord jouw vragen met 3 keer volmondig ja.
Melk en kaas van koeien die volledige weidegang hebben smaakt een stuk beter dan opstalmelk met voornamelijk maiskuil.
Qua stikstof efficiëntie kan gangbaar niet tegen bio op.
Het diervriendelijke is bij biologisch ook beter elk biologisch gehouden vee moet zijn of haar natuurlijk gedrag kunnen vertonen.
Erik,1979
@m uut m zoals ik al eerder schreef. Biologische boeren kunnen super goed een gevoel verkopen. Maar als je echt eerlijk bent is het onzin. Er is markt voor en daar kun je natuurlijk op inspringen. Ik zou er een slecht gevoel bij hebben. Ik vind het niet helemaal eerlijk wat de bioboeren hier in de buurt aan subsidie krijgen. Grootste deel schaffen 75% van hun dieren af. Subsidie brengt genoeg. Zal in Nederland wel anders zijn. Maar ja jij haalt jou dieren ook uit een ander land. Moet jij ook helemaal zelf weten. Of je nu jou jongvee importeert als bioboer of groot melkveehouder. Dat is allemaal het zelfde.
+1
Waldboerke
@m uut m Koeien weiden hier onbeperkt dag en nacht, worden uitsluitend met graskuil en brok gevoerd, melken 3x daags en er is zat land. Stel nu dat jouw argumenten allemaal worden ontkracht. (wat zo is) Waar zit dan je meerwaarde? Ik (en velen met mij) zien hem niet.
Nico96
@Waldboerke Ga eens naar de biobeurs in Zwolle, dan moet je wel snel zijn, vandaag is de laatste dag. Als ik het zo lees heb je wel het bedrijf ervoor maar je moet er ook de boer voor zijn. Ik boer al 21 jaar biologisch, en het bevalt me prima. Je hebt meer kosten maar ook meer opbrengsten, maar als je veel grond hebt met beperkingen kan het een prima bedrijfsopzet zijn.
+2
Elvis
@Nico96 m uut m reageert overal op behalve als het te moeilijk word. Dus vraag ik het jou maar, biologisch gehouden vee moet natuurlijk gedrag vertonen heb je dan ook de kalveren bij de koe en natuurlijke dekking?
bio boer
@Elvis hier wel vaak de kalveren de eerste 24/48 uur bij de koe daar na gewoon apart en alles ki stier willen we niet ben er altijd voor bang gepraat hoorns zou ik wel op de koeien willen daar is vader nog niet aan toe
Elvis
@bio boer het maakt mij verder niet uit hoe iemand z'n bedrijf runt maar dr moet niet gedaan worden of het allemaal zoveel anders is of beter dan gangbaar. Uiteindelijk melken we koeien en vreten het kalf op en de koe ook als die op is en dat is bij iedereen het zelfde. Heb 2,5 jaar een biologisch bedrijf gerund dus het is niet allemaal vreemd voor me
Nico96
@Elvis Ik haal de kalveren liefst zo snel mogelijk bij de moeder weg. KI doe ik zelf bij de koeien, ik heb wel een stiertje bij de pinken. De verschillen bij een extensieve gangbare boer die beweidt zijn niet zo groot, sommige gangbare boeren kunnen eenvoudig omschakelen. Kunstmest en bestrijdingsmiddelen zijn de grote verschillen. We werken veel met grasklaver. Mais is meer een aanvulling op het rantsoen, sommige jaren teel ik geen mais. Als je ruim in het voer zit is het zeker een optie, ook financieel.
+1
bio boer
@Nico96 zo zie ik het ook ik vind meest duurzame aan bio dat er eerlijke prijs wordt betaald dat zou ook gewoon voor regulier moeten dat gaat niet zo maklijk vind de reguliere boer in Nederland zeker ook goede boer
+1
Elvis
@m uut m natuurlijk gedrag? Waar is je stier en waar blijven je kalveren?
+1
Waldboerke
Ik zie slechts meerwaarde voor BD. (BD is volgens mij slecht rendabel te krijgen.) EKO is volgens mij ten dode opgeschreven en wordt door geïntegreerd opgeslokt.
Waldboerke
Koeienhoorns vullen met stront, weer opgraven en tegen de klok in bij volle maan door een ton met water roeren. Lijnenteelt volgens de antisemiet Steiner. Nou dan ben je mij kwijt, daar betaal ik niet méér voor. Koeien die een paar duizend liter jaarlijks geven. Klare etter. Zuiverzuivel noemt zich dat..
m uut m
@Waldboerke
Klare etter. 
De eisen aan de melk kwaliteit is gelijk aan de melk die jij produceert
Waldboerke
@m uut m Mmmokay, daar heb je een punt. Liet me iets meeslepen.. Wat me wel opvalt op de site van zuiverzuivel dat er een aantal melkveebedrijven worden voorgesteld. Mooi, de melk krijgt een gezicht, echter van de bedrijven die ik heb aangeklikt verteld er niet één over haar koeien. Het gaat alleen over "natuurwaarden". Dat zal natuurlijk geen toeval zijn. Dus bij het glaasje melk wat ik drink moet ik de veldleeuwerik zien vliegen. Bij de yoghurt moet ik beelden krijgen van een dampend helofytenfilter en hoekjes ruige bebossing?
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!