Motie voor snelle krimp veestapel vanwege klimaat

PvdD, GroenLinks en PvdA vragen de regering om in het kader van de klimaatmaatregelen extra maatregelen te nemen om de veestapel op een diervriendelijke manier te krimpen.
De partijen dienden een motie in tijdens het debat over het klimaatakkoord.

boerderij.nl/Home/Nieuws/…

Deel dit topic

Reacties

John Spithoven
Ik geloof dat ik gisteren zei dat er iets speelde. Kreeg wel een flinke draai om mijn oren vandaag. Nu hebben deze partijen geen meerderheid, dus niets aan de hand, maar toch legt het druk op de klimaattafel landbouw en grondgebruik. En dan alles gebaseerd op een rapport dat rammelt aan alle kanten.
@John Spithoven Van wie een draai om de oren ???
+5
Dirk van Zetten
@John Spithoven Koe in Nederland minder = minimaal 1 koe in het buitenland erbij want de melk moet toch ergens geproduceerd worden, dus uitstoot blijft gelijk of meestal hoger omdat er minder efficiënt geproduceerd wordt op andere plekken dan in onze rivierdelta.
Voor onze linkse rakkers geldt 1 x minder vliegen is direct minder uitstoot, 1 x minder vaak in de auto stappen is direct minder uitstoot en alle elektrische apparatuur is ook uitstoot. Veehouderij net als de nertsen keihard het land uit trappen, zo in Nederland gaat het fantastisch maar de wereld helpen we naar de klote, lekker navelstaren
Erik 1979
@Dirk van Zetten ik denk dat het voor de milieu belasting wel eens heel positief uit kan pakken als de koeien beter over Europa verdeeld worden. Het is al lang niet meer zo dat Nederlandse melkveehouders technisch beter zijn dan de rest. Maar de mest gaat wel naar het buitenland. Dat transporteren van mest en die hele bewerking kost een bal energie. Daarbij werken jullie relatief kleinschalig. Is ook niet positief voor energie verbruikt. Daarbij zijn de bedrijven buiten Nederland vaak wel grond gebonden.
Jannus
@John SpithovenKnallen in de Oostvaarderse plassen en die partijen bestaan niet meer
+5
Komelker
Geef de veestapel maar de schuld van de klimaatverandering, Ze willen wel twee keer per jaar met het vliegtuig op vakantie, die mag dus niet de schuld krijgen.
+1
van Ittersum
@Komelker geld regeert, jammer dat wij onderling zo verdeeld zijn dat we geen vuist willen maken
+2
John Spithoven
@van Ittersum Wat moet ik er aan doen om die verdeeldheid minder te maken. Mond dicht houden/ hier weg blijven. Prima en graag zelfs. Maar als onze bestuurders voortduren de mensen er niet bij willen betrekken, wordt het steeds een grote verrassing. En van een verrassing hebben de meeste geleerd rond 2 juli. Maar zeg maar wat ik kan doen, ik wil een keer niet naar een ander wijzen.
+5
@John Spithoven Nooit je mond dicht houden , OPENHEID van zaken geven en ALLES benoemen, zelfs als dat betekend dat de hele TOP /en Lederaad van RFC moet opstappen , en LTO ophoud te bestaan , en Schouten moet aftreden, het gezever over fosfaat/ amoniak/ methaan /butaan/ lachgas/huilgas/butagas moet stoppen.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Detukkeroettwente:
zelfs als dat betekend
"zelfs" vervangen door "juist".
brabantboer1
@John Spithoven fosfaat verloten?
overstekend wild
@brabantboer1 huil niet zo man. Kijk naar wat ze goed doen en waardeer dat. De nmv bestuurders leveren een behoorlijke inspanning voor een minimale vergoeding. We kunnen wel clubs bedenken waar dat anders is
+1
kanniewaarzijn
@van Ittersum Hoor ik jou nu over een vuist maken praten?? Meepraten met de vijand moesten we toch?
+2
van Ittersum
@kanniewaarzijn het leuke van uw gedachte is dat wat u denkt de teneurgang alleen maar bevorderd. Niemand (Als voorbeeld) is het als ondernemer binnen het TLN altijd eens met de gedachtegang van het bestuur. Maar één ding weten ze wel: het collectief maakt macht, versnippering leid naar de ondergang en vooral als je al klein bent.

Oorlogsstrategie: denk en praat als en met uw "vijand" en je hebt maar weinig wapens nodig om deze hem dan te verslaan of te neutraliseren. Maar uw denkt nog als een gemiddelde Amerikaan, botte taal, hoop stennis en daardoor weinig resultaat en een hoop verlies. Je kunt beter als een Chinees (of een Rus in mindere mate) denken: op strategische plekken staan en meepraten en zo langzaam en geduldig de halve wereld overnemen zonder ook maar één vijand te hebben gemaakt. Wij ( net als een amerikaan) denken dat we nog iets te vertellen hebben maar we missen de slimheid, eenheid van een chinees(bv milieugroepen)
+1
Komelker
@van Ittersum we worden een steeds kleinere groep stemmers, dus minder interessant voor de politieke partijen, tegen de veehouders aanschoppen is dus niet zo erg, veel stemmen zijn er niet te verliezen, maar er zijn zo, wel veel stemmen te winnen in de randstad,
+5
@Komelker KNETTERGEK dat bint ze bie RFC/LTO/NZO enz enz enz
+1
Dirk van Zetten
@Komelker Beter stimuleren om in Nederland zo efficient mogelijk, met lage mogelijke milieubelasting een kilo vlees of liter melk te produceren, dat heeft mondiaal effect op de uitstoot. In Nederland reduceren en in het buitenland opschalen is onder de streep voor milieubelasting negatief.
+3
cornelissen
Rammelende klimaatrapporten doorprikken is toch J.C. Vogelaar zijn expertise.. Maar ja , hij is ook voor een strakkere vorm van grondgebondenheid en daar moeten een hoop melkveehouders niets van hebben,dus wordt hij al niet altijd serieus genomen,hoewel het moeilijk zijn onderbouwing door te prikken. Ik wacht dus eerst zijn reactie op rammelende rapporten maar even af
+2
andre01
Wat een gemijmer over iedereen weg sturen, en dan samen optrekken. Wie is samen, zelf op dit prikbord is verdeling. Ieder roept van alles, vaak is het van zijn eigen positie.

De verdeling onder collega`s is ingezet ,en niet terug te draaien, heel jammer. Of het nu de oplossing is om iedereen weg te sturen en een leiding te krijgen zonder lijnen naar de andere partijen. Je kunt wel gelijk hebben , maar je krijgt het niet altijd.
+2
Dre van Helmond
Over 5 jaar zijn alle blijvende melkveehouders blij als ze zonder gedoe 2.5 koe per ha mogen houden.
ook degene die nu nog intensive zijn.
Is wel leuk als we de komende jaren wat kunnen verdienen.
cjw73
@Dre van Helmond voor 2.5 koe daar teken ik voor. Kunnen er een mooi nust bij.
christo
@cjw73 Ik teken voor 3. Heeft de akkerbouw ook nog wat te bemesten.
cjw73
@christo maar ik weet wel dat 1.5 dichterbij de waarheid zit.
christo
@cjw73 Zou jammer zijn voor de bodemvruchtbaarheid.
+1
Coen
@cjw73 , op goede cultuurgronden mestproductie en mestplaatsing 125 kg P2O5 per ha, alles daarboven in 10 jaar lineair afbouwen.

zonder voldoende en goede mest geen melk, wanneer komt dit gegeven bij iedere belanghebbende tussen de oren en boven de ogen?
cjw73
@Coen ben ik met je eens. Maar mijn antwoord was maar aanleiding van het Kamerdebat van gisteravond. En daar zit een hele club die het geen reet interesseert of er nou wel of niet wat groeit. Die willen maar 1 ding en das minder vee en meer natuur, want dat is volgens hun overal goed voor. En dan hoeven ze de heilige koe en het vliegen niet aan te pakken. Ze denken alleen aan de achterban van hun partij.
huske
@Dre van Helmond nobel streven en als het die kant uit gaat beweegt de meeste wel mee. Maar onderschat techniek niet, daarmee kan je op een snellere manier doelen halen. Kijk wat er gebeurt bijvoorbeeld bij van Bakel. Of je hem nou mag of niet er wordt daar wel wat gedaan. Er zijn genoeg landen en/of industrieën die fosfaat, stikstof of metaan nodig hebben. Waarom zou de agrarische sector daar geen leverancier van kunnen worden. De meeste prikkers hier staan er niet positief voor over maar wat er nu besproken of bedacht word doen we voor de volgende generatie
Greetje
@Dre van Helmond zo is het precies, VVD spreekt zich niet actief uit tegen landbouw, maar het boeit ze ook niet echt. Ze zullen ons gemakkelijk als wisselgeld gebruiken in onderhandelingen over bijvoorbeeld uitbreiding Schiphol. Grondgebonden sector mag dan blijven omdat het Nederland zo vrolijk aankleed en voor de verse zuivel in de supermarkt. De rest kan mooi in een oranje hesje op een luchthaven gaan werken.
Erik 1979
@Greetje Ik herinner mij van Aartsen nog. Sindsdien een heel naar gevoel bij VVD.
Greetje
@Erik 1979 Precies, en ik meen me te herinneren dat ze de vissers ook al eens een aardig pootje gelicht te hebben
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Greetje:
Grondgebonden sector mag dan blijven omdat het Nederland zo vrolijk aankleed en voor de verse zuivel in de supermarkt
En om de grondprijs op peil te houden natuurlijk, anders wordt de RABO boos.
+2
hans1980
Schiphol mag groeien, en melkveehouderij 30% krimpen????

Korte en lange CO2 kringlopen wil men niets weten ook LTO heeft de landbouw al de schuld gegeven van klimaatverandering????

Alle maatregelen bij elkaar helpen?? 0.00000007 graden C

Pleit ook voor vervangen bestuur LTO NZO RFC landbouw de schuld gegeven van klimaatverandering is een historische vergissing 2.0
+1
van Ittersum
@hans1980 iedereen wegsturen is hetzelfde als uit de trein stappen en hopen dat ze op je wachten...no way the train stays on the highway. Hou aub toch op met deze huilhuil strategieën . Je werkt daarmee de "onzinnige" maatregelen versneld door en de schade wordt maar groter en groter.

Eenvoudige boerenuitleg: 6 mensen zitten aan tafel om iets te besluiten, 1 loopt erbij weg. 5 blijven erover. Kans op besluit wordt daardoor groter, immers nu nog maar 5 meningen. Klaar!!! Zo werkt het van onderen naar boven in een structuur maar ook van boven naar onderen. Waar zitten wij in deze structuur en wat willen wij? Stel daar je gedachtengang op in en maak daarop je keuze en mening. Dan kom je tot de conclusie, wegsturen van...of wegblijven bij....is altijd het domste wat je kunt doen ook al ben je het niet overal mee eens
+6
pieta
Quote Reactie van @van Ittersum:
no way the train stays on the highway.

De trein hoort niet op de snelweg te zijn. 😁
robbies
Quote Reactie van @van Ittersum:
.no way the train stays on the highway.

probeer je met dit modern taalgebruik ook je kinderen te overtuigen? Doe dat aub niet waar hun vrienden bij zijn
+1
Achso
@van Ittersum leuk.. maar er is geen 1 stem in Agri Nederland. LTO durft niets hard te maken. Anderen zijn veel te klein. De verdeeldheid hier is volgens mij kleiner dan het lijkt. De een wil geen fosfaat korting om een andere te helpen. Logisch.. Maar de algemene tendens is dat het fosfaat dossier aan alle kanten rammelt. Iedereen mee eens. Het algemene idee is dat het ‘boertje pesten’ is in NL. Hoe dat tegen te gaan, wordt verschillend over gedacht. Ook logisch. Het algehele probleem is dat er in NL niemand meer voor de Agri ondernemers gaat staan: Rabo financiert bijna niets, omdat hetzelf in de tang zit, RFC heeft een cashflow probleempje gehad, LTO voormannen zijn naar het gevoel van velen frauduleus bezig.
dwers
Krimp veestapel ! Ooh ooh ooh wat zullen Carola en co. In Brussel vechten voor behoud derogatie.
ted9
@dwers geven ze niet zo ff op. Einde derogatie is einde biologische bedrijven of ieder geval de meerprijs op producten. Aan de andere kant komt er meer mais.
m uut m
@ted9
Kunnen ze ook gewoon verbieden.
Greetje
@m uut m Da's idd niet zo moeilijk, hebben we de derogatie niet voor nodig

Hebben jullie trouwens allemaal de nieuwsbrief van rvo wel goed gelezen?? volgend jaar meteen groenbemester meezaaien verplicht, of je moet vóór 1 oktober de mais eraf hebben!!
cjw73
@Greetje treft ze kunnen op 1 oktober vast niet alle maisland bij langs om te controleren. Moet nu ook al gelijk na de oogst. Alleen heb ik nog nooit gedaan.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
41
DEELNEMERS
25
WEERGAVES
0