Klimaatopgave: Zuivel neemt verantwoordelijkheid

De vakgroep melkveehouderij van LTO Nederland en de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) willen de uitstoot van broeikasgassen in de zuivelketen de komende jaren fors verminderen. Zij hebben daarvoor een plan opgesteld dat nauw aansluit bij de al bestaande initiatieven van de zuivelketen om te verduurzamen.

Deel dit topic Klimaatopgave: Zuivel neemt verantwoordelijkheid (melkveebedrijf.nl)

De vakgroep melkveehouderij van LTO Nederland en de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) willen de uitstoot van broeikasgassen in de zuivelketen de komende jaren fors verminderen. Zij hebben daarvoor een plan opgesteld dat nauw aansluit bij de al bestaande initiatieven van de zuivelketen om te verduurzamen.

Nieuwsgrazer

Laatste  |  

Reacties

Groen1
Klimaatverantwoorde zuivelsector in Nederland
Energieneutrale melkveehouderij in 2030
nzo.nl/wp-content/uploads/…
+20
Doe normaal mafkezen, !!!
+20
peter5555
@Detukkeroettwente Laatst bij talkshow Pauw: Johny de Mol; hij blijft vliegen en dit compenseert hij met het vegetariër zijn. Dit soort onnozelheden zijn hem aangeleerd met goedkeuring van LTO. om te gillen zo'n onzin.
+3
peter5555
Zuivel wordt gemaakt van plantaardig niet uit fossiel. Dus geen netto-uitstoot. Mooie belangbehartigers die LTO/NZO. Stel dat de FNV zegt dat ze aardbevingen kunnen voorkomen door hun leden extra eisen op te leggen. Dan bestond morgen de FNV niet meer
+2
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @peter5555:
. Dan bestond morgen de FNV niet meer
De LTO bestaat toch ook al lang niet meer! Wordt alleen nog door de overheid in de benen gehouden omdat ze er een makkie aan hebben. Welke dikbetaalde baantjes zouden voor onze matennaaiers in het verschiet liggen?
+1
slagroomvla
Quote Reactie van @kanniewaarzijn:
onze matennaaiers

Daar zeg je het helemaal goed!
+4
robotmelker
Sjongejonge.... je zou toch de stop uit dat zinkende schip van NZO/LTO willen trekken... maar verdomd ik zit niet op dat schip...
+8
George
Stelletje klootvegers zijn het. Schei uit met die onzin en kwats.
+3
John Spithoven
Afleidingsmanoeuvre

Werner en Jeroen, de fosfaatspecalisten van de zuivel , eerst dit probleem oplossen!

En ik weet zeker dat jullie dit lezen gezien reacties in het verleden
+1
dwers
LTO, heb ik vorig jaar toch de goede keus gemaakt , het was een geweldig jaar.
spotmelker
Het is net als bij het touwtje trekken op de kermis, je doet wat op goed geluk en aan de andere kant komt de verrassing omhoog. Waarom leert men niks van het ammoniakhoofdstuk. Berg kosten, investeringen en subsidies, resultaat in luchtkwaliteit 0,0.
+5
peter5555
Kunnen we niet een soort giro 555 aanmaken waar niet -leden van LTO geld op overmaken voor LTO met als voorwaarde dat LTO niet meer van zich laat horen. Dit is voor de hele sector beter.
henkschoonveld1
Zo denkt de burger erover volgens Trouw. Wat wil je, de overheid het laten regelen of de sector aan stuur?

(klik om te vergroten)

+6
Wolswinkel
@henkschoonveld1 En wat staat daar in het klein onder: bron Greenpeace! Waar je jezelf maar door wilt leiden.. Darrie!
+1
Coen
@Wolswinkel , nep-nieuws, en LTO gelooft dit ook nog zonder blikken of blozen 😞
+3
cs-agrar
@Wolswinkel Bron van het staatje maakt niet zoveel uit. Waarschijnlijk past het Greenpeace wel goed, en de dieren- en milieupartijen maar goed, Schoonvelde heeft daarin dan wel gelijk, door wie wil je je laten leiden/lijden.
Echter, de grote vraag hier is, in hoeverre heeft degene die aan het ontstaan van dat staatje heeft meegewerkt, werkelijke kennis van zaken, en wil men zich daardoor laten leiden?
De agrarische sector, en met name melkveehouderij, is zo'n beetje de enige sector welke het dichtst bij kringloop komt inzake produktie, misschien zelfs wel aan de kringloop voorbij.
Bijv gewassen nemen co2 en waarschijnlijk nog wel zooitje "schadelijke" stoffen op voor groei, leggen deze vast in de bodem enz. Als dit ook even wordt meegerekend gaan tabelletjes en cijfertjes er opeens heel anders uit zien. En dan denk ik, we zijn als sector gewoon voorbeeld, simpel zat. Dus opdonderen met nog meer raar gedoe om niks.
Heb wel even vraagje aan dhr @henkschoonveld1 , hoe zit het bij bijv transport, zowel weg, rail als water, hebben ze daar ook een P-quotum? Of een N-quotum, of zelfs een co2-quotum?
cs-agrar
+2
peter5555
@henkschoonveld1 Ja deze gedachte heeft lto de burger aangeleerd. Een zondebok vinden die het niet heeft gedaan
+1
hans1980
@henkschoonveld1 nee henk de sector moet uitleggen dat we 2 kringlopen hebben een korte en lange, fossiele brandstoffen erdoorheen branden is de ergste de 1e is gesloten kringloop!!!

LTO uitleggen! Niet het boetekleed aan !!
+1
henkschoonveld1
Onderschat de opdracht niet die er ligt. Die is tot frustratie van andere sector tafels flink lager dan bijvoorbeeld energie. Terecht vinden wij als boeren uiteraard. Ook staat in het energie akkoord van Parijs dat de voedsel productie niet in gedrang mag komen. Maar hier denken andere sectoren heel anders over.
+1
Wolswinkel
@henkschoonveld1 In ieder geval liggen we vanaf nu onder het vergrootglas(voor zover dat nog niet het geval was), de streefgetallen in megatonnen vliegen je om de oren!

Staat hier een artikel van melkveehouderijbosch op het bord. Kunnen jullie dat niet beter als uitgangspunt nemen in het overleg als “sectortafel” i.p.v. ons als sector indirect als vervuiler te laten bestempelen?
+1
henkschoonveld1
@henkschoonveld1 De overheid het laten regelen zou voor LTO wel zo gemakkelijk zijn. Eerst een korting op de veestapel van een 10 a 20% krijgen en vervolgens er met een gestrekt been ingaan en hopen dat de korting wat lager wordt.
Erik 1979
@henkschoonveld1 Henk houd er toch over op. Die paar koeien minder. Ik moet het eerst maar eens zien. Door aan beleid van LTO gaan er onnodig duizende bedrijven eraan. Die interesseren die paar minder koeien niet. En het lost in Nederland alleen maar problemen op. Jullie zijn alleen jullie eigen baantjes aan het creëren. En het lot van de overige melkveehouders interesseert jullie geen zak.
+1
slagroomvla
Quote Reactie van @henkschoonveld1:
Wat wil je, de overheid het laten regelen of de sector aan stuur?

Ben je nu werkelijk zo onnozel?, stinken jullie er opnieuw in? Onvoorstelbaar....
+4
robbies
Quote Reactie van @henkschoonveld1:
Wat wil je, de overheid het laten regelen of de sector aan stuur?

Ik heb mijn buik wel een beetje vol van zulke argumenten. Het fosfaatdossier zou de sector ook zelf regelen, net als weidegang en AB. Het gevolg: Chaos en tweespalt door fosfaat, een aangenomen motie voor verplichte weidegang in 2020 en wettelijk vastgelegde eisen rondom AB-verbruik. Dit hele CO2-verhaal is echt wel relevant, maar er wordt ons iets in de maag gesplitst waar we part nog deel aan hebben.
+2
christo
@henkschoonveld1 Alsjeblieft de overheid. Slechter dan nu kan niet.
sorry
Quote Reactie van @henkschoonveld1:
of de sector aan stuur?


je geheugen ff opfrissen henk
Weidezicht
@henkschoonveld1 hier ligt dus een taak voor lto. Suggestieve vraagstelling. Als je zo de vraag leest dan lijkt het een vaststaand feit dat er werkelijk minder co2 wordt uitgestoten als er minder vee zou zijn. Maar is dat ook zo? En wat zijn de gevolgen. In neferland minder vee. In duitsland het aantal erbij. Als leek (burger) ga je dan voor stemmen. Maar lto die hoor je niet. Als jullie 2 man/vrouw op kantoor zetten die in de media reageren en uitleg geven op alle onzin en halve waarheden/suggestieve verhalen dan komt er misschien een wat eerlijker beeld bij de burg e r tetecht. Nu halen jullie alleen de media als je met de minister mee kan gillen dat er grootschalige kalverfraude is. En 2 keer per jaar over het weer. In juni dat het al 6 weken droog is. Klaag klaag de oogst mislukt en in augustus als het een week regent. Help de oogst mislukt.
+3
christo
@Weidezicht Ben je er niet van op de hoogte dat van de begroting van de lto de helft van de overheid komt en dat dat percentage jaarlijks oploopt? Lto heeft er bewust voor gekozen aan de verkeerde kant de inkomsten op te schroeven. Trek dan je eigen conclusies maar.
+4
hans1980
Wat een bende een spoor van vernielingen trauma's en verdriet en jullie kl☆☆tzakken willen met die fake onzin als CO2 en methaan Schiphol laten groeien over de rug van je achterban....bah

Ga idd eerst fosfaatdossier oplossen
+3
peter5555
11 jaar geleden was de NMV al actief. Ze protesterenden tegen de film Meat the truth van Thieme. Waar was de LTO????.
Marianne Thieme laat zich koeioneren
Zeperd voor Marianne Thieme. Dierenpoes dacht vanochtend tijdens de premiere van de paniekfilm 'Meat the Truth' haar finest hour te beleven. Mevrouw had gans de pers opgetrommeld om haar aanklacht tegen de veehouderij als premium uitstoter van CO2 gade te slaan. Want politici en films, dat gaat er bij de media in als ketellapper. Zo melden oude media braaf dat vleeseters een veel grotere bedreiging vormen voor ons ecosysteem dan SUV-bezitters. Thieme blij. Figuranten Antonie Kamerling, Georgina Verbaan et al weer hun dagelijks aanbevolen hoeveelheid aandacht. Maar is dat eigenlijk allemaal wel zo? De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) was aanwezig op de persconferentie en overhandigde de wetenschappelijk onderbouwde cijfers. En wat blijkt? Koeien stoten niet meer dan 13.000 kg CO2 eq per hectare uit: Een netto resultaat. Bovendien produceert een koe haar vlees en melk door middel van groene energie. Ofwel, het veredelde reclamespotje van de Partij van de Dieren is - net als de propaganda van haar grote voorbeeld Al Gore - een grote HOAX! Overigens maakte Thieme haar eigen ontmaskering zelf niet meer mee. De grote groene waarheidsvindster beende op commando van haar persmevrouw midden in de discussie met NMV-voorzitter Peter ten Hoeve de zaal uit. Naar de buiten gereed staande en voor de gelegenheid gehuurde Hummer. Want wat waarheid is, dat maakt Marianne Thieme nog altijd ZELF wel uit. InstantUpdate: Verzoekje van partij-ideoloog Niko Koffeman. Gaarne inhoudelijk reageren en GEEN seksistische toespelingen maken op Dierenpoes..
@Brusselmans | 10-12-07 | 16:42 | 308 reacties
peter5555
Zie het NOS journaal en geenstijl van die tijd
+5
peter5555
Schoonveld. Wat heeft de LTO te zoeken aan klimaattafels? De landbouw behoort op het klimaatsokkel te staan. Een standbeeld voor hen die alle uitstoot compenseren met plantaardige productie
henkschoonveld1
@peter5555 Doen we ook, onze opdracht is kleiner dan andere sectoren.
Vastlegging door planten mag je alleen inrekenen wanneer je het nooit meer zou opeten. Dus niet meer vrijkomt. Daarnaast halen we uiteraard veel grondstoffen onze landsgrenzen binnen. Die komen erbij op, sta erbij stil dat de klimaat opdracht per land wordt afgerekend.
Stel al onze koeien zouden naar Duitsland gaan dan heeft Duitsland een probleem en Nederland zal gemakkelijker voldoen aan haar opdracht. Ook al wordt het klimaat in de wereld niet anders. van, misschien wel minder.
Daar ligt dus de spanning, hoeveel van de CO2 koek laat de Nederlandse maatschappij je innemen. Willen ze op termijn vliegen naar Mallorca of koeien …..

Onderschat niet dat de moderne diesels die nu worden gemaakt 90% minder gassen uitstoten dan die uit 1980. Wanneer je als andere sector dan stil blijft staan wordt het moeilijk op termijn om je ruimte te behouden bij een klimaat opdracht die tot een reductie van 49% wil in 2030 en 95% in 2050.
Dat Scheepvaart en luchtvaart (veel uitstoot buiten landsgrenzen) niet meedoen is een doorn in het oog en ook niet houdbaar , maar zo is het nu eenmaal in Parijs afgesproken. Het is een landen akkoord.

Opbouw van koolstof in de bodem is wel echte vastlegging. Hiermee moet je wel voorzichtig zijn om te claimen. Op dit moment loopt de organische stof nog niet op in NLD dus je moet oppassen dat het niet ten laste komt van onze sector.. Zou wel een verdien model voor de toekomst kunnen zijn, hou er dan wel rekening mee dat je minder flexibel met de bodem kunt omgaan dan nu...… (scheurverbod zou een ramp zijn lijkt mij voor ons verdienmodel)
+3
Eert
@henkschoonveld1 De vastlegging door planten dien je juist te verrekenen met de toegerekende uitstoot door het melkvee. Dat is nu juist de korte koolstofkringloop, die netto dus geen uitstoot geeft of iig veel minder dan er nu aan het vee wordt toegerekend. De eventuele vastlegging in de bodem (organische stof verhoging) is een extra onttrekking van CO2. Deze boodschap wordt misschien niet gepruimd door andere sectoren, maar zul je als LTO/NZO toch moeten verkondigen!
+4
christo
@henkschoonveld1 Wanneer gaan jullie luisteren naar jullie leden, of moeten de laatste 10000 leden ook nog weg? Dat laatste beetje contributiegeld doet er ook niet meer toe. Het jaarverslag spreekt boekdelen. Wanneer is de analyse klaar van de WUR m.b.t. het aantal leden? Staat gewoon op pagina Wie tot tien kan tellen kan alle leden bellen.Maar wel nog steeds hoog van de toren blazen als sectorvernietigingsclub.
Nu ik dit zo schrijf denk ik dat er ook wel tijd genoeg geweest is om helderheid te geven.
+1
sorry
@christo henk is zuinig op zijn baantje...
+2
sorry
Quote Reactie van @henkschoonveld1:
Onderschat niet dat de moderne diesels die nu worden gemaakt 90% minder gassen uitstoten dan die uit 1980.

je lult echt als een kip zonder kop,die nieuwe zijn echt niet veel zuiniger als oude modellen
broeker
@sorry daarbij moet die nieuwe ook eerst nog geproduceerd worden met alle belasting voor het milieu en onttrekking van grondstoffen, dat vergeet men altijd te vertellen..
peter5555
@henkschoonveld1 "Vastlegging door planten mag je alleen inrekenen wanneer je het nooit meer zou opeten. Dus niet meer vrijkomt.' Dit is jou citaat.
Waar komt de uitstoot van jou koeien dan vandaan? Zuipen die aardolie?
peter5555
Schoonveld kunt u ook aangeven welke personen van lto/nzo voor ons aan de klimaattafels zitten?
peter5555
Ik heb het gegoogled: Voorzitter Pieter van Geel zit ook met beide benen in de luchtvaart

[b]Sectortafel Landbouw en landgebruik

De sectortafel Landbouw en landgebruik bestaat uit afgevaardigden van een aantal organisaties en bedrijven die een concrete bijdrage kunnen leveren aan de veranderingen die nodig zijn om de klimaatdoelstellingen in de sector landbouw en landgebruik te behalen. De sectortafel Landbouw en landgebruik staat onder leiding van voorzitter Pieter van Geel. Hij is zelfstandig consultant.
Deelnemers

De deelnemende partijen zijn

Agrifirm/Agro NL,
Brancheorganisatie Akkerbouw,
Centraal Bureau Levensmiddelenhandel,
Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie,
FNV,
Greenport Holland,
Interprovinciaal Overleg,
LTO Glaskracht,
LTO Nederland,
Natuur & Milieu,
Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt,
Nederlandse Vereniging Diervoederindustrie,
Nederlandse Zuivel Organisatie,
Rabobank,
Terreinbeherende organisaties,
Unie van Waterschappen,
een vertegenwoordiger van het ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit,
Vereniging Nederlandse Gemeenten.

Per tafel kan sprake zijn van subtafels en/of werkgroepen, waaraan ook partijen kunnen deelnemen die niet opgenomen zijn in bovenstaande lijst.
Voorzitter Pieter van Geel

Pieter van Geel is voorzitter van de sectortafel Landbouw en Landgebruik. Als zelfstandig consultant is hij ook Toezichthouder en commissaris bij de Goede Doelenloterij, het Energiefonds Overijssel, de COVRA, Koninklijke Kentalis, Ons Middelbaar Onderwijs, Stichting NCDO, de Luchtverkeersleiding Nederland en het Louis Bolkinstituut. Hij is lid van de Transitieautoriteit jeugd en voorzitter van de NAK en op lokaal niveau actief bij stadspromotie en armoedebestrijding. Verder is hij betrokken bij onder andere de advisering over de toekomst van de Oostvaardersplassen en de uitvoering van afspraken over Eindhoven Airport.
Pieter van Geel zit de vergadering van de sectortafel Landbouw en landgebruik voor

Pieter van Geel zit de vergadering van de sectortafel Landbouw en landgebruik voor.

Beeld: ©EZK
Opdracht en planning

De sectortafel Landbouw en landgebruik heeft op 10 juli 2018 een voorstel op hoofdlijnen gedaan voor maatregelen die de sector wil nemen om de klimaatdoelstelling voor de sector te halen. Na de zomer werkt de sectortafel het plan verder uit tot concrete programma’s. De uitvoering van het akkoord start in 2019.
Documenten

Voorstel voor hoofdlijnen van het Klimaatakkoord - sector Landbouw en landgebruik

Het Klimaatakkoord is een belangrijke stap dichterbij gekomen. Alle partijen die afgelopen maanden hebben meegewerkt, ...

Publicatie | 10-07-2018
Bijdrage van de sectortafel Landbouw en landgebruik aan het Voorstel voor hoofdlijnen van het Klimaatakkoord

Dit werkdocument bevat de voorstellen die aan de sectortafel Landbouw en landgebruik besproken zijn. De inhoud wordt gedragen ...

Publicatie | 10-07-2018
Opdrachtbrief aan de voorzitter van de sectortafel Landbouw en Landgebruik

De voorzitter van de sectortafel Landbouw en landgebruik, Pieter van Geel, heeft van minister Schouten van Landbouw, Natuur en ...

Publicatie | 23-02-2018
Transitiepad Voedsel en Natuur c.q. Landbouw en landgebruik

Hieronder vindt u een document (10-pager) met mogelijke concrete acties voor de sector Landbouw en landgebruik om de CO2-uitstoot ...

Publicatie | 15-06-2017
+4
Een pak op hun donder dat moeten ze hebben, en niet te zuinig.
+1
George
Honger aan hun flikker dat was het allerbeste. De vuilnisbakken moesten ze uit moeten schrapen op zoek naar voedsel. Da's het enige wat helpt.
robbies
Quote Reactie van @George:
Honger aan hun flikker dat was het allerbeste. De vuilnisbakken moesten ze uit moeten schrapen op zoek naar voedsel. Da's het enige wat helpt.

Eten komt uit een printer, dus honger krijgen we hier niet meer
+1
George
Quote Reactie van @robbies:
Eten komt uit een printer

Geloof je zulke zever zelf?
robbies
@George staat in jouw krant, dus nee. ed.nl/eindhoven/…

het zal vast geen groot aandeel krijgen, maar het honger-verhaal van jou gaat hem sowieso niet meer worden Sjors
+3
John Spithoven
Beste Henk,

Ik heb het hier al vaker geschreven Oktober 2016 presenteerde coalitie grondgebondenheid zijn alternatief

Met ruime normen, ruime kringlopen, ruime overgangstermijn werd er door linkse milieu partijen een handreiking gedaan. Gebaseerd op toekomstig klimaat en milieu beleid.
Tjeerd de Groot namens NZO en Kees Romijn namens LTO schoffeerde en vernederde de linkse mannen tot op het bot. Bij het verlaten van de zaal werd door de milieu partijen aangegeven als er niet ingegaan of gepraat werd, men er vreselijk spijt van zou krijgen.

Jullie hebben zelf over jullie afgeroepen de grote chaos die er nu is. En de huidige generatie bestuurders zal dat nooit meer kunnen herstellen. De verandering die plaats moeten vinden is allereerst intern. Misschien is er dan nog toekomst, maar nu met huidig beleid krijg je de geest nooit meer in de fles.
+1
Coen
@John Spithoven , die lui van LTO krijg je niet van het pluche, geloven alleen in hun eigen gelijk 😞
christo
@John Spithoven Hebben ze zich daarom laten chanteren?
John Spithoven
@christo Ik weet dat had ook pijn gedaan maar door praten kwam he verder.
Nu is er chaos
robbies
Quote Reactie van @John Spithoven:
Tjeerd de Groot namens NZO en Kees Romijn namens LTO schoffeerde en vernederde de linkse mannen tot op het bot. Bij het verlaten van de zaal werd door de milieu partijen aangegeven als er niet ingegaan of gepraat werd, men er vreselijk spijt van zou krijgen.

Of vertelden ze gewoon de waarheid? De linkse mannen maken de regels ook niet John. de inhoud van de "belediging"is dus wel relevant
slagroomvla
Quote Reactie van @John Spithoven:
Met ruime normen, ruime kringlopen, ruime overgangstermijn werd er door linkse milieu partijen een handreiking gedaan. Gebaseerd op toekomstig klimaat en milieu beleid.

Mag ik even kotsen? Met dit soort flauwekul doe je niks onder voor de gemiddelde lto'er!!
John Spithoven
@slagroomvla Je mag ook accepteren dat je net zolang generiek gekort worden totdat iedereen grond gebonden is.
slagroomvla
Quote Reactie van @John Spithoven:
iedereen

Wat heb ik met iedereen te maken? Volgens mij heb je onderhand wat moeite met het scheiden van fictie en werkelijkheid...
+1
John Spithoven
Het is niet mijn agenda, zie alleen wat er gebeurt. Men wringt zich in allerlei bochten maar een oplossing zit er niet bij. Alleen maar nog meer chaos prediken.
christo
@John Spithoven Laat ze maar blaten. Jij doet een goede poging om er nog iets van te maken. Degenen die het veroorzaakt hebben verwijzen mij naar de rechter. Dat zijn de linkse tokkies die het voorzienbaar noemden terwijl Dijksma niet terug in de tijd durfde te gaan om een peildatum te prikken op strikt advies van de landsadvocaat.
vremanfarm
@christo en dan nul op je rekest krijgen haha
christo
@vremanfarm Voeger was recht recht, nu is het te koop.
+4
ted9
Hier schieten je de tranen toch van in de ogen. Moet de Melkveehouderij
juist de duurzaamste van alle vee sectoren wat grond betreft de ons aangepraate co2 problematiek oplossen voor de agrarische sector........?melkvee in Nederland heeft al als enig verantwoorde soja . Grondgebondenheid en 65 % eiwit dat gaat natuurlijk ook gelden voor de kippen en de varkens ......?onee toch niet! Wat zijn ze toch goed bezig de lto melkveehouderij.
+2
John Spithoven
Inside informatie

Vrijdag gaat de klap er op. Afgesproken is wanneer niet over 12 jaar aan de doelstelling voldaan wordt , reductie 30 % van de veestapel. Schup de bestuurders die vooraan zitten alsjeblief voor hun kl##ten. VOOR WIE ZITTEN JULLIE DAAR.
+2
@John Spithoven Gisteren bijna 1000km file in ons land.Waar hebben we het over !!! LTO/RABO/NZO/ /RFC MOETEN zich kapot schamen, als ik in een andere topic lees over zelfmoorden. !!
sorry
@Detukkeroettwente fransje een daagje schiphol of door Botlek gebied laten rijden misschien dat de oogjes open gaan
+1
Erik 1979
@John Spithoven de overige 60 % zit dan op bedrijven als van van bakel en nog 10% bio voor de koetjes in de wei. Dat is LTO beleid! (Ik heb er niets op tegen als het zo gewild is maar ben wel even eerlijk)
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Erik 1979:
Dat is LTO beleid
En ook LNV beleid. Ik heb 20 jaar geleden dit verhaal al eens gehoord van een insider: Er moeten zo'n 5000 bedrijven overblijven die een zodanige omvang hebben dat zij zonder subsidie kunnen (bij LNV denken ze echt dat dat zo werkt!!!). Die bedrijven zijn dan proefbedrijven voor innovaties, "kennis" die men denkt te gaan exporteren. De rest wordt uitgerookt en kapotgemaakt, ze gaan daarbij inderdaad over lijken.
+2
George
@John Spithoven

Over 12 jaar zijn er met dit beleid nauwelijks nog boeren over. Die reductie heeft tegen die tijd al lang plaatsgevonden.
christo
@John Spithoven Gaan de overige tafels ook 30 % krimpen wanneer de reductie niet gehaald wordt? Het is een discussie van niks, gevoerd door mensen met een te klein hoofd voor de grootte van hun mond. Lto top is volledig in de macht van de grote financiers van de club. Wanneer de ngo's niet hun zin krijgen worden Wil en consorten afgeranseld. Jos zei laatst tegen mij dat het dom is wanneer je niet toegeeft aan de chantage van Natasja Oerlemans. Zo triest is de situatie. DE GROTE BELANGENBEHARTIGER LTO ZORGT ALLEEN VOOR MENSEN DIE OP HUN EIGEN LOONLIJST STAAN. Boertje die een beetje loopt te mokken hebben ze schijt aan.
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @christo:
Boertje die een beetje loopt te mokken hebben ze schijt aan.

Zolang het bij mokken blijft hebben ze toch ook nergens last van? Verder dan mokken komen boeren toch niet. Dan komen we weer op dat andere topic: boeren onder de knoet houden met buitensporige boetes en sancties. Tip: als we met z'n allen de kont tegen de krib gooien, beginnen ze niks...…...
+6
George
Zuivel neemt verantwoordelijkheid. 😞
Verantwoordelijkheid nemen voor iets wat je niet gedaan hebt is altijd stom. Het gaat werkelijk helemaal nergens meer over.
+2
@George Onvoorstelbaar hoe gek je als bestuurder moet zijn, om in deze onzin soap mee te gaan.
+1
Arum
@Detukkeroettwente Vroeger ging iemand uit een boerengezin die goed leren kon de missie in.
De kinderen die niet goed of niet konden leren werden boer. Tegenwoordig zijn de kinderen boer die veel geleerd hebben. Die geen boer willen zijn gaan nu in de missie.
+2
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Arum:
Tegenwoordig zijn de kinderen boer die veel geleerd hebben.

Dat zou je niet zeggen als je ziet wat ze zich allemaal voor onzin aan laten praten. Oh wacht.....ze hebben natuurlijk in Wageningen "gestudeerd"!
Arum
@kanniewaarzijn Bedoelde eigenlijk boer en bestuurder toen en nu. Onzin laten we ons allemaal aanpraten maar dat weten we.Gaan we er tegenin belanden we op het bureau, nemen ze vingerafdrukken,fotos van voor links en rechts. Boete CJIB ,korting 20% op je toeslagrechten en dat voor een beetje mest dat de koe niet op het land maar in de put heeft laten vallen!
+2
kanniewaarzijn
@Arum Zware sancties en buitensporige boetes voor kleine "vergrijpen" zijn een teken van corruptie. Met als enige doel: de zaak onder de knoet houden.
Arum
@kanniewaarzijn En als het tegenzit straks ook nog derogatie kwijt!
@Arum Waarom derogatie kwijt ???
+1
Arum
@Detukkeroettwente Als je niet volgens de mestregels werkt kunnen ze je 3 keer straffen voor hetzelfde "vergrijp".
+2
John Spithoven
Dit is het stukje van wat de NZO zegt. Dit hebben ze in juni 2018 opgesteld. Nu wordt er een deal gesloten. LTO/NZO bepaald voor ons de voorwaarde, ze vragen de overheid te handhaven per individuele ondernemer en als klap op de vuurpijl is er een deal gesloten met de ngo's. Bij niet behalen doelen korting van 30 % op de veestapel.

En dat terwijl er steeds gezegd is dat krimp hier niets oplost, omdat de landen om ons heen direct het gat opvullen. En dan zonder raadplegen van de melkveehouders alvast een deal sluiten. Nog niet genoeg geleerd van het fosfaatdossier?

Wat ook opvalt is bij het klimaatakkoord van juli 2018 is afgesproken dat de gehele landbouw in 2030 3,4 Mton CO2eq reduceert. Nu hebben ze het voor de melkveehouderij over 2,6 Mton CO2 eq. Is dit een evenredig deel?

Dan onderschrijven ze ook met dit document het PBL rapport. Je weet wel waarin de landbouw een aandeel heeft van 8 % van de totale uitstoot. Nu rammelt dat rapport van alle kanten. Energie is uit de verschillende sectoren gehaald en in een aparte sector gedaan. Nu voel je hem al aankomen landbouw is niet zo'n grote verbruiker van energie tov andere sectoren, dus geeft die 8 % een vertekend beeld.

En dan heeft het PLB rapport luchtvaart en scheepvaart buiten beschouwing gelaten. Als je alles dan meeneemt wordt het aandeel van de landbouw zeer klein. Neemt niet weg dat we aan onze doelstelling moeten voldoen. Maar bij een beetje normaal redeneren weten we allemaal de bij een normale verhouding de melkveehouderij neutraal is. Het is hoe dan ook een kringloop.

Hieronder het stukje van de nzo.

"De zuivelsector wil haar verantwoordelijkheid nemen voor een reductie van broeikasgassen in 2030 van in totaal 1,6 Mton CO₂ equivalenten, bestaande uit: • Maatregelen op het gebied van “Dier en Voeding” en “Mestopslag en Bemesting”: 0,8 Mton methaan in CO₂ eq. (Ervan uitgaande dat er een specifieke taakstelling voor methaan is opgelegd door het Kabinet)
Te denken valt aan maatregelen zoals levensduurverlenging, aanpassing samenstelling van voer, additieven en verbetering van de ruwvoerbenutting, methaanoxidatie buitenopslag, mono mestvergisting en het vervangen van een deel van het gras door klaver teneinde kunstmest te verminderen. • Maatregelen op het gebied van “Bodem en Gewas” en “Energiebesparing en productie van Duurzame Energie” op het melkveebedrijf: 0,8 Mton CO₂ eq. (waarvan het grootste deel betreft “Energiebesparing en productie van Duurzame Energie” )

Te denken valt aan maatregelen zoals minder scheuren van gras, verbetering van gewasrotatie, vanggewas via inzaai na oogst of via onderzaaien, voorkoelers, frequentieregelaars en verlichting, zon-PV en windmolens. De mindere afhankelijkheid van de import van eiwitrijk krachtvoer (soja en palmpitten) als gevolg van de implementatie van de aanbevelingen van de Commissie Grondgebondenheid, leidt tot een additionele reductie van broeikasgassen in het buitenland. Deze maatregel kan een reductie van ca. 1 Mton CO₂ eq. opleveren, waarbij het van belang is dat deze op een of andere wijze wordt meegenomen in het totaalbeeld van de broeikasgasreductie van de zuivelsector. Indien in de loop van de periode tot 2030 door de zuivelsector meer reductie van broeikasgassen kan worden gerealiseerd, dient deze verdisconteerd te worden met een mogelijke opgave na 2030.
Bouwstenen grondgebonden melkveehouderij in 2025
Eiwitbehoefte
Elk bedrijf is grotendeels zelfvoozienend
Minimaal 65% van eigen grond of uit de buurt (op basis van voortschrijdend 3-jarig gemiddelde)
Op basis van ‘buurtcontracten’ binnen straal van 20 km (mits 50% zelfvoorzienend)
Lokale kringlopen
Eiwit van eigen grond (of uit de buurt) en mest op eigen grond (of in de buurt)
Maximaal 10 melkkoeien per ha op beweidbare huiskavel
Huiskavel met gras
Voldoende grote huiskavel ten behoeve van weidegang
Minimaal 2/3 minder import en uitsluitend op basis van certficiering
Krachtvoer van dichtbij
Minder afhankelijk van import eiwitrijk krachtvoer (soja, palmpitten)"
+2
christo
@John Spithoven John, net als jij vind ik het gruwelijk wat ze ons gaan aandoen. Zou het wat zijn om naar buiten te brengen wat ik weet over de problemen bij rfc wanneer ze dit de sector aan gaan doen. Ik denk dan: ik kapot, dan zij ook.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden zuivel en melkveebedrijf geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!