Antwoord op fosfaatvragen, maar niet van het ministerie

De beschrijving hieronder had ik ook in een ander topic gezet, maar ik dacht ik maak er maar een nieuwe topic van.

Ok hier wat beloofde cijfers. De cola en de chips zullen jullie misschien al op hebben, maar ik was druk
Eerst even naar de bron waar de chaos ontstond. Juli 2017 kwam de discussie over de berekening van het kortingspercentage. Zoals ik hier vaak aangeven heb, was het P plafond 2002, 84,9 miljoen kg op basis van cbs cijfers. Cbs kijkt naar type bedrijf en welke dieren daar staan. Dus de 84,9 was opgebouwd uit alleen melkvee gerelateerde fosfaat.

Op 2 juli 2015 is door overheid gekozen voor Cdm cijfers (commissie deskundige meststoffen, dit omdat cbs alleen 1 april en 1 december peilt denk ik). Dit zijn cijfers gebaseerd op I en R. Code 100, 101 en 102 worden gebruikt om de forfaitaire fosfaatproductie uit te berekenen. Alleen I en R kijkt niet waar de dieren staan. Hier ontstond het probleem. 101 en 102 stonden niet alleen op melkvee gerelateerde bedrijven maar ook op vleesvee bedrijven. Uit mijn berekeningen vertegenwoordigde het vleesvee deel 2,1 miljoen kg. Maar die horen niet thuis in het melkveefosfaatplafond en zaten daar ook niet bij in (werd toen niet toegegeven, immiddels wel door de ambtenaren, maar ligt zeer gevoelig) Gevolg toen ik dit aan kaarten, onenigheid en de achterdeur ging open, de rest kennen jullie.

Goed, de kar rijd en op 1 januari 2018 de beschikkingen rond gestuurd. Ook naar mensen die daar geen recht op hadden conform de definitie van het P plafond 2002. Ook heeft men dieren rechten gegeven die niet binnen de voorwaarden vielen.

Tot nu toe niets nieuws, alleen dat de ambtenaren mij nu gelijk gegeven hebben en toen niet. En dat gaat nu opbreken.
Nu wat info wat ik eigenlijk niet mag delen, maar ze hebben tijd zat gehad om te communiceren en dat verzaken ze.

Er is voor 85,8 miljoen kg fosfaatrechten uitgedeeld. Te veel. Logisch want verkeerde bedrijven en verkeerde dieren hebben rechten gekregen. Zolang we boven de 84,9 zitten geld de staatssteun toets. Dus alle oplossingen die geweld doen aan het verlagen van het aantal rechten tot onder het plafond, zoals lease zonder korting, bezwaarschriften afhandelen, knelgevallen enz, hebben geen kans van slagen zolang we er niet onder zitten met de uitgedeelde rechten.

De vleesveehouders zouden vrijstelling kunnen krijgen in ruil voor inleveren fosfaatrechten. Maar de trein rijdt al 9 maanden, er is handel gedaan enz, en vleesveehouders hebben een bak met geld gekregen, dus die staan niet te poppelen om ze in te leveren. Grote fout is dat ze nooit een beschikking hadden mogen hebben, want ze vielen iet onder de definitie.

Maar ook door het voorgaande klopt de berekening van het kortingspercentage niet meer. Valt lager uit. Dit heeft gevolgen voor mensen die voor het bankje komen te staan volgend jaar omdat ze bijv 1 % er overheen gegaan zijn. Anticipeer hier niet op, want ik zet niemand aan tot fraude. Houd je aan de geldende wet (sorry, maar anders krijg ik problemen).

Dus door de fout wordt het gehele systeem geblokkeerd.

Dan de grootste klapper. Voortschrijdend eerste half jaar 80.7 miljoen kg productie, klopt totaal niet met de uitgegeven rechten, maar dit is weer cbs cijfers. Waarschijnlijk zit vleesvee hier weer niet bij in. En een verklaring is veel stoppers.
En dan komen we door het beleid omtrent derogatie boven de N plafond. Vorig jaar een klein beetje en eerste half jaar 2018 een beetje meer.

Aan het hier voorgaande kunnen geen rechten verleend worden, en ik vertrouw er op dat een van jullie bij mij komt melken als het fout afloopt.
John Spithoven

Laatste  |  

Reacties

+5
wotan2
Petje af, nu kijken wie er voor opdraait. Ik woon niet bij je in de buurt, maar als je zorgt voor een slaap plek kom ik wel een paar dagen melken mocht het nodig zijn.
John Spithoven
@wotan2 Bedank t . Maar nu verder. Hoe krijgen we bestuurders zo dat ze er iets mee doen?
KOC1981
@John Spithoven John,

Als ik het goed begrepen heb, dan is er in 2002 met Brussel een totaal fosfaatplafond afgesproken van 172 miljoen kg. en heeft NL er voor gekozen om dit vast te leggen per sector.
vleesvee, vleeskalveren, geiten,... zaten bij overige.

Als we nu andere cijfers als basis gebruiken waardoor een deel van de overige onder melkveecijfers vallen, is dat toch wel uit te leggen in Brussel?

Een 2e vraag die ik me stel, hoeveel handel heeft er in het eerste jaar reeds plaats gevonden? hoeveel fosfaat is hier reeds mee uit de markt genomen?
John Spithoven
@KOC1981 Ik geloof dat er rond de 140000 kg in de fosfaatbank zit.

Dat eerste verhaal is niet aan mij te regelen.
huub
Quote Reactie van @KOC1981:
hoeveel fosfaat is hier reeds mee uit de markt genomen?

dit gaat pas volgend jaar van de markt.

Als ik 3000kg heb, en 200 aan jou verkoop dan krijg jij er 180 en mag ik er dit jaar 2820 gebruiken. De korting komt volgend jaar pas, dan mag ik er nog 2800 gebruiken.
m uut m
@KOC1981
Overleg was in 2006 de eerste keer dat "we" derogatie kregen.
JohnDeere6serie
Hier in de buurt hebben inderdaad alle vleesvee houders rechten gehad, ook die nog nooit een pink of kalf op code 101 of 102 hebben gehad 😞 En ze houden ze allemaal, zoveel gratis geld, tenminste zo zien ze het.
brabantboer1
We zullen eens afwachten..................... Eens kijken wat er uit de koker komt.
+1
achterhoeker2
De overheid zal die onterecht uitgegeven rechten terug moeten vorderen( dmv inhouden toeslagrechten bijv)
Ook is er onterecht compensatie gegeven voor geneuzel over penicillinemelk en een koe minder op 2-7-15.
Bovendien is er geen draagvlak in de sector voor nog een barrière, een oplossing zou nog kunnen zijn om binnen 5 jaar (deels )naar grondgebonden te gaan.
+5
de jonge
@achterhoeker2 je hebt het over onterecht uitgegeven willen terugvorderen via toeslagrechten,zie je niet hoe krom je denkt?? de staat maakt een grove fout blijkbaar en je laat je collega,s er voor op draaien. die rechten waren rechtmatig verkregen. sinds het moment dat er een beetje duidelijkheid kwam is het altijd code 100 101 en 102 geweest,punt. het recht is op 1-1-2018 in werking gegaan met die categorien,een jaar later dan gepland want de staat wilde het allemaal goed voor elkaar hebben,daar hebben ze in verzaakt en daar horen ze nu voor te staan.dan ga je toch niet zeggen dat het bij je collega,s weg moet komen, laat de staat de beurs maar opentrekken en zorgen voor een oplossing. kom nou zeg
+4
putjesschepper
@de jonge de wedstrijd is begonnen en dan veranderen ze de spelregels is voer voor advocaten.en dan zit die muts te lekkere bij pauw over duurzaam.laat ze eerst puin gaan ruimen.
+4
de jonge
@putjesschepper ze willen nu een weg die in januari nog 80 km weg was in maart veranderen naar een 30km zone en degenen die tussen januari en maart tot en met 80 over die weg reden met terugwerkende kracht beboeten. in wat voor bananenrepubliek leven we onderhand eigenlijk.
achterhoeker2
@de jonge De fosfaatrechten zijn het gevolg van overschrijding van het melkveefosfaatplafond, daar heeft de vleesveehouder geen schuld aan.
de jonge
@achterhoeker2 daar gaat het nu niet om,het gaat erom dat de wet met die categorie wel is ingegaan en als ze die categorie er weer uit willen hebben het niet reeel is omdat via allerlei regelingen met terugwerkende kracht via de boeren te doen. de vleesveehouders die niet mee willen doen,moeten de kans krijgen om ze terug te geven en degenen die ze verkocht hebben of wel mee willen doen zullen dat ook moeten mogen. in mijn ogen is het geen fout van het ministerie,ze hebben meer dan 3 jaar tijd gehad om dit uit te zoeken en hebben bewust deze groep erin gehouden,ze moeten niet net doen of zijn op 1-1-2018 de rechten ingegaan en ze toen een oepsmomentje hadden want dat is niet zo.
m uut m
Er staat een aantal dingen die niet kloppen.
Het cbs keek in 2002 naar de hoofdtak van het bedrijf en daar viel dan de totale fosfaat productie onder. Bijvoorbeeld hoofdtak melkvee met een neventak legkippen dan viel de gehele mest productie onder melkvee.
Bij de fosfaareferentie van 2013 zat jv van vleesvee ook al bij.
Als er teveel fosfaatrechten zijn uitgegeven dan is de korting dus niet te hoog maar te laag.
Het voortschrijdend fosfaat productie zegt toch ook helemaal niets over de uitgegeven fosfaatrechten.
John Spithoven
@m uut m Nee, het CBS kijk op welk soort bedrijven de dieren staan en i en r niet.

En rest van je vraag staat in mijn stuk.
brabantboer1
@John Spithoven Wat is eigenlijk je functie, dat je dit naar buiten brengt? Hoe weet je deze informatie? Wat zijn je bronnen? Waarom slinger je dit in de openbaarheid? Hoe betrouwbaar zijn je bronnen en of is de gegeven informatie?
m uut m
@John Spithoven
Ik stelde geen vraag maar constateer alleen maar dat jouw verhaal niet klopt
+3
John Spithoven
@m uut m Jammer maar dan moet je wel bij ministerie wezen. Die zeggen dat het zo is. Ik zit hier niet om er zelf beter van te worden.
m uut m
@John Spithoven
Jij geeft hier heel stoer jouw versie weer alleen je verteld niets nieuws.
De cijfers zijn bekend
Alleen jouw interpretatie van de cijfers klopt niet.
John Spithoven
@m uut m Hoe zit het wel volgens jou.

Ik heb vaker in het verleden zaken weergegeven waar men aan twijfelden maar later gelijk gekregen. Maar twee weken geleden is mij op het ministerie door de ambtenaren zo uitgelegd. Helaas kan het niet anders maken
m uut m
@John Spithoven
Jij claimt antwoord te geven maar dat doe je niet.
In de eerste alinea ga je al fout door te stellen dat het cbs in 2002 alleen melkvee fosfaat telde dat was niet zo.
Doet ook helemaal niet ter zake.
+1
John Spithoven
@m uut m We komen er niet uit. Jij mag gelijk hebben van mij. Maar hoe zit het wel volgens jou? Feiten ipv trappen.
m uut m
@John Spithoven
Jij claimt antwoord te geven met feiten alleen klopt jouw analyse niet.
Er kon/kan geen onderscheid gemaakt worden tussen 101 en 102 voor jongvee deze categorie is ook in het fosfaat referentie van 2013 zo meegenomen.
Staat ook in de brief van 2 juli 2015.
Het hele Cbs verhaal is voor de fosfaatrechten niet belangrijk.
De afspraak is gemaakt om de korting niet hoger dan 8.3% te krijgen.
Dit blijkt niet voldoende omdat er op deze manier teveel rechten zijn uitgegeven.
Dan stel jij ook nog dat de korting te hoog was.
John Spithoven
@m uut m Fosfaatplafond is door Brinkhorst in herfst in 2002 ingesteld en sasmengesteld op basis van CBS cijfers. Die coderen voor dieren beginnen wat melkvee betreft met een 2 bijv 201 enz. Die codering zorgt voor weergave welk dier van welk bedrijfstype enz. Verder ben klaar met deze discussie. Het is,zo punt.
m uut m
@John Spithoven
Fout fosfaat plafond is in 2006 ingesteld.
Referentie is 2002.
Je hebt de feiten niet op een rijtje .
John Spithoven
@m uut m Goed lezen. Punt uit zei ik.
+1
familie pelle
@m uut m vraag me af of jij wel in de gaten hebt wat voor gevolgen het verhaal van John heeft, ook al zagen we de fouten van het ministerie zelf ook al aankomen. Dit kan allemaal nog een heel nare, onvoorspelbare wending geven in de toch al chaotische bende.
m uut m
+1
christo
@m uut m Naief. Ze schamen zich kapot op lnv en weten het niet meer zo goed. Ze vragen advies aan oudgedienden hoe deze zooi nu nog op te lossen is.
brabantboer1
@John Spithoven Dus je hebt voorkennis en je gaat dit delen op een nieuwssite!!!! Wat is je functie om informatie direct van beleidsambtenaren te krijgen. Als je dan al een bestuurlijke functie uitoefent dan zou ik bij mezelf te raden gaan of mijn integriteit wel goed is. Dus de vraag blijft staan. Wat is je functie?
+1
Erik 1979
@brabantboer1 ik vind het geweldig dat hij dat doet. Is beter als al die andere die alleen maar zakkenvullen.
+6
John Spithoven
@brabantboer1 Weet je wat voorkennis is: 70000 stuks dieren importeren door een aantal melkveehouders tussen 1 april en 2 juli 2015. Ook slachtvee ( melkkoeien) net voor de peildatum aanvoeren. Dat is voorkennis en daar hebben er een aantal vieze vingers van . Het gerucht gaat dat er 1 is die zo met 1000 dieren heeft gerommeld. Meer hoef ik niet uit te leggen.

Ik heb geen enkel voordeel bij het vermelden vvan zaken die niet goed voor mekaar zijn. Ben een open persoon die houd van eerlijk zaken doen. Zo doe ik dat binnen mijn bedrijf en ook daar buiten.
Erik 1979
@John Spithoven het zou zomaar kunnen dat het LTO bestuurders waren. Maar zeg geen namen anders wordt je aangeklaagd
demelkboer
@John Spithoven "het gerucht gaat." daär moet je mee oppassen. Net als het handelen met voor kennis. Je hebt geen bewijzen.
Erik 1979
@demelkboer hij zegt geen namen dus beschuldigd niemand persoonlijk. Ik zeg dat het lto bestuurders kunnen zijn. Maar dat weet ik niet.
+2
m uut m
@John Spithoven
Dit is of grootspraak of ben je echt zo onnozel. Je begint nu wat raar om je heen te slaan .
Als je dit kunt bewijzen dan breng je het na voren en anders zet je jezelf te kijk nu.
+1
CorP
Quote Reactie van @m uut m:
Als er teveel fosfaatrechten zijn uitgegeven dan is de korting dus niet te hoog maar te laag.

Nee, het teveel uitgegeven fosfaat had verdeeld moeten worden over het werkelijk uit te moeten geven fosfaat, dan zou de korting dus minder worden
m uut m
@CorP
Hallo reken wonder.
Stel voor het gemak even je hebt 100 koeien en daar krijg je 8% korting over dan krijg je voor 92 koeien fosfaatrechten.
Maar er zijn teveel fosfaatrechten uitgedeeld er is maar fosfaat ruimte voor 90 koeien.
Dan was de korting toch 2% te laag.
Wat er niet is kun je niet verdelen.
overstekend wild
@m uut m begrijpend lezen, rekenwonder. Doordat er teveel rechten zijn uitgegeven ten ontrechten en de rechtbank die dus ook niet zal erkennen, maar ze ondertussen wel zijn doorgeschoven en op andere bedrijven dus al un gebruik zijn genomen klopt het kortingspercentage niet meer
m uut m
@overstekend wild
Hoeveel rechten zijn er volgens jou onterecht uitgedeeld.
overstekend wild
@m uut m in de 3e alinea schrijft hij 2.1 mjn kg....
m uut m
@overstekend wild
Dat is het aantal fosfaatrechten uitgedeeld aan jv die niet op melkveebedrijven staan.
Die zijn voor het merendeel terecht uitgegeven.
Zie brief 2 juli 2015
Todi
@m uut m John vermoet en werkt het tegen. Waarom? Eigen belang?
Erik 1979
@Todi als je voor eigenbelang wilt werken moet je bij LTO zitten. Daar is dat algemeen geaccepteerd.
CorP
Quote Reactie van @m uut m:
Hallo reken wonder.

Leeswonder, even beter opletten wat er geschreven word, je slaat nu maar wat wild om je heen.
Ik zal proberen om het een beetje i Jip en Janneke-taal voor je te doen.
Hiervoor gooien we eerst alle beschikbare rechten op een hoop.
Aanvankelijk werd deze grote hoop verdeeld over de melkdieren én vleesvee.
Nu blijkt vleesvee onterecht.
Dus alle rechten weer terug op de hoop,
en dan delen we alleen nog door de melkkoeien...
Of wel, we hebben twee snoepjes, wij zijn met zn twee, dat is ieder een snoepje.
Stel je hebt twee snoepjes en je bent alleen, hoeveel heb je er dan voor jezelf?
Fosfaatrechten, leuker kunnen we het niet maken,
wel makkelijker
Erik 1979
@CorP ik begrijp niet dat ze de kalver en de geiten sectoren nu niet beperken met rechten. Daar komen toch de zelfde problemen. Kun je toch beter voor zijn.
familie pelle
@Erik 1979 is niet nodig. Die hebben een “early warning systeem.” 😂
+2
m uut m
@CorP
Wie zegt dat het jv van vleesvee onterecht fosfaatrechten hebben gekregen.
+1
CorP
Quote Reactie van @m uut m:
onterecht fosfaatrechten

een simpel "nu snap ik het wel, bedankt voor de uitleg" was genoeg geweest.
+1
de jonge
@CorP vleesvee was niet onterecht,ze hebben vleesvee er bewust onder laten vallen
m uut m
@de jonge
Het onderscheid tussen jv voor vleesvee of melkvee is lastig met al die kruislingen tegenwoordig er zijn zelfs boeren die melken Belgische blauwen.
+2
de jonge
@m uut m ze hebben die groep er bewust onder laten vallen!!!!!! 1-1-2018 vielen ze onder de wet dus hoort het zo te zijn dat degenen die ze willen ze horen te krijgen en degenen die er niet aan mee willen doen ze weer inleveren. waar zit nou het probleem,dat is er niet,dat word gemaakt
bio boer
@m uut m better had geweest om jongvee rechten vrij waren geweest teveel jongvee aanhouden kan toch nooit uit
m uut m
@bio boer
Had ik ook voorgesteld.
Was niet mogelijk.
demelkboer
Verder zijn er steeds meer bedrijven die gaan melken in de categorie 10600+ liter. Daarbij neemt fosfaat productie op papier niet tie maar in werkelijkheid wel. Tabel is dus te kort en die situatie inhoudbaar
+2
DeBoerin
Quote Reactie van @demelkboer:
Daarbij neemt fosfaat productie op papier niet tie maar in werkelijkheid wel. Tabel is dus te kort en die situatie inhoudbaar

Kun je dit met feiten onderbouwen, waarschijnlijk niet. Zou graag de werkelijke gehaltes in de mest van deze categorie bedrijven wel eens willen laten monitoren.. Er wordt hier jaarlijks veel mest afgevoerd en de fosfaatgehaltes zijn ver onder het gemiddelde van 1,5 kg.
+1
pieta
@DeBoerin Jij wilt eigenlijk stellen dat de excretie van P niet toeneemt met een hogere melkproductie?
+4
DeBoerin
Quote Reactie van @pieta:
ij wilt eigenlijk stellen dat de excretie van P niet toeneemt met een hogere melkproductie?

Ik zou graag zien dat hier verantwoord onderzoek naar gedaan wordt. Wij hebben alleen maar nadeel van extreem lage gehaltes, lees er moet veel meer m3 mest afgevoerd worden met lage gehaltes, Om aan 49,3 kg fosfaat per koe te komen zouden ze dus per koe meer m3 mest moeten produceren maar de toename in m3 is er simpelweg niet. Dit probleem al jaren aangegeven bij diverse `experts in mestboekhouding` . Zij zeggen dit vaker tegen te komen maar zolang er geen onderbouwd onderzoek is gedaan kunnen we hier niets mee.
pieta
@DeBoerin Voor de mestafvoer reken je toch met bex/KLW. Het forfait voor de fosfaatrechten is gewoon een rekenmethode. En ik denk trouwens wel dat gemiddeld genomen een koe met een hogere productie meer voer opneemt, meer melk produceert en meer mest produceert. Maar of de getallen kloppen is natuurlijk een ander verhaal.
demelkboer
@DeBoerin op papier gaat het om. Rvo kijkt naar de papieren waarheid
bio boer
@DeBoerin wat er in gaat gaat er voor een gedeelte ook weer uit als je meer wil melken moet er meer in simpel zat meschien wordt de mest wel niet pitiger maar de volume wel
CorP
Quote Reactie van @demelkboer:
Daarbij neemt fosfaat productie op papier niet tie maar in werkelijkheid wel. Tabel is dus te kort en die situatie inhoudbaar

Wat er op papier niet is bestaat niet, dus dat is dan geen probleem
+1
achterhoeker2
@demelkboer Simpel de tabel uitbreiden naar boven en naar beneden.
bio boer
@achterhoeker2 zie ik ze ook nog wel doen er waren teveel rechten uitgegeven toch maklijk opgelost
+1
joske1980
Ook raar dat tegenwoordig alles traploos is en fosfaatcatagorien niet
Lijkt mij niet zo moeilijk

En dat er gerekend mag worden met werkelijk fosfaat in melk want dat varieert net zoveel als mest
+5
Hans van Bergen
Grappig dat jullie grote vriend wiebren van stralen er al die tijd bij zat te stralen hoe wij belazerd worden. En als toetje geven jullie hem een verzonnen nutteloos baantje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
+3
brabantboer1
Ik heb het al in de gaten. Een bestuurder van NMV. John, met alle respect voor wat je bestuurlijk betekend hebt. Maar als je bestuurlijk bezig bent dan zal je af en toe je mond moeten houden ook al weet je meer. Het gaat hier niet om het individuele belang, maar het collectieve. Het collectieve belang heeft niets aan jou bijdrage hier.

Ga goed bij je zelf ten rade wat je doet met je functie die je nu bekleed!!!
+10
CorP
Quote Reactie van @brabantboer1:
. Het collectieve belang heeft niets aan jou bijdrage hier.

daar kunnen de meningen wel eens verschillen, het wordt eens tijd dat er openheid van zaken gegeven wordt ipv dat gesmoes in de achterkamertjes. Iemand moet eens een keer die knuppel in dat hoenderhok gooien, of als olifant door de porseleinkast is misschien een betere vergelijking, om de ontstane ivoren torentjes eens omver te werpen.

U is dan misschien meer het type bestuurder wie het halve dossier verzwijgt?
+2
joske1980
@brabantboer1
Wat is het clllectief belang van de fosfaatrechten? Waar zo veel fouten bij gemaakt worden waar zoveel knelgevallen kapot gemaakt worden waar procedures zo lang lopen?
Wat mij betreft gaat die beerput open.
+2
John Spithoven
@brabantboer1 Iik ben boer en meer niet. Geen bestuurder meer
+4
christo
@brabantboer1 Wanneer je de bijeenkomst bijgewoond zou hebben zou je kunnen begrijpen wat John nu doet. Lnv belazert de boel. John heeft daar terecht moeite mee.
Erik 1979
@christo en LTO belazerd de boel.
+5
Rdkl
@Erik 1979 man man zoek een leven in plaats van vanuit Duitsland onafgebroken op LTO te zeiken. We weten jou standpunt wel
+2
torrarica
@Erik 1979 Sjaak zou zeggen:Het wordt weer tijd voor je pilletje.Jeslaat nu wel door.
familie pelle
@brabantboer1 dus als John openheid van zaken geeft is hij een landverrader en als Jos hier een opmerking maakt dat alle stierkalveren met terugwerkende kracht niet gaan meetellen voor je fosfaatproductie ( wat overigens door niemand bevestigd wordt) mag het wel. Tis een grote bende en het wordt tijd dat onze belangenbehartigers meer, veel meer druk op de ketel zetten. En dan bedoel ik niet zon flut-ultimatum.
+3
Hans van Bergen
@brabantboer1 Wat een fucking flauwekul. Ga je schamen. Ben eens blij dat eindelijk eens iemand eerlijk en open is. Ik heb deze kwestie in mijn fokkerij column die op 06-06-2018 geplaatst is al de orde gesteld. Daar leg ik uit dat meetellen van vleesvee jongvee hetzelfde is als meetellen van kuikens, biggen, lammetjes en nertsenpups. Toen snapte niemand dat want niemand heeft erop gereageerd
achterhoeker2
@Hans van Bergen De reden dat niemand reageert, ligt niet alleen aan de column maar ook aan de vorm van jou communiceren die is agressief en aanvallend.
Mensen hebben soms andere meningen en ziens wijzen , als er dan met een hoop geschreeuw op gereageerd wordt.
Denken ze de volgende keer :loop naar de kloten.!
robbies
@Hans van Bergen waarom schrijf jij over fosfaatrechten in een fokkerijcolumn?
hans1980
@robbies ligt het gevoelig ?
robbies
@hans1980 nee hoor. Hans schrijft maar wat hij wil. Hans heeft een podium bij Boerderij gekregen omdat hij klaarblijkelijk over fokkerij iets zinnigs kan zeggen. Vervolgens gaat hij zijn eigen hersenspinsels over regelgeving spuien. Me dunkt dat daar andere mensen beter gekwalificeerd voor zijn
Hans van Bergen
@robbies Mijn hersenspinsels, zoals het spreiden van de superheffing over 3 jaar zijn overgenomen door de duitse Boerderij en zijn behandeld en goedgekeurd door de Europese Comissie. Mijn idee om de GVE regeling voort te zetten is overgenomen door Jack Rijlaarsdam. Fokkerij is toekomst en dan moet je wel weten hoe die toekomst er uit ziet
+1
m uut m
+2
Hans van Bergen
@brabantboer1 In het kader van de wet openbaarheid van bestuur hebben wij daar ook gewoon recht op. Maar John is een NMV er ben jij dan zon stiekeme lto er die er alleen maar zit op zijn eigen zakken te vullen??
brabantboer1
@Hans van Bergen heeft geen zak met wob te maken.
hans1980
Oplossing of die belachelijke "schotten" tussen sectoren oprekken/ verwijderen

Of die rechten die onterecht naar vleesvee zijn gegaan terug draaien al dan niet met schadeloos stelling voor koper , die nu duurdere rechten moet bij kopen
JohnDeere6serie
Oplossing voor het teveel uitgedeelde is toch simpel: tweede kortingsronde per 1 oktober en dan start handhaving p quotum 1 januari 2019
+1
hans1980
@JohnDeere6serie 2e korting ronde???
Kom op zeg die 1e was al puur diefstal !

Laat die grote groeiers dan maar extra bloeden, las hier van grote anticipeerder met 1000 koeien + net voor 2/7 (denk v. B.)

Of optie 2 de zogenaamde grondgebonden boeren mogen ook wel eens wat doen wat dacht he van 4%
Grietje62
@hans1980 Ik zat de denken aan een extra korting voor iedereen die aan derogatie meedoet. Het is toch om hun haggie te redden. Die grondgebonden boer heeft helemaal geen problemen. Nu gaat iedereen voor kringlooplandbouw. Maar op 2 juli 2015 kregen de boeren met "te weinig grond en teveel koeien" de fosfaatrechten toebedeeld. De boer met ruimte op zijn grond had het nakijken!!!!
+1
hans1980
@Grietje62 genoeg Brabanders met 200+ koeien en 30-50ha.allang uit derogatie dus ook geen korting! Ha ha ha...

Hier volgend jaar ook uit derogatie als dat de insteek wordt..
+1
pieta
@hans1980 Ik stel voor de 2e kortingsronde alleen de grondgebonden boeren. Punt 1 hebben die nog niets ingeleverd en punt 2 zal veel van het vleesvee ook wel grondgebonden gehouden zijn dus dat past dan mooi. 😁
+1
hans1980
@pieta veel bedrijven zijn grondgebonden alleen niet op mei telling , grond met jarenlange mais/mest relaties

Dat hele grondgebondenheid is een farce dus om solidair te zijn had ons 4% korting gescheeld
Erik 1979
@pieta gewoon 5% uitkopen. Het zijn niet de melkveehouders die de problemen veroorzaken. Ik weet niet wie er allemaal aan de onderhandelingstafel zat. Feit is dat de LTO er bij was maar vanwege te weinig leden uit de sector niet namens de sector mag praten. Ik denk dat daar een kans ligt. Minstens het proberen waard.
John Spithoven
@Erik 1979 Heb ik wel eens doorgerekend bij aanvang van het fosfaatreductie plan. Heffing op de melk en daarmee stoppers opkopen ipv generieke korting. Maar daar kleven ook weer nadelen aan.
+1
Erik 1979
@John Spithoven ik heb wel eens doorberekend om 50 % van de dieren in Nederland uit te kopen. Rente is negatief en er is er genoeg van. De staatslening aflossen met de jaarlijkse toeslag rechten. Het is namelijk onzin dat je 300 euro of zoiets subsidie krijgt op pachtgrond van 1500 per jaar of 80.000voor koop. Daarmee creëer je van alles een tekort. Dus kostprijs gaat hard naar beneden. En je hoeft geen onzinnige milieu investeringen meer te doen. Je kunt het wel niet doen. Het gaat linksom of rechtsom gebeuren. En dat gaat gepaard met heel veel persoonlijk leed.
brabantboer1
John, als jij geen bestuurder bent, waarom zit jij dan enkele weken geleden met hooggeplaatste ambtenaren aan tafel en delen zij informatie met jou? Ik heb nog nooit een uitnodiging gehad van carola!
hans1980
@brabantboer1 Frans en Agnes ook niet die lopen ook in Den Haag
christo
@brabantboer1 Ze kan ook niet met iedereen praten.
+2
John Spithoven
@brabantboer1 Koffie drinken. Is best gezellig. Hebben ze jou nooit gevraagd?

Soms wil men kijken of er een doorbraak kan komen in de impasse. En daar praten ze met diverse partijen.
robbies
@John Spithoven ik geloof niet dat ze jou nu nog bellen
+7
John Spithoven
@robbies Denk ik ook niet meer. Maar ik ben er ook meer voor ons boeren dan voor de overheid.
+2
hans1980
+2
de hoef
Quote Reactie van @John Spithoven:
Maar ik ben er ook meer voor ons boeren dan voor de overheid.

en dat kunnen we hier in nederland wel gebruiken ,dank voor je openheid ,
m uut m
@de hoef
Is helemaal geen openheid.
Hij vertelt niets nieuws.
Het enige wat hij doet is zijn mening ventileren.
John Spithoven
@m uut m Leg mij eens uit waarom we verschillend denken en wat ik voor voordeel daarbij heb.
m uut m
@John Spithoven
Geen idee
familie pelle
@m uut m heb je veel vleesvee?
m uut m
+1
John Spithoven
@m uut m10 % Afroming bij lease blijft, zoals ik gisteren al aangaf in deze topic. Maar goed, het is een mening en ik zuig alles uit mijn duim....

Tenminste dat vonden sommigen hier.
m uut m
@John Spithoven
Daar hoefde je ook geen visionair voor te zijn.
Alles wordt in het werk gesteld om een generieke korting te voorkomen.
John Spithoven
@m uut m Oh ja ook de P productie eerste half jaar 2018 had ik uit mijn duim gezogen.
80,7 miljoen kg zegt cbs net.
m uut m
@John Spithoven
Was al bekend.
+1
Erik 1979
@m uut m hij doet oprecht zijn best. Ondersteun hem dan als jij meer weet. Dit heeft geen zin. In heel veel bedrijven is er onzekerheid. Ik kan jou uit eigen ervaring vertellen dat dat killing is. Ondanks dat velen een net iets ander belang hebben. Probeer gezamenlijk op te trekken. Van de traditionele belangenbehartiging hoef je het niet te hebben.
+9
John Spithoven
@m uut m en andere persimisten/negatievelingen. Ik zit hier niet voor eigen belang maar stel eigen belang in de waagschaal om duidelijkheid te scheppen in deze chaos. Ik weet niet veel meer als jullie, maar soms een klein beetje meer en snap de verbanden zo langzamerhand omdat ik even vooraan gezeten heb.

In aanloop tot de afschaffing van de melkquotering gaf de zuivel aan elke kg af te nemen en te verwerken. Standorganisaties gaven aan dat er voldoende ruimte was en er werden instrumenten ontwikkeld voor een efficientere productie. Ook de periferie en banken zagen gouden bergen voor de melkveehouders. De NMV heeft jaren voor de afschaffing geroepen wat de gevolgen waren van meer productie, maar werden uit gelachen. De melkveehouderij ging fors voorsorteren en in drie maanden vrij melken hadden we de ruimte die er was al verkwanselt. Op advies van de zuivel en 1 standorganisatie kwamen er fosfaat rechten.
Drie jaar en 3 maanden voorbereiding en tot op de dag van vandaag draait het systeem niet. Vele ondernemers dreigen slachtoffer te worden van deze bestuurlijke dwaling. De afgelopen jaren vele besturen overhoop door strijd en spanningen. Ook de NMV verloor goede bestuurders (en dan bedoel ik niet mijzelf). Het voelde voor ons ongelofelijk rot om de puinzooi van de zuivel en die andere standsorganisatie op te ruimen. Zelf even meegelopen vooraan en zag waar de problemen zaten. Maar de trein moest door, dan maar op 3 wielen. Maar zo'n trein ontspoord. En dat probeer ik hier voor jullie duidelijk te maken, zodat we misschien als melkveehouderij gezamenlijk naar een bestendig systeem toe kunnen werken. En geloof me ik doe dit niet uit eigen belang, want er is hier niet bar veel positieve energie te verkrijgen en persoonlijk en als bedrijf heb ik er meer last dan gemak van. Maar melkveehouders die je geemotioneerd bellen met hun verhaal, dat geeft je wel energie om te proberen hiermee verder te gaan. En probeer me dan niet te pakken op een cijfertje of een komma. Het gaat om de grote lijnen.
+1
Erik 1979
@John Spithoven dit is ongeveer het zelfde verhaal als van mijn vader vanuit de NVV. Groot leed bij de gezinnen achter de bedrijven. Voor een groot deel failliet. Vaak vanuit de jaren 70 een mooi bedrijf opgebouwd en na de pest compleet naar de klote gegaan. Vaak huilende mensen aan telefoon gehad waarvan hij niet vertelde wie het waren. Deed hem veel pijn. Als wij allemaal eerlijk zijn is het eigenlijk nooit meer goed geworden in de varkenshouderij. Komt nu een opkoop regeling. Ga er maar vanuit dat 75% van de overblijvers het financieel niet ruim hebben. En van die blijvers is over 15 jaar niet eens de helft over. Dat is ook de toekomst van de quotum loze melkveehouderij in Europa! John ik wens je veel sterkte toe. Je zult het nodig hebben. Uit ervaring van wat ik van mijn vader hoorde is het niet niks.
hans1980
@Erik 1979 John kan het niet helpen, juist de nmv was in beginsel (samen met ddb)tegen afschaffing melkquotering van deze historische vergissing hebben velen nog elke dag last.
Ook RFC die 20% verruiming levert de coop hoofdbrekens en kosten op
+1
Erik 1979
@hans1980 weet ik. Daarom hebben wij als sponser de NMV gesteund en daarbij lid van de BDM. Ik waar kon de Duitse kant geholpen en mijn vader de Nederlandse. Dat het quotum eraf ging was misschien niet te voorkomen. Maar verdomme vecht dan voor je toekomst. Ieder wel denkend mens wist toch dat het fout zou gaan. Het minste wat je kunt doen is die mensen die actie voeren voor behoud een hart onder de riem steken. Zelfs dat deden ze niet. En toch vertel ik iedereen trots. Ik was de allereerste melkveehouder met meer als 2.000.000 kg melk per jaar die weigerde melk af te leveren. En ik zal ten alle tijden die mensen steunen die voor algemeen belang gestreden hebben. Dus ook John! Ben ik mijn vader en Wien verplicht!
+2
m uut m
@hans1980
Ik ben er wel content mee dat het mq eraf is.
Ze hebben alleen verzaakt om gelijk het mestbeleid goed aan te pakken dat hebben we te danken aan de VVD en zlto.
hans1980
@m uut m verklaard veel van je aanval richting John
Erik 1979
@m uut m wat heb je eraan. Alleen van die kut bestuurders met voorkennis profiteren ervan (en mijn vrouw). Bijna overal is het ellende. Terwijl wij vroeger met 2 vingers in de neus risicoloos koeien konden melken en hielden er ook nog een hele goede boterham eraan over. Ben je toch oer stom omdat op te geven. Heeft iets met onderste uit de kan te maken.
+3
John Spithoven
@Erik 1979 @hans1980 @de hoef Dank je voor de reactie. Soms heb je dat nodig. Schouten geeft in de kamerbrief van vanavond aan de er geen ruimte is voor geen enkele oplossing, niet voor lease, niet voor knelgevallen en niet voor vleesvee. Nu gaat ze kijken of de excretie niet aan te passen is. Cijfers zijn geduldig en lossen zo de chaos op. Maar niet de werkelijke chaos. En dan de mond de hele week vol hebben van duurzaamheid.
+2
Jaap40
@John Spithoven goed dat je via deze weg je kennis deelt!
+1
pieta
Quote Reactie van @Erik 1979:
Vaak vanuit de jaren 70 een mooi bedrijf opgebouwd en na de pest compleet naar de klote gegaan

De pest was zwaar klote. Maar de bedrijven die er aan ten onder gingen zijn wel te tellen op een paar handen volgens mij. Het echte probleem was dat er na de pest niet meer zo vaak goede tijden waren. Het imago verslechterde in hoog tempo en in de sector maakten ze elkaar kapot.
Erik 1979
@pieta er zijn na de pest geen goede tijden meer geweest. In de pest was deels heel veel verdient. Als je op het juiste moment pest kreeg dan werd je bedrijf leeg geladen tegen historische hoge prijzen. Je kon ook pech hebben. De eerste bedrijven hadden niet de beste prijzen. Ook die opkoop regeling voor biggen was leuk. Als je gaat bedenken wat daar met geld gesmeten is. Niet normaal. Maar dat praat niet goed wat ze daarna de varkenshouders aan gedaan hebben. Iedereen vergeet voor het gemak de mensen achter het bedrijf.
pieta
@Erik 1979 Een groot deel daar van heeft de varkenshouderij ook zichzelf aangedaan. De prijzen zijn niet meer zo vaak echt goed geweest. Maar varkenshouders waren ook veelal éénpitters. Melkvee heeft altijd cooperatieve afzet gehad en daar ook geld ingestoken. Varkenshouders concurreren elkaar de tent uit.
+2
Erik 1979
@pieta volledig mee eens. Varkenshouders waren veel meer ondernemers. Ik heb de hele ondergang van dicht bij meegemaakt. Het is gewoon aan de gang in de melkveehouderij. Vroeger hadden de varkensgriep ook een coöperatie voor de afname van de varkens. Zelfde als Campina. Is nu VION. Wat is over 20 jaar Campina. Bestuurders hebben in ieder geval heel veel fouten gemaakt wat direct tenkoste gaat van de melkveehouders. Daarbij beseffen ze niet dat de melkveehouders de baas zijn van die toko. Anders gingen ze wel anders om met bijvoorbeeld grupstal boeren. In Duitsland haalt Hochwald nog steeds melk op van boeren die de melk aan de straat zetten. Als ik vraag waarom krijg je het antwoord dat die kleine boeren de coöperatie mee opgericht hebben en dat ze dat uit respect doen al is het goedkoper om melkgeld uit te betalen en de melk te laten staan. BTW dat er iets gebeurd aan de grupstal vind ik terecht. Maar daar hoort Campina zich niet mee te bemoeien. En moet LTO proberen te voorkomen. Is taak overheid. (Is maar een voorbeeld)
+1
pieta
@Erik 1979 De varkenshouderij had wel Dumeco of een anders benoemde voorganger hiervan. Maar hier zat amper boerengeld direct in, laat staan zeggenschap. Tenminste dat idee heb ik. Voor de varkenspest verdiende elke varkenshouder goed. De ene veel en de andere heel veel. En de strijd om de varkensplekken en het rendement werd steeds harder. De koppeltoeslagen voor biggen liepen compleet uit de hand waardoor een varkenshouder met wat minder zeugen gewoon belachelijk weinig voor zijn biggen kreeg. Hierdoor gingen de kleinere naar de klote.
pieta
@John Spithoven Dan komen we op jaarbasis maar aan goed 160 mln, ver onder het plafond.
+1
John Spithoven
@pieta Maar geen oplossingen bieden. Doel van dit kabinet is de ''vee industrie'' flink te reduceren. Kan er niets anders van maken. Pelsdierhouderij weg/ 1,4 miljoen kg fosfaat weg. 1 miljoen varkens weg/ 7,4 miljoen kg fosfaat weg. 200000 melkkoeien weg/8,5 miljoen kg fosfaat weg. En nog te veel dieren en moeten we naar kringloop landbouw en dan komt de volgende vee reductie, want bij kringloop landbouw komen we niet verder dan 1,5 / 1,7 gve per ha. Daar heb ik wel een onderbouwde berekening bij, maar dat doe ik later wel een keer.
hans1980
@John Spithoven ja het circus zal nog wel even doorgaan misschien wel het beste om €275,-/p te cashen en dan beetje NL-soja te telen voor die gifgroenelinkserakkers
+10
de hoef
Quote Reactie van @m uut m:
Het enige wat hij doet is zijn mening ventileren.

span samen. in plaats van hem op de korrel te nemen ,dat zou je meer sieren
+4
BoerBart
@de hoef Inderdaad.
muut m heeft een andere kijk op de huidige problemen. Ik vind muut m interessant en ik deel vaak zijn mening.
Echter begrijp ik muut m in deze niet.
Het is toch overduidelijk dat John gefrustreerd is over het zwalkbeleid en dat hij dit niet in zijn eentje kan veranderen. Hij heeft het beste met onze sector voor.
Nu zorgt John voor meer transparantie door op deze site te communiceren.
Prima toch?
+1
m uut m
@BoerBart
Nmv stond in de regiegroep al snel aan de zijlijn geen verantwoordelijkheid willen nemen en nu wel de lto overal de schuld van geven. Ze hebben de kans gehad om mee te praten dat hebben ze verzaakt.
Dan hoef je nu ook niet met mooie praatjes aan te komen.
hans1980
@m uut m ze waren toch bij veel vergaderingen bij voorbaat niet welkom!
+1
m uut m
@hans1980
Onzin ze wouden niet.
+3
John Spithoven
@m uut m Zal ik nu ook flauw doen. Je kent de historie niet dus vertel je het juiste verhaal niet. Geeft alleen je mening.

Ik kan ook zeggen hoe gaan we deze chaos samen oplossen LTO EN NMV, GRONDIG EN BIO . Maar zonder de zuivel w t die moeten druk zijn met melkproducten verkopen.
Erik 1979
@John Spithoven daar ben ik het volledig met jou eens. Zeker niet die coöperatie. Zolang een coöperatie van boeren is moeten ze luisteren naar de boeren en zijn het niet meer als boerenknechten. Die hebben niets aan de onderhandelingstafel te zoeken.
pieta
@John Spithoven Als je met die matennaaiers van Grondig aankomt zou ik er bij voorkeur uitstappen.
+1
BoerBart
@m uut m Dank. Nu snap ik je reacties beter.
Ik ben LTO lid, maar ook Grondig en de NMV vind ik prima.
Helaas denk ik dat deze organisaties elkaar regelmatig afvallen. Elkaar niks of weinig gunnen.
Puur een vermoeden van me. Ik vind dit wel heel jammer. We zullen samen moeten werken als boeren tegen de anti-boeren. Dan zouden de belangenorganisatie het goede voorbeeld moeten geven.
+1
pieta
@BoerBart Grondig zijn anti-boeren. De rest doet hun best maar bereikt te weinig. Enerzijds door zichzelf te overschreeuwen en anderzijds door slechte keuzes. En vooral te weinig samenwerking.
+3
christo
@de hoef M heeft zo zijn/ of haar eigen droomwereld over hoe de landbouw er uit moet zien. er i geen plek voor andersdenkenden.
+1
m uut m
@christo
O jawel maar ik deel jouw kijk op de wereld niet.
Ik mag graag in discussie gaan.
Maar op prikkebord kun je dat wat scherper stellen.
joske1980
Ze hieven het glas, deden een plas en alles bleef zoals het was

Vraag me af of met al dit geneuzel fosfaatrechten juridisch houdbaar zijn
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden fosfaatrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!