Welke CO2 reductiemaatregelen kunnen we op bedrijfsnivo nemen

Om aan te tonen dat de plannen van gisteren niet toekomstbestendig zijn vraag ik iedereen om hier is een opsomming te geven welke maatregelen bij drage aan een CO2 reductie.
John Spithoven

Laatste  |  

Reacties

+2
puntertje
Niet beregenen
+1
pieta
@puntertje En dan het voer middels (lange afstand)transport aan gaan voeren?
puntertje
@pieta Moet je op droogtegevoelige (zand)grond niet zoveel dieren willen houden. Deed men vroeger ook niet omdat er dan vaak te weinig voer was. Ja, grondsoort matters.
Iedereen een beetje forfaitair dieselverbruik in vullen, maar de hele zomer een trekker met rook uit de pijp is niet realistisch.
Erik 1979
@puntertje ik denk dat als je goed beregend het juist goed is voor het milieu. Mineralen kringloop blijft lopen. Alleen moet je inderdaad wel even elektrisch beregenen.
pieta
@Erik 1979 En dat doen we dus ook. 😁
Nick83
@pieta wij ook ... de tuin ...
MARTIJN G
puntertje
Quote Reactie van @Erik 1979:
even elektrisch beregenen

Tja, dat kost geen energie? En voor diegenen die zeggen dat ze het zelf opwekken, dan wordt elders weer meer fossiele brandstof (kolen) opgestookt voor de energie die je anders aan het net zou leveren.
+4
pieta
Quote Reactie van @puntertje:
En voor diegenen die zeggen dat ze het zelf opwekken, dan wordt elders weer meer fossiele brandstof (kolen) opgestookt voor de energie die je anders aan het net zou leveren

Dus zo iemand mag enkel zonnepanelen leggen voor een ander? Wat ben jij een kwibus.
puntertje
@pieta je kunt moeilijk beweren dat beregenen tot de categorie energiebesparing behoort. Dan moet je je wel in heel veel bochten wringen. Overigens niet zo moeilijk voor jou, je doet het voortdurend.
+3
dorpsrandhoeve
@puntertje Volgens mij ben jij je nu zelf in bochten aan het draaien.
pieta
@puntertje Dat zou ik zo direct niet weten. Dat zou je uit moeten rekenen en is afhankelijk van je uitgangspunten.
+2
paulus2
@puntertje ik neem aan dat je ook nog met de hand melkt?
puntertje
@pieta zeggen dat je veel energie opwekt, maar dat vervolgens gebruikt om het grondwaterpeil te verlagen zal veel sympathie opwekken denk je?
pieta
@puntertje Je hebt er dus geen antwoord op. 😁
+2
dorpsrandhoeve
@puntertje Hier in de buurt, waterschap aa en maas, daar kun je vrij beregenen als je een vergunning hebt aangevraagd, en minimaal 2 maatregelen hebt genomen om water beter vast te houden/water te infiltereen/water besparen.

Dus je kunt wel roepen over pompen om de grondwaterstand te verlagen, maar dat is hooguit 1 a 2 maanden. De rest van het jaar nemen we grondwaterverhogende maatregelen.
+1
dorpsrandhoeve
@puntertje Wijsneus, hier beregenen we met stroom. Die wekken we zelf op.
+7
brabo
Quote Reactie van @puntertje:
Moet je op droogtegevoelige (zand)grond niet zoveel dieren willen houden

de meeste natte grond van NL ligt onder de zeespiegel. Daar draaien jaarrond hier en daar grote pompen om het niet te laten verzuipen. Die pompen ook maar stil zetten dan?
Coen
@pieta , melkleveringen aanpassen aan de zelf gewonnen hoeveelheid (ruw)voer 😄
+7
Detukkeroettwente
Schiphol dicht, auto verkeer met 75% verminderen, 40 % van de auto snelwegen herverkavelen en gras/mais/aardappelen verbouwen.
+1
pa
Quote Reactie van @Detukkeroettwente:
Schiphol dicht, auto verkeer met 75% verminderen, 40 % van de auto snelwegen herverkavelen en gras/mais/aardappelen verbouwen

Heb je economie gestudeerd?? Met goed gevolg geslaagd zeker
John Spithoven
En nu op bedrijfsnivo
+4
pieta
@John Spithoven Sleepvoet/ketsplaat toestaan. Minder diesel nodig en je kunt met lichtere machines toe.
+3
hans1980
@John Spithoven heb gehoord dat henk schoonvelde zijn robots eruit doet en weer traditioneel gaat melken om zo zijn 300 koeien langdurig te laten grazen op zijn 130ha.
Nou das wel een voorbeeld hoe je met minder CO2 uitstoot kunt krijgen.
+2
van Ittersum
@John Spithoven moeten we echt terug of mogen we salderen. Grote bedrijven salderen, dus wij dan ook zou ik zeggen. Ik verhuur nu mijn CO2 besparing aan Campina, dan hoeven hun minder CO2 te beperken. Verhuur ik dat niet meer, ben ik op bedrijfsniveau alweer goed bezig. Zag een keer een schema over de hedendaagse trekker met adblue en een oude van 20 jaar geleden. De uitstoot van nu was minimaal 25 x (Dus niet procent) lager dan toen.

Wil je de wereld echt milieu beter maken moet je bij de bron beginnen, minder mensen.....wat je ook doet de mensheid heeft een negatieve voetprint ook al ben je een rasechte milieufreak. Dus we zijn bezig met symptomenbestrijding en niet met bronbestrijding . Ik weet wel een paar waar een knoop in het spulletje mag🤣
pa
Quote Reactie van @van Ittersum:
Zag een keer een schema over de hedendaagse trekker met adblue en een oude van 20 jaar geleden. De uitstoot van nu was minimaal 25 x (Dus niet procent) lager dan toen.
Hoe zat het ook alweer met de sjoemel software?
brandstofverbruik is hoger bij adblue. Brandstof geeft co2. Ik snap het niet meer.
+2
weurding
Quote Reactie van @van Ittersum:
Ik weet wel een paar waar een knoop in het spulletje mag🤣

gun ze tenminste het pissen nog, klein sneetje op de juiste plek doet ook wonderen 😂
van Ittersum
@weurding hoe CO2 neutraal is dat???
weurding
@van Ittersum beter dan het azijnzeiken van de overheid
cs-agrar
Quote Reactie van @van Ittersum:
Zag een keer een schema over de hedendaagse trekker met adblue en een oude van 20 jaar geleden. De uitstoot van nu was minimaal 25 x (Dus niet procent) lager dan toen.

Had men daarin ook de bouw van de componenten mee gerekend?
Wilbert
@John Spithoven meer dan genoeg bekende opties. Zit niet vast op de techniek, maar op de financiën en "het gevoel".
+2
van Ittersum
@Wilbert plak overal "CO2 vriendelijk" op en je hebt je doel bereikt. Zeker weten als je op een vliegtuigticket CO2-vriendelijk zou zetten de mensen eerder die zullen pakken terwijl ze allebei in hetzelfde vliegtuig zitten.
+7
familie pelle
@John Spithoven is vrij simpel. Als we de kunstmest gift behoorlijk minderen en daarvoor in de plaats meer drijfmest mogen gebruiken zijn de doelen makkelijk te halen. Maar dit is waarschijnlijk een te simpele oplossing voor de “geleerden”.
Detukkeroettwente
Hier ook z on stekker in het tanklokaal voor de rmo, word nooit gebruikt !!!
+4
Erik 1979
LTO lidmaatschap opzeggen. Hoeven die mensen met hun auto's niet meer door Nederland rond te rijden. Scheelt papier telefoneren etc.
pa
Hebben hier een nieuwe stal in de buurt. Alles modern en energie zuinig. Voorschot op nota 30% hoger geworden. .Alleen al 10 duizend kw stroom meer
Twentsch Land
@pa

En in verhouding met afgeleverde liters en vlees ?
puntertje
@Twentsch Land Als je je productie verdubbeld, maar per kg 10 procent minder uitstoot hebt, neemt dan de totale uitstoot toe of af volgens jou?
Twentsch Land
@puntertje

Het totaal neemt toe in het voorbeeld wat je aan geeft.

Het systeem toegepast op de zelfde productie zou minder uitstoot geven in het voorbeeld wat je geeft.

Alleen maar een gegeven dat de nieuwe stal meer energie verbruikt zegt niet zoveel.
Wilbert
@puntertje neemt af
pa
@Twentsch Land Dan is het iets minder ongunstig
demelkboer
Stoppen
+1
dijkstra uit w
Een goede bodem is pas echt in staat co2 te verminderen. dus minimaal grond bewerken, en zorgen voor een goed bodem leven. Dus minder kunstmest strooien, en veel grasland met klaver. beetje als het AH concept van Aware dus. Dan stel je de bodem in staat om weer meer als een % organische stof per jaar te groeien. En dat is best heel veer co2 per ha.
Dan is de melkveehouderij prima in staat die klimaatdoelen te halen.
Monitoren via de klingloopwijzer om te sturen en managen. En om de 5 jaar borgen en afrekenen op bedrijfsniveau middels de grondmonsters. Ieder die niet genoeg groeit in % organische stof of zelfs zakt, afrekenen via het melkgeld. Dit is helaas einde oefening akkerbouw/bollenland roulatie. of die huur moet natuurlijk de onkosten dekken..
+2
pieta
Quote Reactie van @dijkstra uit w:
Dan stel je de bodem in staat om weer meer als een % organische stof per jaar te groeien

Mij is verteld dat er in de bodem gewoon een max zit aan os op zand. Daarna is de afbraaksnelheid net zo hoog als de opbouwsnelheid. Evenwicht dus. Dus willen ze meer blijvend oud grasland stimuleer dat dan.
dijkstra uit w
@pieta ja dat is ook zo, maar nog veel grond in nl met 2 a 3 % os ipv 7 of 9 zoals op mijn beste percelen. heb ze trouwens ook wel van 2 hoor. Daarom ook ingrijpen als het daalt en niet als het stabiel is tot groeiend. elke grondsoort zal ook een soort optimum hebben om toch noch keen vorm van modere landbouw te kunnen doen, met machines. stimuleren blijvend grasland ook een hele goeie manier.
hans1980
@dijkstra uit w dus nu nog gauw grasland scheuren geeft goed uitgangspunt #anticiperen#lto
Hier al jaren weinig grasland gescheurd moet dan straks weer bloeden omdat opbouw o.s. niet zo hard gaat dan bij iemand met 2-3% o.s. hier 6-9% verhogen gaat langzamer
dijkstra uit w
@hans1980 als de bodem goed werkt gaat vedder verhogen en stabiel houden van de o.s. wel makkelijker dan op lege grond met 1 a 2 % os
MARTIJN G
Grote probleem in de wereld is: overpopulationawareness.org/nl/
+1
grös
@MARTIJN G
Beetje hypocriet om dat in Nederland met amper natuurlijke bevolkingsgroei, zeg maar krimp, op te willen lossen, arme landen zijn 10 kinderen nog heel gewoon en daar zijn de ook de grootste symptomen zoals woestijnvorming en ontbossing.
+2
Ouwe Gerrit
@grös Er is ook helemaal geen klimaat probleem. Dat laten sommige zich aan praten door lieden die er aan verdienen.
grös
@Ouwe Gerrit
Woestijnvorming is wel een gigantische probleem, reken maar dat veel hoge zandgrond door intensief gebruik (kunstmest/akkerbouw) ook veel droogtegevoeliger is, ik reed vandaag rond en zag een goed voorbeeld, een perceeltje wat al sinds jaar en dag beweidt word, nog aardig groen, en een perceel er naast waar paar jaar lelies en maïs hebben gestaan en nu al een paar jaar gras en helemaal bruin.
Wilbert
@grös nu zijn de verschillen mooi te zien. Hier 5 jaar geleden stroomkabel door land gelegd, je kunt m precies zien liggen door het bruine gras, de rest is groen (perceel is al 30 jaar gras).
+1
Ouwe Gerrit
@grös Had je vroeger ook wel eens. Vraag maar aan opa. Volgende week al weer regen. Verder heerlijk weer. Iedereen blij. En het ouwe gras opmaken. 😉
DirkdVGP
Blauwe diesel.
George
Quote Reactie van @DirkdVGP:
Blauwe diesel.

Nou ik hou het bij rode.
+1
KuikenenKoe
Stimuleren,liefst verplichten dat mensen meer kip gaan eten schijnt heel goede co2 footprint te hebben
christo
@KuikenenKoe Onmogelijk.
KuikenenKoe
@christo
waar een wil is is een weg en we zullen moeten denken in oplossingen
en dacht vast wel dat zuivelnl de verkoop financieel best wel wat kan ondersteunen en promoten
christo
@KuikenenKoe Zuivelnl kip ondersteunen? Is het zo erg met de tokkies?
KuikenenKoe
@christo
als je zo als jou de kont meteen in de krip gooit komen we natuurlijk ook niet verder.
In tegenstelling tot mij die mogelijkheden bedenkt hoe dit op te lossen .
christo
@KuikenenKoe Ik los graag problemen op en heb een schurfthekel aan gecreeerde problemen.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!