Boer bagatelliseert gevaar stier

PAS OP DE STIER!

Jaarlijks vinden veel ongelukken plaats tussen onhandelbare stieren en mensen op veehouderijbedrijven. Boeren lijken het gevaar vaak amper te onderkennen of te bagatelliseren.

Eens in de zoveel tijd is een dergelijke nieuwskop te lezen: 'Dode of zwaargewonde door aanval van stier'. Hoe vaak ongelukken als deze voorkomen, is eigenlijk onbekend. Melkveehouders en vleesveehouders zijn zelfstandig ondernemers en als een stier hen aanvalt, geldt daartoe geen meldingsplicht.

Vorig jaar meldde Boerenbusiness.nl dat 7.200 melkveebedrijven een dekstier hebben en dat er van 2012 tot 2016 zeker zestig gevallen waren waarbij een stier onhandelbaar was geworden en verdoofd of gedood moest worden, in veel gevallen omdat hij een of meerdere mensen aanviel of dat trachtte te doen.efarm.nl/aanbod/details.php/…
 Boer bagatelliseert gevaar stier (nieuweoogst.nu)

Jaarlijks vinden veel ongelukken plaats tussen onhandelbare stieren en mensen op veehouderijbedrijven. Boeren lijken het gevaar vaak amper te onderkennen of te bagatelliseren.

Grasbaal

Laatste  |  

Reacties

Flinstone
Stieren zijn altijd gevaarlijk geweest, dat heeft niks te maken met de invloed van de Holsteiners!
In het MRIJ en FH tijdperk kwamen ook regelmatig ongelukken voor!
Het wordt eens tijd dat bedrijfsverzorging eens weigert om op bedrijven met een eigen stier hulp te bieden!
Ook in verzekeringspolissen zou het opgenomen moeten worden net als bijv asbest en roken!
Dat zal het beste helpen, geen uitkering meer als de arbeidsongeschiktheid of overlijden is veroorzaakt door een eigen stier!!
cs-agrar
Quote Reactie van @Flinstone:
eens weiger

Mogen ws niet eens bij een stier int hok, inseminators mogen ook weigeren, wat ze er dan doen als er een stier loopt is weer wat anders maar het gebeurd
+1
grondlozeboer
@Flinstone ik heb altijd bij de bedrijfsverzorging gewerkt.

Als er op een bedrijf een stier tussen de koeien liep mocht je niet alleen melken.
Het was nooit een probleem dat de stier er een dag of een week tussenuit moest.

Anders werd er niet gemolken of we kwamen met twee man.
+2
brabo
Quote Reactie van @Flinstone:
geen uitkering meer als de arbeidsongeschiktheid of overlijden is veroorzaakt door een eigen stier!!

dat is natuurlijk grote onzin.
Volgens mij gebeuren er meer ongelukken in de landbouw met trekkers/machines dan met stieren. Dus alle ongelukken met trekkers/machines ook maar niet meer uitkeren?
wotan2
@brabo gevaarlijke uitspraak uit jou mond, neemt niet weg dat je wel een punt hebt.
+2
ej-van-de-voort
@Flinstone

U stemt GroenLinks? Zolang je de slijpkei niet in asbestplaten zet is dat gevaar zwaar overtrokken. Roken is niet gezond, maar neem dan gelijk drank mee in dat verhaal, alsof dat in healthy diet past.

Met stieren blijft het uitkijken, wij hielden ze aan tot een jaar of twee. Dat ging eigenlijk prima. Grote risico komt als jezelf door gewenning te makkelijk word, maar newsflash, dat gebeurd in elke beroepsgroep die nog fysiek werk doet.
Jannus
Hier worden de stieren gewoon door het provinciaal landschap geweid in een natuurgebied met een bordje erbij PAS OP STIEREN ,onlangs moest een medewerker letterlijk rennen voor zijn lijfbehoud en dan wordt er doodleuk gesteld,U was gewaarschuwd
+1
Wilbert
Zelfde als bij mestgassen of slecht beveiligde machines, mij overkomt het niet, doen het altijd al zo, gaat wel goed. Appen achter het stuur idem.
Inmiddels weten we wel dat wijzen met het vingertje niet helpt, zoals dit artikel doet.
Voorbeelden van ongevallen in een groep bespreken wel. Bewustwording van gevaren komt niet uit jezelf, maar na reflectie met anderen.
demelkboer
T gebeurd altijd bij een ander.....

99% van de tijd gaat het goed , 1% van de tijd is het gewoon 1000kg testosteron
+1
Grasbaal
Alles kan veilig, zie hier het nieuwe dekhok van de Mts Steur in Spanbroek. Je kunt het zelfs automatiseren zodat tochtige koeien vanzelf op het juiste moment bij de stier komen.

(klik om te vergroten)

Stierenhok
+1
Flinstone
@Grasbaal wat een onzin zeg! Ik tel drie boxen maal 5000€ is 15000€ bouwkosten extra voor een risicovol dier! Daar kun je jaren sperma van kopen met de keus die je wilt BB of gewoon een betrouwbare melkstier!
+3
Grasbaal
@Flinstone veiligheid mag van mij wel wat kosten, die paar hokken zijn ook altijd nog als separatieruimte te gebruiken
+4
pieta
@Grasbaal Ik snap alleen niet dat ie het dekhok niet op stro heeft voor de veiligheid van koe en stier.
+8
MARTIJN G
@Flinstone Waar bemoei jij je mee. Laat een ieder zijn eigen bedrijfsvoering bepalen.
+2
Wilbert
@Flinstone wat een overtrokken reactie, duidelijk geen enkel benul van de financiële kant.
En alle werkzaamheden kunnen veilig gedaan worden, als je jezelf er maar op instelt.
sil
@Grasbaal leuk hok, alleen laat die stier zich niet meer zo makkelijk vastzetten na enkele weken......Gewoon met een hek werken, waarmee je de stier achter het ingangshek `vastzet`.
+2
demelkboer
Ik vind die stieren na 14 dagen al eng zat
+4
kaas
Het hele leven bestaat uit gevaar kan je toch niks meer als je op vacantie gaat naar spanje of met vliegtuig na canada er zit over al wel ergens gevaar bij laat iedereen dat toch zelf beslissen hoeveel ongelukken gebeuren er niet in huis met brandwonden ed.
die bemoei zucht van iedereen zwarte piet ,vuurwerk en zo kun je nog wel even door gaan .
+1
Komelker
Als Marianne Thieme er achter komt wat het verschil is tussen natuurlijke dekking of kunstmatige inseminatie, dan kan natuurlijke dekking nog wel eens verplicht worden, dat het per jaar enkele veehouders het leven kost ziet ze mogelijk als een gunstig neveneffect,
+1
koeboer
Stieren vertrouw ik nooit tot ze in 2 stukken aan de slachtlijn hangen ,Maar werk elke winter met eigen stier tussen de koeien,blijft uitkijken ,maar ben van mening dat tochtige koeien minstens zo gevaarlijk kunnen zijn. blijf op je hoede in de stal!!
labella
Wij hebben ook een stier in de koppel lopen maar gaan er alleen tussen als de stier in de box ligt en houden ook dan goed in de gaten dat ie niet gaat staan.
pieta
puntertje
Er zijn zeer veel ziekenhuisopnames a.g.v. het gebruik van keukentrapjes. Daar zal het volgende artikel wel over gaan.
+2
cs-agrar
Reakties sterken de topicopener 😁
+1
Pluto
Als stierenhouder wordt ik wel vaker geconfronteerd met hyper actieve stieren en het is niet altijd agressie, je wordt gewoon opzij geknikkerd door een beest van 900 kg want je staat in de weg .
Hier is ook al iemand geweest om te praten over het gevaar !!. Je valt in de zelfde categorie als baanwerker bij de spoorwegen , deze man heeft voor ons een heel protocol opgesteld , wat te doen als het mis gaat!! . Stier vond het wel interessant en heeft het protocol opgevreten zonder te lezen en ter harte te nemen. Een ongeluk kan mij ook overkomen ook al doe je nog zo voorzichtig.
Grasbaal
@Pluto als je pech hebt dan ben je simpelweg de lul....
Pluto
@Grasbaal Maar dat geld voor alles !!. Stieren omhokken doe je nooit alleen . en als het flink tegen zit met een etterbak de er anders over denkt giert bij mij ook de adrenaline door mijn lichaam en sta ik achteraf ook wel eens te trillen op de voergang. Ook ik ben wel eens een tijdje in de lappenmand geweest door een ongelukje al dan niet door een uitval of een valpartij.
pieta
@Grasbaal Sommige hebben wel vaker pech als anderen.
+1
brabo
Quote Reactie van @pieta:
Sommige hebben wel vaker pech

je hoort eigenlijk nooit dat iemand voor een 2e keer is gepakt door een stier, dus ik hoef niet meer uit te kijken 😄
m uut m
@brabo
Jawel ik heb bij een boer gewerkt die wel heel hardleers is. Hij is 3 keer door een stier gepakt.
Bij de meeste is 1 ervaring genoeg en voor een aantal veehouders is een 2de keer niet meer van toepassing.
kaas
@Grasbaal ja dat is ook zo als je op de vierbaansweg een spookrijder tegen komt ben je vaak ook de lul
Vertrouw een stier nooit,bij werkzaamheden in stal ZET HEM ALTIJD VAST AAN HET VOERHEK.,
labella
Cvroegejr@online.nl">@Cvroegejr@online.nl Moet je wel een voerhek hebben.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden onbekend , Meerdere , 2016 , stier , boeren , stieren , melkveebedrijven , melkveehouders , boer , dekstier , 2012 en was geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!