Melkprijs FrieslandCampina stelt teleur

FrieslandCampina gaat over mei €34 betalen voor de melk, een min van €0,50 per 100 kilo. Dit gebeurt tegen een achtergrond van langzaam aantrekkende prijzen voor magere melkpoeder en sneller stijgende prijzen voor boter. De laatste jaren stond de maand mei garant voor een stabiele melkprijs; alleen in 2015 lukte dat niet.

Deel dit topic

Reacties

+4
harke
Waar blijft die meerwaarde van focus planet ,natuurinclusief,co2reductie en weidegang.????
waar blijft de goede nabetaling???
en maar zeuren over meer regeltjes tijdens de ledenvergaderingen maar een betere melkprijs ho maar.
van Ittersum
@harke t.o.v de anderen hoe scoort FC dan?
Brutus64
@van Ittersum volgens mij zit Rouveen en Cono hoger
+2
putjesschepper
@Brutus64 aantal jaar geleden was Schumacher in Sneek op ledenvergadering. Mischien was van ittersum er ook wel bij.toen zat hij te vertellen hoe goed fc wel niet was.toen ik zei dat cono niet minder was kreeg ik als antwoord dat fc veel meer in de markt moest zetten dus dat was wel heel knap van hun.vervolgens zei iemand dat hun zelf de fusie wilde want sieberen attema zei,door het ontstaan van de fusie ontstond ook de beste melkprijs. Dus niet weten we nu.
david2
@Brutus64 en DOC lager €32,03
+3
van Ittersum
@Brutus64 MCM is een gemiddelde melkprijs van een aantal, dus niet de hoogste noch het laagste. Aan de prestatietoeslag kun je nog een toegevoegde waarde bij uitkeren, die viel tegen, dat is waar . Maar zet je FC af tegen de rest....niks te klagen toch?

Zit het probleem van al die doemdenken ook niet een beetje op eigen erf. Gegroeid, nog meer werk, nog harder draven maar de verdiensten of waardering van buiten af is niet meegegroeid. En dan hoeft een ander niet zoveel te doen om verguist te worden...Dit beeld zie je ook bij de gemiddelde werknemer, ondanks 4 x per jaar op vakantie toch ontevreden...
agnes123
@van Ittersum Cono weet ik zo niet maar Rouveen zit al jaren hoger. Al word de prijs bijna nooit publiekelijk bekend gemaakt.
+1
Flinstone
@agnes123 och Cono,hoeveel melk verwerken de dan? In het oosten was ook zon fabriekje wat jarenlang de hoogste melkprijs uitbetaalde! De tractordealer had het er goed mee maar ineens was het voorbij en toen stonden ze bij Friesland Foods op de stoep!
De voorloper van RFC, Coberci heette dat kreeg elk jaar wel een fabriekje erbij wat jarenlang de hoogste was en daarna kon Coberco puin ruimen!
gerrie-hul
@Flinstone maar coberco moest het in die tijd afleggen tegen Salland Nu Leerdammer
tok achterhoek
@gerrie-hul Het ging pas echt mis toen coberco in friesland ging rondkijken. Was een slechte investering, hebben we jarenlang last van gehad
+1
Koeien boertje
@van Ittersum die spiraal wordt steeds heftiger.
Hoe meer vrije tijd hoe meer je opmaakt en nodig hebt.
Frans1
Quote Reactie van @van Ittersum:
ondanks 4 x per jaar op vakantie

Dit verzin je gewoon zelf
cjw73
@Frans1 nou niet te hard roepen. Ik heb ze er in de vriendenclub bij die het doen hoor. En dan ook nog klagen hoe zwaar ze het hebben.😢😢😢
Jaap40
@van Ittersum werknemers 4 keer per jaar op vakantie? Prietpraat.
+2
putjesschepper
@Jaap40 ik ken er genoeg die dat doen
Jaap40
@putjesschepper als je je tekort gedaan voelt als boer ga je toch mooi werknemer ergens worden, dan mooi 4 keer op vakantie, veel succes!
putjesschepper
@Jaap40 haha moet er niet aan denken 1 keer per jaar is me genoeg hebben het best thuis
verbi
@Jaap40 Heb een vriendengroep van 25 personen daarvan gaan er 20 ieder jaar 4 x op vakantie. Collega s van mijn vrouw is het al niet anders . Ze kijken je gewoon raar aan als je zegt dat je maar 1 week gaat en dan ook nog niet verder dan de benelux. Dus geen prietpraat maar werkelijkheid. Wij zijn in hun ogen tobbers altijd werken en(te) weinig genieten.
+1
Erco
@verbi waarom gaan ze zo vaak op vakantie? Omdat ze thuis niet tevreden zijn 😉 Ik word ook voor gek verklaard soms dat ik al meer dan 1000 dagen achter elkaar geen dag niet gemolken heb. Maar je iets aantrekken van anderen is wel heel dom. Van het najaar gaan we maar weer eens n weekje weg.
dwers
@Erco mijn laatste vrije dag is ook alweer ruim 2 jaar geleden.
Nooit vrij , maar toch vrij ( al heeft dat er tegenwoordig wel aan )
+1
Frans1
@Erco nee hoor,maar wij vinden het ook lekker om eens ergens anders een weekend te vertoeven,thuis is het best,maar dat kun je het ergens anders ook hebben.Goede vervanging is het belangrijkste,de rest is zo geregeld.
+1
Erco
@Frans1 klopt Frans, dat is het zeker, hier binnen twee jaar twee kindjes geboren, en een nieuwe stolpboerderij gebouwd, prioriteiten lagen dus even ergens anders, dat moet je er voor over hebben. We halen het wel weer in, ochtendje strand of zwembad oid vinden de kids ook al vakantie.
George
@Erco 1000 dagen achter elkaar gemolken? Je vader melkt toch ook wel eens.
+1
Erco
@George klopt maar je leest niet goed 😉 Ik zeg ook niet dat ik alle dagen twee x molk 😉
Jaap40
@verbi daarom zeg ik ook: als je je een tobber voelt, wat ik me bij sommige veehouders wel kan voorstellen, dan kun je zelf ingrijpen en wat anders gaan doen, en lekker 4 keer op vakantie, mocht dat je doel zijn. Niemand verplicht je melkveehouder te zijn/ worden.
+1
verbi
@Jaap40 Precies zoals je zegt. Wij gaan in het najaar een week weg zaakjes thuis goed regelen zodat je er geen zorg over hoeft te hebben.Moet gewoon kunnen.
weurding
@Jaap40 weekendje weg valt daar ook onder.... elders slapen.... 😁
cs-agrar
Quote Reactie van @weurding:
weekendje weg valt daar ook onder.... elders slapen..

hoef je niet speciaal hele weekend voor weg te zijn 😉
Brutus64
@van Ittersum ik denk dat jij een hoge referentie bij Rfc, bij mij is dit anders, heb ik hier al vaker uitgelegd hier.
Ik wil gewoon mijn fosfaatrechten vol melken de komende jaren, zonder die rare 10 cent korting.
+1
Twentsch Land
@Brutus64

Er zijn 4 referentie periodes waar men uit kan kiezen en dan nog eens de mogelijkheid om op basis van fosfaatrechten een referentie ( door een toegepaste formule die nog niet bekend is ) te kiezen......als men niet fors is uitgebreid naar dec 2016 moet er toch wel een passende referentie bij zitten.
Brutus64
@Twentsch Land nee, ik heb in 2014 en 2015 duidelijk meer geleverd en die zitten er niet bij
Twentsch Land
@Brutus64

In 2014 en 2015 flink gemolken...dan zal daar ook fosfaatrechten voor verkregen zijn....misschien maakt dat een mooie referentie !
Brutus64
@Twentsch Land en als mijn probleem niet opgelost wordt is er weinig keus, vertrekken, met weemoed
cornelissen
Quote Reactie van @Brutus64:
vertrekken, met weemoed

Daarom ben je kennelijk ook lid van de coöperatie. Treurig.
En dan denk ik ook nog even aan de "knelgevallen ", die hun half lege stallen nog willen vullen.
Worden waarschijnlijk afgewezen bij de rechter, dus zullen ook rechten moeten kopen.
Zullen bij rfc ook wel worden afgewezen,was bij het fosfaatreductieplan ook zo.
Maar er is hoop, volgens van Ittersum staan die stallen over 5 jaar vol, dus dat kan hij dan hier gaan uitleggen. Naast minimaal 10 cent kosten voor de rechten ook nog 10 cent korting bij rfc.
Ik wacht zijn uitleg af
+1
KuikenenKoe
Quote Reactie van @cornelissen:
, die hun half lege stallen nog willen vullen.

als je al bijna 3 jaar de stal al half leeg hebt ,is het mss langzamerhand eens tijd om A-ware te bellen om te horen wat er mogelijk is. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om romijn en de boer hiervan de schuld te geven de volgende 3 jaar.
De kans dat je daarmee de stal vol krijgt schat ik niet zo hoog in en of je nu wel of geen gelijk hebt zal weinig uit maken
Teunis D
@Brutus64 Misschien eerst even een sommetje (laten) maken hoe de melkprijs uitpakt bij overstap naar A-Ware en met korting bij FrieslandCampina. Over de afgelopen maanden had je zo 10% over je referentie kunnen leveren en dan nog een hogere melkprijs hebben dan bij A-Ware. Ik weet niet hoe jouw situatie precies is natuurlijk, maar is is misschien de moeite waard om hier ook even naar te kijken.
+1
Brutus64
@Teunis D ook ik heb gerekend, het kost me over de gehele leverantie, ongeveer een cent.
Maar ik denk dat er nog veel meer speelt bij Rfc, wat wij(nog) niet weten.
Buurman gaat leveren bij Aware, ik kan leveren, ze zijn al op de koffie geweest.
Verder zeggen ze wel dat er elk jaar 1,5% bijkomt, maar voor het zelfde geld gaan ze de komende jaren korten.
Verder moet je geen medelijden met met hebben, ik val in de knelgevallenregeling en heb vorig jaar rechten bij gekocht.
Al met al heb ik er nu 18% kg rechten bij, maar krijg er geen referentie voor.
Ik moet dit jaar flink door melken om het vol te krijgen, gelukkig heb ik dit jaar veel vaarskalfjes.
Teunis D
@harke Volgens mij scoort FrieslandCampina zo rot nog niet: milkprices.nl/Reviews/nl201802.pdf/

Als ik naar het voortschrijdende gemiddelde van de afgelopen 12 maanden kijk, zitten ze bij de hoogste uitbetalers in Europa (37,53+1,29). Rouveen en Cono zitten hier helaas niet bij, maar A-Ware wel.
hoest
@Teunis D
bij aware kun je de halve cent kwaliteit bonus nog bijop tellen. Die is niet zo idioot moeilijk te behalen. Ook de weidepremie is bij hun 0.10 cent hoger dan (1.25 tegen 1.15) bij rfc.
Al met al ontlopen ze elkaar weinig met het verschil dat aware beschikt over een hypermoderne fabriek en afzet waarbij ik bij beide sterke twijfels heb bij rfc.
klompen
Gaat de zomerheffing nog af?
RFCer
@klompen ??? Die hebben we niet meer
klompen
@RFCer die wordt toch verrekend eind jaar? moet je in feite er wel bij rekenen
+1
Noorderling
@klompen
Heffing en toeslag zijn op 0 gezet. Maar de regeling is nog wel actief, en er wordt over gesproken om de regeling weer in te voeren om de aanvoerpieken af te vlakken.
Twentsch Land
@Noorderling

Tja het ene holt achter het ander aan .... weidegang ( en daar ben ik voorstander van ) geeft altijd een piek.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , melkpoeder , frieslandcampina , melkprijs , boter en garant geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
44
DEELNEMERS
27
WEERGAVES
0