Optie 5

Daar ik niet exact weet hoe het fabrieksquotum tot stand is gekomen, is de
vraag of de districtsraadsleden al eerder op de hoogte waren dat dit ging komen, het lijkt me logisch dat op het moment dat ze op hoogte waren, de optie 5 voor deze mensen vervalt, daar het anders handelen met voorkennis is.
Anders zou ik graag willen weten hoeveel/welke bestuursleden optie 5 hebben gekozen.

Deel dit topic

Reacties

+4
dewittemotor
Het is in deze tijden in ieder geval goud waard om bestuurder van een landbouworganisatie te zijn
robotmelker
@dewittemotor allemaal die districsbestuurders hebben al P rechten gekocht.... hoezo handelen met voorkennis....
+1
Luc_
@robotmelker Gisteravond op de voorjaarsbijeenkomst werd verteld dat bestuursleden van RFC al vanaf medio maart geen P-rechten mochten kopen.
+1
verbi
Een grote corrupte zooi. Maar dat is niks nieuws.
putjesschepper
Stelletje stakkers zijn het
van Ittersum
Indien je je volledige fosfaatrechten nog niet heb benut , mag je dus nog doorgroeien totdat je aan het maximale zit?
Tommie1
@van Ittersum
Volgens mij heb je straks als je productie stijgt en minder jongvee houd onbenutte fosfaat en je liters belemmeren je dan
van Ittersum
@Tommie1 dat is de vraag, of je mag kiezen op liters of op fosfaatrechten. Tenminste dat is wat ik er maar van maak. Vandaar mijn vraag, immers de de rechten die onlangs gekocht waren maar nog niet benut zijn zouden dan bij voorbaat waardeloos zijn.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @van Ittersum:
de rechten die onlangs gekocht waren maar nog niet benut zijn zouden dan bij voorbaat waardeloos zijn.

Lees de mail nog eens goed:
"of u kiest in plaats daarvan voor:
5. Fosfaatrechten verkregen of aangemeld bij RVO vóór 16 april 2018, 16.00 uur, door FrieslandCampina omgerekend naar een vergelijkingsvolume."
+2
Brutus64
@Jack Rijlaarsdam tja en als je dan wel gekocht hebt, maar nog niet aangemeld.
Verder hebben de knelgeval boeren ook nog steeds geen duidelijkheid.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Brutus64:
als je dan wel gekocht hebt, maar nog niet aangemeld

Ben je gewoon de l@l en daar ligt geen bestuurslid wakker van. Dat is spijtig.
robbies
@Jack Rijlaarsdam
Quote:
l@l

Zeg maar gewoon de lul Jack.
+2
Tommie1
@robbies
O Ik dacht iets mee lol
Teunis D
@Brutus64 Er staat ook 'verkregen' voor 16 april. Dus als je dat kan bewijzen, moet het ook goed komen.
+1
Brutus64
@Teunis D dank voor de tip, verder blijf ik sterk overwegen om te vertrekken
@Brutus64 Ga je naar DOC brutus ???
Brutus64
@Detukkeroettwente ff lachen, ik ben nog niet weg, maar als ik ga wordt het Aware, vanmorgen zijn ze hier geweest
grondlozeboer
@Brutus64 wat houd je nog tegen dan?
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Brutus64:
Aware, vanmorgen zijn ze hier geweest

Ik kwam dit tegen in de folder van A-Ware: "Indien u een lening heeft verstrekt aan de vereniging, kan Royal A-ware de samenwerkingsovereenkomst niet opzeggen."

Dit zal niet over de personeelsvereniging gaan, weet jij hier meer over of @cjw73 ? Wat voor vereniging en wat voor voorwaarden horen er bij die lening.
cjw73
@Jack Rijlaarsdam men kan ook geld inleggen bij aware, bijvoorbeeld het vrijgekomen ledenkapitaal van een coöperatie. Om te voorkomen dat het bij het inkomen op komt. Hier wordt jaarlijks ook gewoon rente over uitgekeerd.
+1
puntertje
@Jack Rijlaarsdam Aware kan gemakkelijk zeggen de overeenkomst niet op te kunnen zeggen. Ze kunnen namelijk zelf de leveringsvoorwaarden/melkprijs gemakkelijk aanpassen dus kunnen echt wel van je af als ze dat willen.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @puntertje:
Ze kunnen namelijk zelf de leveringsvoorwaarden/melkprijs gemakkelijk aanpassen dus kunnen echt wel van je af als ze dat willen.

Dat klinkt heel bekend...
Tommie1
@van Ittersum
Zoals ik het begrijp worden de rechten verrekend, dus 10% rechten bijgekocht is 10% meer quotum.
verbi
@Tommie1 Ja mits ze voor 16 april aangemeld zijn bij RVO.
hans1980
@Tommie1 hoe met jongvee? bij optie 5
Todi
Jack dus een boer die na 2 7 2015 en voor de 4 optie datums krijgen een aantal kg melk per kg fosfaat.
Mc_douwel
Wat te doen bij onbenutte liters
ruimte in stal en voer
en niet genoeg fosfaatrechten
Teunis D
@Mc_douwel Rustig achteroverleunen en deze referentie langs je heen laten gaan. Ergens wordt je door beperkt en deze een keertje niet.
+1
ammoniak50
Waarom de teveel liters niet leveren aan een andere verwerker? Heeft FC soms een monopolie op onze productie? Lijkt me iets voor LTO om dit voor te leggen aan de NMA
+1
m uut m
@ammoniak50
Kijk maar eens naar jouw leveringsvoorwaarden.
Je kunt ook gewoon helemaal naar een andere fabriek.
van Ittersum
@m uut m waarschijnlijk weet je daar het antwoord al op, evenals diegene die deze opmerking plaatste.😉
ammoniak50
@m uut m ik wil lid blijven maar ook aan derden leveren
m uut m
@ammoniak50
Kan met een melktap
Frans1
Quote Reactie van @m uut m:
an met een melktap

Dan zet een paar procent vanuit de fabriek nog meer zoden aan de dijk
brabo
@ammoniak50
ik ken er ook wel die melk aan twee afnemers leveren. Gewoon 2 aparte bedrijven maken op het zelfde adres
de jonge
@ammoniak50 hebben de slimme jongens een paar jaar terug al een stokje voor gestoken,volgens mij in dezelfde periode waar ze hebben geregeld dat rfc niet meer de verplichting heeft de melk op te halen en af te nemen,is ook geregeld dat je niet bij meerderen de melk mag leveren. dit spelletje is al zooo lang aan de gang om ons allemaal in het nauw te krijgen. zij geen verantwoordingen en geen verplichtingen en wij alles. echt top
+3
GjWal
Ik lees normaal alleen het forum zonder te reageren. Maar verbaas me over de kortzichtigheid, vandaar even een reactie. Iedereen weet dat de laatste 20% van de hoeveelheid van de melk fors minder dan de garantieprijs oplevert (je kunt nou eenmaal niet al je melk in het hoogwaardige segment kwijt). Dan is er toch niemand bij gebaat dat deze melk wordt geproduceert? In dat geval gaat de extra groei van een lid ten koste van het resultaat van het geheel. Totaal onwenselijk natuurlijk.
+2
sorry
@GjWal a-ware wil bouwen,voor mozerella ,300-400000 ton
rouveen stapt af van A-B quotum...en wat doen de duur betaalde jongens én meisjes van frieslandcampina....de één na de ander stapt op met een zak geld en het complete netwerk...jooooh...bedankt....
+2
van Ittersum
@GjWal deels waar, maar het ondereind zal altijd blijven bestaan. En waar veel op verdiend wordt ben je in het algemeen niet alleen. En je kunt niet van alle melk hoogwaardige producten maken( terecht opgemerkt), de vraag is te wisselend en de retail zal zich niet binden aan 1. Kortom, haal je die laagste segment weg, heb je weer een nieuwe laagste segment, never ending story
huske
@GjWal al meer dan dertig jaar verkodigen ze al dat ze alleen willen investeren in het hogere segment. Wat is er na al die jaren van terecht gekomen. Het broekje is gewoon te groot geworden.
achterhoeker2
@GjWal Je hebt een punt over die 20% maar dit voorstel van rfc neemt alle toekomst perspectief van een melkveebedrijf weg.
Deze standstil is voor onbepaalde tijd, en maakt echt slachtoffers .
+3
de hoef
Quote Reactie van @GjWal:
l. Totaal onwenselijk natuurlijk.

roep dan niet in 2014 we kunnen alles hebben
Coen
@GjWal , ten tijde van de opmaak van het FRP heeft RFC de collega-zuivelverwerkers binnen NZO enorm geschoffeerd.
de rekening wordt nu gepresenteerd want ze laten RFC zitten met de overschotmelk en ook op hun kaas zit de handel niet meer te wachten.
dus een nog groter deel van het melkvolume brengt de garantieprijs niet meer op 😞
+3
puntertje
@Coen RFC heeft een heel goed topsegment en een bijzonder slecht ondereind. En bij snelle groei van melkaanvoer krijgt die laatste de overhand. Was dat niet te voorzien? Jawel, maar Piet Boer wilde zijn baantje niet riskeren en de rest van het bestuur durfde z'n vinger niet op te steken. En dus kom je in de problemen en zijn drastische maatregelen nodig om weer in de flow te komen.
Maar laten we eerlijk zijn, het strategisch denken van bestuur is vreselijk benedenmaats geweest door de jaren heen, en een goed presterende onderneming heeft dit lang verbloemd.
GjWal
Ik lees normaal alleen het forum zonder te reageren. Maar verbaas me over de kortzichtigheid, vandaar even een reactie. Iedereen weet dat de laatste 20% van de hoeveelheid van de melk fors minder dan de garantieprijs oplevert (je kunt nou eenmaal niet al je melk in het hoogwaardige segment kwijt). Dan is er toch niemand bij gebaat dat deze melk wordt geproduceert? In dat geval gaat de extra groei van een lid ten koste van het resultaat van het geheel. Totaal onwenselijk natuurlijk.
+3
cornelissen
Quote Reactie van @GjWal:
Totaal onwenselijk natuurlijk.

Dat verhaal horen wij al jaren en jaren op de districtsvergaderingen. Vraagje: waarom ging P.Boer dan als loopjongen van K.Romijn vingeren om nog meer melk binnen te halen? Je bent er toch voor de coöperatie en de leden. Dan had deze voorgestelde maatregelen 5 jaar eerder gemoeten en geen verwachten wekken door te roepen (vrij vertaald) : kom maar op met de melk
putjesschepper
@cornelissen zo is het en niet anders.ze maken van hun probleem ons probleem
+5
de jonge
@putjesschepper dat doen ze al jaren,kijk eens naar alle eisen die er in de loop van de jaren bij zijn gekomen onder het motto voor een betere afzet. wat is daarvan terecht gekomen,alleen maar meer onkosten,meer papiermeuk en alle risico word op de melkveehouders afgeschoven, nu weer verplichte ibr en bvd routes erbij,enten alleen is niet meer genoeg (weer extra kosten en extra arbeid die niet betaald worden)want we kruipen van 3 in de kont,dan blijkt nog dat je de eerste 6 of 8 weken voor de onkosten van de afgezette kalveren word gezet...........verplicht dit verplicht dat en zelf zijn ze zo laf om de tankautos niet meer bij de melkfabriek schoon te mogen maken,dat moet nu bij de vrachtrijdersbedrijven zelf gebeuren. de melk mag niet meer met draaiende motor van de vrachtauto opgehaald worden,want dat kost te veel en de stroom moet bij de boeren wegkomen. afschuiven afschuiven afschuiven en dan nog kunnen ze hun praatjes van 2014 en 2015 niet waar maken,wat een wangedrocht word het onderhand
+1
Jawis
Ik ben het wel met wal eens...de directie denkt nu waarschijnlijk beter ten halve gekeerd dan...uiteindelijk ben ik ervan overtuigd dat deze beslissing meer melkgeld gaat opleveren voor hetzelfde of misschien zelfs wel minder werk...het is gedurfd maar het zal uiteindelijk goed komen..
cornelissen
Quote Reactie van @Jawis:
meer melkgeld gaat opleveren voor hetzelfde of misschien zelfs wel minder werk..

Dat is niet uitgesloten,maar dan had je dat 5 jaar eerder moeten doen in plaats van andere verwachtingen wekken en daarnaast ook nog Sieta belachelijk maken.
Kom hierdoor in grote moeilijkheden en zal het ook niet accepteren, maar of men daar iets van zal aantrekken is de vraag. Ik wacht af ,maar het is niet uitgesloten, dat ik naast K.Romijn meerdere mensen en dus mijn eigen coöperatiebestuurders de zelfde kwalificatie moet geven, als hier genoemd voor K.Romijn door mij op dit prikbord.
+5
de hoef
Quote Reactie van @Jawis:
.het is gedurfd maar het zal uiteindelijk goed komen.

durven met een ander zijn geld is geen lef hebben ,lef heb je als je je fout toe geeft
mlkvhoudr
@de hoef ik dacht van jou geleerd te hebben altijd positief blijven maar schijnbaar zat ik fout 😉
+2
de hoef
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
ik dacht van jou geleerd te hebben altijd positief blijven

blijf ik gelukkig ook, heb zelf geen last .maar neem het voor mijn collegas op die de stal niet vol hebben

heb overigens geen vertrouwen meer in rfc als zijnde sterke fabriek
producent
@Jawis

Introductie Top-Zuivellijn

Ook stelt de onderneming aan haar leden voor om een gecertificeerde Top-Zuivellijn met extra aandacht voor dier, natuur en klimaat te introduceren. Leden-melkveehouders die zich inzetten op duurzame en speciale melkstromen ontvangen daarvoor een hogere beloning. Volgens CEO Hein Schumacher en coöperatievoorzitter Frans Keurentjes kunnen maximaal 15% van de leden in dit segment leveren. Zij beuren een maximale plus van 3 cent per kilo melk. Ook binnen dit segment geldt de voorziene zachte quotering.

boerderij.nl/Rundveehouderij/Nieuws/…
van Ittersum
@producent vergelijkbaar met tot heden Aware dus., Blijft over de fabrieksquotum
sjoerd de melker
Laatste liter brengt wellicht minder op maar de vaste kosten zijn al wel betaald. Als ik elke keer de laatste liters weg ben ik over poosje geen boer meer
boertje009
Wat een gezeur allemaal. Fc praat over hogere prijs, niks meer als elke x herverdele van melkgeld. Nieuwe topline zuivel is of komt een tegenovergestelde van en die levert in. Blij mt dooie mus

Elke dag blij dat mij pa40 jaar gelede nie bij de coöperatie ging levere!
+2
Flinstone
@boertje009 ik ben elke dag nog blij dat we aan RFC leveren en niet naar DOC zijn gegaan! Ken iemand die dat wel heeft gedaan met ongeveer hetzelfde vertrekpunt en na 2 decennia weet ik wat het verschil is.
Alleen al het melkprijs verschil per jaar is al een redelijke middenklasse auto bij onze leveranties
+4
brabo
Quote Reactie van @Flinstone:
een redelijke middenklasse auto

tja, wat is voor een Flinstone een redelijke middenklasse auto ? 😄
Flinstone
@brabo laten we zeggen een redelijke Mercedes!!
+3
mlkvhoudr
@Flinstone gelijk heb je je kunt er een huis van zetten zo veel meer melkgeld jullie de laatste 12 jaar gehad hebben maar nee de fc doet alles fout behalve meerjarig veel meer betalen dan particuliere verwerkers
m uut m
@mlkvhoudr
Uitbetaling in het verleden zijn geen garantie naar de toekomst.
Tot dusver heb ik nu we aan een particulier leveren iets meer melkgeld.
mlkvhoudr
@m uut m over de periode 2010 tot 2015 hangt leerdammer een rechtzaak boven t hoofd van 1 op de 3 leveranciers. T is moeilijk iets positiefs te zien daarin. Dus niet bij alle particulieren zit je even goed. Nu is t even beter maar meerjarig kun je veel beter bij cono of de fc zitten
cornelissen
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
behalve meerjarig veel meer betalen dan particuliere verwerkers

Daar is dan nu het beste vanaf, kennelijk was (is) het niveau op het bestuurlijke vlak van de vorige president -commissaris op het zelfde niveau als K.Romijn. (overigens was toen Keurentjes ook commissaris) Wel erg jammer, hoeven de particulieren straks ook weer wat minder uit te betalen.
Vergelijk zuivelconcern Danone, als je de winst toerekent op de melkleveranties kunnen ze 85 eurocent per kg uitbetalen.
Nu wordt het voor FrieslandCampina moeilijk om het beleid snel te wijzigen ,want er zijn hele andere verwachtingen gewekt. Duidelijk is dus ,dat incompetente bestuurders ons veel geld hebben gekost en voorlopig nog blijft kosten
+1
mlkvhoudr
@cornelissen t is net voetbal een en al opportinisme hier. Wil niet zeggen dat ik de problemen die het geeft onderschat maar niemand heeft tot op heden een beter alternatief aangedragen
+1
robbies
@mlkvhoudr daar krijgen wij ook geen commissaris salaris voor. Op Die positie dien je de verantwoording die je neemt serieus te nemen. Piet Boer had een topsalaris inclusief privéchauffeur. Alle gelegenheid dus om strategisch te denken. En dan verwacht jij van een boer die wat prikt terwijl de mengwagen mengt dat deze maar een beter alternatief verzint?
mlkvhoudr
@robbies hier op bouwland aan het hobbelen vaste mest en winterrogge onderwerken, wat kan ik zeggen:

IK HEB JULLIE GEWOON HEEL HOOG ZITTEN 😉
EDOO
@robbies Jij denkt zoals politici soms denken: het klootjesvolk heeft toch nergens verstand van. Laat ze zich er niet mee bemoeien. Wij weten wat goed is voor de leden, wij regelen het wel.
robbies
@EDOO ik ben volgens mij klootjesvolk volgens mij
mlkvhoudr
@robbies het "quota" werkt direct 😉

zuivelnl.org/category/…
EDOO
@robbies Zo redeneer jij. Jij gaat er van uit dat "gewone leden" zich geen goede mening kunnen vormen.
robbies
@EDOO oh jawel hoor. Dat heb je volgens mij niet uit mijn woorden op kunnen maken
+1
Erco
@mlkvhoudr een huis? 😉
+1
Flinstone
@mlkvhoudr mooi jij ziet het dus ook! Hier hebben we het extra melkgeld tov DOC of part verwerkers gebruikt om af te lossen of investeringen en ik zie hier en daar toch verschillen tov DOC
+1
oerne
.

(klik om te vergroten)

Mercedes?
Flinstone
@oerne jee waar heb je die op de kop getikt?😂

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
76
DEELNEMERS
39
WEERGAVES
0