ZLTO-voorman Hans Huijbers wil einde aan steeds nieuwe regels in de landbouw

DEN BOSCH - De enorme hoeveelheid regels in de landbouw werkt averechts. Boeren vernieuwen niet vanuit hun eigen motivatie, maar doen slechts het noodzakelijke voor een vinkje achter de naam. ZLTO-voorman Hans Huijbers pleit voor een radicaal ander systeem van vergunningverlening. ,,Als we zo doorgaan, is het duidelijk welke groep boeren we overhouden. Die met de beste juristen."

Groot was de politieke en maatschappelijke verontwaardiging, een maand of twee geleden. De publicaties over mestfraude waren nog maar amper achter de rug, of de agrarische sector lag alweer onder vuur. Omdat mogelijk duizenden melkveehouders schenen te sjoemelen bij de registratie van kalfjes. Kersvers minister Carola Schouten sprak harde woorden. Ze zette onmiddellijk een streep door de Kringloopwijzer, een proefproject waarbij boeren zelf hun eigen milieu-effecten kunnen meten. De sector kan de verantwoordelijkheid niet aan, was haar conclusie. Totdat het verwijt over grootschalig gesjoemel stukje bij beetje afbrokkelde. Verreweg de meeste potentiële fraudegevallen bleken foutjes in de registratie; vaak zelfs erg verklaarbare.

Het voorbeeld van de kalverfraude en de Kringloopwijzer geeft volgens Hans Huijbers, voorman van boerenorganisatie ZLTO, exact weer waar het telkens verkeerd gaat in de agrarische sector. ,,Steeds als er iets mis is, is de eerste reflex om nog meer regels op te leggen", stelt hij. ,,Terwijl een project als de Kringloopwijzer nu juist de kant is die we op moeten. De boer meet wat er op zijn terrein gebeurt, en kan die informatie gebruiken om zijn milieubelasting te verminderen. De gegevens zijn op aanvraag ook in te zien door de overheid bij controles. Zo kun je naar een systeem waarbij je niet vooraf een woud van regels oplegt, maar doelen stelt hoe je bijvoorbeeld de emissies in de veehouderij naar beneden krijgt. En waarbij je de boer afrekent op de prestaties die hij levert."

Deel dit topic

Reacties

+16
kanniewaarzijn
Die Hansje toch, hij blijft het proberen. Juist het invoeren van die achterlijke kringloopwijzer zal leiden tot nog meer regels; omdat het ding van geen kanten deugt zullen er weer steeds oplappingen en aanpassingen plaatsvinden zoals de afgelopen 20 jaar voortdurend is gebeurd.
De kortste klap is om nu eindelijk eens regelgeving in te voeren die klopt. Zou toch ook niet meer dan normaal zijn toch?
josl
@kanniewaarzijn welke regelgeving klopt?
kanniewaarzijn
@josl Wat betreft de regelgeving over landbouw en milieu: niet één. Uit je reactie blijkt trouwens dat je dat zelf ook wel weet. En hoe het wel zou moeten heb ik hier dacht ik toch al vaak genoeg uitgelegd.
+5
dwers
2 melkkoeien + jongvee per HA , en verder geen gezeik.
+1
Elvis
@dwers das meer als nu
+1
Nick83
@Elvis Ja idd. Alle mestproblemen zouden als sneeuw voor de zon verdwenen zijn 😂
+2
van Ittersum
@dwers u denkt veel te simpel, volgens die norm dient u onmiddellijk uit uw gerechtelijke macht ontheven te worden en minimaal TBS te krijgen..........waar moeten dan al die (nieuwe) adviesbureaus bnr.nl/nieuws/ondernemen/… dan van leven, al die ambtenaren, heel wat schoolopleidingen kunnen dan wel per direct beëindigd worden.

maar u heeft wel gelijk 😉 , probleem zit hem mede ook in onze sector zelf, kringloopwijzer bijvoorbeeld komt vanuit de sector zelf, om toch maar wegen te zoeken naar....meer en meer!!!!!
+1
dwers
@van Ittersum allemaal parasieten.
+4
pieta
@van Ittersum Het probleem zit hem mede in het beleid. Niet alleen in de sector zelf. KLW is een prima instrument. Ik word graag afgerekend op mijn eigen prestaties. Het onbeperkt meer vee houden met een gunstige KLW en een intensieve bedrijfsvoering kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Maar het kan ook niet zo zijn dat wie zijn best doet op goede prestaties van bodem en dier daar niet voor beloond mag worden.
cornelissen
@pieta Heb je toch al met de Bex.
pieta
@cornelissen Nee, bex heeft geen invloed op de plaatsingsruimte.
bio boer
@van Ittersum als je net wat anders boert dan volgens de boekjes en de gemiddelde boer loop je steets vaker tegen problemen hier word meer als een half jaar geen kuil gevoerd hoe zou een kringloopwijzer dan weten wat er dan van het land komt en er weer op is gewoon natte vinger werk
Nick83
Quote Reactie van @van Ittersum:
meer en meer

Dat "meer en meer" heb ik aan die klw nog niet kunnen ontdekken ...
m uut m
@dwers
Dan worden de koeien ook opgeblazen
+2
puntertje
Hansie, als je bent uitgeraasd mag je buiten spelen, bijna niemand neemt je meer serieus!
Als er iemand is die voorstander is van extra regels die het valse beeld schetsen dat het groepje van z'n lokale aanhangers prima bezig zijn terwijl het voor de rest een zinloze ballast en werkverschaffing is, dan is het Hansie wel. Het is net alsof Erdohan zou oproepen tot meer oppositie.
robbies
Tenenkrommend stuk. Hans Huijbers die pleit voor omdenken... Hans Huijbers- die al 180 jaar op het pluche zit- wil niet meer geconfronteerd worden met problemen uit het verleden, maar durft niet de vraag te stellen wat die problemen veroorzaakt heeft. Vervolgens een pleidooi voor de KLW, waarvan hij zegt dat een boer meet (?) wat er op zijn erf gebeurt en op basis daarvan maatregelen neemt om emissie te verminderen.

Hans vergeet te vertellen dat de KLW bedoeld is om meer vee te legitimeren; het standpunt dat ZLTO al jaren predikt, en de oorzaak van de regelbrij. De modules waar Hans op doelt zijn niet eens operationeel.

Voor het ED zal het best een inhoudelijk artikel zijn, maar Hans is gewoon een windvaan. Die lult maar wat om maar mee te mogen lullen. Daar zijn ze in Den Bosch ook achter en daarom is het Brabantse model weg.

Ik zeg niet dat er minder vee moet komen in Brabant, maar in ieder geval zeker niet meer. Maar dat past natuurlijk niet meer bij het krimpende achterbannetje van Hans Huijbers.
+5
jan.1
Dus jullie willen weer nieuwe regels...Hans Huijbers heeft volkomen gelijk ,telkens komt er weer een nieuwe zogenaamde fraude zaak bij de boer op het bord en telkens gaat het als een kaars uit.
Er zijn organisaties in dit land die er gewoon hun werk van gemaakt hebben om de boel op te blazen,met als enig doel de veehouderij te decimeren.
Er komt nog heel wat op de veehouderij af,vooral op milieu gebied.En daarvoor is de klw een goed instrument.om aan te tonen wat er bereikt is.
Gaat er niet om dat gelijk heb, maar dat je ook gelijk krijgt.
+1
kanniewaarzijn
@jan.1 Die laatste zin van je is een hele leuke!
jan.1
Quote Reactie van @kanniewaarzijn:
Die laatste zin van je is een hele leuke!

Klopt,ik zag de fout;😄
sorry
Quote Reactie van @jan.1:
En daarvoor is de klw een goed instrument.om aan te tonen wat er bereikt is.

je mag hem wel in vullen en hier wel op het prikkerbord zetten...je kijkt maar...
sorry
Quote Reactie van @jan.1:
Er zijn organisaties in dit land die er gewoon hun werk van gemaakt hebben om de boel op te blazen,met als enig doel de veehouderij te decimeren.

nou niet in je slachtoffermodus....jantjelachtjantjehuilt...al die jammerverhalen van 200+ boeren op twitter en fb
cjw73
Wanneer is er nou eindelijk iemand bij de lto die het licht ziet en dat ze hansje een schop mee geven en snel met pensioen sturen.
+2
verbi
Als iedereen zijn gal gespugd heeft over brabant kunnen we weer gewoon verder.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw , platteland , regels en bosch geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
23
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
0