‘Papa, waarom ben jij boer?’

Het is op dit moment voor de hand liggend om deze column te wijden aan de uitdagingen die de sector nu voor zich heeft liggen. Ik denk dan aan de zogenaamde I&R-fraude, fosfaatrechten en onduidelijkheid omtrent derogatie.De dagelijkse bijna nietszeggende nieuwsberichten over deze onderwerpen zijn niet vrolijk noch hoopgevend en brachten me onlangs bij de gedachte over de essentie van het boer zijn. Mijn zoontje van vier jaar oud vroeg me onlangs: ‘Papa waarom ben jij een boer?’ ‘Nou… dat doe ik om geld te verdienen, zodat we dingen kunnen kopen voor jullie’, hoorde ik mezelf zeggen.

Lees hier de complete blog: veeteelt.nl/gezondheid/blog/…

Deel dit topic

Reacties

groeier
Ojee, zogauw dingen wat veranderen vallen sommige direct van hun stokje. De hele MKB sector is niet veel anders, kijk ook is naar de leegstand van winkels of kantoren enzo. Ook in ons land blijven voor de meeste melkveehouders nog voldoende mogelijkheden om wat meer koeien te melken.
Subsidievreter
Wat een zielig verhaal, de meeste worden boer omdat ze voor een fractie een boerderij over kunnen nemen van hun ouders.
+17
groeier
@Subsidievreter
Onjuiste redenering, 95% van de opvolgers worden boer omdat ze dat graag zijn.
+2
weurding
@Subsidievreter en ook maar een fractie van die fractie verdienen
+1
paulus2
@Subsidievreter als dat de insteek is dan wens ik je veel sterkte toe en dan hoop ik dat er een vervreemdings beding in je overname contract staat van 40 jaar
Erco
@Subsidievreter wat n bullshit. Durf eens zo stoer te zijn je echte naam te vermelden
+1
George
Quote Reactie van @Erco:
Durf eens zo stoer te zijn je echte naam te vermelden

Waarom? Ga je hem dan opzoeken ?
+4
storm
Welke richting wil die Groot Wassink nou eigenlijk uit.
De ene keer preekt hij toekomst voor grote bedrijven en een keiharde sanering maar dat is niks meer als er altijd al aan de hand is.
Boert samen met z’n ouders en broer dus nog niet het lef gehad om de boerderij alleen over te nemen. Gaat dus eerst bij DLV lezingen geven en dan moet je wel rake klappen geven anders heb je geen werk meer.
Misschien is het wel beter als Niek groot Wassink dat soort werk blijft doen en afziet van bedrijfsovername want dat wordt een fiasco!
+2
mlkvhoudr
@storm onzin er zijn vele wegen die naar rome leiden. Ieder op zijn eigen manier. Sommigen succesvol door goed in alles te zijn en sommigen succesvol door schade en schande. Zo lang je er maar gelukkig van word wat je doet maakt het niks uit hoe het tot stand komt
groeier
Veel bedrijven melken al 900000 kg per jaar.
+7
ted9
@groeier wat wil je daar mee zeggen dan .is toch als je logisch na denkt van de zotte. Denk dat als je is een dag mee gaat met de ki dat je kunt zien wat voor troep het her en der is. Een hoop melk leveren kan iedereen wel. Alles een beetje na komen zoals je erf ( het visitekaartje van de sector) de kalveren dan word het al een stuk moeilijker. Merk hier zelf al dat als je bv op zondag gedonder hebt in de stal je halve dag weer naar de kloten is. En dan lever ik nog niet eens negen ton.
+1
pietjepuk
Quote Reactie van @ted9:
Merk hier zelf al dat als je bv op zondag gedonder hebt in de stal je halve dag weer naar de kloten is.

hier hebben de koeien de laatste tijd een handje van om op zaterdag avond of op zondag te kalven. enkele weken geleden drie op zondag middag.
+1
de hoef
Quote Reactie van @pietjepuk:
geleden drie op zondag middag.

met carnaval zeker
hier kalven ze zelf af
+1
de hoef
Quote Reactie van @ted9:
negen ton.

werk regelen is bij de meeste niet het sterkste punt
sjoerd de melker
@de hoef als hij de helft levert en de koeien met de hand melkt is het weer wel een hele prestatie
de hoef
@sjoerd de melker ik zeg nie da ut gin prestatie is ,zeg alleen da werk regele bij de meeste niet het sterkste punt is
+2
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @de hoef:
werk regelen is bij de meeste niet het sterkste punt

Gewoon uitvinden dat je nergens werk van hebt en alles zelf doen 😃
De natuur moet het werk doen Een goeie boer is een luie boer 😃 😀
groeier
@ted9 .
Zorgen voor wat meer handjes.
+1
ted9
@groeier Precies dat is nou wat er gebeurt.
Meer melk leveren dan je als een persoon aan kan.

Iedereen profiteert er van de veearts loonwerker voer leverancier bank ingehuurd personeel. Alleen de marge is minimaal op die extra liters voor jezelf. Die anderen nemen hun deel met marge boven hun kostprijs. Jij mag het risico lopen en in het weekend het werk doen en eventueel de stress ervaren of je o zo goede medewerker wel bij je blijft werken of weer met een half jr naar een ander gaat. Kun je weer een nieuwe inwerken met alle kosten van dien. Over de buitenlandse gelukzoekende medewerkers maar te zwijgen. Niet het vele is goed maar t goede is veel. Daarbij is een bepaalde schaal grote natuurlijk wel een vereiste.
+2
George
@ted9 Beter een klein beetje van jezelf dan heel veel van een ander zeg ik altijd.
+5
storm
Wil je nog een beetje een normaal sociaal leven hebben dan houdt het met 800000 kg melk per vak wel op. Samenwerking tussen twee broers of ouders is tijdelijk en een medewerker daar zijn maar weinig boeren geschikt voor.
Bij een melkprijs van gemiddeld 35 cent is een medewerker sowieso niet te betalen en blijft alleen het landwerk uitbesteden aan de loonwerker over.
En ik hoor ze ook van wij hebben meer als een miljoen liter melk afgeleverd per jaar maar dan zie je oma en opa met de neus over de grond de kalveren nog voeren.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's kopen , derogatie , boer , verdienen en fosfaatrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
21
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
0