Nog steeds veel onduidelijkheid over eigendom fosfaatrechten bij einde pacht

Op 1 januari treedt een stelsel van fosfaatrechten voor melkvee in werking. Er is nog onduidelijkheid over wie aanspraak maakt op de fosfaatrechten bij het einde van de pacht, de verpachter of de pachter. Ook staat niet vast of de partij die de rechten niet toegewezen krijgt, aanspraak kan maken op een vergoeding. De Bond van Landpachters en Eigen Grondgebruikers (BLHB) bereidt momenteel een proefproces voor waarin dit vraagstuk aan de rechter wordt voorgelegd.

Bij de productierechten, zoals het melk- en suikerquotum, bleek in het verleden dat bij gebrek aan afspraken in de pachtovereenkomst de pachter de rechten moest overdragen aan de verpachter bij het einde van de pacht. De pachter had in dat geval recht op een vergoeding van 50% van de waarde. Bij de toeslagrechten, die sinds 2015 zijn vervangen door het stelsel van betalingsrechten, is echter door de rechter bepaald dat de rechten aan de pachter toekomen. De pachter had daarbij geen vergoedingsverplichting aan de verpachter.

Rechtspraak fosfaatrechten
Fosfaatrechten zijn verhandelbaar, wat betekent dat de rechten in geld kunnen worden gewaardeerd. Een reden om aan te sluiten bij de rechtspraak voor de productierechten, is dat het stelsel van fosfaatrechten net als de productierechten een productiebeperkende maatregel betreft. Aan de andere kant kan ook de rechtspraak voor de toeslag- en betalingsrechten van toepassing zijn, omdat de fosfaatrechten net als de toeslag- en betalingsrechten niet gekoppeld zijn aan de grond. Ze worden toegekend aan het melkveebedrijf: de houder van het melkvee.

Pachtwijzigingsovereenkomst
Om de onzekerheid weg te nemen, is het slim om als pachter en verpachter samen afspraken te maken omtrent de fosfaatrechten. Na overeenstemming kunnen de gemaakte afspraken worden vastgelegd in een pachtwijzigingsovereenkomst. Zo komen partijen niet voor verrassingen te staan.

bron: Countus

Deel dit topic

Reacties

KuikenenKoe
Meende dat rechten op naam van dierhouder staan ,aan de andere kant is het wel zo dat een grondgebonden pachtboer geen korting krijgt mede te danken aan de pachtgrond

en scheelt dan alweer een klein tonnetje korting
Twentsch Land
@KuikenenKoe

Grondgebondenheid op pachtgrond kun je zeker een vraagteken bij zetten.
m uut m
@Twentsch Land
Natuur gronden tellen ook mee voor de grondgebondenheid.
huske
@Twentsch Land dat horen de ggb boeren niet graag wat je nu zegt. Schuiven liever de schuld in de schoenen van niet ggb boeren met een voer/mest overeenkomst
robbies
@huske ook de niet GGB-boeren die hun eigendom aan ASR verpatst hebben om een nieuwe stal te bouwen zijn pachters hé
pieta
@robbies Ik denk wel dat er wat verschil tussen erfpacht en reguliere pacht zit.
robbies
@pieta waarom?
pieta
@robbies Het ene faciliteert een bedrijf de mogelijkheid om bedrijf te hebben en het ander is een zakelijk recht waarbij het bloot eigendom bij een ander ligt met vaste (zakelijke) afspraken omtrent canon en terugkooprecht. Erfpacht is een alternatieve financiering en bij reguliere pacht wordt de pachter op veel vlakken beschermd. En tegenover bescherming hoort wat te staan. En dat kan weleens meer zijn dan pacht alleen. Maar ik ben geen jurist.
+1
m uut m
@pieta
Dan kan de bank ook wel gaan claimen want die faciliteerd ook.
robbies
@m uut m dat is op sommige plekken al gebeurd dat de banken toestemming moeten geven om rechten te verkopen. Daar hebben ze misschien wel 100% recht op de verkoopwaarde
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @robbies:
banken toestemming moeten geven om rechten te verkopen.

Varkenshouders hebben soms het pandrecht van hun varkensrechten aan hun financier verleend, dan is er inderdaad een handtekening nodig van de bank bij verkoop.
+1
robbies
@Jack Rijlaarsdam speelt ook al in de melkveehouderij vertelde mijn accountant deze week.
Frans1
Quote Reactie van @robbies:
speelt ook al in de melkveehouderij vertelde mijn accountant deze week

Die verteld jou wat je wilt horen
+2
robbies
@Frans1 dat betwijfel ik. Over het betalen van belasting verschillen hij en ik wel degelijk
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @robbies:
speelt ook al in de melkveehouderij vertelde mijn accountant

Wat speelt er dan? Meeste melkveehouders hebben geen varkensrechten, kunnen die dus ook niet verpanden. Fosfaatrechten zijn er nog niet, dus daar is ook geen pandrecht van verleend.
robbies
@Jack Rijlaarsdam herfinancieringen die dit jaar zijn uitgegeven is alvast een pandrecht gevestigd op fosfaatrechten.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @robbies:
alvast een pandrecht gevestigd op fosfaatrechten.

Dat liegt je accountant. Niemand heeft nog fosfaatrechten op naam.
+1
robbies
@Jack Rijlaarsdam ze worden toch ook al verhandeld? Zelfs jij hebt ze al gekocht.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @robbies:
worden toch ook al verhandeld

Er worden opties op rechten verhandeld. Niets minder, zeker niets meer.
George
Quote Reactie van @robbies:
speelt ook al in de melkveehouderij vertelde mijn accountant deze week.

De melkveehouderij staat er ook niet heel veel beter voor dan de varkenshouderij. Als ik hier de varkensbedrijven zie die zijn over gebleven hebben de meeste grond en zijn de meeste toch sterke bedrijven.
In de varkenshouderij is de laatste 15 jaar flink gehakt en veel spaanders gevallen. Dit is wat de melkveehouderij na afschaffing quotering de komende 10 jaar ook te wachten staat.
In de varkenshouderij luidt het gezegde dat het na de varkenspest nooit meer echt goed is gekomen , dat gaan ze in de melkveehouderij over 10 jaar ook zeggen dat het niet meer echt goed is gekomen na afschaffing quotering.
robbies
@George niet zo negatief George. In de melkveehouderij zit wel wat meer eigen vermogen als in de varkenshouderij. Failliet gaan er niet zoveel. Maar de volatiliteit die de varkenshouderij kenmerkt gaat ook in de melkveehouderij komen en dan is de kostprijs bepalend. Onlangs heb ik nog wat anonieme kostprijsberekeningen gezien en daaruit blijkt dat tussen twee zeugenbedrijven van 1000 zeugen de kostprijs per big 13 euro kan varieren. Tel uit wat het verschil in betalingscapaciteit is bij 30.000 biggen afleveren per jaar. In de melkveehouderij zul je zulke grote kostprijsverschillen niet tegen komen, maar als ik een nieuwe stal moest bouwen, dan zou ik hem toch bouwen voor 4.500 euro per koe ipv voor 9.000 euro per koe.

Allemaal leuk die MDV-speeltjes en in een prijspiek kun je er fiscaal wat mee, maar in een prijsdal zit je wel mooi met je hoge financieringslasten. Op de lange termijn zullen de spantjesprutsers de spekkoper zijn.
George
Quote Reactie van @robbies:
niet zo negatief George. In de melkveehouderij zit wel wat meer eigen vermogen als in de varkenshouderij. Failliet gaan er niet zoveel.

Ik ben niet negatief. Maar dat van meer eigen vermogen dat waag ik te betwijfelen. Het oude vermogen wat vast zat in grond en de flinke waardestijging ervan is ingezet om die dubbel zo grote stal en sleufsilo's te bouwen met allerlei rode hebbedingetjes en daar kom je als je ervan af wilt niet zo snel meer vanaf. Of met een flink verlies. Failliet zou ook wel heel erg zijn , dan moet je ook wel echt flink brassen om het familiekapitaal van generaties er doorheen te jagen.
robbies
@George kom op George. In de varkenshouderij werd puur op rendement gefinancierd. Wilde je iets doen, dan moest je 120% voerwinst draaien. Dus er zit wel degelijk meer eigen vermogen in de melkveehouderij. Of dat verstandig belegd is, is heel wat anders. Itt de varkenshouderij hoefde je in de melkveehouderij niet top te draaien om wat geld los te krijgen.
pieta
@robbies Die verschillen zitten er bij melkvee ook alleen is daar de uitkomst van het sommetje wat lager door wat minder omzet.
pieta
Quote Reactie van @robbies:
llemaal leuk die MDV-speeltjes en in een prijspiek kun je er fiscaal wat mee, maar in een prijsdal zit je wel mooi met je hoge financieringslasten. Op de lange termijn zullen de spantjesprutsers de spekkoper zijn

Wij hebben een MDV-stal. Bruto tegen de 5.000 euro per plaats. Wel ruim 7 jaar geleden gebouwd met minder eisen en meer afschrijvingsruimte. Veel interessanter destijds dan een niet-MDV-stal die voor ons hooguit een 10.000 minder had gekost.
KuikenenKoe
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Varkenshouders hebben soms het pandrecht van hun varkensrechten aan hun financier verleend,

voordat de voerboer ze voor was/ is
+2
Deutzrijder
Naar mijn idee zijn de fosfaatrechten voor de pachter.
Het zijn dieraantallen op een peildatum.
Dit heeft nu nog niets met grond te maken
Twentsch Land
@Deutzrijder

Zo is het tot nu toe wel gepresenteerd.

Wel is het zo dat er een vraagteken bij gezet kan worden omdat er niet collectief gekort wordt...het wordt beoordeeld op wel of niet grondgebonden en juist dat maakt wel een koppeling met grond.

Maar goed zo maar een gedachte van mij....advocaten gaan hun best doen voor de verpachter en de rechter zal het oordeel vellen.
+1
m uut m
@Twentsch Land
MQ, varkensrechten, pluimvee rechten en het bieten qoutem zijn/waren allemaal voor de helft van de verpachter.
robbies
@m uut m en deze waren allemaal gekoppeld aan grond bij invoering itt fosfaatrechten waar geen enkele koppeling met grond is. Toch nog iets aan de lobby van de intensieve veehouder overgehouden, al zal dat vast en zeker iet de bedoeling geweest zijn van LTO
+1
m uut m
@robbies
mq was niet gekoppeld aan de grond bij invoering
cornelissen
@m uut m wel bij overdracht
m uut m
robbies
@m uut m om de drommel wel. als je in de beginjaren quotum wilde verkopen, zat de grond er op 1 of andere manier aan gekoppeld. Mijn vader had op een gegeven moment ook grond op 50 km afstand aan zijn broek hangen toen hij een portie melk kocht
m uut m
@robbies
Niet bij invoering.
pieta
Quote Reactie van @robbies:
fosfaatrechten waar geen enkele koppeling met grond is.

Wat denk je van geen korting als je grondgebonden bent?
Jannus
Quote Reactie van @Deutzrijder:
de fosfaatrechten voor de pachter.

Zullen wel rechtzaken over komen immers de verpachter heeft het mogelijk gemaakt dat je rechten kreeg,dan is het 50/50 ieder
vaak
@Jannus Nietus, als je deze pachtgrond toen niet had maar wel het vee dan kreeg je de rechten.
Jannus
Quote Reactie van @vaak:
deze pachtgrond toen niet had

Inderdaad dan gaat het niet op
+8
Milkman4
Wij zijn als pachter gegroeid van een 2, 5 ton met aankopen mede door leningen bij de bank gegroeid naar dik 7 ton. Mijn verpachter heeft nooit geïnvesteerd in melkquotum en heeft verder geen poot uitgestoken on het bedrijflevensvatbaar te houden. In die 17 jaren dat we hier zitten is de pacht met meer dan 200% omhoog gegaan. Dat de verpachters nu azen op de fosfaatrechten lijkt nergens op. Ze hebben er geen flikker voor gedaan en de waarde van de grond is bij verkoop ook veel duurder geworden.
+2
Jannus
Quote Reactie van @Milkman4:
Ze hebben er geen flikker voor gedaan en de waarde van de grond is bij verkoop ook veel duurder geworden.

Dat noemen ze de sint en zijn knecht,de laatste ben jij
grondlozeboer
@Milkman4 precies.
+1
storm
@Milkman4 je hebt helemaal gelijk en ik hoop van ganser harte dat de verpachter achter het net vist inzake de Fosfaatrechten.
Op de varkensrechten en pluimveerechten hebben ze ook nooit aanspraak gemaakt volgens mij?
Het is zoals jij stelt dat jezelf melkquotum gekocht hebt anders was het bedrijf niet levensvatbaar gebleven.
Ik zie een grote aardverschuiving komen als de pachter inderdaad eigenaar is van de fosfaatrechten en terecht!!!
Als je dan 55 bent en geen opvolger hebt en een andere invulling van je tijd gevonden(werk) hebt dan laat de verpachter zich redden met z’n grond😂😂😂.
vaak
@storm Als je plannen hebt om te stoppen dan de grond laten liggen per 31-12. dan kunnen er ook geen rechten op gevestigd worden.
m uut m
@vaak
De basis zal toch de GO van 2015 zijn.
vaak
@m uut m Niks basis. Peildatum, maar de toewijzing is 1-1-2018.Het lijkt mij logisch als je op die dag niet de beschikking hebt over de grond dat er dan ook geen rechten op gaan.
Bij mij heeft het betrekking op losse pacht van telkens 1 jaar. Dus van 1-1 t/m 31-12 en dan vervalt het automatisch.
m uut m
@vaak
Krijgen de verpachters gelijk dan gaat het alleen over de percelen die je hebt opgegeven met de GO in 2015.
Ook al heb je deze percelen opgezegd eind 2015 .
Deutzrijder
@m uut m
Hoe gaat het dan met veehouders met een eigen bedrijf die 25% van hun grond pachten ?
Je maakt mij niet wijs dat deze veehouders 12.5% van hun rechten af gaan staan bij verkoop aan hun verpachter.
m uut m
@Deutzrijder
Ik heb 60 % van mijn grond in reguliere pacht. Ik hou er ernstig rekening mee dat als ik stop of verhuis dat ik dan de waarde van 30 % van de rechten aan de verpachter kan betalen.
Rob07
Op moment dat LTO akkoord is gegaan met fosfaatrechten is dit toch wel op tafel gekomen. Kan niet zo zijn dat allerlei ondernemers nog een extra probleem hiermee krijgen. De derogatie wordt op deze manier door een deel zeer duur betaald.
+1
robbies
@Rob07 de achterban van LTO heeft niet zo'n grote grondpositie.
+2
Jan-T
Grond verpachten, betekend toch de grond tegen vergoeding in bruikleen geven.
Volgens mij heeft dit niets met fosfaat rechten te maken, deze zijn UBN gebonden, en niet grond gebonden.

Het gaat ze maar om 1 ding. €€€€€€..... tjing tjing euro's

En de pachters mogen voor niks werken,
De verpachters hebben er in ieder geval geen recht op.

Maar ja zo zeurt een ieder om de euro's en doet mee aan de wedstrijd wie houd wie voor de gek.
+1
arjankok
Ik krijg mijn rechten toegewezen op basis van mijn eigen beleid in 2015 en mijn eigen prestaties en die van de melkkoeien in 2015, alle beslissingen en investeringen die tot het uiteindelijke resultaat geleid hebben, heb ik zelf genomen, voor de pacht heb ik een hoge prijs betaald, het werk heb ik vrijwel alleen gedaan , het voer van De Samenwerking heb ik echt niet cadeau gekregen [ Zij claimen ook niet een deel van de rechten hoewel je kan zeggen dat het krachtvoer een zeer grote bijdrage levert aan de uiteindelijke productie] de loonwerker en alle andere relaties doen ook geen graai naar de rechten , mijn verpachter is een dief als ze nu beweren dat ze rechten hebben op een deel van de opbrengst, wel kun je zeggen dat ze een groot belang hebben , hun boerderijen zijn weinig waard als er geen rechten zijn , maar dan moeten ze de rechten maar kopen bij staking van de pacht, alle ingrediënten die hebben geleid tot de vaststelling van de referentie waren in de hand van de eigenaar van de dieren , in mijn geval kun je zelfs zeggen dat er een negatieve kant zit aan de grond die ik pacht en daardoor wellicht melkproductie en referentie ben misgelopen terwijl ik wel de volle mep voor de grond betaal
Twentsch Land
@arjankok

Allemaal heel begrijpelijk wat je zegt.....het argument van de verpachter zal zijn .....bij aanvang verhuur kon categorie 100. 101 en 102 zonder belemmering op deze gronden worden gehouden.....zonder fosfaatrechten kan deze categorie dieren niet meer op deze gronden worden gehouden....de grond zal zonder fosfaat recht met een beperking weer bij verpachter terug komen...........ik denk dat dat het verhaal gaat worden.......
m uut m
@Twentsch Land
Er is te veel jurisprudentie die in het voordeel van de verpachter zijn.
robbies
@m uut m Net zoveel als er jurisprudentie is in het voordeel van de pachter. Meest recent nog de TSR, terwijl daar de melkgeldpremie op basis van quota in verdisconteerd zit.
m uut m
@robbies
Dat is geen productierecht.
vaak
@arjankok Als je hun grond niet gepacht had dan had je hetzelfde aantal fosfaatrechten gehad.
Wellicht door meer voer aankoop en mestafzet.
KuikenenKoe
Quote Reactie van @vaak:
Als je hun grond niet gepacht had dan had je hetzelfde aantal fosfaatrechten gehad.

maar wss wel ff 8,3 % had moeten inleveren nu
robbies
@KuikenenKoe hebben ze dan ineens recht op 50%? of op maximaal 8.3%?
KuikenenKoe
@robbies als het aan mij zou liggen niets ,maar daar hebben pachters niks aan die zullen het moeten hebben van de uitspraak van de rechtbank

kon overigens wel eens zo zijn dat hoe meer grondig er tussen door gaat lopen schreeuwen des te sterker verpachters komen te staan aangezien grondig rechten zo veel mogelijk wil koppelen aan de grond die onder het bedrijf zit

maar heb werkelijk geen idee hoe dit afloopt , meende wel dat wiebren hier al enkele keren geschreven heeft dat rechten van dierhouder zijn en verpachter niks heeft te claimen
pieta
@arjankok Bij reguliere pacht kun je niet stellen dat je de volle mep voor de grond betaalt in mijn beleving. Vrije markt = dubbel
+2
arjankok
@pieta als je alleen maar pachtgrond in gebruik hebt, en je de kosten daarvan binnen 10 jaar hebt zien verdubbelen dan voelt dat wel zo , ben redelijk extensief [ 20000kg ha geen jongvee], je voelt je gewoon afgeknepen met al die opeenvolgende verhogingen , dan voelt de claim op de rechten als een dolksteek in de rug temeer daar we het melkqoutum destijds deels hebben moeten overnemen en [groten]deels hebben meegenomen van de vorige locatie of later bijgekocht , er was niet 1kg meer van met een claim van de verpachter en zo is de situatie op veel pacht bedrijven , bij overdracht naar een nieuwe pachter hebben sommige verpachters zich buitensporig verrijkt en dat kunstje willen ze nog een keertje herhalen , het is ze echt alleen om het geld te doen , maar een bijdrage leveren aan het opbouwen van een bedrijf is er niet of nauwelijks , dan kan ik niet anders concluderen dan dat het witte boorden criminaliteit is
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @arjankok:
@pieta als je alleen maar pachtgrond in gebruik hebt, en je de kosten daarvan binnen 10 jaar hebt zien verdubbelen
Dat heb je aan die kneus Jan Luit te danken!
cornelissen
Quote Reactie van @pieta:
Vrije markt = dubbel

Dan heb je hier alle vrije pachtgrond, grasland haalt hier met geluk de pachtnorm. alleen je hebt geen jarenlange zekerheid.
+2
pieta
@cornelissen Dan heb jij het geluk dat jij blijkbaar in een gebied zit waar niemand iets met grond kan doen. Dat is vervolgens waarschijnlijk ook de oorzaak/reden dat je grondgebonden bent. Op veel plekken is de grond schaars en duur. En die mensen probeer jij de hele tijd eigenlijk gewoon een trap na te geven met je grondgebondenheid.
+1
robbies
@pieta Ook in gebieden waar de grond schaars en duur is had je gerust grondgebondenheid kunnen doorvoeren. Ik zit in Brabant en ben ook grondgebonden. Wij hebben er alleen voor gekozen om geen nieuwe stal te bouwen. De bedrijven van 60-70-80 koeien die ik ken zijn grondgebonden of kunnen daar binnen afzienbare tijd aan voldoen. Maar juist diegene die nu ageren tegen grondgebondenheid zijn diegene die wel een grote stal hebben, maar niet in grond willen investeren met het argument dat deze te duur is. Zo ook Verberne die lekker door intensiveert. Daarbij stel ik me de vraag of de grondgebondenheidsfilosofie het probleem is of hun groeiambities.
pieta
@robbies Ik pleit hier al heel lang voor bescherming van. Wij hadden zelf in 2005 onze productiecapaciteit op orde. Zowat 1 miljoen liter melk en een 20 ha eigendom, 2,65 reguliere pacht en nog wat losse pacht waarvan een paar hectare op naam en ander land mest-voer en zelfs land voor alleen voer. En dat hadden ze wat mij betreft mogen beschermen. Wij zaten rond de 5 GVE/ha. Maar als je vervolgens iedereen volop de ruimte geeft om te groeien moet je niet nu gaan lopen zeuren dat dat helemaal uit de hand is gelopen. Daar had gewoon degelijk beleid op gemaakt moeten worden. Dat kan nu nog maar dan moet je de tijdlijn ook 10 jaar vooruitzetten. En jij hebt wel uitgebreid in grond maar voor zover ik het weet heb jij een hoeveelheid reguliere pacht kunnen vastleggen. En jij weet net zo goed als ik dat dat niet voor iedereen is weggelegd. Zoveel aanbod is daar niet van. Maar zit je nou in een regio als @cornelissen dan moet je nu nog opletten met 4 euro per m2 bieden want dan kun je hem hebben. Dat ze daar wat meer grondgebonden zijn is wel logisch.
demelkboer
De pachter doen altijd als of ze zelf alles hebben op gebouwd, maar zonder die verpacht waren de meesten geen boer. En dan dus ook geen rechten......
kanniewaarzijn
@demelkboer Schuif dan de rechten maar door naar de ouders van de pachter. Als die hem niet op de wereld hadden gezet, dan was hij nu ook geen boer......
+1
josl
We vinden er allemaal iets van, uiteindelijk zal ook hier de rechter het wel bepalen.
De inzet van LTO is erop gericht geweest het fosfaatrecht te koppelen aan de houder van het dier. Mijn voorgangers wilden geen herhaling van het quoteringstijdperk dat stoppers moesten afrekenen met verpachters. De FPG heeft niet zonder reden hard gelobbyd voor grondgebonden fosfaatrechten, evenals Natuurmonumenten. Ieder partij heeft zo zijn verdienmodel. Uiteindelijk is het toekennen van fosfaatrechten ook gedefinieerd aan de houder van het dier. Dat is trouwens niet altijd de eigenaar van het dier. De houder is diegene op wiens ubn ze geregistreerd staan. Die is nl formeel ook verantwoordelijk voor het dier ( en mest, i en r, diergezondheid etc.) In de praktijk zijn er ook situaties dat bij opfok of uitscharen de eigenaar alle verantwoordelijkheid draagt, maar dat formeel niet is waardoor er ook onvrede is dat de eigenaar niet het recht krijgt toebedeeld op het moment dat zijn dieren op een ander ubn geregistreerd stonden op 2 juli 15. Vergelijkbaar met de pachtdiscussie.
Of het feit dat ggb bedrijven niet gekort gaan worden invloed gaat hebben op het oordeel van de rechter zal blijken.
familie pelle
@josl dus een generieke korting voor iedereen gelijk, was voor de grondgebonden bedrijven wellicht “veiliger” geweest. Zou wel ironisch zijn als de grondgebonden boeren die pachten straks de rechten moeten delen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's werking , melkvee , pacht , grond , countus , toeslagrechten , betalingsrechten , fosfaatrechten en vervangen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
72
DEELNEMERS
23
WEERGAVES
0