Veestapel groeit weer erg snel, waarschuwt minister


Originele beschrijving

De doelstelling om minder fosfaat te produceren volgens de Europese norm komt daardoor in gevaar.

Deel dit topic

Reacties

arjank110
boerderij.nl/Home/Nieuws/… Kamp bezorgd over groeiende melkveestapel
De Nederlandse melkveehouderij dreigt de derogatie mis te lopen omdat de melkveestapel weer groeit.
Minister Henk Kamp schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat de groei moet stoppen om de derogatie niet kwijt te raken.

In de eerste maanden van dit jaar is de omvang van de melkveestapel fors gedaald door het fosfaatreductieplan. De afgelopen maanden is de veestapel echter weer met ongeveer 10.000 melkkoeien gegroeid. “Dit baart mij zorgen. Het is van belang dat deze stijging zich de komende maanden niet verder voortzet. Dit zou het verkrijgen van een nieuwe derogatie vanaf 2018 immers ernstig in gevaar brengen. Ik roep de sector dan ook op om – in haar eigen belang – de behaalde resultaten vast te houden en de omvang van de melkveestapel richting het eind van het jaar niet verder te laten stijgen”, aldus Kamp. Doel van het fosfaatreductieplan is om aan het eind van dit jaar beneden het fosfaatplafond te komen.

Fosfaatproductie met 9,2 miljoen kilo afgenomen

Uit de jongste cijfers blijkt dat de fosfaatproductie tot en met september met 9,2 miljoen kilo is afgenomen. Dat is genoeg om onder het plafond te blijven. De verlaging van de fosfaatproductie is het gevolg van de verlaging van het fosforaandeel in ruwvoer (-2,9 miljoen kilo fosfaat), de stoppersregeling (-1,2 miljoen kilo) en de regeling fosfaatreductieplan (-5,1 miljoen kilo). “Met de behaalde 9,2 miljoen kilo is dat streven binnen handbereik. Voorwaarde is dus wel dat de boeren dit resultaat de komende maanden vasthouden en de veestapel niet meer laten groeien”, aldus Kamp.

De afgelopen maanden is de veestapel met ongeveer 10.000 melkkoeien gegroeid. Dit baart minister Kamp van Economische Zaken zorgen, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Foto: ANP
De afgelopen maanden is de veestapel met ongeveer 10.000 melkkoeien gegroeid. Dit baart minister Kamp van Economische Zaken zorgen, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Foto: ANP
In de varkenshouderij en in de pluimveehouderij is de fosfaatproductie volgens de laatste prognoses lager dan voorzien. Dat komt onder andere door voermaatregelen in de varkenshouderij en door de ruiming van pluimvee als gevolg van de fipronil-affaire.

Fosforgehalte ruwvoer en ontwikkeling gemiddelde melkproductie per koe

“Als de fosfaatproductie door de Nederlandse veehouderij gedurende het hele jaar gelijk zou zijn aan de situatie op 1 oktober, dan zou de jaarproductie uitkomen op 168,7 miljoen kilo’, schrijft Kamp in de brief. De grootste onzekerheden die de resultaten tot eind van dit jaar kunnen beïnvloeden, zijn het fosforgehalte in het ruwvoer dat in 2017 wordt geoogst (gegevens hierover komen beschikbaar in november) en de ontwikkeling van de gemiddelde melkproductie per koe. Het is van belang dat ook aan het eind van het jaar de fosfaatproductie onder het nationale fosfaatplafond (172,9 miljoen kilogram) ligt. Daarvoor is het uiteraard essentieel dat de behaalde resultaten worden vastgehouden.”
+2
wolfje
En de 31ste gaat helemaal de rem eraf.......
grondlozeboer
Hoe kan dit dan? Iedereen moest toch reduceren?
+1
robbies
@grondlozeboer met deze melkprijs de boete voor lief nemen en procederen tegen de staat. 3000-4000 bedrijven hebben een lichte toets aangevraagd
KuikenenKoe
@robbies maar met de opgedane kennis van de door jouw gevolgde anticipeercursus kom jij dit maal beslagen ten ijs
robbies
@KuikenenKoe absoluut. Volgende week woensdag start weer een cursus je kunt het leren, anticiperen in het cultureel centrum bij jou in de buurt
KuikenenKoe
@robbies dank voor de tip
zal me gauw opgeven
+3
BoerBart
@robbies Ik denk dat Frans Keurentjes eerder op de hoogte gesteld is door Henk Kamp. De kans dat de fosfaatrechten er op 1 januari niet komen wordt steeds groter. Daarom kwam RFC met een waarschuwing en een "duidelijke" datum(16oktober).

Het wordt mij ook steeds duidelijker wie er achter al deze onzin zit.
Eerst roeptoetert RFC dat ze alle melk zullen verwerken.
Dan blijkt dit niet te lukken, dus komt er een standstill en gezichtsverlies voor topbestuurders van RFC.
Vervolgens maakt RFC misbruik van hun monopoliepositie door de NZO dwingend achter een fosfaatreductieplan te scharen.
Nu blijkt deze actie misschien niet het gewenste doel te hebben.

Beste RFC, welk lot moeten we nu ondergaan?
Wat wordt nu het excuus?
Derogatieverlies? Verwerkingsproblemen?

Ik denk dat het tijd wordt dat de RFC zelf het boetekleed aantrekt en op een zo eerlijk mogelijke manier de produktieruimte verdeelt.
+1
boertje009
@grondlozeboer wat? Reduceren? Volgas zal je bedoelen en boete betalen. nu reduceren en straks weer teweinig vee op 1 of andere nieuwe datum als dr weer 1wat anders verzin.

Eerst duidelijkheid dan gas dr af of nog meer bij...
Piet1960
@grondlozeboer Vaarzen aan de melk gekomen?
+2
harke
Maar wat denkt de minister?
Dat we niet meer mogen groeien tot de fosfaatrechten ingaan?
Als je pech hebt kan je dan wachten tot 2019.
groeier
Hij geeft ook aan dat de laatste maanden veel minder pluimvee in ons land is door de eieren crisis.
+2
dewittemotor
Iedereen heeft het over die ca. 8% korting, maar dat is alleen al veel meer door de produktiestijging sinds 2 juli 2015
+1
dewittemotor
En dan nog zoiets: dat palmvet voeren

Ze roepen allemaal, dat is gunstig zit geen P in.

Nee, maar koeien geven wel meer, dus de forfaitaire uitscheiding neemt wel toe. Dus je moet er minder koeien door houden. (kringloopwijzer/bex telt hiervoor immers niet).

Dit lees je echter nergens
pieta
@dewittemotor Dat telt pas over plm drie maanden. Wij voeren nu nog vet en perspulp. Perspulp hebben we nog tot voorjaar en vet stoppen we op 1 januari mee.
groeier
@dewittemotor
M.A.W. de korting is zo wel 20% in 2018
+4
John Spithoven
Beginnen jullie nu ook te snappen waarom sommigen een gve norm per ha willen of in ieder geval een traject ernaar toe. Lekker simpel en je kunt gewoon ondernener in de stal of op het land wezen ipv dagelijks te puzzelen of er kalveren geboren mogen worden en of pinken vaars mogen worden (bij wijze van)
pieta
@John Spithoven Dat snapten wij al langer. De open deur is wie dat graag willen. De boeren met (veel) grond.
BoerBart
@pieta De boeren met veel stront willen niet meewerken.
+2
John Spithoven
@pieta Hoeft echt niet eigen of gehuurde grond te zijn. Regionale kringlopen met akkerbouwers zou ook moeten kunnen. Maar goed ik wil niet opnieuw deze discussie opstarten. Er is besloten voor Prechten, klaar dus. Maar ik vind de weg er naartoe wel steeds hopelozer en dan te bedenken dat ze er nog niet zijn.
+2
BoerBart
@John Spithoven Helma Lodders amendement zegt dat er geen fosfaatrechten komen als er geen uitzicht is op Derogatie.
Henk Kamp had het over 10000 koeien extra (half miljoen Kg fosfaat) nu al. Iedereen gaat los vanaf 1 november. Dan kun je nog altijd bijsturen op 1 december, maar meer waarschijnlijker gaat geen enkele boer met deze melkprijzen nog 1 koe teveel weg doen.
Mijn prognose: 50.000 koeien extra vanaf 1 november. Zeg maar daaag tegen de foasfaatrechtjes.
RFC komt dan met een standstill en de nieuwe minister mag dan op haar gemak fatsoenlijke wetgeving maken.
Eind goed, al goed.
+1
Twentsch Land
@BoerBart

En de nieuwe minister mag dan op haar gemak een fatsoenlijke wetgeving maken !!! ..... hoe dan ook .... ook dan zijn er gedupeerden en misschien nog wel meer dan met fosfaatrechten.
+2
hans1980
@BoerBart Mag het hopen dat deze onzin (fosfaatrechten ) niet door gaat en daarbij verhandelbaar voor 10.000-20.000 euro per koe leuk als je stopt en leuk voor te zwaar gefinancierde bedrijven als escape voor rabobank/abn om zonder restschuld te kunnen stoppen.

Voor de blijver totale onzin!!! Kostprijs verhogend (genoeg gelezen van lto voor mannen over quotumkosten)
Wat willen we op lange termijn?
-Juist duurzame bedrijven met evenwicht in grond/voer/mest
Waarom P rechten ?
Waarom worden niet groeiers belast met een korting?

Hoop echt dat iedereen volgas gaat en die onzin voor eens en altijd verleden tijd is !

Rabobank wil nu versneld duurame landbouw >>>> bevrijd ons dan van die kostprijs verhogende rechten zodat we dat geld kunnen gebruiken voor duurzame investeringen >>grond / gebouwen / etc.

Hoop dat Carola Schouten het licht ziet...
+1
jan w
@hans1980
Misschien worden die dure fosfaatrechten wel het isseu. Als die rechten niet duur worden, stopt er ook niemand. Dan wordt het ook zinken voor de grote groeiers.
robbies
@BoerBart nu de fosfaatplafonds dreigen te worden opgenomen in de mestwet, is het wel heel duidelijk dat er P-rechten komen. Op welke manier willen ze het anders borgen?
+2
BoerBart
@robbies volgens LTO gaan er 500.000 koeien naar het slachthuis, als Derogatie vervalt.
Wat moet je dan nog borgen?
Persoonlijk denk ik dat we voor de gek gehouden worden. Derogatie is een bijzonder overschat dwangmiddel.
Laat iedere ondernemer zijn eigen keuzes maken, en de evt oplopende mestafzetprijzen zorgen weer voor een gezond evenwicht.
Eind goed, Al goed.
robbies
@BoerBart als de mestverwerking weer van de grond komt om wat voor reden dan ook
+1
BoerBart
@robbies gve per Ha is er ook nog. De grondgeondencommissies zijn er druk mee.
robbies
@BoerBart de commissie van LTO? Daar heb ik niet zoveel vertrouwen in. Die weten het zo te draaien dat grond in Zuid-Amerika deel uitmaakt van onze kringloop
matt
Derogatie zal wel verloren zaak zijn,diegene die nergens naar gekeken hebben...

Zullen zich wel weer een goede referentie verschaft hebben#standstill#fabrieksquotum#
+2
Huppel
Beetje vreemd dat men een tijdje geleden al heeft aangekondigd dat de korting voor de laatste periode op 12% is blijven staan. Terwijl nu blijkt dat deze hoger had moeten zijn.
matt
@Huppel kon juridisch niet
Oplossing en plan was boete te verhogen
Sukkeltjes pakken
BoerBart
@Huppel Die vind ik ook vreemd.
Zou het kunnen dat een hogere korting door de rechter niet geaccepteerd zou worden?
Huppel
@BoerBart denk dat men dit niet heeft voorzien. De 12% is bekend gemaakt om de sector duidelijkheid te geven. En dat is nu moeilijk terug te draaien kennelijk
hans1980
@Huppel meende dat de lto halvewege dit jaar zei dat derogatie in de pocket was!
Dus korting op gve kon minder..
Is dit de zoveelste blunder????
+2
robbies
Stel dat dit ons de derogatie kost, zien we dan Jawin weer in zijn hemd rennen over de voergang?
Twentsch Land
@robbies

Denk dat hij zijn laarzen terug wil.
+3
robbies
@Twentsch Land het is toch te gek voor woorden. Eerst potsierlijk met die laarzen op de voergang, vervolgens het plan van zijn eigen LTO volledig negeren en naar de rechter stappen. Met een gunstige referentie in de hand richting standstill gaan om vervolgens in april te horen dat de strapatsen van de procederende collega's de derogatie kwijt geraakt is. Ben benieuwd hoe hij dat uit gaat leggen
+1
Twentsch Land
@robbies

100 % met je eens.

Werkelijk een vertoon wat nergens bij hoord.

Ik denk dat hij niks gaat uitleggen, na het winnen van de rechtszaak was hij al duidelijk....ik kies nu voor gezin en bedrijf.....hij heeft zijn buit en de rest interesseerd hem niet.
sjoerd de melker
@robbies opgejaagd door een grondgebonden boer met een hooivork in de hand
+8
Jannus
Er zijn een aantal grondgebonden bedrijven die over voldoende grond beschikken en gewoon doormelken,ben er zelf ook 1 van,boetes neem ik voor lief want die gaan volgend jaar mijn mestleveranciers betalen, omdat ik het zat ben om gepiepeld te worden.

De bedrijfsstroppenpot is goed gevuld dus pak ik een deel als oorlogskas,knallen met die hap,gas-der-op
Brutus64
@Jannus als er meer melkveehouders ook deze keuze gaan maken, dan verwacht ik al voor 1 nov. een standstill, maar we zullen zien, in ieder geval veelplezier met het knallen, maar solidair is het niet.
matt
@Brutus64 verwacht ik ook
+1
vrije boeren
@Brutus64 solidaire ? dat woord bestaat al lang niet meer in de melkveehouderij
+2
George
Ik denk dat Keurentjes even de minister heeft gewaarschuwd omdat dit RFC een beetje beter uitkomt. 😀
+1
hans1980
@George RFC heeft duidelijk een dubbele agenda..
+3
Jannus
Quote Reactie van @Brutus64:
maar solidair is het niet

Daar betaal ik dan ook voor net zoals er melkveehouders veel superheffing of lease melk hebben betaald en gaat de derogatie eraf dan zal het me nog een worst zijn,kijk hoe we genaaid worden terwijl we als grondgebonden bedrijven ook nog eens gekort dreigen te worden,ik ben er klaar mee,gas=er=op
matt
@Jannus viva las vegas
+2
robbies
@matt viva las geefgas
+1
hans1980
@Jannus Hier net zo ..klaar met lto/nzo/rfc/laarzenboys....
Gas erop!
Brutus64
@Jannus grondgebonden bedrijven worden niet gekort, hoe kom je daarbij?
Jannus
@Brutus64 Oh?? ik hoor duidelijk 4 % voor grondgebonden bedrijven.

prikkebord.nl/topic/121762/
cornelissen
@Jannus Keurentjes gooit alles door elkaar, geeft de kwaliteit aan van zijn woordenl
Brutus64
@Jannus Fransje versprak zich wel vaker in dit interview , hij had bv. over pinken en jongvee, volgensl mij behoren de pinken ook bij het jongvee.
Ik volgt de fosfaat wergeving op de voet en volgens mij wordt er alleen generiek gekort(diefstal) 8,3 % bij de niet grond gebonden bedrijven en dat is al erg genoeg.
Verder is het wachten op het hoger beroep
+3
@Brutus64 Het gaat fransie boven de pet, mannetje is alleen geschikt om achter op de vuilnis wagen te staan.
Grensboertje
@Jannus Op melkweb.....

Per abuis percentage van 4% korting genoemd voor grondgebonden bedrijven

In een interview voor BoerenBusiness TV met Frans Keurentjes is per abuis een percentage genoemd van 4% voor grondgebonden bedrijven als korting op de hoeveelheid toegekende fosfaatrechten. Volledig grondgebonden bedrijven zijn volledig vrijgesteld van de generieke korting.

Bij toekenning van de fosfaatrechten vindt een generieke korting plaats. Ten opzichte van het aantal gehouden stuks melkvee op 2 juli 2015 worden niet-grondgebonden melkveehouders 8,3% gekort op de hoeveelheid toegekende fosfaatrechten. Dit percentage wordt vastgelegd in een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB). Lees meer op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
John Spithoven
@Grensboertje Frans is ook alleen maar om onze melk te verwaarden. Je ziet nu wat er gebeurt als hij zich met andere zaken bemoeit. Afblijven van belangenbehartiging
+2
pieta
Quote Reactie van @John Spithoven:
Afblijven van belangenbehartiging

Dan mogen alle belangenbehartigers zich wel heel vlug terugtrekken. Want die hebben het toch behoorlijk verkloot.
Frans1
@pieta +12
+5
Jannus
Quote Reactie van @Brutus64:
Fransje versprak zich wel vaker

Laat die lulbroek zin kop dan houden,maar het zal me niet verbazen of wordt waarheid want waar het hart vol van is ,stroomt de mond van over,en dan vallen dit soort dingen op de straat.Maar mijn standpunt staat vast,alle dieren zijn gecertificeerd aan alle gezondheids-statusssen en er gaat geen koe weg,krijg volgende maand 10 vaarzen aan de melk en daarna wederom een kleine 20 en het gaat hier los
+2
hans1980
@Jannus succes !
Hopen dat het FRP sneuvelt
vaak
@Jannus Dus 1-1-18 wordt op deze manier geen bevrijdingsdag maar een dag dat mijn pensioen naar de kloten geholpen wordt.
huske
@vaak wat hij zegt en wat hij doet hoeft niet altijd waar te zijn.
vrije boeren
@vaak je kunt je land altijd nog verkopen.
+3
mlkvhoudr
@Jannus nou al harde plasser van al dat gebrul.........?
+3
Noordoost
Net weer 10 vaarzen besteld
Gas derop
Derogatie was toch altijd al kansloos
groeier
@Noordoost
Als de fosfaatrechten niet doorgaan zal je voldoende grond nodig hebben.
Noordoost
@groeier dan bestellen we er nog 10 extra bij
Deutzrijder
@Noordoost
Afgekalfde vaarzen zijn knetterduur
huske
@Deutzrijder Wat betalen amerikanen voor een vaarz. Of wat betalen de boeren in het buitenland uiteindelijk voor de exportvaarzen vanuit nederland. Zijn dan hier de vaarzen duur?
vrije boeren
@Deutzrijder de melk ook
+1
Deutzrijder
@vrije boeren
Afgekalfde goede vaarzen moeten naar 2000 euro toe.
Duurt niet meer zo lang.
In Duitsland wordt dit al betaald
+3
Het is een mooie bende , de gaos is COMPLEET, en NOGMAALS een probleem wat niet bestaat kun je niet oplossen, simpelweg omdat het niet bestaat, fosfaat is TOT een probleem gemaakt.
+1
groeier
@Detukkeroettwente
Niet bij een systeem met een aantal GVE per ha.
+1
vrije boeren
Wat een klote bende is het nu geworden . Fosfaat is onmisbare mineraal waar een tekort van dreigt te komen en alleen in dit ( slimme ) land wordt er over gesproken alsof het een zwaar vergif is
Wat een idioten zijn het allemaal .
Iedereen gewoon vol gas door melken.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's fosfaat en veestapel geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
75
DEELNEMERS
32
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN