Een op vijf werkende miljonairs is boer - zijn vermogen bestaat vooral uit grond en stallen

Ze zijn nog zeer actief, maar hebben hun financiën allang op orde: de boeren van Nederland zijn niet zelden miljonair. Hun vermogen bestaat vooral uit grond en de stallen die erop staan. De landbouw is in Nederland de sector met de meeste miljonairs (gemeten naar waarde van het bezit, niet het inkomen). Een op de vijf werkende miljonairs is boer. Vooral melkveehouders (de helft) en boeren die gran

Deel dit topic

Reacties

wally
Bij rtl nieuws zijn het er maar 12900 dus das lang geen 19 % en zij hebben het al over : meeste miljonairs zijn boer.

Komkommertijd is nog niet voorbij zeker
gerrie-hul
@wally Boeren leven arm en sterven rijk
+7
George
Het zou ze wel sieren dat ze schreven dat al die boeren gewoon volle bak moeten werken en velen voor een relatief magere kostwinning en zuinig moeten zijn en blij zijn alles betaald te krijgen. Dan krijg je natuurlijk als antwoord dat ze de rommel maar moeten verkopen maar als dat iedereen zou doen is het spul al snel veel minder waard en nemen de papieren miljonairs weer hard af.
Beetje nutteloze berichtgeving.
achterhoeker2
Ik zou die stal maar niet mee rekenen n.m. niks waard bij verkoop.
Reken alleen de grond minus schulden en hoofdwoning( en vergeet de fiscus niet) en menig boer staat weer met beide benen op de grond.
George
Quote Reactie van @achterhoeker2:
Ik zou die stal maar niet mee rekenen n.m. niks waard bij verkoop.Reken alleen de grond minus schulden en hoofdwoning( en vergeet de fiscus niet) en menig boer staat weer met beide benen op de grond.

Hoezo fiscus? Waarover denk je te moeten betalen? Grond in de landbouw is tot heden belastingvrij. Woning hebben de meeste prive en dus ook belastingvrij. Gebouwen zijn niks waard zeg je , dus ook geen belasting. Die belasting valt meestal wel mee.
+1
arie.j
Quote Reactie van @George:
Hoezo fiscus? Waarover denk je te moeten betalen? Grond in de landbouw is tot heden belastingvrij. Woning hebben de meeste prive en dus ook belastingvrij. Gebouwen zijn niks waard zeg je , dus ook geen belasting. Die belasting valt meestal wel mee.

Als die gebouwen werkelijk niets opbrengen moet er flink extra afgeschreven worden, dat is geld terug van de fiscus 😉
+1
George
Quote Reactie van @arie.j:
die gebouwen werkelijk niets opbrengen moet er flink extra afgeschreven worden, dat is geld terug van de fiscus

Dat ligt eraan voor hoeveel ze op balans staan.
+1
weurding
@George het afbreken kun je veelal wegstrepen tegen de balanswaarde, mits ouder dan 30 jaar
arie.j
Quote Reactie van @weurding:
orge het afbreken kun je veelal wegstrepen tegen de balanswaarde, mits ouder dan 30 jaa

Ja, ja, en dan zoals hier een een stuk of 3 bouwkavels voor een paar ton het stuk te koop aan bieden zeker?
Die ruil is niet voor elke boer weggelegd, dat weet ik, maar de eerste boer in de buurt die al zijn schuren afbrak en er niets voor terug kreeg moet ik nog meemaken.
weurding
@arie.j daar heb ik het niet over, iets er voor terug krijgen, denk dat de meeste gestopte boeren die de afbraakkosten voor lief nemen de rest van de gebouwen wel in waarde ziet stijgen, wie wil er anno 2020 nog een landelijk gelegen boerderij kopen met een stal van dik 30 jaar vol asbest erop?
+1
George
@weurding
Niemand
+1
Grasbaal
@weurding
Quote:
wie wil er anno 2020 nog een landelijk gelegen boerderij kopen met een stal van dik 30 jaar vol asbest erop?

Dat is dan ook de hoofdreden dat ik nu ook mijn asbestdak laat saneren en een nieuw dak erop. Het nieuwe dak (incl sanering) kost trouwens net zoveel als de hele stal in 1990 heeft gekost.....

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

gerrie-hul
@George Fiscus wil de spelregels nog wel eens aanpassen Behalve als het om hen zelf gaat
George
Quote Reactie van @gerrie-hul:
Fiscus wil de spelregels nog wel eens aanpassen Behalve als het om hen zelf gaat

Zoals het nu al jarenlang is heb je van de fiscus weinig last. De meesten hebben meer last van de bank. 😄
gerrie-hul
@George kom je dan vanzelf wel achter als je stopt
George
Quote Reactie van @gerrie-hul:
kom je dan vanzelf wel achter als je stopt

Zou kunnen , maar zolang de landbouwvrijstelling bestaat denk ik dat de belasting reuze meevalt.
achterhoeker2
@arie.j dat afschrijven is bij verkoop vaak allang gedaan , zon ligboxenstal kan alleen een boer wat mee en de die had hem graag "anders " gezien en geeft er dus niks/weinig voor.
arie.j
Quote Reactie van @achterhoeker2:
dat afschrijven is bij verkoop vaak allang gedaan , r

Niet bekend met de regels voor maximale afschrijving?
achterhoeker2
@arie.j geld pas sinds een jaar of 8( uit mijn hoofd)
Maar zoek het maar op: je weet het vast beter en heb de tijd er voor...
pieta
@achterhoeker2 Vraag en aanbod heeft er ook nog wat mee te maken. Heb je zo'n stal op een mooie locatie met een mooie huiskavel dan is ie beter te verkopen waarschijnlijk.
+1
Noorderling
Quote Reactie van @pieta:
Heb je zo'n stal op een mooie locatie met een mooie huiskavel dan is ie beter te verkopen waarschijnlijk.

Bedrijven met courante (huis)kavels zijn alleen nog te verkopen, alles waar maar iets aan mankeert blijft te koop staan, vaak willen de verkopers het verkopen voor de prijs van een courant bedrijf en dat lukt natuurlijk niet.
producent
Volkskrant.....
Dat blijkt uit gereviseerde cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag presenteert. In het meetjaar 2015 waren er 106 duizend miljonairshuishoudens in Nederland. Dat is een fractie meer dan een jaar eerder. De waarde van de eigen woning is daarbij niet meegerekend. Het gaat dus om spaargeld, aandelen en andere effecten en ander onroerend goed dan de eigen woning, zoals grond, bedrijfsgebouwen en beleggingspanden. Eventuele schulden zoals bedrijfskredieten en consumptieve leningen heeft het CBS van het vermogen afgetrokken. De cijfers gaan dus over huishoudens die een netto vermogen (bezit minus schulden) van minimaal een miljoen euro bezitten.

ED...
Boeren, waarvan de helft een melkveehouderij runt, hebben vaak een groot deel van hun vermogen in hun onderneming hebben zitten, waaronder grond. Het gemiddelde miljonairshuishouden heeft een vermogen 2,9 miljoen euro, 55 keer meer dan het gemiddelde huishouden. De waarde van de eigen woning en de eventuele hypotheekschuld zijn overigens niet meegenomen in het vermogen.

Op naar het einde van de landbouwvrijstelling.
+1
George
Quote Reactie van @producent:
Op naar het einde van de landbouwvrijstelling

De hier zo genoemde fiscus en belasting wordt dan pas echt van toepassing. 😞
Grasbaal
Kees was toch rustend voorzitter dacht ik?/

Er zijn wel acht keer meer melkveehouders miljonair dan ­advocaten, maakte het CBS dinsdag bekend. “Feitelijk klopt dat”, reageert Kees Romijn, voorzitter van de vakgroep melkveehouderij bij boerenorganisatie LTO. “Maar het voelt wel anders.”

Je hoort Romijn niet klagen. Boer zijn is het mooiste vak ter ­wereld. Maar meer dan een gemiddeld inkomen zit er doorgaans niet in, zegt hij. “Niemand wordt ook boer om rijk te worden.” Toch zijn er volgens het CBS 12.900 boeren miljonair waaronder 6100 melkveehouders. Dat is 38 procent van alle melkveehouders in Nederland. In totaal zijn er 106.200 miljonairshuishoudens in Nederland.

Meer: trouw.nl/home/…

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw , vermogen , grond , stallen , melkveehouders en boer geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
24
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
0