Melkveehouderij in Nederland kampioen vaste kosten

Met kop en schouders steken we er boven uit:




Deel dit topic

Reacties

arjankok
Hier het hele artikel

Dure Nederlandse grond leidt tot veel kapitaal
Gepubliceerd op
7 september 2017
Op een gemiddeld Nederlands melkveebedrijf is meer dan € 200,- per 100 kilogram melk aan kapitaal in de vorm van grond aanwezig. Dit is toe te schrijven aan de hoge grondprijzen. De hoeveelheid kapitaal is dan ook erg hoog ten opzichte van de andere zuivellanden. Elke twee maanden wordt er een vergelijking gemaakt aan de hand van een specifiek kengetal. Deze keer ligt de focus op de hoeveelheid kapitaal per 100 kilogram melk.
Er is op een gemiddeld Nederlands melkveebedrijf ongeveer € 325, - per 100 kilogram melk aan kapitaal aanwezig. Dit is bijna 10 keer de melkprijs wat een bedrijf jaarlijks per 100 kilogram melk ontvangt. Ten opzichte van andere belangrijke zuivellanden is de hoeveelheid kapitaal in Nederland erg hoog. Meer dan € 200.- per 100 kg melk van dit kapitaal zit in hier grond. De hoge grondprijzen zijn hier debet aan. Nederland kent gemiddeld hoogste grondprijs.
Naast veel geld in grond te stoppen, investeert een Nederlandse melkveehouder ook veel geld in gebouwen. Gemiddeld ligt dit op bijna € 60,- per 100 kilogram melk. Van de belangrijkste Europese zuivellanden heeft een typisch Frans melkveebedrijf de minste hoeveelheid kapitaal per 100 kilogram melk. Het bedrag ligt op ruim € 80,- per 100 kilogram melk. Dit komt vooral door de goedkope grond. Buiten Europa zitten specifieke melkveebedrijven in de VS nog iets lager. Hier ligt het kapitaal zelfs onder € 80,- per 100 kilogram. Deze bedrijven met veel melkkoeien en een hoge melkproductie per koe steken per 100 kilogram melk weinig geld in machines en gebouwen. In Frankrijk en de VS is de kapitaalbehoefte per 100 kg melk daarom ongeveer slechts 2,5 keer zo hoog als de melkprijs.
In Polen is de grond niet duur, maar in dat land zorgen een lage melkproductie van ongeveer 5000 kilogram melk per koe en weinig geproduceerde melk per hectare (3000 kg melk/ha) voor veel vastgelegd kapitaal per 100 kilogram melk.
Coen
@arjankok , en hoeveel bedraagt het eigen vermogen per kg melk?

qua uitgaven gaat het om de vaste kosten per kg melk met als belangrijkste posten enerzijds rente + pacht/huur en anderzijds arbeidskosten.
dit was ook duidelijk de conclusie tijdens het laatste EDF-congres.
+3
arjankok
Veel geld rondpompen en nooit genoeg hebben altijd werken en weinig overhouden , dat is wel de conclusie die veehouders in andere landen moeten trekken als ze dit staatje zien
George
+1
weurding
@arjankok stuur ze hier maar langs, denk eerder dat "anderen" vinden dat we niet genoeg hebben ipv wijzelf 😂
JanCees
Mogelijk dat dit rapport jullie een beetje inkijk geeft hoe andere melkveehouderij landen tegen de Nederlands melkveehouderij aankijken
bankofireland.com/fs/doc/…
+1
jan.1
Quote Reactie van @JanCees:
Mogelijk dat dit rapport jullie een beetje inkijk geeft hoe andere melkveehouderij landen tegen de Nederlands melkveehouderij aankijkenbankofireland.com/fs/doc/…

Je zet ons wel aan het werk JC:😀
JanCees
@jan.1 beetje verdieping is nooit weg
+1
KuikenenKoe
@JanCees ja maar is in engels en heb al moeite met hollands schrijven en lezen
JanCees
@KuikenenKoe kijk alleen de grafiekjes met de vergelijkingen tussen de landen waar NL vaak staat en andere zuivellanden dan heb je 80% van het verhaal
j h p
@JanCees Een tabel waar NL niet in staat figure 1.1 bladzijde 4, het bedrijfsinkomen, staat er van 2008 tot en met 2015 geen enkel goed jaar bij (best 2011 30.000 euro), dat valt dan toch wel tegen.
Nu zal het leven daar waarschijnlijk goedkoper zijn met minder belasting en minder aflossing, maar ook minder aan rente kosten.
Bij minder overheidsbelastingen moet je meestal zelf meer dragen.
arie.j
Quote Reactie van @JanCees:
Mogelijk dat dit rapport jullie een beetje inkijk geeft hoe andere melkveehouderij landen tegen de Nederlands melkveehouderij aankijkenbankofireland.com/fs/doc/…

Een rapport in het engels, en dan ook nog meer dan 100 pagina's? Eerst maar eens een Nederlandse vertaling maken, en dan is de samenvatting nog ruim voldoende.
Overigens: Het is maar net hoe je het bekijkt.
Boeren in Nederland doen het blijkbaar zo ontzettend goed dat ze hoge grondprijzen willen betalen.
En boeren in Frankrijk verdienen niets meer, dat ondanks hun goedkope grond.

En tot slot het belangrijkste wat wel niet in dat dikke rapport zal staan:
Grond die belastingvrij meer waard wordt, terwijl de rente extreem laag is , dat vreet wel kapitaal behoefte, maar kun je nauwelijks een kostenpost noemen. Integendeel
Wanneer boeren vermogenbelasting moesten betalen zoals in box3, en er geen landbouwvrijstelling was, dan was het een héél ander verhaal .
Maar de hoge grondprijzen hebben voor veel boeren voor veel extra eigen vemogen gezorgd, die dikwijls nog belangrijker was dan hun fiscale inkomen.
Zo ook bij mij, en vele anderen.
+1
BoerBart
@arie.j Zo is een generatie melkboeren, bijna zonder erg, hartstikke vermogend geworden. Nu staan we op een keerpunt. De kans dat de grond nog veel duurder wordt acht ik klein. Het vreemd vermogen is, bijna zonder erg, intussen sky high.
Hoe gaat het verdienmodel er voor de nieuwe generatie uitzien?

Ik denk dat we, met onze milieupartners, de overheid uit moeten dagen. Wij moeten op de klimaattour en daar zal onze overheid (samen met de EU) een pot met geld voor moeten reserveren.

Braaf boeren met onze grond en liefdevol onze koetjes verzorgen.

Dit kan vrij eenvoudig ingevoerd worden. Belangrijkste is een verplicht blijvend grasland percentage (dat je in de toekomst verder kunt verhogen). Ook de 80% beweiden in 2020 moet. Verder moeten er aanscherpingen komen m.b.t. de grondgebondenheid.
brabo
Quote Reactie van @BoerBart:
Belangrijkste is een verplicht blijvend grasland percentage (dat je in de toekomst verder kunt verhogen). Ook de 80% beweiden in 2020 moet

ik zou niet inzien waarom.
voor jou komt dat hoog grasaandeel misschien goed , maar hier mag het er vandaag nog af.
+1
BoerBart
@brabo je kunt je kop in het zand houden. Als je dit letterlijk doet dan zul je zien dat blijvend grasland de manier is om koolstof vast te leggen. Bovendien hoef je dan ook niet zoveel soja in te voeren.
Luister naar de klimaatgoeroes en DURF hierin stappen te zetten. De waardering die dan volgt maakt ons weer trots.
j h p
@BoerBart Het ja en amen zeggen en volgen heeft volgens mij alleen maar meer ellende bezorgt laat staan waardering.
En die klimaatroes, kijk alleen maar naar het emissiegel..l uit veen en onze hummerkoeien.
+3
j h p
@BoerBart Die pot met geld wordt eerder een bak met regels.
BoerBart
@j h p als je genoeg blijvend grasland hebt is dat een vrijstelling voor heel veel regels. Kies je voor akkergewassen dan zal een bak regels je ontmoedigen.
Coen
@JanCees , het meest recente EDF-overzicht geeft nog nauwkeuriger aan hoe het in de EU met de concurrentiepositie in de primaire-Agri is gesteld
+1
jan.1
En toch presteren we het om 3e agrarisch exporteur in de wereld te zijn ....!
Idd Arjankok,maar daar kan je wat aan doen!
paul1
@jan.1 veel voor weinig ?
jan.1
Quote Reactie van @paul1:
veel voor weinig ?

Ja dat is waar,maar we doen daar zelf aan mee.
oldhuus
@jan.1
Zuivel staat op de 3e plek, bloemen(bollen) en vlees komen eerst.
+1
Henk Schoonvelde
Vaak moet je het fiscale systeem er wel ff bijlangs houden om beweegredenen van individuele melkveehouders te kunnen begrijpen in diverse landen.
spotmelker
Quote Reactie van @Henk Schoonvelde:
Vaak

Ik denk altijd.
Coen
@spotmelker , er is/wordt teveel geïnvesteerd om fiscale redenen 😞
wij investeren alleen om de verdiensten op zowel de korte als de lange termijn 😄
de hoef
@Coen daarom ben jij ook het grote voorbeeld hier op het prikkebord
mestafvoeren was ook langetermijn denken
heb zelden iemand met zon goed verstand zoveel horen zwatsen
jan.1
Ierland lijkt in het rapport beste papieren te hebben om goedkoop melk te produceren,maar stel dat de credit agricole het rapport zou sponsoren dan had franse boer de beste papieren...
JanCees
@jan.1 dat valt mee die kopieren wat de zuivelindustrie roept fr.calameo.com/read/002230051aea002d0612e/
jan.1
Quote Reactie van @JanCees:
dat valt mee die kopieren wat de zuivelindustrie roept fr.calameo.com/read/002230051aea002d0612e/

Oeps,nu m,n frans weer ophalen:😀
@JanCees Een interessant rapport, het is al wel een paar jaar oud, maar voor de huidige discussie wel interessant. Ik haal er twee pagina´s uit, want ik denk dat we nu vrij snel bij de kern komen. Ik wil hierbij met name ingaan op de verhouding met trekking tot melkvee tussen Nederland en Polen, maar ik had ook een ander land dan Polen kunnen kiezen.

Ik haal hierbij twee tabellen uit het rapport, de eerste tabel gaat over de melkquota in de verschillende Europese landen, de tweede over de oppervlakte cultuurgrond en blijvend grasland.

Uit de eerste tabel valt af te leiden dat het totale melkquotum in Nederland tijdens de Europese quotering groter was dan in Polen, terwijl Polen een veel groter land is. Het is inmiddels een jaar of zeven, acht geleden dat ik deze cijfers omtrent de quotering voor het eerst gezien heb en sindsdien heb ik altijd de vaste overtuiging gehad dat Polen in de toekomst op de een of andere manier meer quotum zou gaan krijgen.

In de tweede tabel is te zien dat de oppervlakte blijvend grasland in Polen circa vier keer zo groot is als in Nederland, er kunnen dus nog wel koeien bij!

Het is voor de hand liggend dat de Oost Europese landen hun eigen landbouw (en melkveehouderij) willen opbouwen. Dit kan door een gedeelte van de productie van het westen te verplaatsen naar het oosten. Om dit te bereiken moeten er in Europa twee zaken worden afgeschaft:

1 Het melkquotum.
2 De derogatie.

De afschaffing van het melkquotum was de grootste hobbel, omdat dit een regeling was voor de héle EU. Door de afschaffing van het melkquotum kan er nu overal vrij gemolken worden zonder een beperkend quotum. Deze buit hebben ze dus al binnen! Er worden inmiddels volop stallen gebouwd.
Door de derogatie af te schaffen (die voornamelijk in West Europese landen geldig is), zal de productie in het westen afnemen, waardoor er in het oosten van Europa meer gemolken kan worden zonder dat de prijs in elkaar stort.

De invoering van het stelsel van fosfaatrechten om de derogatie te behouden is trekken aan een dood paard. Wie een hond wil slaan kan licht een stok vinden. De andere landen in Europa moeten ons de derogatie voor zover ik weet wel gunnen. Waarom zouden ze dat doen????

(klik om te vergroten)

Melkquota in Europa

(klik om te vergroten)

Oppervlakte cultuurgrond (S.A.U.), oppervlakte akkergrond (Terres arables) en oppervlakte blijvend grasland (Surface toujours en herbe)
JanCees
@Henk Schoonvelde daar zit in Ierland iets verschil maar niet zo heel veel meer.
Aangezien landbouw in Ierland nog steeds een hele grote sector is is het een grote netto betaler aan de Ierse begroting

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij en vaste kosten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
32
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
0