Jongvee

Zoals het nu is moet ik waarschijnlijk opzoek naar ander jongvee omdat de veehouder waar ik het nu voor doe er waarschijnlijk mee op wil houden. Wat zal een reee bedrag zijn om het voor te doen incl fosfaat als dat doorgaat?

Deel dit topic

Reacties

+3
weurding
Neem aan dat je gezien je ervaring weet of je in het verleden er genoeg aan had of niet, zo niet zet je wat bij de prijs op
jongveehouder
@weurding dayt weet ik wel. Maar wat moet je voor het fosfaat rekenen......
+2
weurding
@jongveehouder geen idee, misschien als er een verhuurmogelijkheid komt wel aantrekkelijker dan vee optrekken voor een ander
+1
jongveehouder
@weurding ook overwogen masr wil die 10 procent inde zak houden
m uut m
@jongveehouder
Voor de fosfaatrechten zou je een euro per dag moeten hebben
+1
Nick83
Quote Reactie van @jongveehouder:
moet je voor het fosfaat rekenen

Niks. Jij krijgt het toch gratis? Als jij dr wat voor gaat rekenen, dan is het zowat voor geen enkele boer meer interessant om jongvee bij jou neer te zetten.

Als een melkveehouder straks vanaf 2018 voor zichzelf ook de kosten voor zn eigen fosfaatrechten (die die gratis gekregen heeft) in rekening gaan brengen, dan kan die dr ook wel meteen mee ophouden en heel rap een bord in de tuin planten.
+4
robbies
@Nick83 Ik vind het zulke onzin dat je voor fosfaat niets mag rekenen. Als melkveehouder kun je meer koeien houden door gebruik te maken van het fosfaat van de jongveeopfokker. Niet meer dan redelijk dat daar ook een bijbehorende vergoeding voor betaald wordt. Is die vergoeding je te gortig, dan ga je het weer lekker zelf doen, maar dan mis je wel de omzet van 30% meer koeien. Het is gewoon een afweging. Wil je niet betalen voor het fosfaat van je jongveeopfokker, dan zwaai je hem uit en kijk je verder. De markt zal dan wel bepalen wat de waarde is van het fosfaat van de jongveeopfokker, vermits er een leaseconstructie komt. Want als verlease meer oplevert dan jongvee opfokken, dan zou je wel gek zijn om het werk en het gezeik op je hals te halen.

Op voorhand zeggen dat de jongveeopfokker er niets voor mag rekenen omdat hij het gratis gekregen heeft, vind ik nogal onbeschoft. Ik zou aan de jongveeopfokker zeggen, zet er maar iets bovenop. Dan komt de melkveehouder wel weer met een tegenbod.
+1
Nick83
Quote Reactie van @robbies:
Ik vind het zulke onzin dat je voor fosfaat niets mag rekenen. Als melkveehouder kun je meer koeien houden door gebruik te maken van het fosfaat van de jongveeopfokker.

Klopt. En als de opfokker vervolgens deze fosfaatrechten in rekening gaat brengen, heeft het geen nut meer voor de melkveehouder om zn jongvee bij de opfokker te zetten. Kan die beter zelf fosfaatrechten kopen.
Todi
@Nick83 Als die voldoende grond heeft wel.
Nick83
@Todi Ja. Maar iedereen die dat niet heeft, word straks gekort met 8.3 % voor de meesten houd dat dus in dat in principe het "grond te kort" probleem minder word.
robbies
@Nick83 dan moet die dat doen. Geen probleem. Dan dalen de opfokkers weer wel mee. Maar dat is heel iets anders dan op voorhand zeggen dat de opfokkers het fosfaat er naar voor nop bij moeten geven
+1
MARTIJN G
@robbies altijd lekker hè, de boel een beetje opstoken.
robbies
@MARTIJN G hoezo opstoken? Ik kan er niet zo goed tegen dat mensen niet willen betalen voor iets dat een ander heeft. In Brabant doet de Provincie dat en hier de melkveehouders die het jongvee laten opfokken.
Teunis D
@Nick83 Misschien is dan een fosfaatbedrag van circa de helft van de rechtenprijs reëel. (afschrijving in 5 jaar of wat een bank wil financieren) Dan hebben zowel de melkveehouders als de jongveeopfokker er baat bij.

Volgens mij kom je dan rond de euro per dag uit, afhankelijk van de prijs van de rechten
jongveehouder
@Nick83 wat vind jij een reeel bedrag voor jongveeopfok dan?
harke
2 Euro pdpd
m uut m
@harke
Inclusief fosfaatrechten?
+1
Hans van Bergen
@harke 200 euro per kg lease is 10%=20 euro per kg. 20 x 15,75 ( gem 9.6+21.9)=315 euro per dier per jaar aan leasekosten. 1 euro per dag per stuks jongvee is pas boven de 230 euro per kg. Nu issut dus 86.3 cent per dag aan fosfaatkosten eigenlijk
m uut m
@Hans van Bergen
Nu zijn er geen fosfaat kosten.
harke
Ik gun je wel meer maar dan gaan melkveehouders kalver verkopen en vaarzen aankopen
jongveehouder
@harke ik beur nu al meer. En dat zou kunnen. Maar n goeie vaars kopen uit bv duitsland kost ook zat
de hoef
Quote Reactie van @jongveehouder:
ik beur nu al meer.

dan snap ik dat je op zoek moet ,komt op 1500 per vaars voor 1100 brengen ze ze thuis
+1
jongveehouder
@de hoef dat is niet de reden....
de hoef
@jongveehouder de reden is bijna altijd geld
jongveehouder
@de hoef jij weet meer als mij dus?
jan w
@de hoef
volgend jaar ook nog? Iedereen heeft weinig jongvee.
de hoef
@jan w geen idee ben geen profeet
weurding
Quote Reactie van @de hoef:
dan snap ik dat je op zoek moet ,komt op 1500 per vaars voor 1100 brengen ze ze thuis

was verleden jaar met mais net zo, toch wordt het verbouwd
+1
mlkvhoudr
@weurding zelfs jongveeopfok gaat in t groot tegenwoordig.....

koemarkt.nl/aanbod/details.php/…
+1
MARTIJN G
Wie zijn eigen opfok niet meer doet kan het beste alles onder Belg stoppen. Vaarsen aankopen is goedkoper dan laten opfokken. Vergeet het extra kalvergeld en de sperma besparing niet in de rekensom.
jongveehouder
@MARTIJN G dat vroeg ik niet.......
+1
casev
@MARTIJN G nu misschien ja, maar de laatste weken al 3 verschillende handelaren op de koffie gehad op zoek naar verse vaarzen voor de Nederlandse markt. Met andere woorden: je kan dat extra geld voor die BB uiteindelijk wel eens hard nodig hebben....
+2
MARTIJN G
@casev Duitsland wordt de aanvoer van vaarsen. Zelf fokken wij ook alleen maar op wat we zelf nodig hebben.
700 dagen x 2 euro is al 1400. Daarnaast mis je het kalvergeld. Als je koopt kun je uitzoeken. Bij laten opfokken krijg je alles terug
m uut m
@casev
Je korting opvangen door geen jongvee op te fokken of fosfaatrechten bijkopen voor 3 ā 400 euro.
Dat een vaars dan meer dan 2000 kost is dan nog niet erg.
pietjepuk
Quote Reactie van @MARTIJN G:
Vergeet het extra kalvergeld en de sperma besparing niet in de rekensom.

vergeet die vaarz of die koe die snuvelt door een te zwaar kalf ook niet in de berekening.
+2
MARTIJN G
@pietjepuk Dat is inderdaad een HF probleem. Afkalven als ziekte benaderen.
jan w
@MARTIJN G
Tevens haal je ook alle shit op het bedrijf.
robbies
@jan w alleen als je niet professioneel aankoopt, dus met een betrouwbare handelaar. Je moet bloedmonsters nemen en testen op IBR,BVD, Para en als je zelf vaccineert ook de nieuwe dieren mee vaccineren.
+1
Rondhus
2 euro vind ik genoeg voor een opfokker. Gebouwen zijn meestal al een heel eind afgeschreven. Zit meestal geen hoge financering op dat soort bedrijven. Kunnen de eerste twee snedes ook aan het jongvee voeren wat weer bespaart op krachtvoer.

Fosfaatrechten krijg je gratis dus om daar wat voor te gaan vragen is flauwekul.

En je zal concurentie krijgen uit het buitenland dus daar zal je prijs op afgestemd moeten zijn
+2
jongveehouder
@Rondhus dus met andre woorden. Ik mag niks verdienen.......
m uut m
@jongveehouder
1 euro per dag voor alleen de fosfaatrechten ben je minimaal nodig.
En dat is eigenlijk nog veel te weinig.
jongveehouder
@m uut m denk als je ze op geld zet wel idd...maar of t gaat lukken
+1
Nick83
Quote Reactie van @m uut m:
1 euro per dag voor alleen de fosfaatrechten ben je minimaal nodig.En dat is eigenlijk nog veel te weinig.

Ik wens alle jongveeopfokkers die er straks 1 euro bovenop gooien veel succes in 2018 😂
m uut m
@Nick83
Die het niet doen zijn hartstikke gek.
Lease prijs melk lag meestal op 10% van koopmelk.
1 euro per dag komt dan op ruim 23 euro per kg fosfaatrecht.
De lease prijs wordt vast hoger.
Nick83
@m uut m We hebben nog niets gehoord over lease en ik denk ook dat da moeilijk zal worden. Het is de bedoeling dat er de komende jaren bij handel in rechten bij iedere transactie 10 % afgeroomd gaat worden dacht ik. Hoe ga je dat invullen bij lease?
m uut m
@Nick83
Leasen van fosfaatrechten

Bij lease draagt Landbouwer A fosfaatrechten over naar Landbouwer B. Hierbij wordt aangegeven dat Landbouwer B deze voor het betreffende jaar mag benutten. Landbouwer B draagt dezelfde fosfaatrechten (onmiddellijk) weer over naar Landbouwer A. Ook hierbij wordt aangegeven dat Landbouwer B deze rechten in het betreffende jaar benut.

Het doel van deze dubbele overdracht is om enkel en alleen de benutbaarheid van de aangegeven hoeveelheid fosfaatrechten voor het betreffende kalenderjaar van A naar B over te dragen.
Ook bij leasen van fosfaatrechten wordt er 10% afgeroomd. Hier is namelijk ook sprake van het overdragen van fosfaatrechten. Wanneer de heen- en de teruglease binnen 1 kalenderjaar plaatsvindt, dan wordt er 1 keer gekort.

Voor elke overdracht van fosfaatrechten betaalt u € 100 leges.
MARTIJN G
@m uut m Door de afroming is lease in de praktijk niet rendabel.
jongveehouder
@MARTIJN G je kunt t ook voor vier jaar aan dezelfde verhuren hoorde ik. Dan zit je daar niet mee. En over vier jaar is t wel op orde denk ik
Noorderling
@jongveehouder
Ben je inmiddels wel 19procent van je rechten kwijt.
jongveehouder
@Noorderling dat bedoel ik. Daarom benut ik ze liever zelf
+2
MARTIJN G
@jongveehouder Als je denkt dat de vaarsen erg duur worden. Waarom koop je dan geen kalveren en fok je deze opbvoor eigen rekening en risico?. Ben benieuwd of je dan meer krijgt dan 2 euro per dag!!
jongveehouder
@MARTIJN G waarom niet? Omdat ik dat in het verleden wel heb gedaan, en als je ellende wil hebben moet je s kalveren van 10 verschillende bedrijven tegelijk aanvoeren, nee dat ga ik niet doen, maar heb ook nog eigen pinken lopen voor export, laatste die zijn weggegaan heb ik gekocht dekrijp voor 410 euro per stuk aan huis, bij de stier in t land gejaagd, nu 3.5 maand later verkocht voor 950 euro dat is 100 dagen dus dat levert me 5.25 per dag op, moet ze nu wel duurder kopen maar dan zit je nog ruim boven de 2 euro, maar om een lang verhaal kort te maken, ik heb liever 1 vast adres, dan weet je waar je aan toe bent. Maar blijkbaar word je meteen als aasgier bestempeld als je meer als twee euro per dag vraagt.......reken je eigen kosten maar s door aan brok, landhuur, stalling arbeid ed. dan ga jij zelf ook over de twee euro als je t thuis doet.
arjankok
@jongveehouder 3 euro per dag in de melkperiode en 2 euro voor de rest is een vorstelijk bedrag , waar alle kosten vergoed worden , ga je hoger door bijvoorbeeld kosten van mestplaatsing [ 0,50 euro per dag en de waarde van fosfaat 1 euro per dag [ is eigenlijk nix waard maar de honger ernaar zal wel voor hijgerig hoge verkoopwaarde zorgen ] erbij te rekenen dan zal iedere melkveehouder besluiten om met zo minimaal mogelijke aantallen toch zelf zijn opfok te verzorgen , bovengenoemde opfokkosten zijn alleen op te brengen als de melkprijs boven de 30 cent zit , laat staan als er nog 1,5 euro per dag bovenop komt ,
jongveehouder
@arjankok ik reken nu een tarief waar ik ze hard op kan voeren. Gemiddeld kalven ze nu op 23 maand. Liefst op 22 maand. Er moet wel een uitdaging inzitten anders is er voor mij ook niks aan. Maar het is wel n rekensom om de rechten te gaan verhuren of verkopen. Of zo door te doen en vandaar mijn vraag. Heb t een tijdje voor 2 euro gedaan. En kan je zo vertellen. Dan verdien ik niks. En ben redelijk kien op de kosten.
+1
George
Quote Reactie van @jongveehouder:
Heb t een tijdje voor 2 euro gedaan. En kan je zo vertellen. Dan verdien ik niks. En ben redelijk kien op de kosten.

Dan was ik allang failliet , ik krijg lang geen 2 Euro.
Hoogste prijs is me niet belangrijkste , het moet er natuurlijk wel op lijken maar niet het belangrijkst. Belangrijker vind ik de samenwerking en dat er niet gezeik komt als er eens iets niet goed lukt. Kan altijd iets mis gaan.
arjankok
@George je zal ze ook wel wat kariger voeren dan !
de hoef
@arjankok kan je vertellen dat ze het bij sjors prima hebben
arjankok
@de hoef hij heb goeiekope mais
+2
George
Quote Reactie van @arjankok:
zal ze ook wel wat kariger voeren dan !

Kariger voeren? Kom eens kijken dan kun je zien wat voor armoede ze lijden.
Hier krijgen ze alle gewonnen snedes gras van het jaar dus van de eerste tot de vierde/vijfde snede en doe daar mijn best op dat zo goed mogelijk te winnen. Verder krijgen ze dagelijks naar gelang leeftijd een portie brok. En als het nodig is aangevuld met jongveemineralen. Ligboxjes worden netjes ingestrooid met zaagsel en 1 maal daags schoongemaakt.
arjankok
@George bedoel niet te zeggen dat ze tekort komen , maar @Jongveeopfokker zegt ze hard te voeren en dat is vooral de startperiode die dan wat duurder uitpakt maar met hoge groei cijfers als het goed is
George
Quote Reactie van @arjankok:
bedoel niet te zeggen dat ze tekort komen , maar @Jongveeopfokker zegt ze hard te voeren en dat is vooral de startperiode die dan wat duurder uitpakt maar met hoge groei cijfers als het goed is

Ik voer ze ook hard. Als de uitgangspositie goed is groeien ze als kool hier.
de hoef
@George en jij rijd ook nog dikke bmw
jongveehouder
@George dat is ook zo. De belangrijkste dingen staan op papier. Rest in overleg. Maar tussen niks verdienen en faiiliet gaan zit nogal een verschil. En niet overal zijn alle kosten gelijk denk ik.
de hoef
@jongveehouder hoe oud krijg jij ze
jongveehouder
@de hoef drie maand
+1
de hoef
@jongveehouder das na de duurste tijd
+1
George
Quote Reactie van @jongveehouder:
dat is ook zo. De belangrijkste dingen staan op papier. Rest in overleg. Maar tussen niks verdienen en faiiliet gaan zit nogal een verschil. En niet overal zijn alle kosten gelijk denk ik.

Als het allemaal op papier moet heb ik al bijna geen zin meer. Ik hoef niet de ultieme hoogste prijs en vind de samenwerking met een persoon die realiteit wil zien en waar je er mondeling mee kunt uitkomen veel belangrijker. En als het dan toch niet wil lukken wil het met een papier ook niet lukken en is het gewoon opladen en uit elkaar.
arjankok
Quote Reactie van @jongveehouder:
Dan verdien ik niks
waar leef je dan van ?
jongveehouder
@arjankok van mn baan erbij
+1
arjankok
@jongveehouder kan je adviseren om je opfok hobby maar poosje aan te houden , hoe eerder je de brui eraan geeft en de rechten verkoopt hoe eerder alles verbrast is
+1
George
Quote Reactie van @arjankok:
hoe eerder je de brui eraan geeft en de rechten verkoopt hoe eerder alles verbrast is

Als je nuttige bestemming voor het geld hebt is het geen verbrassen.
+1
weurding
Quote Reactie van @arjankok:
de rechten verkoopt hoe eerder alles verbrast is

dat ligt aan de persoon, hoeft niet, kan ook zijn dat je net op het juiste moment de keuze om te verkopen maakt, eer het niks meer waard is
+1
jongveehouder
@arjankok of een nieuwe kans
Todi
@jongveehouder Hoeveel stuks jongvee heb je dan?
jongveehouder
@Todi nu 95 ongeveer
harke
@jongveehouder tuurlijk mag je wat verdienen.
maar ik denk dat het buitenland de prijs bepaald.
als je over de grens opfok regelt kun je voor 1,75 je jongvee kwijt.
en daar komen geen fosfaatrechten.
+1
jongveehouder
@harke het opfokgeld zal er idd zo hoog zijn. Maar heb je de kosten voor quarantaine en vwa en t transport daar er bij in? Ik denk t niet. En als er 1 positief op ibr test mag t al niet meer.......reken t me maar voor als t niet zo is....buurman hier heeft t gedaan. Weet de kosten.....
harke
@jongveehouder kosten quarantaine enz. zitten op 50 Europa per dier
jongveehouder
@harke in een grote koppel. Maar neem aan dat niet alle koeien in een maand kalven om dat te doen. Neem aan dat je dan doorlopend je jongvee kwijt wil? Anders schiet t nog niet op.....
En als je jonvee zo ver weg staat moet je er ook maar op vertrouwen dat t goed gaat.
robbies
@harke daar kom je in België al niet meer mee weg. Die kennen inmiddels ook de prijs. Hier over de grens ben je minimaal 2 euro kwijt en dan de kosten nog.
Hans van Bergen
@harke Nee ruim 2.10 euro en willen omhoog want er wordt te weinig verdiend!
arjankok
@jongveehouder als je nu ook de grond onder je bedrijf is voor executiewaarde inrekent dan weet je pas echt wat de opfok moet gaan opbrengen !
jongveehouder
@arjankok ik huur nagenoeg alle grond.op paar ha na
+1
George
Quote Reactie van @jongveehouder:
huur nagenoeg alle grond.op paar ha na

Dan kun je inderdaad nauwelijks verdienen met opfokken van jongvee. Met eigen grond trouwens ook niet . Als je mest aanvoert en verhuurd voor akkerbouw heb je veel meer. Alleen dan staat die functionele stal leeg en dat gaat een beetje pijn doen.
+7
George
Quote Reactie van @Rondhus:
2 euro vind ik genoeg voor een opfokker. Gebouwen zijn meestal al een heel eind afgeschreven. Zit meestal geen hoge financering op dat soort bedrijven. Kunnen de eerste twee snedes ook aan het jongvee voeren wat weer bespaart op krachtvoer.Fosfaatrechten krijg je gratis dus om daar wat voor te gaan vragen is flauwekul.En je zal concurentie krijgen uit het buitenland dus daar zal je prijs op afgestemd moeten zijn

Wat een gezever , lees je eigen uitkramerij eens na. Straks gaan de zuivelondernemingen ook nog kijken of er nog en hoe groot de financieringen zijn op de melkveebedrijven en gaan daar de melkprijs op bepalen. En ach ja die fosfaatrechten heb je toch gekregen en ja het buitenland . Man , man wat een onzin kun jij uitkramen. Niet te geloven.
Rondhus
@George zeg gewoon dat het niet in jou straatje past ipv het dom gezever vinden. Jongveeopfok heeft in nederland gewoon geen toekomst meer nu de dieren via fosfaat beperkt is. Kwartje wil bij sommige maar moeilijk landen
+2
jongveehouder
@Rondhus dat kan allemaal zo zijn. Maar niet iedereen wil t op die manier doen en denk dat als iedereen alles bij de belg doet het vee niet meer te betalen is.....
+4
robbies
@Rondhus dat kun jij zeggen. Is ook jarenlang over de varkensmesterij gezegd. Dat kon in het buitenland allemaal veel goedkoper. Totdat het moment komt dat de afnemers welzijnseisen gaan stellen aan de vleesvarkens en dat in NL net ff wat makkelijker gerealiseerd kan worden.
Als RFC gesloten bedrijfsvoeringen gaat verplichten, dan betalen we weer vlot 3 euro pd/pd voor jongveeopfok.

Verder slaat je redenering over de totstandkoming van de prijs helemaal nergens op. Jij mag zeggen wat het jou waard is om bij een ander je jongvee te stallen, maar het is complete larie om voor te rekenen wat een jongveehouder aan kosten heeft en daar jouw prijs op te baseren
Rondhus
@robbies het is juist complete larie dat iemand een vergoeding wil hebben voor iets dat hij gratis gekregen heeft.

Jongvee opfokker mag van mij echt wel wat verdienen hoor en een hogere prijs per dag vragen maar er zijn er toch maar heel weinig die garant staan voor het vee. Extra keer insemineren of extra klauwbekappen of andere gezondheidszorg komt meestal als een extra op de rekening te staan. Een pinkje dat sneuvelt of een koppeltje dat uitloopt, meestal het risico voor de boer. Als je de jongvee opfok uitbesteed verwacht je dat hij het beter kan dan jou en dan kan je er ook eigenlijk vanuit gaan dat de pink die je terug krijgt beter is dan wat je zelf lukte. Onderweg zie ik dat maar heel weinig en dan is een vergoeding van 2,50 of meer gewoon te veel
robbies
@Rondhus
Quote:
het is juist complete larie dat iemand een vergoeding wil hebben voor iets dat hij gratis gekregen heeft

Zou je niet beter gewoon om zijn fosfaatrechten vragen? Betalen hoeft niet, want hij heeft ze toch gratis gekregen.

Voor al je overige problemen zou ik je adviseren om afspraken goed op papier te zetten.
Rondhus
@robbies hiermee zeg je dus in feite dat wij ook een bonus mogen ontvangen van met melkfabriek voor ons fosfaat.

Opfokker heeft door het verkrijgen van fosfaat rechten, rechten gekregen om jongvee op te fokken netzo als wij melkvee mogen houden door de verkregen fosfaatrechten. En dan snap ik niet de logica dat hij daar wel een vergoeding voor mag vragen en wij niet
m uut m
@Rondhus
Ben je familie van @pieta?
+4
George
Quote Reactie van @Rondhus:
Opfokker heeft door het verkrijgen van fosfaat rechten, rechten gekregen om jongvee op te fokken netzo als wij melkvee mogen houden door de verkregen fosfaatrechten. En dan snap ik niet de logica dat hij daar wel een vergoeding voor mag vragen en wij niet

Logica? vergeet even alle logica , die is me al lang ontgaan! Ik fok al jaren jongvee op , in eerste instantie hier voor de Proefboerderij Cranendonck en later voor veehouders. In Juli 2015 had ik niet het meeste jongvee staan wat ik ooit gehad heb maar ben wel de dupe van die fosfaatrechten. Van mij hoefden ze niet ingevoerd te worden , eveneens heb ik als akkerbouwer geen belang bij derogatie maar ze wilden ons jongveeopfokkers van alles door het strot duwen zoals dat jongveegetal wat gelukkig weer voor ons is terug gedraaid. Allemaal zaken waar ik als grondgebonden veehouder met stallingsruimte , vergunning en grond helemaal niks mee te maken wil hebben en mijn bedrijfsvoering wat betreft het houden van vee op slot zet. Fosfaatrechten bijkopen voor jongvee zit er echt niet aan verdiend , en dit heb ik alleen maar te danken aan de snelle groeiers die zich na afschaffing quotering niet konden inhouden. Ik heb niet eens nagedacht of ik een vergoeding mag vragen voor die fosfaatrechten , maar kan er slecht tegen als jij gaat zeveren hier dat bijvoorbeeld 2 Euro zat is want jongveeopfokkers hebben afgeschreven stallen en lage hypotheek en rechten die ze toch voor niks hebben gekregen. Dat zijn gewoon zaken die er helemaal niet toe doen! Gelukkig zijn er nog wel veehouders die wel heel reëel er in staan en als dat niet zo is kunnen die rechten wat mij betreft niet duur genoeg worden , dan is het niet moeilijk wat we moeten doen.
robbies
Quote Reactie van @Rondhus:
En dan snap ik niet de logica dat hij daar wel een vergoeding voor mag vragen en wij niet.

Je maakt gebruik van het fosfaat van een ander en daardoor hoop je meer te verdienen met enkel koeien melken. De jongveehouder mag er gerust iets bovenop zetten voor dat fosfaat, omdat hij weet dat jij het toch nodig hebt. Vervolgens ga jij met je rekenmachine aan tafel zitten en uitrekenen of dat voorstel uit kan. Kan dat niet uit, dan ga je weer lekker zelf je jongvee opfokken. Dan moet de jongveeopfokker maar een andere gek gaan zoeken
+3
weurding
Quote Reactie van @Rondhus:
het is juist complete larie dat iemand een vergoeding wil hebben voor iets dat hij gratis gekregen heeft.

en toch werd er massaal voor leasemelk en koopmelk betaald 😄
Twentsch Land
@Rondhus

Welk kwartje ?

Ik heb dit jaar de zelfde hoeveelheid jongvee aangezet en blijf dat ook doen.

En uit het buitenland !!!

Daar willen ze hun mooiste vaarzen ook niet kwijt....en als er een run komt op dat wat wel te koop is kun je wel nagaan hoe dat verloop eruit gaat zien.
Rondhus
@Twentsch Land hebben wij hier in nederland de laatste jaren ook alleen maar de rotzooi verkocht voor export? Heeft de kalfvleesmester alleen maar rotzooi gekocht in het buitenland?
Twentsch Land
@Rondhus

Hallooo .... kalfveemester of goede melkvaars .... nogal groot verschil.
Rondhus
@Twentsch Land logisch dat jij en ik niet kunnen verdien aan een slechte melkvaars. Maar stierenmester verdient ook niks aan een slechte stier. Die zal ook goed spul moeten importen.
+2
George
Quote Reactie van @Rondhus:
gewoon dat het niet in jou straatje past ipv het dom gezever vinden. Jongveeopfok heeft in nederland gewoon geen toekomst meer nu de dieren via fosfaat beperkt is. Kwartje wil bij sommige maar moeilijk landen

Hoezo niet in mijn straatje past? Het is inderdaad gewoon dom gezever dat jij denkt dat in het buitenland vaarzen opfokken goedkoop kan. En mijn kwartje hoeft niet te landen hoor , maar ik vind het nogal moeilijk dat jij gaat bepalen wat de prijs is voor opfokkosten dat die best laag kan zijn omdat opfokkers toch maar afgeschreven stallen hebben en laag gefinancierd zijn. Iemand moet maar voor niks of een beetje werken als ze niet zo gek hebben geïnvesteerd .
+1
robbies
@George We kunnen het ook andersom berekenen. Het saldo van 1 koe extra moet de melkveehouder maar naar de jongveeopfokker brengen. Immers, omdat de jongveeopfokker het jongvee verzorgt, kan de melkveehouder die extra koe melken.
Quote Reactie van @George:
En mijn kwartje hoeft niet te landen hoor , maar ik vind het nogal moeilijk dat jij gaat bepalen wat de prijs is voor opfokkosten dat die best laag kan zijn omdat opfokkers toch maar afgeschreven stallen hebben en laag gefinancierd zijn. Iemand moet maar voor niks of een beetje werken als ze niet zo gek hebben geïnvesteerd .

@Rondhus bedoelt natuurlijk dat de prijzen centraal dienen te worden vastgesteld door de LTO of Alfa accountants. Hij wil toe naar een centraal geleide planeconomie (waar we trouwens helemaal niet zo ver meer van af zijn) met vaste (lage) prijzen. Je denkt toch niet werkelijk dat het gemiddelde LTO-lid zo ondernemersgezind is dat hij in onderhandeling met andere ondernemers tot een prijs kan komen? Nee, de prijzen moeten worden vastgesteld door een centraal comité, in te stellen door de LTO en iedereen die niet melkt mag uiteraard niets verdienen, dat heb je goed gezien! Het gemiddelde LTO-lid gruwt van jouw gedachtegoed dat riekt naar vrije markt denken! Daarom moet er ook weer een quotum komen, de LTO-boeren kunnen de vrijheid niet verdragen.
+1
Todi
Dus jij hebt nieuwe stallen kun je ook wel mee betalen om de jongvee op fokker een nieuwe stal te gunnen ? smily.
+1
dewittemotor
Bovenop de nu gangbare prijs komt een P-bonus, mits die P-rechten verhuurbaar worden.

Dat is al snel 1 euro per dag extra lijkt mij. Alternatief is buitenland, maar daar is de ruimte ook beperkt. Plus veel extra bijkomende kosten. En wat te denken van dierziektes,. als de grenzen dan dichtgaan, heb je ineens niets meer. Ik blijf eigen aanfok doen in ieder geval
+2
lkool
@dewittemotor Snap niet dat er gesproken wordt over een P-bonus op jongvee. Melkvee boeren hebben straks ook geen P-bonus op de melk. Als je besluit te stoppen kun je die P-rechten kun je alsnog verzilveren. Het blijft gewoon marktwerking, waar schaarste of overschot de dienst uitmaakt. Jongvee uit buitenland heeft daar ook invloed op.
P-rechten helpen wel wat bij de schaarste, maar om nu gelijk een euro per dag op te gooien vanwege P-rechten lijkt me wat overdreven.
+2
dewittemotor
Dus m.i.v 1 januari minimaal 3,20 euro per dag vragen en anders fokt die boer ze zelf maar op
harke
@dewittemotor blijft er weinig jongvee over.....
+1
van Ittersum
@dewittemotor er zijn al brainsessies om gezamenlijk in Duitsland jongvee te laten opfokken. Met dezelfde status en je kunt simpel 500 pinken opfokken door een ingehuurde opfokker of zetboer vanuit Nederland. Dus hoe duurder de Nederlandse opfokker wordt hoe eerder dit gestalte krijgt. Dus het wal gaat het schip wel keren. Menig stopper teert met niks doen zo hard in dat hij a: iets om handen wil en B: kasstroom wil behouden. En met het landverkoop kun je veelal ook al een vette pennenstreek doorheen zetten. Hier omgeving ten zuiden van Sneek wordt al onder de 40k geboden.

Alles moet even zijn beloop hebben en dan is alles weer normaal, immers de bank financiert op rendement niet alleen meer op onderpand
jg
@van Ittersum Waarom kosten vaarzen in duitsland dan gemiddeld meer dan in nederland ?
van Ittersum
Gratis, alles wat je meer kunt krijgen is meegenomen. Persoonlijk vind kan ik je vraag niet echt serieus nemen . Mede omdat er nog niks zeker is, en met gissen geldt de regel: rijk rekenen arm tellen!

Er kunnen straks zoveel mensen komen die hun P grotendeels willen verzilveren en uit hobby vaarzen gaan houden dat alles nog wel eens anders uit kan zien dan iedereen nu denkt
jongveehouder
@van Ittersum goed lezen......als het doorgaat! En de zon komt gratis op. Als ik er niks voor kan krijgen kan ik beter wat anders doen. Neem aan dat als jij uit wil breiden je rechten dan ook gratis krijgt? Of als je zou stoppen je ze ook weggeeft?
+2
brabo
@jongveehouder
Ik snap eigenlijk niet waarom je hier de vraag stelt hoeveel jongvee opfok mag kosten.
Volgens mij heb je allang een hoge prijs in gedachte, en met iedereen die het anders ziet ben je het niet eens.
Dus gewoon lekker veel gaan vragen jongen, en dan zie je wel of ze toe gaan happen.
jongveehouder
@brabo ik weet wel wat jongveeopfok kost idd en dat vraag ik helemaal niet. En nee ik heb nog geen prijs in gedachte.
Maar blijkbaar mag je van jou dus geen vraag stellen die jou niet aanstaat. Want blijkbaar mag alleen jij geld verdienen
MARTIJN G
@jongveehouder je kunt het snelst geld verdienen door de rechten te verkopen. Een jongveehouder zal nooit veel geld verdienen.
jongveehouder
@MARTIJN G en je blauw belasting betalen.....
+1
van Ittersum
@jongveehouder wees blij dat je belasting mag betalen anders werkte je voor niets
jongveehouder
@van Ittersum klopt. Alleen wil ik dan nog mn rechten niet verkopen. Hoop in de toekomst nog weer te gaan melken als ik beter ben. Dat lukt me nu helaas niet
de hoef
@jongveehouder das wel klote voor je lukt het met een robot ook niet denk je
jongveehouder
@de hoef nee. Eerst besloten het zo door te doen. Dan kunnen we het makkelijker rondzetten. Gestopt toen de melkprijs 23 cent was. Dat hielp ook niet mee toen
+1
de hoef
@jongveehouder weet nog wel wat gebruikte botjes voor vrienden prijs
+1
jongveehouder
@de hoef heb nog n mooie melkstal...komt vanzelf weer
Wilbert
@jongveehouder als je de rechten niet wilt verkopen, wat zijn dan je opties? Lease kan niet.
Maw, probeer zelf maar de hoogste prijs eruit te slepen. Ik neem aan dat iedereen in je omgeving wel weet dat je fosfaatrechten niet wilt verkopen, dus dat is al geen argument meer voor een melkveehouder om de prijs per dag op te hogen.
Als je er echt iets aan wil overhouden moet je een bredere samenwerking zoeken door bijv ruwvoer / grond te wisselen. daarnaast natuurlijk zorgen voor een gezonde en volgroeide vaars.
jongveehouder
@Wilbert verleasen is nog niet zeker hoe t moet maar t kan wel als ze er komen. Staat op rvo. Maar lease is voor mij meer een optie als verkoop tot nu toe. Alleen zit je dan ook met de afroming. Maar ik wil ze best verkopen maar dan wil ik de gebouwen ook niet houden. Maar liever niet.
brabo
@jongveehouder
lezen is in ieder geval niet je sterkste punt, want je gaat me dingen laten beweren die ik hier niet gezegd heb.
Maar gelukkig ben ik niet de enigste waar tegen je te keer gaat, dus misschien even een rondje gaan lopen rond je stal en als je wat bekomen bent , nog eens rustig hier deze topic goed gaan doornemen.

succes
jongveehouder
@brabo ik ga niet tekeer. Ik tik niet in hoofdletters. 🙊 Maar je hoeft het niet over alles eens te zijn denk ik......
de hoef
@jongveehouder heb jij melkweb staat er 1 die iemand zoekt
jongveehouder
@de hoef nee heb ik niet.....lever geen melk meer 😉
van Ittersum
@jongveehouder dan heb je toch je eigen vraag al beantwoord....idd, ALS HET DOORGAAT..... ik snap je reden van je vraag niet, als je niet weet of het doorgaat en hoeveel een P recht kost. Tot die tijd : GRATIS!!
jongveehouder
@van Ittersum verkeerd wakker geworden vanmorgen?
+1
van Ittersum
@jongveehouder nee geen last maar dat suggestieve gedoe slaat nergens op, als dit als dat
jongveehouder
@van Ittersum reageer dan niet.....
mlkvhoudr
@jongveehouder ik heb hele kleine koeien dan krijg ik toch wel korting 😉

Maar zonder dollen is samenwerking niet wat voor jou dan? Jong gastje er bij in en jij meer de managementtaken en deel buitenshuis werken? Dat jongveeopfokken is ook maar kruimelwerk....
+1
jongveehouder
@mlkvhoudr Daar is mn bedrijf te klein voor. Maar het is wel n manier om alles bij de tijd te houden. Qua gebouwen ed. En ben zelf ook nog nie oud

En alles is bespreekbaar over de prijs 😏
van Ittersum
@jongveehouder of stel geen vragen die jezelf al beantwoordt hebt
+2
J.v.G
@jongveehouder Ik snap niet waarom zo moeilijk word gedaan over je vraag! Kan me voorstellen dat je behoorlijk wat extra wil hebben, je kunt immers ook cashen. Dat ga je ook wel krijgen. Stel je laat je jongvee al jaren opfokken, dan laat je het er nu niet op aan komen en betaal je gewoon meer. Niet op laten fokken kan ook een ander jaar nog, als er meer duidelijkheid is.
robbies
@jan w alleen als je niet professioneel aankoopt, dus met een betrouwbare handelaar. Je moet bloedmonsters nemen en testen op IBR,BVD, Para en als je zelf vaccineert ook de nieuwe dieren mee vaccineren.
stan-roozen
@Rondhus
Wat een mega onzin zeg!! Jongvee opfok blijft simpelweg in ons land gebeuren.]
leonard57
Snel en veilig lenen binnen 24 uur
Ik ben iemand met een redelijk eigen bezit en daarmee wilik mensen helpen
die het in deze tijden financieel erg moeilijk hebben. Ziet u door de bomen het bos niet meer?
Neem contact metmij op en ik kijk wat ik voor u kan doen. Voormeer informatie kunt u contact met ons op onze e-mail:leonard.euro.credit@gmail.com

(klik om te vergroten)

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
138
DEELNEMERS
30
WEERGAVES
0