Wat is grondgebonden

Wat is grondgebonden nu eigenlijk?
Als ik hier de meeste reacties beetje lees niet meer dan een vinkje op de meitelling
Waarom alleen grond op dat relatienr?
Moet iemand al zijn mest zelf kunnen plaatsen dan?
Konden wij vroeger ook, grond en koeien zijn in zelfde verhouding gegroeid. Alleen de normen zijn zo krap dat je soms nog niet de helft aan mineralen brengt dan dat je oogst.
Mag een grondgebonden boer eigenlijk wel ruwvoer verkopen aan een ongewenste intensieve boer?
En wat met perspulp, frietsnippers, bierbostel komt toch ook allemaal van landbouwgrond. Als ik dit afneem mag dan mest naar akkerbouw afvoeren?
Ik denk dat als je eerlijk bent dat het er alleen om gaat wie mogelijk meer rechten krijgt of minder gekort wordt. Een wxtensieve boer die grond verhuurt en zelf opgeeft is toch geen haar beter dan een intensieve die grond opgeeft van een ander waar ie mais van koopt.
Hoop maar dat er snel duidelijkheid komt over de rechten zodat we dit gezeik ook achter ons kunnen laten

Deel dit topic

Reacties

cornelissen
"die grond opgeeft van een ander waar ie mais van koopt."
Ik neem aan bij de GO, dan koopt hij niet de mais, maar huurt de grond,telt mee voor grondgebondenheid, is niets mee. Heeft weinig te maken met een haar beter of slechter
+4
pieta
@cornelissen De verschillen zijn gewoon groot. Er zijn er genoeg die wat paardenweitjes gehuurd hebben of een groot stuk van een of andere natuurorganisatie of een extensievere die grond zogenaamd zelf beteeld maar het gewas is eigenlijk van een akkerbouwer. Dan heb je nog het prijsverschil in grond tussen de verschillende gebieden. Al met al is het niet meer dan een ordinaire strijd om de rechten. Het is ieder voor zich en bij wie je de koeien(lees: rechten) uit de stal weet te halen interesseert jou net zo min als mij.
+1
cornelissen
Quote Reactie van @pieta:
ordinaire strijd om de rechte

Dat had ik al door,dat het sommige om het geld en de rechten te doen is.
Mij gaat het er om ,om grondgebonden te melken (land is hier eigenlijk alleen grasland geschikt).
De hele fosfaatrechtenwetgeving mag van mij in de prullenbak en ik denk de meeste grondgebonden melkveehouders. Die rechten maken een overname in de familie gewoon een heel stuk moeilijker,want ieder familielid kan rekenen.Verzin maar wat anders om sommige melkveehouders in toon te houden,die niet grondgebonden willen
Overigens jij meld in een andere topic ,dat je voor pacht meer als 1200 euro per ha geeft, nou daar raak je het hier absoluut niet voor kwijt als verhuurder. Houd de huurder /melkveehouder wel wat minder beesten.
Erco
@cornelissen de grondprijzen niet bij overname?
+3
pieta
Quote Reactie van @cornelissen:
Overigens jij meld in een andere topic ,dat je voor pacht meer als 1200 euro per ha geeft, nou daar raak je het hier absoluut niet voor kwijt als verhuurder. Houd de huurder /melkveehouder wel wat minder beesten

Dat is mooi om te zeggen als je in een ander deel van NL zit. Wellicht dat je je ook eens moet verdiepen in de omstandigheden in andere delen van NL. En nee, daarmee wil ik niet de gehele intensivering goed praten. Maar als je boert in een regio met een dubbele grond- en pachtprijs tov andere delen dan word je zuinig op de grond en ga je er voor om het maximale van je grond te oogsten. Dat heeft met bedrijfsomstandigheden te maken. Ik wil daar bedrijven van 300 koeien op 30 ha niet mee goed praten. Maar er zijn er volgens mij ook genoeg met een 100- 120 koeien op een 30 ha en wat losse pacht.
familie pelle
@cornelissen
1200 is hier in de Achterhoek een lachertje. Onder de 1500 kun je hier niets pachten. En ja, dan ga je
Rekenen. En dan is een beetje mest brengen naar een naburige akkerbouwer een mooie oplossing.
Farmer_
Quote Reactie van @pieta:
Er zijn er genoeg die wat paardenweitjes gehuurd hebben of een groot stuk van een of andere natuurorganisatie of een extensievere die grond zogenaamd zelf beteeld maar het gewas is eigenlijk van een akkerbouwer.

Dat valt onder mestafzet/afvoeren.
christo
Pfff
+9
cjw73
Iedereen hier weet wat grondgebonden is, alleen toegeven wil niemand en dan worden de meest domme excuses aangevoerd om het een andere richting op te lullen.
+1
Jos1980
@cjw73
Wat dan? Het vinkje?
+4
cjw73
@Jos1980 hou de oogkleppen nog maar een tijdje ervoor. Maar reken er maar op dat we die kant op gaan. De druk van buitenaf is groter dan sommigen willen inzien. Overigens ben ik zelf ook niet grondgebonden hoor!
+1
weideboer
@cjw73 net als weiden. Gaat straks allemaal in het potje van duurzaamheid (prestatietoeslag) , geld dwingt... klw, weiden, grondgebondenheid , CO2 neutraal, levensduur, enz . En zo kom je snel op de 7 cent. En alles is "vrijwillig" je hoeft niet het mag. En als ze dat via een vaste bonus en een variabele malus systeem erop los laten heb je iedereen binnen vijf jaar in de gewenste hoekje.
Jos1980
@cjw73
Gewoon het vinkje dus volgens jou.
laten we lekker in hokjes gaan denken. En als ik dan voor mezelf kijk dan gaat het nooit lukken om na 4 jaar geleden oude stal vervangen, vorig jaar tot maximaal gefinancierd door grondaankoop van de buurman. En mijn vader wordt binnenkort 65 dus ook nog keer overname komende jaren. Er kan hier komende 10 jaar geen eur gespendeerd worden aan grondaankoop. Dus verder intensievere levert dan gewoon meer cashflow op.
Dat wordt dus gewoon vinkjes zetten.
Ik denk dat er veel jonge boeren net zoals mij in zulke situaties zitten dat boer blijven en overnemen gewoon een kwestie van rekenen is. En dan heeft de heer van Grinsven in andere topic gewoon gelijk. Of intensieveren en uitbreiden en dan boer worden of gewoon niet.
weideboer
@Jos1980 met alle respect, iedereen heeft wel iets zijn loopbaan gehad wat achteraf niet goed uitkwam. Pech, evalueren en weer doorgaan. Anders had ik nu op afdeling P gewoond
Erco
@Jos1980 als ik hier zie dat land al 55.000 gestegen is na mijn overname 10 jaar terug dan is dat wel een heel groot probleem inderdaad. Neem eens 20-25.000 liter per ha dan komt er al 2-2,50 euro financiering bij mits het voor de werkelijke waarde gaat 😉
KOC1981
@Erco ja en dan tel je met 25000 liter per ha. meeste vinden dat het ophoud bij 15000 liter met de grondgebondenheid.
Erco
@KOC1981 wil de jonge boeren niet afschrikken 😉
hookwood
@Erco en dan praat je alleen nog maar over de grond.....
Erco
@hookwood precies maar dan zeggen sommige dat 3 euro financiering per liter nooit uit kan..... Dan moet er wel heel veel water bij de wijn he?
cjw73
@Jos1980 dan heeft pa al 1 grote fout gemaakt bij mij inziens. Hij had beter eerst de boel kunnen overdoen en dan zelf maar investeren ipv op pa zijn kapitaal.
+2
KOC1981
@cjw73 Leg het voor mij dan eens tot in detail uit? als iedereen het weet wat grondgebonden is, dan is het toch niet zo moeilijk om het neer te schrijven?

Makkelijk is, alle grond zelf met alleen gras en voldoende voor eigen mest te plaatsen.
Probleem voor die boer is volgens mij dat hij bulten voer over houd.

Dus hij gaat grond verhuren voor aardappelen, voert de mest af naar dat perceel. is ie dan nog grondgebonden?
Maar hij heeft een oplossing, hij geeft hem zelf op bij de gecombineerde opgave, en de akkerbouwer schrijft rekeningen naar hem voor poten, pootgoed, spuiten, oogsten,... en hij stuurt een verkoopfactuur uit voor de geleverde aardappelen. ha gelukkig, terug grondgebonden.

Andersom,
iemand koopt 10 ha mais aan, en zet zijn mest af bij diegene waar hij mest naar afvoerd. is niet grondgebonden???
We zijn in een creatieve bui. er wordt iets meer betaald voor diezelfde mais, dan mag hij de grond opgeven voor de gecombineerde opgave. ook nog even de betalingsrechten verrekenen, hij rijdt weer diezelfde mest en oogst dezelfde mais. ha gelukkig, terug grondgebonden.

Echt makkelijk die definitie van grondgebonden, en duidelijk voor iedereen
+2
m uut m
@KOC1981
Grondgebonden is alle mest op eigen (pacht) land kunnen plaatsen.
Bij alles grasland en 100% weiden hou je geen bulten voer over.
dwers
Quote Reactie van @m uut m:
Grondgebonden is alle mest op eigen (pacht) land kunnen plaatsen.Bij alles grasland en 100% weiden hou je geen bulten voer over.

Zo is het, allemaal zeuren dat ze te veel ruwvoer hebben, maar wel lopen leuren om de mest kwijt te raken dan vraag ik mij af ben je nou veeboer of akkerbouwer (gras)
KOC1981
@m uut m en dan bijvoorbeeld een bedrijf als Van Bakel. heeft meer dan 100 ha bijgehuurd in het Noorden. rijdt 200 km met mest en voer heen en weer. is wel grondgebonden.
Hier gaan we ook niet blij van worden.
burg
@m uut m Watvoor soort grond boert U?
m uut m
@burg
Zandgrond
burg
@m uut m Op wat voor soort grond boert U?
kaas
@m uut m wie zegt dat ik weiden moet heb je veel te veel verlies dus summerfeeding kan ik wel tot 22000 kg dat ik nog voer genoeg heb
milka
@KOC1981
Quote:

Makkelijk is, alle grond zelf met alleen gras en voldoende voor eigen mest te plaatsen.
Probleem voor die boer is volgens mij dat hij bulten voer over houd

Waarom voer over? Wat meer biodiversiteit dus wat minder gras. Minder krachtvoer, dus een lagere productie en je kunt al een aantal extra koeien op die grond houden. Volgens mij hebben we dan precies wat de meeste mensen in dit dichtbevolkte landje willen en heb je geen constructies met akkerbouwers nodig
+1
KOC1981
@milka denk als je wil wat iedereen in dit landje wil dat er 1 stukje in je reactie is wat weg moet. " wat extra koeien"
jorisdriepinter
@milka Als je op advies van je veevoerleverancier je koeien volpropt met krachtvoer en bijproducten en om ze in de benen te houden nog een combi gehakseld koolzaadstro aan moet voeren hou je al gauw ruwvoer over ja!
Dan zijn er 2 oplossingen:
- je productie per koe laten dalen zo dat je met meer koeien je eigen voer op krijgt(de kromme regels zitten je misschien in de weg)
- deel eigen krachtvoer verbouwen of deels akkerbouw doen.
Frits1
@jorisdriepinter eigen krachtvoer, loop je snel tegen de max 20% bouwland aan.
Noorderling
Quote Reactie van @Frits1:
loop je snel tegen de max 20% bouwland aan

Daar hebben we komend jaar zoals het nu lijkt geen last meer van.
Frits1
@milka Als ik voor mij zelf zie, moest zonder de krimp anders 500 m3 mest afvoeren en ben bijna zelfvoorzienend in het ruwvoer (koop luzerne aan halve kilo per dag/koe). Doe aan weidevogel beheer op 33 vd 38 ha. met 4 ha uitgesteld maaien. Weid de koeien, en jongvee.

Als ik 10 ha grond koop kan ik de mest plaatsen, maar wat ik dan met het ruwvoer moet van deze 10 ha???
George
Quote Reactie van @Frits1:
Als ik 10 ha grond koop kan ik de mest plaatsen, maar wat ik dan met het ruwvoer moet van deze 10 ha???

Ga je toch krachtvoervervangers telen
cjw73
@KOC1981 is gewoon net wat @m uut m zegt gewoon alle mest op eigen en gehuurd land kunnen plaatsen. De andere optie waar jij steeds op aan wil is gewoon mais kopen en mest afzetten.
Je kan die man ook gewoon een goede huur geven en het perceel zelf op papier nemen.
+1
pieta
Quote Reactie van @cjw73:
e kan die man ook gewoon een goede huur geven en het perceel zelf op papier nemen.

Er zijn er ook die gewoon niet verhuren en daarmee basta. En als je dan in een wat intensiever gebied zit met wat meer akkerbouw er tussen dan ontstaat er een heel andere dynamiek in de markt. Wij hebben nog grond op onze oude stek in gebruik. Die "verhuren" we aan een aardappelboer. Dat wil zeggen hij verzorgt de teelt en wij verkopen hem het veldgewas. Dat is drie jaar mais verkopen en een jaar aardappelen verkopen. In de andere drie jaren gebruikt hij ons land om bij een andere melkveehouder aardappelen te kunnen telen. Die koopt dan de mais die wij telen. Nou kun je stellen als melkveehouder als ik hem niet op naam kan huren dan wil ik hem niet. Dat is prima zeggen ze dan. Dan heb je niets.
George
@pieta
Herkenbaar , grond verhuren doet hier bijna niemand!
arie.j
Quote Reactie van @pieta:
Er zijn er ook die gewoon niet verhuren en daarmee basta. En als je dan in een wat intensiever gebied zit met wat meer akkerbouw er tussen dan ontstaat er een heel andere dynamiek in de markt. Wij hebben nog grond op onze oude stek in gebruik. Die "verhuren" we aan een aardappelboer. Dat wil zeggen hij verzorgt de teelt en wij verkopen hem het veldgewas. Dat is drie jaar mais verkopen en een jaar aardappelen verkopen. In de andere drie jaren gebruikt hij ons land om bij een andere melkveehouder aardappelen te kunnen telen. Die koopt dan de mais die wij telen. Nou kun je stellen als melkveehouder als ik hem niet op naam kan huren dan wil ik hem niet. Dat is prima zeggen ze dan. Dan heb je niets.

Ben ik niet zo moeilijk in , wie zonder wettelijke nadelen wil moet ook niet klagen als hij de wettelijke voordelen mist.
Maar dat oude stek, is dat ver weg? En komt daar dan wel mest van jullie?
pieta
@arie.j Het gaat mij om de dynamiek daar. Je kunt als melkveehouder wel zeggen ik wil hem alleen als ik hem op papier op mag geven. Alleen heb je hem dan gewoon niet op veel plaatsen. Dan komt meneer de akkerbouwer iets telen en lig jij eruit.
arie.j
@pieta Wat heeft die akkerbouwer daar op tegen?Pacht voor 1 jaar is toch helemaal vrij?
+1
pieta
@arie.j Ik weet niet exact wat je nu bedoelt maar er zijn streken in NL waar je wel iets kunt regelen dat je de grond kunt gebruiken maar waar er veel wonen die hem gewoon niet willen verhuren. Gewoon onder geen enkel beding.
arie.j
Quote Reactie van @pieta:
maar er zijn streken in NL waar je wel iets kunt regelen dat je de grond kunt gebruiken maar waar er veel wonen die hem gewoon niet willen verhuren. Gewoon onder geen enkel beding.

Nou, ik probeer het te begrijpen, maar dat valt niet mee als er geen reden wordt gegeven.
Bovendien is mondelinge pacht gevaarlijk voor de verpachter,omdat bij mondelinge pacht de pachter vastlegging kan vragen.
Daarom zal ik het niet doen. Waarom werkt dat bij jullie anders?
+1
pieta
@arie.j Er is geen mondelinge pacht en geen schriftelijke pacht. Dit jaar staat er mais. Wij krijgen en betalen gewoon een rekening voor maiszaaien/ploegen ed. Daarna verkopen we de mais. Het resulterende bedrag ligt wel redelijk vast.
cornelissen
@pieta Zal ook wel met de landbouwvrijstelling te maken hebben,die geld niet bij verhuren
arie.j
Quote Reactie van @cornelissen:
Zal ook wel met de landbouwvrijstelling te maken hebben,die geld niet bij verhuren

Alleen in gevaar bij een langdurig verpachten.
En dan nog is het nog zo dat wanneer je het nadien weer zelf gaat gebruiken het gevaar er in de praktijk niet meer is.
George
@arie.j
Er zijn gewoon mensen die absoluut geen grond verhuren en zelf baas willen blijven over hun grond. Bewerken deze zelf , telen het gewas en verkopen dan bijvoorbeeld de aardappelen als veldgewas aan akkerbouwer. Tekenen hem zelf in voor de betalingsrechten en kunnen mest aanvoeren op bon. Gewoon de grond onder eigen regie houden. Doet hier bijna iedereen , bijna niemand die iets verhuurd.
KOC1981
@George en zullen die hectares dus nooit helpen om iemand grondgebonden te maken. als hier geen oplossing voor komt zullen de akkerbouwers in deze regio lachen. alle melkveehouders als concurrent op de "huurmarkt" weg.
George
Quote Reactie van @KOC1981:
alle melkveehouders als concurrent op de "huurmarkt" weg.

Hoezo dat? Melkveehouders zijn geen echte concurrent hier van akkerbouwers. Die willen lang niet dat geld geven.
Wilbert
@George dat lukt je alleen voor bouwland. Voor grasland is niemand (in deze regio) te vinden die je gras koopt en mest brengt, als die het niet kan intekenen (tenzij je de helft wil overhouden tov pacht). Financieel altijd wel een mauw aan te passen.
George
Quote Reactie van @Wilbert:
dat lukt je alleen voor bouwland. Voor grasland is niemand (in deze regio) te vinden die je gras koopt en mest brengt, als die het niet kan intekenen (tenzij je de helft wil overhouden tov pacht). Financieel altijd wel een mauw aan te passen.

Hier laten ze niet zomaar iemand de grond intekenen. De meesten willen zelf baas over hun grond blijven en met akkerbouwers is dit prima te regelen. Die kopen wel het gewas aan.
Noorderling
@George maar wat levert het je op of bespaard het je om op papier baas te zijn maar er in de praktijk niets aan te doen?

Akkerbouwer moet spuitlicentie 2 hebben om te mogen loonwerken en 3 om te verkopen aan diegene die de aardappelen op papier heeft. Daarnaast moet je zelf de middelenregistratie bijhouden, draait op voor eventuele kortingen op betalingsrechten bij een spuitfout of iets anders onbenulligs wat zomaar gedaan is.

Bij dat in theorie baas zijn draag je ook de verantwoordelijkheden waar je maar weinig invloed op hebt.
George
@Noorderling
Zo blijf je baas over je grond. En kun je zaken doen met wie je wilt en zit je aan niemand vast. Bovendien kun je alle bodembewerkings en bemestingswerkzaamheden zelf uitvoeren en eventueel beregenen tegen vergoeding en blijf je ondernemer voor de belastingdienst.
+1
achterhoeker2
@George klopt dr zijn er genoeg nat mee gegaan met dat" intekenen " gewoon verhuren volgens loonwerkercontructie en en na de oogst is een ieder weer vrij man.
Voor aardappelland betalen ze hier al 1800€
Todi
@George Als je gras land verhuurd voor 1 jaar wie zaait hem dan weer in?
George
Quote Reactie van @Todi:
Als je gras land verhuurd voor 1 jaar wie zaait hem dan weer in?

Dat weet ik niet? Dat ligt eraan wat je afspreekt en aan wie. Maar ik verhuur zelf niks.
Ik merk wel dat er op veel plaatsen geen enkele ervaring is met grond ruil of uit gebruik geven aan akkerbouwers.
cornelissen
Quote Reactie van @KOC1981:
en zullen die hectares dus nooit helpen om iemand grondgebonden te maken.

Nee, dat klopt,toch willen sommige melkveehouders het wel mee laten tellen voor hun grondgebondenheid. Dan heb je een probleem,als de "verhuurder",die dus niet wil verhuren niet wil tekenen. Misschien moet je dan tot de conclusie komen ,dat het niet lukt en dat uitbreidingen voor je eigen onmogelijk is in het desbetreffende gebied.
+1
pieta
@cornelissen Maar wat is behalve wie het opgeeft op GO het verschil als ik van mijn buurman land bemest en zijn gewas koop (desnoods gras) met als datzelfde gras op mijn eigen naam staat. Het enige verschil is het papierwerk en de enige reden dat jij het graag anders ziet is omdat dat beter in jouw straatje past. Niets mis mee.
cornelissen
Quote Reactie van @pieta:
Niets mis mee.

Nee, niets mis mee,alleen de aantoonbaarheid is moeilijk mogelijk voor grondgebondenheid of uitbreidingen,hoe wil je dat oplossen ?
christo
@cornelissen We verzinnen zo veel onzin dat het niet meer te borgen is. Geweldig toch.
pieta
@cornelissen Mijn oplossing is gewoon fosfaatrechten om het aantal dieren te beperken. Verder zou de sector moeten pleiten voor een bepaald aantal maximum GVE/ha en eventueel een bepaalde hoeveelheid grasland per koe.
arie.j
Quote Reactie van @George:
Er zijn gewoon mensen die absoluut geen grond verhuren en zelf baas willen blijven over hun grond. Bewerken deze zelf , telen het gewas en verkopen dan bijvoorbeeld de aardappelen als veldgewas aan akkerbouwer. Tekenen hem zelf in voor de betalingsrechten en kunnen mest aanvoeren op bon. Gewoon de grond onder eigen regie houden. Doet hier bijna iedereen , bijna niemand die iets verhuurd.

Kan het nu helemaal niet meer volgen.Als er niet wordt verhuurt en de boer gebruikt het zelf
Waarom wil iemand zoiets dan onder huur of gebruik door een ander laten vallen?
We hadden het toch over niet over land dat een boer gewoon zelf gebruikt?
George
@arie.j
Laat maar , je begrijpt het niet.
arie.j
Quote Reactie van @George:
Laat maar , je begrijpt het niet.

Zal wel.
Even ter opfrissing, dit was het wat Pieta schreef:
"er zijn streken in NL waar je wel iets kunt regelen dat je de grond kunt gebruiken maar waar er veel wonen die hem gewoon niet willen verhuren".
En vervolgens ga jij betogen dat het komt omdat die mensen zelf hun grond willen bewerken en tevens alle opbrengst willen en risico's dragen
Lekker logisch hoor, wat valt er dan nog aan te gebruiken voor een ander?
George
Quote Reactie van @arie.j:
en tevens alle opbrengst willen en risico's dragen

Dat schrijf ik niet. Je begrijpt het niet Arie. Laat maar .
arie.j
Quote Reactie van @pieta:
@arie.j Er is geen mondelinge pacht en geen schriftelijke pacht. Dit jaar staat er mais. Wij krijgen en betalen gewoon een rekening voor maiszaaien/ploegen ed. Daarna verkopen we de mais. Het resulterende bedrag ligt wel redelijk vast.

Dat is dus akkerbouw. Hoe is dat met grasland?
En wat zou een boer die bv. gestopt is en vervolgens enkele ha verhuurt er mee opschieten om het zonder pacht op die alternatieve manier te doen?
christo
@arie.j Het toverwoord is landbouwvrijstelling. Als de grondeigenaar het niet ziet zitten verhuurt hij niet. Ik heb in de buurt nog wel een stel van zulke grondeigenaren, misschien kun jij ze van gedachten veranderen.
pieta
@arie.j Grasland? Het is geen veen. 😁 Kijk als je land hebt wat alleen geschikt is voor grasland dan zit je in een heel andere categorie maar ook vaak omgeving. Nu ben je bij de reden dat op sommige plekken de melkveehouderij intensiever is tov andere plekken. Vaak zit er ook nog verschil in de huur- en grondprijs.
Rondhus
@pieta hier in zw friesland komt het ook steeds meer voor. Ook op het veen. Zelf ook een hoek op die manier in gebruik. Mest afzetten en gewas terug kopen. Bewerking valt voledig voor mijn rekening. Vooraf prijs afgesproken per ha. Helft betaal ik als mestafzet en de andere helft als gewasaankoop. Lig er zelf niet wakker van dat ik daardoor niet grondgebonden ben. Zeker niet als het goede percelen zijn waar goed mais verbouwt kan worden. Daardoor kan je zelf voldoen aan de derogatie eis van 80/20 en toch meer mais voeren
christo
@Rondhus Ga je maar eens verdiepen in de KPI's van de duurzaamheidsmonitor. Ben benieuwd of je dan nog schik hebt.
Rondhus
@christo duurzaamheidsmonitor is nog niet rond. Kan alle kanten nog uit in de uitvoering en dan zien we het wel weer hoe we daar een mouw aan passen.

En als de eigenaar onder geen beding het land wil verhuren dan zal je je toch aan moeten passen aan zijn wensen. En zolang de grondmarkt nog krapte heeft zijn er genoeg andere die het op die manier willen gebruiken en vis jezelf constant achter het net
Wilbert
@Rondhus als dat perceel het verschil had gemaakt tussen wel of geen korting bij de fosfaatrechten, had je je nu wel voor je kop kunnen slaan...
+1
Rondhus
@Wilbertdat had bij mij wel het verschil gemaakt ja tussen wel of geen korting. Maar dat is praat achteraf. Dat wist je toen niet. Zelfde als had ik maar de week voor 2-7-15 een paar vrachten koeien gekocht
+2
melluk
@KOC1981 hou het simpel
max. 2.5 gve per ha
Frits1
@melluk melk je zonder jongvee nog 30.000 kg melk per ha.
melluk
@Frits1 kan ook gewoon
+1
weideboer
Gaan we nu opnieuw praten over nu de kopjes en schoteltjes. Exact wat @cjw73 zegt , iedereen weet wel wat dat inhoud. Klaar over uit!!
+1
demelkboer
Alle "extensieve " boeren die zeggen dat ze grondgebonden zijn lullen natuurlijk ook uit hun nek zolang ze nog krachtvoer uit zuid amerika voeren. Pure graze is grondgebonden
weideboer
@demelkboer zo kun je alles op een weegschaal leggen, laten we eens beginnen met de definitie " mooi weer" wat is mooi en wat is mooi weer
brabantboer1
Volgens mij is het niet zo heel moeilijk hoor. Mbt fosfaatrechten gaat het om grondgebondenheid in 2015. Hiervoor geld de volgende tekst uit de staatscourant.

Grondgebonden bedrijven
Of bedrijven grondgebonden zijn en dus ontzien worden bij de korting van 4% bij vaststelling van het
referentieaantal wordt bepaald door de fosfaatproductie van het gemiddeld aantal aanwezige dieren in
2015 te vergelijken met de fosfaatruimte van het bedrijf in 2015. Voor de fosfaatproductie van de
runderen wordt uitgegaan van een excretieforfait van 9,6 kg fosfaat voor een vrouwelijk rund van 0-1
jaar, 21,9 kg fosfaat voor een vrouwelijk rund van een jaar of ouder dat niet heeft gekalfd en 41,3 kg
fosfaat voor een rund dat tenminste een keer heeft gekalfd. De fosfaatruimte is die als bedoeld in
artikel 1, eerste lid, onderdeel II van de Meststoffenwet, echter voor natuurterreinen zijnde grasland
wordt 70 kg fosfaat per ha gerekend en voor overig natuurterrein 20 kg fosfaat per hectare. Voor de tot
het bedrijf behorende oppervlakte landbouwgrond telt de hoeveelheid grond op basis van de
gegevens krachtens de landbouwtelling en de gecombineerde opgave 2015.
+1
Jos1980
@brabantboer1
Als we daar naar toe moeten hoeven de akkerbouwers geen rundveemest meer te ontvangen en zijn bierbostel perspulp e.d. Gratis
+1
melluk
@brabantboer1 simpel 0 kg P overschot noemt men voorlopig grondgebonden
+1
arie.j
Wat een gezeur , ieder weet dat met grondgebonden bedoelt wordt je mest op grond in eigen gebruik.En dat binnen ergens een 20km van de plaats waar de dieren verblijven
Verder kun je daarnaast hele discussies voeren of dat gewenst is en of dat voor 100% moet .
Maar wie met verhalen over een dom vinkje begint is zelf dom bezig.
christo
@arie.j Geinig. 2x dom in een reactie die niet juist is.
arie.j
Quote Reactie van @christo:
@arie.j Geinig. 2x dom in een reactie die niet juist is.

Ben geen taalpurist, kan je niet erg volgen.
Maar waarom kan iemand niet dom bezig zijn met een vinkje dat hij dom noemt?
christo
@arie.j Ik vond het wel leuk dat je grondgebonden een eigen definitie geeft. Gewoon lekker sjoppe in alle regels om er weer een nieuwe bij te maken? 20 kilometer-eis is er niet. EERST fff huiswerk doen.
+1
arie.j
Quote Reactie van @christo:
@arie.j Ik vond het wel leuk dat je grondgebonden een eigen definitie geeft. Gewoon lekker sjoppe in alle regels om er weer een nieuwe bij te maken? 20 kilometer-eis is er niet. EERST fff huiswerk doen

Nee dat weet ik , maar met mest op eigen land moet je schijnconstruties op papier uitsluiten.
Dat was mijn huiswerk, nou het jouwe nog.
christo
@arie.j Hoezo moet? Ik ben tegen. Waarom geen 10 of 25 km. Je kunt altijd de normen nog aanscherpen als je daar lol in hebt.
arie.j
Quote Reactie van @christo:
@arie.j Hoezo moet? Ik ben tegen. Waarom geen 10 of 25 km. Je kunt altijd de normen nog aanscherpen als je daar lol in hebt.

Boeren die gevaar zien in alles wat met grondgebonden te maken heeft, die zijn overal teugen dat is duidelijk.
christo
@arie.j Voor de leuk zal ik een van de redenen geven. Niet dat je er om vroeg, maar zo maar. Als je grondgebondenheid zo belangrijk vind volgens je eigen definitie zal je dezelfde definitie ook toe moeten passen bij het bepalen of een bedrijf grondgebonden is in het kader van de korting op de fosfaatrechten. Dat gaat een leuk feestje worden.
hans1980
@arie.j Totaal niet met jou eens!
Bovendien is 1kg meer p dan plaatsings ruimte inene 8,3% korting #$@#$

Wat maakt het verschil of je mais van buurman koopt waar je eigen mest injecteert , of je hebt pacht grond met mais???? Juist 0,0 verschil alleen een vind je en geen 8,3% korting

Tweede gemene streek van beleidsmakers is dat alleen 2015 telt
Dus in 2016-2017 etc. Grondgebonden maakt geen ruk meer uit maar wel de korting aan de broek @#@#$@#
matt
Quote Reactie van @hans1980:
Totaal niet met jou eens!Bovendien is 1kg meer p dan plaatsings ruimte inene 8,3% korting #$@#$

onjuist
+1
cjw73
@hans1980 korting is hooguit tot wanneer je grondgebonden bent dus dan moet je 1 kilo inkorten en geen 8.3% hoor.
hans1980
@cjw73 is dat zo?
+1
cornelissen
hans1980
@cornelissen goh en ik maar denken dat we volgend jaar 8,3% moesten krimpen over Totaal fosfaat productie , blijkt het enkel over het niet grondgebonden gedeelte te gaan !!!

Nou vlag kan uit!
+2
cornelissen
@hans1980 Wel over het totaal, maar tot grondgebondenheid
hans1980
@cornelissen
ok valt tegen
hans1980
@cjw73 Dus je wordt alleen gekort over je fosfaat referentie!! Das wel eerlijker wist ik niet sorry sorry!!!
robbies
@hans1980 en 1 P-recht is met de KLW ineens 1.2 koe waard
arie.j
@hans1980
Wie raast en tiert heeft volgens jou gelijk ?
Wat grondgebonden betreft: Dat is gewoon een begrip.
Net zoiets als zelfvoorzienend. Of het ergens voor gebruikt wordt staat daar los van.
Maar wie gaat schelden op een begrip omdat het weleens in zijn nadeel gebruikt zou kunnen worden is vreemd bezig.
Nick83
Quote Reactie van @arie.j:
En dat binnen ergens een 20km van de plaats waar de dieren verblijven

Schijnconstructies moet gewoon op gecontroleerd worden. Er zijn zat boeren die land verder weg hebben liggen waar gewoon keurig mest naartoe gaat. Huur maar ook zelfs in eigendom. Deze zou je daarmee dan allemaal benadelen.
achterhoeker2
Wil de sfeer niet bedreven maar er komen gewoon fosfaatrechten per 1-1-2018 en die grondgebondenheid gaat er eerder af dan dat ie wordt uitgebreid.
De klw komt er alleen als eis voor duurzaamheid van de melkfabriek.
cjw73
@achterhoeker2 wordt straks ook gewoon op genomen in de leveringsvoorwaarden en dan is dat ook weer een cent meer ofzo.
hans1980
Helemaal met jou eens jos1980!!!
nederlandse boer
WAT IS GRONDGEBONDENHEID??
Wat is grondgebondenheid?. Het is heel simpel. De term grondgebondenheid is uitgebreid gedefinieerd in de AMVB van 2014. Door de overheid zelf opgesteld. Laten we het daar dan ook bij laten en ons als ondernemers met de laagste CO2-footprint ter wereld (zie rapport ABN Amro) niet opnieuw in de vuik laten drijven. De vuik die alleen maar extra kosten met zich meebrengt.

Laten we duidelijk stellen dat een regel die nog geen 3 jaar oud is voor ons als investerende melkveehouders niet toe is aan revisie.

rvo.nl/onderwerpen/agrarisch-ondernemen/…
+1
Pluto
Grondgebonden is al je ruwvoer zelf telen -al je mest op eigen grond af kunnen zetten !!.
Geen bij producten meer voeren,,,,, Wordt toch verboden als RFC haar duurzaamheid en KLW wat ze nu willen regelen ook daadwerkelijk doorzet !!. Verspilling te top!!.
Geen veevoer meer in de vergister ,, heeft ook niks met duurzaamheid te maken!!.
Overheid heeft in de toekomst liever kunst mest dan organische mest , dit gezien de vere gaande afspraken met de kunstmest industrie !!.
Alle mestverwerkers kunnen hun deuren sluiten !.
Of trap ik nu op iemands tenen ??. tis maar een idee na alle info van onze voorzitters !!.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
107
DEELNEMERS
34
WEERGAVES
0