Zelfrijdende voermengwagen

Wij zijn op zoek naar een gebruikte zelfrijdende voermengwagen met een inhoud van 13-17 m3. Aangezien je soms door de vele merken het spreekwoordelijke bos niet meer ziet zou ik van jullie graag gebruikerservaringen horen.

Ik bedoel dan ook echt gebruikerservaringen en geen reactie als: "een loonwerker bij ons een dorp verderop rijdt hier elke dag langs om drie boerderijen verderop te voeren en hij heeft er noooooit wat mee"!

Ook rekenen wij zelf wel, dat hoeven jullie niet te doen.

Ik hoop op een zinnige discussie met veel info.
Alvast bedankt!

Deel dit topic

Reacties

+2
van Ittersum
Misschien toch dat soort loonwerkers benaderen, zij weten als geen ander de up's en downs van een zelfrijdende mengwagen. Succes!!
Coen
@van Ittersum , zelfrijdend of zelfladend ?
van Ittersum
@Coen scherp😜 De leek praat, merk je wel
ejb
Bij aanschaf van een gebruikte machine kun je de meest waardevolle informatie krijgen van de vorige gebruiker. Dat lijkt mij toch niet zo moeilijk.
+1
Groen1
SIloking is o.a. goed merk. Er zijn LMB die een demo of een 2e handse hebben staan. Advies probeer zo'n demo of een 2e hands eerst een week uit. Tips, tijdens het fresen van gras wel wat gas blijven geven, soms is het nodig de transportband even de andere kant te laten draaien. Dit ter "verkoming" dat er dotten gras ergens bij je transportband blijft zitten en dan kan op den duur de boel vast lopen. Gehakkeld gras freest makkelijker, als gras opgeraapt met ladewagen. Nadat alle voer is opgefreesd, nog even goed laten mengen.
@Groen1 twijfel ook tussen strautmann, siloking en eventueel rmh
Ohzo
@gert-jan-klaassen rmh heeft een hoog brandstof verbruik
@Ohzo dat heb ik ook al gehoord. Ik vind ze eigenlijk ook te lomp met die motor erachter.
+2
hans1980
Koop een blokkenwagen en kuilvoersnijder lekker goedkoop en als je gras/maiskuil goed gewonnen is melkt dit echt niet minder

succes
Dank je @hans1980
Dan ken jij de kunst van echt goed gemengd voeren nog niet. Wanneer je in staat ben je voerefficientie omhoog te krijgen levert dat echt geld op. In de praktijk denken veel boeren gemengd te voeren omdat ze een voermengwagen hebben. Echter is er een groot verschil tussen mengen en roeren. Bij een goed gemengd rantsoen gaat een koe niet meer selecteren en blijft een koe rustig in de box liggen als er gevoerd wordt. Wetende dat over een uur het lekkerste er nog niet uit is gevreten.

Ooit eens een schudbox gebruikt?
puddingbroodje
@gert-jan-klaassen wel grappig vind ik dan dat de familie holmer uit laren in alle kranten staat met hun enorme melkproductie en ze voeren gewoon met een blokkenwagen #ofzo
Loonvoerbedrijfen stellen andere eisen aan een wagen dan voor eigen gebruik. Ook transport telt daar zwaarder mee. Heb liever ervaringen van boeren.
burg
Zou proefdraaien vragen voor twee weken dan merk je pas hoe het bij jou en jou bedrijf past. Waarom een gebruikte?
@burg omdat nieuw verschrikkelijk duur is. Gebruikte in NL trouwens ook.

In Duitsland is een behoorlijk groot aanbod voor een redelijke prijs. Natuurlijk moet je wel kijken naar de technische staat. Maar daar staan echt nog wel mooie machines bij.
Groen1
@gert-jan-klaassen Wel merk is / wordt het meest verkocht in Duitsland.
@Groen1 ik heb sterk de indruk dat dat siloking is. Al zie je van wat er gebruikt te koop is, dat de aangeboden strautmann verreweg de meeste uren hebben.
+2
Pluto
Ik heb er voor de loonwerker ongeveer een jaar mee rond gereden . Het voeren was prachtig werk alleen de afstanden tussen de verschillende veehouders was niet leuk meer. De wegligging was miserabel.
De silo king had veel moeite met de hoeken en verder extreem wind gevoelig, bovendien was de machine totaal ongeschikt om ronde balen mee te verwerken met veel structuur. Het mengen deed de machine wel goed mede door de frees en de contra messen. de wendbaarheid was super . Wat ik bij trio merk is de lange mengtijd die blijkbaar nodig is om het niet gefreesde voer toch tot een homogene massa te maken zonder plukken. Verder vond ik slijtage en de hoge onderhouds kosten per draaiuur zeker iets om over na te denken. Mengen met een zelfrijder of getrokken kosten sowieso veel brandstof . Voor iemand die een zelfrijder wil aanschaffen is veel liefhebberij voor techniek en een sleutel fobie een must. De demo van trio die beweren een machine rendabel uit kan vanaf 80 gve kan ik niet volgen!!.
Gerron
Ik vraag me bij die zelfrijders met opvoerband af of het produkt niet te veel blijft plakken aan de band en dan pas los komt aan de onderkant waar het lekker ligt te rotten.
Sommige zelfrijders snijden een hoge kuil hol af waardoor er opeens een hoop voer van de bult af valt.
@Gerron het gaat bij zo'n hoge snelheid dat het losgevallen product niet kan blijven plakken. Daarnaast is regelmatig schoonmaken van een voermachinetwerk sowieso bevorderlijk voor je voeropname.

Bij een holle kuilwand heb je de bult te hoog.
+1
robotboertje
@gert-jan-klaassen stuur maar een pb. Hebben ervaring en 16 maanden geleden zelf de keus gemaakt met alle afwegingen en adviezen van dien... 1 tip. ... koop een nieuwe
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @robotboertje:
stuur maar een pb.

Wat jammer, zelf haal je allerlei info van het bord, maar info delen alleen via pb.
robotboertje
@Jack Rijlaarsdam 16 mnd geleden zelfde titel gekozen bij topic destijds en info gedeeld... vind het niet chique mijn ervaringen met verschillende aanbieders te delen omdat dat nogal dealer afhankelijk is.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @robotboertje:
vind het niet chique mijn ervaringen met verschillende aanbieders te delen omdat dat nogal dealer afhankelijk is

Dat begrijp ik. Doet ook niet zo ter zake in dit topic, waarschijnlijk heeft @gert-jan-klaassen met andere dealers te maken, hij geeft ook aan op de Duitse tweedehandsmarkt te kijken. Hij vroeg juist om gebruikerservaringen. Als jij een paar demo's hebt gehad, kun je een goede vergelijking maken en relevante info geven zonder een merk af te kraken.
+1
matt
@Jack Rijlaarsdam storti heeft die mede op advies van mij.
@Jack Rijlaarsdam wij zitten bijvoorbeeld weer dicht bij Zonna. Ook Siloking en RMH op acceptabele afstand
harke
Meneer klaassen.
Als u zo goed weet hoe het moet waarom vraagt u ons dan?
@harke ik heb mij verdiept in gemengd voeren en vraag naar gebruikerservaringen. Het verhaal van de bokkenwagen VS de mengwagen bijvoorbeeld heeft ons ook wel aan het denken gezet. Maar na het verdiepen (en eigen ervaring) in goed gemengd voeren hebben wij wel de conclusie getrokken dat je met dezelfde voedermiddelen niet hetzelfde resultaat kunt halen.

Verder begrijp ik niet waar jou reactie vandaan komt.
+2
mlkvhoudr
@gert-jan-klaassen

lmbvanberkel.nl/gebruikte-voermengwagens.php/

Dit merk is ons in t verleden wel goed bevallen..
brabo
Quote Reactie van @gert-jan-klaassen:
ik heb mij verdiept in gemengd voeren

dat is mooi, maar zonder iets over je bedrijf te weten is het niet makkelijk voor ons om te zeggen of een zelfrijder wel iets voor je is. Maar blijkbaar had je die keuze ook al zelf gemaakt.
@brabo dat wil ik wel.
Wij voeren momenteel 150 mk met een 10 m3 trioliet zelfladende mengwagen. Voeren duurt nu te lang.
Als wij een mengwagen van 22 m3 koopt kost je dat 35000 euro. Daarnaast zouden we dan met de kuilvoersnijder blokken willen snijden voor de strakke kuilwand en het sneller kunnen laden. Laden zouden we dan met een pelikaanbak aan de voorlader willen doen.
Pelikaanbak en kuilvpersnijder met lift is 10000. Dan moet er nog een zwaardere trekker voor de mengwagen. Weet hebben nu 80 pk met 13000 uur 'over'. Inruil +15000 euro. Nu een JD6400 met voorlader.maar ben er wel achter dat elke dag voeren met deze trekker op de lange termijn slecht is.
Al met al wordt het dan al een hele investering en duurt voeren nog steeds lang inclusief blokken snijden en continu alles van A naar B verplaatsen. Voor dat geld kun je ook een leuke zelfrijder kopen en dan snel 2x per dag snel vers voer kunt voeren.
+1
robotboertje
@gert-jan-klaassen wij wilden bewust geen demo op eigen erf. Geluld wordt er in de buurt al genoeg, als je dan met speelgoed van 1,5 ton gaat testrijden wordt dat niet minder...
daarnaast zegt een demo erg weinig. Wij hebben de ervaring dat je na een maand pas aan de machine went gezien de omvang en andere manier van werken.
Destijds van de 4 aanbieders die ons 'wel wat leken' van elk merk een halve dag een loonvoerder gevolgd. Dit was een schot in de roos. Je ziet snel veel werk van de machine en praat met de jongens die er hele dagen mee werken. Deze mannen hebben de machine vaak niet zelf betaald dus zijn tenminste eerlijk ('elk jaar 3x nieuw mes' / 'mooie machine, maar het onderstel is niet gemaakt om veel mee op de weg te zitten' / 'hier wordt elk jaar een nieuwe geleased, want na 2000 uur komen grote storingen' ) .
Vervolgens de aanbieders een offerte laten maken incl. all-in per draaiuur en dan wordt de keuze wel erg eenvoudig. Als de aanbieder zelf al geen vertrouwen in z'n systeem heeft, hoeven wij dat volgens mij al helemaal niet te hebben...

Desondanks hadden wij vooraf het liefst een Lely Vector gehad; echter de kuilopslag is hier wat houtje touwtje en daardoor veel afstanden. Een zelfrijder (ook die van ons) heeft wel redelijk dorst (13,5 ltr. / draaiuur), hierop scoort volgens mij automatisch voeren met Lely veel beter dus lagere operationele kosten.

Succes met je overwegingen
weurding
Quote Reactie van @robotboertje:
Geluld wordt er in de buurt al genoeg, als je dan met speelgoed van 1,5 ton gaat testrijden wordt dat niet minder...

als mensen gaan lullen is er waarschijnlijk aanleiding voor, zo niet zou het me niet uitmaken wat ik bij me op de dam kreeg 😉 als je van je zelf weet dat je niks verkeerd hebt gedaan mogen ze wat mij betreft raak lullen
sjoerd de melker
@weurding over je fiets lullen is niet erg andersom is gekker
oldhuus
Quote Reactie van @weurding:
waarschijnlijk aanleiding voor, zo niet

Hier begonnen ze in '88 met krachtvoerboxen, toen was je aan het eind van het dorp al bijna failliet gepraat, gekke dingen voeren nog steeds, in '99 melkrobot, nou hij melkt nog steeds. Bij de eerste mestrobots had ik me er ook de grootste bedenkingen bij, veel verhalen over storingen en dingen die het hele erf of in de sloot belanden, nu zelf al paar jaar zo'n ding 0 storingen, wil nooit weer zonder.
wally
13,5 liter/uur is niets want als je 130 koeien in 20 minute voert is dat minder als shovel/verreiker en een trekker/mengwagen een drie kwartier laten draaien
en de blokken voor de vector moeten ook gesneden@robotboertje
+2
burg
@gert-jan-klaassen je rekent nieuwe spullen tegenover een gebruikte zelfrijder op de helft van zijn carriere? Qua tijdswinst (voornaamste reden denk ik?) moet je echt zelf op je erf ondervinden of dit wel zoveel scheelt. Als arbeid betaald moet worden zou ik de loonvoerder ook nog eens uitnodigen succes met je keuze!
brabo
Quote Reactie van @gert-jan-klaassen:
momenteel 150 mk

Ideale bedrijfsomvang voor een Vector.
En dan heb je tenminste een echte zelfrijder 😄
wally
Hier in de buurt al tweede erbij gezet want 1 vector kon het niet voorrijden @brabo
weurding
Quote Reactie van @gert-jan-klaassen:
bokkenwagen VS de mengwagen

daar zit een eeuw verschil in 😂
@weurding zeker weten😂
oldhuus
@gert-jan-klaassen
Mengen of doseerwagen hangt ook van je rantsoen af, hoe meer losse producten, hoe meer een mengwagen op je bedrijf past.
Ga je er ook water in doen?
@oldhuus wij voeren water bij.
Frits1
@gert-jan-klaassen niet met dezelfde voedermiddelen?? Als je de producten mengt krijg je meer VEM in het totale product ofzo?? Bullshit!

Maar de ervaringen als boekhouder, de onderhoudskosten van die dingen rijzen de pan uit!
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Frits1:
de onderhoudskosten van die dingen rijzen de pan uit!

Naast dat het een vervelend klusje is om geregeld vensterenveloppen uit de brievenbus te vissen, is het ook een machine die elke dag moet draaien...
@Frits1 klopt helemaal, dat is bullshit! Maar los meel of een krachtvoer er goed door mengen eventueel met water zorgt voor minder selectie en gelijk rantsoen voor elke koe. Dus in dat opzicht zorgt het per individueel dier wel voor meer of minder VEM in het rantsoen.
Wilbert
@gert-jan-klaassen de goedkoopste oplossing 😉
apmachinebouw.nl/catalogus-detail/C1C2/…
Half vol mais, aanvullen met losse grondstoffen, even terugdraaien (mengen) en lossen. Aangezien je voor 150 koeien meerdere bakken moet vullen, komt het wel gemengd voor het voerhek te liggen. Het is niet perfect, maar goed genoeg als je geen >9.000 kg per koe melkt.
Gras onbeperkt erbij voeren met kuilvoersnijder.
+1
cjw73
@Wilbert liters hebben sowieso niks met de manier van voeren te maken. Hier in de buurt is het zo dat de topmelkers bijna allemaal gewoon met de blokkenwagen voeren, dus dat zegt niks.
Manier van werken heeft meestal meer te maken met de passie of hobby van de boer zelf.
@cjw73 liters hebben zeker daar mee te maken. Die 'topmelkers' zouden met goed gemengd voeren nog beter melken. Gehalten zijn trouwens minstens zo belangrijk als de laatste 2 liter
oldhuus
@gert-jan-klaassen
De echte compactvoerders zitten meestal onder 4% vet, ze hebben dan wel een boel liters en meer kg vet en eiwit, maar er gaat ook voor een kapitaal aan tarwe en andere bijproducten in. Als intensieve boer is het misschien wel interessant, in het noorden is er zo'n gigantische ruwvoeroverschot dat je economisch gezien heel goed op ruwvoer kunt draaien.
+2
cjw73
@gert-jan-klaassen is nog nooit bewezen he. Laat je niet alles wijs maken jonge..
Melk zelf ook boven de 9000 met 4.70 en 3.65 gewoon met de blokkenwagen.
En verder niks geen flauwekul van water en dergelijke dingen. Water zit wel in de waterbak.
oldhuus
@Frits1
Ook met kneuzers en hakselaars ga je niet meer VEM en eiwit uit het gras gaat halen, ik vind het allemaal maar dieselverstokende machines, om over de aanschafkosten en onderhoud maar te zwijgen, de enigste manier om je gras beter te benutten is vers gras voeren.
robbies
@oldhuus als wij kneuzen, hoeven wij niet te schudden
oldhuus
@robbies
Dat zeggen er wel meer, maar toch schudden ze allemaal, iets van natte toppen ofzo.
Ik kneus niet alles in zwad en 1x schudden en het is al gauw te droog, en wel zware snedes meestal.

Van het voorjaar las ik ergens het advies, om vooral niet te kneuzen, omdat dan de suikers in de kuil niet vrij zouden komen??
cjw73
@oldhuus met hakselen zie je die natte punten echt nooit weer hoor. Ik doe het ook al jaren. Maaien met kneuzen en breedspeiden en de volgende morgen direct harken of savonds al.
+1
Harrie jansman
Voeren nu 12 jaar met een storti horizontale vijzel (compackt voeren, nog bedankt Pedro) bevalt goed.
wally
Horizontal mengt altijd
vertikaal is hufter proof

als je echt goed wil mengen moet je horizontaal mengen. Iedereen zweert bij vertikaal met name om slechte ervaringen vanuit het verleden met vermoezen. Dat komt echter door te lang mengen of verkeerde volgorde.

brandstof verbruik is wereld van verschil tussen merken
service zou ik wel belangrijk vinden wij hebben zelf een onderhoudscontract excl slijtdelen en dat willen niet alle merken, drie keer raden waarom niet

vertikaal zou ik wel voor twee vijzels gaan en niet voor een
je mag bij ons wel een keer komen laden en lossen en wellicht zijn er nog meer boeren waar dat kan

waarom wil je zelf voeren is loonwerker geen optie ? laat hem een maand komen als het niet bevalt koop je er alsnog zelf een
bella
Wij laten al weer een paar jaar door de loonwerker voeren, die kan het goedkoper en veel sneller en secuurder dan een medewerker die een paar uur per dag bezig is. dan wil je toch zelf niet meer zitten te martelen met een zelfrijder van meer dan een ton.
+1
Noorderling
@bella
Als je het mengen een beetje serieus aan wil pakken wil je je droge koeien en jongvee ook gemengd voeren. Wordt dan elke dag minimaal 2 mengsels, dan wordt loonwerk opeens erg duur.

Juist bij de droge koeien en jongvee kun je met wat stro bij mengen een wat lager eiwit gehalte in het rantsoen realiseren. Als je met de koeien ook scherp voert op het ureumgehalte in de melk zit er ook nog wel een leuk bex voordeel in het verschiet met betere resultaten van het jongvee en verse koeien is hier de ervaring.
+1
sjoerd de melker
Volgens mij heb je nu al een hartsikke mooi ssysteem.
dagelijks 2 karren voor de mk, en de ene dag 1kar voor de pinken en de andere dag 1 kar voor de droge. Mooie inhoud om ook voor de pi en dk goed te mengen. Met 3 karren ben 1,5 uur kwijt incl restvoer weghalen, maiskuil vogelkleed en sleufsilokanten bijwerken. Het kan idd sneller maar de partij extra mechanisatiekn en gasolie door meer machines en meer vermogen die je uitspaar geef je maar aan een zaterdag jochie waar je samen de kalverhokken mee uitspuit en de kuilen openleg. Ben op weekbasis net zo snel en veel gezelliger
@sjoerd de melker 1,5 uur? Daar redt je het echt niet mee. Als je het tenminste goed en secuur wilt doen.
Gerron
@gert-jan-klaassen Ik krijg de indruk dat je meer tijdswinst kan behalen als je de logistiek op je bedrijf beter op orde hebt. Ook is het beter inkuilen een punt van aandacht omdat je overwoog om met een kuilsnijder te werken terwijl je bij een goed aangereden kuil ook wel een mooi snijvlak krijgt met je huidige zelfladende voermengwagen. Is dat misschien de reden dat je koeien veel selecteren als je minder lang mengt?
@Gerron alle bulten liggen naast elkaar.

Afweging kuilvoersnijder ten opzichte van een happer in de voorlader. Lijdt de voorlader/vooras onder en geen strakke kuilwand. Ook vliegt de broei aan de bovenkant je kuil in doordat het stansmes eerst de kuil een eind indrukt waardoor die een halve meter verder 'open' veert. Bij een mes of frees heb je dat niet.
pieter p
@gert-jan-klaassen Laden en kuilvoer uitsnijden kan ook heel goed met een kleine verreiker, die zijn er voor gebouwd.
Klopt, het gaat me ook om de totale investering.
oldhuus
@gert-jan-klaassen
Als je kuil toch laat hakselen, je kunt ook alleen de maïskuil uitfrezen en de kuil met een happer laden, scheelt een hoop dieselolie en slijtage van de frees.
@oldhuus laten niet hakselen. Alles met snijwagen.
Ohzo
@gert-jan-klaassen niet helemaal waar. Bij een freeswagen laat je de frees eerst ' de verkeerde kant' op draaien, anders ligt de kuil bij de buurvrouw op de koffietafel. Althans mijn ervaring..
pieter p
@Ohzo Wijzelf Voeren we met een freesvoerwagen, van die "verkeerde" kant op laten draaien klopt helemaal, en dan ook maar met zeer weinig toeren anders komt de cabine vol voer met een hoge bult. Het graskuil doen wij met balen, maar die laden we met de bobcat.
Gerron
Quote Reactie van @gert-jan-klaassen:
Ook vliegt de broei aan de bovenkant je kuil in doordat het stansmes eerst de kuil een eind indrukt waardoor die een halve meter verder 'open' veert.

Dat zeg ik dus. Beter inkuilen!
JappieJo
.
+1
JappieJo
Ik snap deze man helemaal. Hij wil goed en snel mengvoeren. Zou eens in de auto stappen en bij een boer het erf oprijden die zo'n ding heeft.
Weet hier in de buurt 1 die strautman heeft gekocht (gebruikt) valt hem wat tegen qua onderhoud. Werd hier eerder ook al vermeld als tip: koop een nwe
@Tobber zo 1 op demo gehad. 13m3. Wij hebben geen vertrouwen in de levensduur van dat snijframe
harke
@gert-jan-klaassen je hebt al van alles op demo gehad.
Staat ons te vertellen hoe je moet voeren.
Wat wil je eigenlijk horen?
@harke dat heb je kunnen lezen. Gebruikerservaringen!
De meeste mensen die hun ervaringen delen hebben juist geen ervaring met zo'n machine.

Ik ken ons eigen voer, bedrijf, koeien etc, etc, dus daar is onze keuze al op gebasseerd.

Ik heb het onderwerp bewust niet genoemd voor welk voersysteem ik moet kiezen. Daar gaat de discussie met al zijn voors en tegens helaas wel over en heeft iedereen een mening over. Ook heeft iedereen wel een buurman of oom die de uitzondering op de regel is met zn bokkenwagen. Maar dat bedrijf 1 op 1 te kopiëren met de onze? Denk het niet.

Dus lees de opening van deze discussie nogmaals en bedenk dan of je wat kunt toevoegen. Zo simpel is het.

Ik heb nog geen zelfrijder op demo gehad. De wachttijd voor bijv een strautmann is 5 mnd.
+1
wally
Dacht dat je ook niet een uitgesproken merk wilde horen
maar als je er om vraagt ik heb meerdere wagens gereden en ben positief over storti strautman en Kuhn. Storti vanwege horizontal mengen en frees die twee kanten op kan en de brede invoertunnel strautmann degelijk en degelijke importeur. geode freescapaciteit
Kuhn geode freescapaciteit en comfortabele bediening
@gert-jan-klaassen

uiteindelijk is Kuhn afgevallen vanwege omvang (net ff te groot) en strautmann om andere redden maar is nog steeds best interessant
Macccspan
Ook een optie wacht Hardenberg ff af komt nieuw uitkuilautomaat aan sneller en goedkoper dan zelfrijder die idd niet zelf rijd en je kunt alle bekende systemen van blokkenwagen en voermengwagen tot Vectra supersnel en nauwkeurig laden 100% electrisch
brabo
Quote Reactie van @Macccspan:
Vectra

gaat Opel ook al in het voeren ? 😄
Macccspan
Nee die is het niet
Macccspan
Juiste reactie van Lely gebruiker haha
+1
ntendam
Voer nu bijna drie jaar met een nieuw aangeschafte Sitrex AGM premier van 17 kuub. Dit tot nu toe naar volle tevredenheid. Werk er anderhalf uur per dag mee, twee keer koeien, een keer jongvee, een keer droge koeien. Laat er elk half jaar even een monteur `omheen` lopen, losketting en opvoerband spannen etc. omdat ikzelf een hekel aan sleutelen heb, en dan gebeurt het tenminste. Twee keer een probleempje in de ombouw gehad, een hydroliekslang niet goed in de bus geperst, en het conisch deel van een persleiding zat scheef. Dit is kostenloos opgelost.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
83
DEELNEMERS
34
WEERGAVES
0