Bleker: ‘Derogatie 2017 opgeven zou een schande zijn’

De sector Vee & Logistiek is ook niet gebaat bij de situatie in de melkveehouderij rondom de fosfaatreductie. Daarom geeft voormalig staatssecretaris Henk Bleker zijn visie op de ontstane impasse, in zijn hoedanigheid als voorzitter van Vee & Logistiek.

Deel dit topic

Reacties

+1
cornelissen
2017 zal wel meevallen,er is nog geen ingebrekestelling van de Europese Unie,en dan kan daar in een termijn van een aantal maanden weer reactie op gegeven worden. Zitten we ,als dat komt al ver heen in 2017.
2018 is een ander verhaal,maar daar zal in 2013 door LTO en NZO door hun visies wel over zijn
nagedacht,vraag er naar.
Wel heeft Bleeker gelijk, dat de (gemiddelde) melkveehouder waarschijnlijk de dupe is van dit drama en voor zover ze lid zijn de grootste belangenorganisatie door hun eigen keuze van o.m.
K.Romijn met zijn "praatjes"
+1
KOC1981
Wel mooi om te lezen dat alle politieke partijen zo ongeveer blij zijn met de uitspraak. (PVDD,CU,SGP,CDA) maar ik vind het zwaar klote dat de simpele ziel die braaf geweest is weer gaat opdraaien voor het geweld van de grote groeiers.
+1
wally
Ken ook wel grote groeiers die al meer dan 80 koeien geruimd hebben om braaf aan de regels te voldoen. Krijgt hij die nu weer terug ??@KOC1981
KOC1981
@wally volgens de rechter wel
pieta
Quote Reactie van @KOC1981:
het geweld van de grote groeiers.

En de grondgebonden groeiers. Waarschijnlijk komt de rekening te liggen bij de boeren die of wat te lang geleden of recent niet geïnvesteerd hebben.
+3
Twentsch Land
@pieta

Precies .... die al jaren ongeveer het zelfde niveau draaien krijgen de zure appel.
+1
Deutzrijder
@Twentsch Land
Dit zou wel heel triest zijn.
Je kunt niet iemand anders voor iets waar ze niet schuldig aan zijn voor op laten draaien.
+1
jg
Derogatie = manipulatie
+1
sjoerd de melker
@jg ander woord voor manipulatie is chantage
+2
dewittemotor
Als ik alle reacties zo lees, snappen veel boeren niet ,dat een agrarisch bedrijf runnen anno 2017 gewoon keihard ondernemen is. Daar komt veel meer bij kijken dan een koe goed verzorgen etc. Daar hoort o.a. visie bij en verstand van economie en recht. En op basis daarvan anticiperen op de toekomst. Er is veel duurzaam gebouwd door de groeiers, vaak zijn dit bedrijven met jonge ondernemers en opvolgers, dat moet ook gewaardeerd worden
Als jij niet gegroeit bent is dat jou keuze en die leidt in vele gevallen tot bedrijfsbeëindiging op termijn . Keihard , maar zo is het wel. je ziet hetzelfde in de winkelbranche gebeuren, waar de kleinere winkeliers het moeilijk hebben, ondanks dat ze keihard werken. Stilzitten in deze tijden is geen optie meer.
Veel melkveehouders zijn eigenlijk meer ambachtslieden, pure liefhebbers van het vak. Dat is hartstikke mooi, maar de tijden zijn veranderd. Het moet zakelijker.

Dat ik dit zo schrijf, wil niet zeggen dat ik het niet jammer vind dat het zo is, maar zo zit naar mijn mening de hedendaagse tijd in elkaar (helaas dus, want ik gun ieder zijn plezier in het koeien houden.)
+3
jg
@dewittemotor Dus is het heel logisch dat melkveehouders uit zakelijke overweging niet willen reduceren tbv anderen .Duurzaam bouwen is een keuze, als je deze ruimte niet kunt benutten heb je een verkeerde ondernemerskeuze gemaakt.
vrije boeren
@jg heeft niet met goed ondernemen te maken . Is gewoon goed gegokt of slecht gegokt en geluk hebben met de datums . En zoals het leek hadden de harddravers geluk ...........
+3
josl
@dewittemotor dan ga je wel even voorbij aan diegene die gewoon gegroeid is vóór juli 15 en daarvoor duur quotum, superheffing of leasemelk voor heeft af moeten rekenen. Dat vind ik te gemakkelijk gesteld. Ik weet dat het met de invoering van de melkquotering zo gegaan is, met de wet herstructurering veehouderij en zo zal het weer gaan.
cornelissen
Quote Reactie van @josl:
duur quotum, superheffing of leasemelk voor heeft af moeten rekenen

Dat had je toch al voor 1 april 2015 terugverdiend ??? of niet ??
+1
dewittemotor
@josl Ik heb zelf ook tot het laatst quotum gekocht en lever nu nauwelijks meer liters dan toen het quotum verdween. Het is mijn mening over de situatie. Het is niet dat ik er gelukkig mee ben
Wilbert
@dewittemotor de maatschappelijke visie staat echter haaks op jouw visie... deze gaat de ruimte voor groei op termijn bepalen.
dewittemotor
@Wilbert Schaalvergroting is de enigste weg. De rest valt grotendeels af.
men lult al 40 jaar niet groter, maar beter, maar tot nu toe is groei altijd de beste keus geweest.
Verbreding is op z'n retour was vorige week in het nieuws, De reden: Veel te laag rendement op veel plaatsen Als de vrouw des huizes ( die dat vaak allemaal regelt) een vaste baan zoekt, verdient ze meer. De kosten stijgen hard op allerlei gebieden, die zullen toch ook betaald moeten worden en de geschiedenis tot nu toe leert dat dat uit schaalvergroting moet komen.
En zolang de consument van alles wil en er niet voor wil betalen heb je aan al die maatschappelijke wensen helemaal niets. Ze verminderen alleen je bewegingsvrijheid als ondernemer en verhogen je kostprijs
George
Quote Reactie van @dewittemotor:
kosten stijgen hard op allerlei gebieden, die zullen toch ook betaald moeten worden en de geschiedenis tot nu toe leert dat dat uit schaalvergroting moet komen.En zolang de consument van alles wil en er niet voor wil betalen heb je aan al die maatschappelijke wensen helemaal niets. Ze verminderen alleen je bewegingsvrijheid als ondernemer en verhogen je kostprijs

Dat zou voor mij een reden zijn om zo snel als mogelijk de sector te verlaten. Brrrrrr niks voor mij.
Brutus64
[kalm kalm @George] laat je toch niet zo op de stang jagen, hopelijk blijf je nog ff veehouder, er zijn altijd nog kansen
George
Quote Reactie van @Brutus64:
laat je toch niet zo op de stang jagen, hopelijk blijf je nog ff veehouder, er zijn altijd nog kansen

Hig.
+4
sjoerd de melker
@dewittemotor ik denk dat ik je gedachtengang wel kan volgen en ben het ook wel met je eens. Het bijzondere van de afgelopen 2 jaar is dat de overheid wel een beetje russische roulette heeft ingebouwd met regelgeving en peildata etc etc. Hierop proberen in te spelen is meer gokken dan ondernemen laat staan veehouden.
+1
mlkvhoudr
@dewittemotor

V en d

Peek en cloppenburg

Waren dat kleine partijen dan

Grootte zegt niks

Omzet per arbeidskracht dat dan misschien nog wel
dewittemotor
@mlkvhoudr Die hadden geen visie. Internettijdperk compleet verkeerd ingeschat, daarbij hebben die bedrijven die jij opnoemt zichzelf de laatste jaren compleet uitgekleed. Onroerend goed verkopen, alles terughuren, opgekocht door investeringsfondsen etc. Compleet niet te vergelijken met de meeste familiebedrijven in de melkveehouderij
+5
Jaap40
@dewittemotor veehouderij heeft anders ook heel wat onroerend goed bij investeerders ondergebracht. Hebben zichzelf dus ook al aardig uitgekleed. Nu nog een zure fosfaat appel erbij en hupsakee....is dat dan wel visie?
dewittemotor
@Jaap40 Dat vind ik niet zo slim van die boeren. Ik zou dat nooit doen
robbies
@dewittemotor of mss juist wel?
cs-agrar
Quote Reactie van @dewittemotor:
Die hadden geen visie.

😂 gelukkig hebben de melkveehouderijvoormannen dat wel 😂
Wat een onzin joh, die hadden geen visie. Hoe denk je dat ze zo groot werden?
Je kan eenmaal niet altijd "6" gooien.
De laatste zin van @mlkvhoudr klopt gewoon alleen zegt het nog niet heel veel. Marge/arbeidskracht zou mooi getal zijn
achterhoeker2
@mlkvhoudr per onbetaalde arbeidskracht bedoel je....
cornelissen
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
V en d

Overigens had ik de indruk dat Hamming (directeur vendex kbb) er financieel niet slechter van geworden is, de aandeelhouders zijn berooid achtergebleven. Voor de overnemende partij inclusief Hamming was het een klapper
de Thijs
Het is inderdaad ondernemen, dus als je visie verkeerd is, hoor je op je bek te gaan. Dat is zakelijk.
+4
matt
Zou een schande zijn..
Het is allang een grote schande man
dorpsrandhoeve
Kunnen ze die niet opnieuw minister maken die Bleker??
KOC1981
@dorpsrandhoeve Of JanCees, hij is ook goed op de hoogte en heeft een plan. alles beter dan het heen en weer springen van nu
KOC1981
@dorpsrandhoeve vraag me wel af wie zich deze steen rond z'n nek wil laten binden. Groot gevaar dat je als staatsecretaris/minister op je bek gaat.
+6
arie.j
Quote Reactie van @KOC1981:
@dorpsrandhoeve vraag me wel af wie zich deze steen rond z'n nek wil laten binden. Groot gevaar dat je als staatsecretaris/minister op je bek gaat.

Aan de andere kant is het nogal eens ondankbaar werk om een heel goed iemand op te volgen, je wordt altijd vergeleken.
Maar wie van Dam opvolgt is al gauw een stuk beter.
+2
pieta
@KOC1981 Puur voor de melkveehouderij zou ik het wel willen doen.
+1
robbies
@pieta ministerie van melkveehouderij zou ieders natte droom zijn hier
+3
vrije boeren
Robbies Vreemde natte dromen heb jij.
+1
robbies
@vrije boeren er zijn ook collega''s die nat droomden van een grote stal. Dat vind ik nog veel vreemder
pieta
@robbies Sommige hebben er inmiddels nachtmerries van gehad.
+3
Agrarier
Wat mij nog steeds een raadsel is dat iedereen (de overheid, zuivel, voersector, belangenorganisatie) achter de stikstof rekenmethode van wageningen blijft staan. Als ik de Duitse of Italiaanse rekenmethode neem produceert een koe die 12000kg melk geeft, 40kg stikstof minder in deze landen. Dan hebben we derogatie niet meer zo hard nodig!
+1
josl
@Agrarier maar agrariër, dat ruikt naar fraude! Er is 1 manier om de uitstoot te berekenen en dat is volgens de bex methode en dat vinden sommigen al frauduleus, laat staan dat we een forfaitaire norm zouden nemen die kant nog wal raakt.
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @josl:
Er is 1 manier om de uitstoot te berekenen en dat is volgens de bex methode
Klets geen onzin!
christo
@Agrarier Zou je dat voor mij even aan kunnen tonen?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , vee , bleker en henk bleker geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!