Modernisering LTO: leden mogen vakgroepvoorzitters niet kiezen

LTO-Nederland is bezig met een bestuurlijke vernieuwing. Daarbij komt ook het voorzitterschap van vakgroepvoorzitter Kees Romijn op losse schroeven. Bij de vernieuwing van LTO hebben leden weinig inspraak. Ketenpartners hebben dat wat meer.

Deel dit topic

Reacties

+1
cjw73
Begint aardig op rusland te lijken.
robbies
Wat zijn ketenpartners? RFC? Agrifirm? Van Rooi Meat? Lekker vaag weer
puntertje
Beetje omslachtige manier om Keesje te lozen, maar ja.
arie.j
Tja, direct kiezen heeft inderdaad voor en tegens.
In deze tijden waar nogal wat melkveehouders zich gefrustreerd tonen zou de meerderheid zomaar iemand kunnen kiezen die wel weet hoe het niet moet, maar totaal niet hoe het nu wel moet.
Dat Trump in de VS de macht heeft is al gek genoeg
+2
Farmer_
@arie.j Dat noemen ze Democratie.
+1
arie.j
Quote Reactie van @Farmer_:
e Democratie.

Democratie heb je in de vorm van direct democratie en indirecte democratie.
En een oud gezegde daarbij is:
'Inspraak zonder inzicht geeft uitspraken zonder uitzicht"
cjw73
@arie.j dat geldt nu ook al voor de zittende categorie.
Farmer_
@arie.j Je kiest meer voor het Erdogan systeem.
+2
arie.j
Quote Reactie van @Farmer_:
Je kiest meer voor het Erdogan systeem.

Wat mankeerde er aan de verkiezingswinst van zijn partij?
Die ging toch niet veel anders dan in Duitsland?
En dat is nu juist het beangstigde eraan.
Wie denkt dat democratie automatisch de beste partij en de beste personen doet winnen heeft weinig van democratie begrepen.
Democratie is niet anders dan de macht aan de meerderheid.
Wat goed gaat als een bevolking in een land nogal homogeen is en die meerderheden wisselen.
Maar als de meerderheid nogal onverdraagzaam is naar minderheden dan kan democratie verworden tot de dictatuur van de helft plus één .
Vraag je maar eens af waarom de Arabische Lente uiteindelijk, ondanks verkiezingen, een fiasco werd.
cornelissen
Quote Reactie van @arie.j:
dictatuur van de helft plus één

Dat is nou precies het fosfaatreductieplan. Uiteraard moeten mer soms beslissingen worden genomen,maar dit betreft meer als een paar kwartjes herverdelen per 100 kg melk.
De zaak is al dusdanig gepolariseerd ,dat een onbekende meerderheid,maar geen tweederde geen moeite heeft om een hopelijk kleine groep melkveehouders op te ruimen en dan niet ,via marktwerking ,maar op een juridisch manier. Ja ,hoor de echte ondernemers., zielige toestand .
Eerst valse verwachtingen wekken met een sectorplan (misschien deels wel om grondgebonden
melkveehouders koest te houden,P.s dit zeg ik onder voorbehoud ,want ik kan geen gedachten lezen,dus als iemand zich beledigd voelt met deze zin,dan trekt ik hem terug ) en dan geheel er niet in het minste naar handelen en dan op "roof"tocht gaan om de derogatie te "redden".
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @arie.j:
Democratie is niet anders dan de macht aan de meerderheid

Volgens mij zegt de mate waarin de meerderheid rekening houdt met de belangen/behoeften van de minderheden juist iets over de volwassenheid van de democratie. Anders verwordt een democratie al snel tot een dictatuur van de meerderheid, en dat is volgens mij nooit de bedoeling geweest. De afgelopen paar jaar kun je LTO dus omschrijven als een zeer onvolwassen democratie, ze hielden alleen maar rekening met de belangen van hun meerderheid. Erdogan is nog van een hele andere orde, die zet andersdenkenden in het gevang.
gerrie-hul
@Farmer_ waar zijn de leden dan nog voor nodig als ze niets meer in hebben te brengen
+1
Farmer_
@gerrie-hul Contributie? ze werken nie voor nix
+3
puntertje
@arie.j Maar ja, nu zaten we opgescheept met mensen die niet wisten hoe het moet maar meenden dat wel te weten. Dat is een nog slechter uitgangspunt.
arie.j
Quote Reactie van @puntertje:
Maar ja, nu zaten we opgescheept met mensen die niet wisten hoe het moet maar meenden dat wel te weten. Dat is een nog slechter uitgangspunt.

Ik ben helemaal niet tegen rechtstreeks kiezen.
Maar wil wel even aanstippen dat ook dat risico's kan geven.
Wilbert
Rechtstreeks kiezen in 2 of 3 rondes totdat iemand de meerderheid van stemmen heeft, zorgt meestal voor een prima resultaat. Daarnaast wil toch iedereen zijn mening kenbaar maken (ook hier), dus de standpunten worden altijd een compromis van meningen.
weurding
Des te minder inspraak/stemrecht de leden krijgen des te minder leden overblijven, laat de kas dan ook maar gespekt worden door de ketenpartners
kaas
Ja en ze zaten op leden vergadering ook al te mekkeren dat er teveel leden weg liepen ,maar ik denk dat er nu nog meer weg lopen en dat lto binnen 2 jaar op 50 % zit van de landbouwers die lid zijn het zit nu volgens mijn info tussen de 65 en 70 % .ik denk dat ze nu de verkeerde weg inslaan.
cs-agrar
Quote Reactie van @kaas:
dat lto binnen 2 jaar op 50 % zit van de landbouwers die lid zijn het zit nu volgens mijn info tussen de 65 en 70 %

Hoeveel daarvan zijn nog actief?
dwers
Krijg ook steeds meer het gevoel dat lto voor de grote jongens gaat.
+1
dorpsrandhoeve
Ik denk dat dit het laatste jaar is dat ik lid ben. Dit is een totale belediging van de leden. Hoe achterlijk kunnen ze zijn..
jordi 1455
Bij een gekozen vakgroepvoorzitter kunnen de leden hem de laan uit sturen als degene een puinhoop van maakt en niet door het bestuur in het zadel worden gehouden.
Twin Quard
Deze nieuwe voorzitter is een pvda man, staat nogal ver van de landbouw af in het algemeen. Even googlen en je komt blauwe stad tegen. Er is bestuurlijk nogal wat fout gegaan daar en daar is hij mede verantwoordelijk voor. Ze willen voorkomen dat er brokkenpiloten als voorzitters komen. Ahum. Tja, en wie halen ze dan aan als voorzitter.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Twin Quard:
Ahum.

Een zinkend schip krijgt natuurlijk geen top voorzitter maar een brokkenpiloot. Een Top voorzitter vind het afbreuk risico van deze club veel te groot.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lto en melkvee geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
26
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN