Voedsel te serieus om aan markt over te laten

Klaas van Egmond is hoogleraar Geowetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Hij hekelt het huidige financiële systeem waar perverse prikkels van uitgaan. 'Het in stand houden van de financiële markt is een doel op zich geworden' Dat werkt volgens Van Egmond stevig door in ons voedsel- en landbouwsysteem. 'Het probleem zit niet aan de milieukant, maar in het financiële systeem.'

Wat is er mis met ons huidige financiële systeem?
'De financiële markt zou een gereedschap moeten zijn om de economie te laten draaien. Maar het in stand houden van de financiële markt is een doel op zich geworden. Eigenlijk veel belangrijker dan onze economie waarin we producten produceren en tot waarde brengen. We redden banken, drukken geld bij, stellen aandeelhouders tevreden en ga zo maar door. Allemaal bedoeld om het financiële systeem te voeden. De waarden van de economie staan op een zijspoor.'

Wat heeft dat voor gevolgen?
'We zijn op een punt gekomen dat bedrijven meer verdienen met speculeren dan met het produceren van goederen. Aandeelhouders hebben de macht in bedrijven. Grote investeerders doen overnames met als enig doel winst te maken.
'Kijk maar naar de recente ontwikkelingen rond Unilever. Een aantal investeerders aast erop dat bedrijf over te nemen. Maar denk niet dat daar een langetermijnvisie achter zit. Het gaat puur om de winst. Deze mechanismen trekken de samenleving uit balans en verwoesten economische structuren op den duur.'

Wat voor effect heeft dit op ons voedsel- en landbouwsysteem?
'De voedselmarkt is steeds verder geliberaliseerd. Door de globalisering is dat alleen maar sterker geworden. We zien dat een aantal grote ketens en een paar inkopers van grote retailers enorm veel macht hebben. Zij bepalen de prijzen, want zij hebben zeggenschap over wat er in de schappen van de winkels komt.
'Tegelijkertijd zien we dat bedrijven als Cargill de handel in veevoer domineren. Of Bayer die met de aankoop van Monsanto een steeds grotere invloed krijgt op de bijvoorbeeld de beschikbare gewassen. Soortgelijke ontwikkelingen zien we op de grondmarkt.'

nieuweoogst.nu/nieuws/2017/…

Deel dit topic

Reacties

+1
zeppmann
Moderne slavernij.
Titus de Wolff
@zeppmann
Ja, en die moderne slavernij is dan het bijbels gedrag in optima forma. We gaan doen alsof we geen enkele verantwoordelijkheid hebben. We geven alle verantwoordelijkheid aan Het Gebeuren oftewel god en gaan proberen om alles in ons bezit te krijgen met ons slimme handelen. We laten die dommen als slaaf voor ons werken. En als ze niet meer kunnen gaan ze maar dood.
Ik heb dat hier al vaker proberen uit te leggen maar ze hebben geen belangstelling.
Toch is dat gewoon een stuk financieel economische wetenschap.
Dat zou het allerbelangrijkste begin van het onderwijs moeten zijn. Waarom heeft Abraham het bijbels geloof bedacht??????? Juist !!
Pluto
Liegende Kamerleden!. Plunderende bestuurders !. En staatssecretaris die een complete bevolking groep op onbehoorlijke wijze in de grond mag trappen !. De aandeelhouder bepaalt wie eet of wie sterft .

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's monsanto , veevoer , cargill , grondmarkt , economie , voedsel , unilever , verdienen , aankoop , klaas en Gewassen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
3
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
0