Kamer fluit Van Dam terug voor dierrechten

Martijn krijgt een harde POR terug van de agrarische kamerleden:

De staatssecretaris wil de extra rechten die voortvloeien uit de zogenoemde POR-regeling per 1 januari 2018 intrekken. Dat doet hij om zo de bijdrage van varkens- en pluimveehouderij aan de fosfaatproductie zo laag mogelijk te krijgen.

Vanuit de sectoren kwam veel protest tegen de onverwachte maatregel. Helma Lodders (VVD) en Jaco Geurts (CDA) vinden ook dat de fosfaatmaatregelen beperkt moeten worden tot de melkveehouderij.

Derogatie in gevaar
Ze dienden een motie in die Van Dam vraagt om zijn besluit terug te draaien. Die voelt daar niets voor omdat het 'uitdelen' van extra dierrechten volgens hem de Nederlandse derogatie in gevaar kan brengen.

Desondanks kreeg de motie dinsdag steun van onder meer de PVV en behaalde zo een kleine meerderheid. Het is nog niet bekend was Van Dam gaat doen met deze wens van de Kamer.

Bron: nieuweoogst.nu/nieuws/2017/…

Deel dit topic

Reacties

harke
En wij kunnen over een paar weken naar van dam fluiten.
Doei derogatie.
Meer mest afvoeren..klaar.
+3
brabantboer1
@harke meer mest afvoeren klaar???? Dat klopt inderdaad bedrijfsmatig gezien, maar op landelijk niveau ligt dat wel anders. Simpelweg gezegd mag er minder dierlijke mest op gebruikt worden in Nederland en moet de mestverwerking omhoog met de de daarbij horende kosten. Als je voldoende grond hebt om al je mest tegen 170 kg stikstof weg te zetten geen enkel probleem. Als je mest af moet zetten, hou je hartje dan maar vast.
+6
Wiebren
@brabantboer1 Precies. Als iedereen die aan derogatie meedoet thuis nu eens doorrekent hoeveel kuub er dan niet meer op eigen grond gebruikt kan worden (voor het gemak 20 m3/ha)
Zijn er ook nog mensen die vinden dat ze met 250 kg te weinig drijfmest op een hectare mogen brengen. Die 80 kg minder is ineens niet een probleem als we maar duidelijkheid hebben.
+3
BoerBart
@Wiebren als iedereen die NIET aan derogatie meedoet, thuis even uitrekent hoeveel koeien eruit moeten. Dan is ineens duidelijkheid niet zobelangrijk.
+4
puntertje
@Wiebren Als er een nieuwe derogatie komt, worden de fosfaatrechten rete duur. Ik ben langzaam van ca. 175 kg stikstof op 2-7-2015 gegroeid naar 240 kg stikstof per ha. Ik moet dus terug naar het niveau van ongeveer geen derogatie, en als ik dan wat wil moet ik hele dure rechten kopen. Komt er geen derogatie, kosten die rechten weinig en hoef ik maar miniem mest af te zetten, dan ga ik wel een beetje met de KLW zitten knoeien. M.a.w. , ik moet het doen voor de sector maar ben zelf veel slechter af. En dan wordt hier op dit forum door personen die de stal snel volgezet hebben smalend verteld dat we allemaal een stapje terug moeten omdat dat beter voor iedereen is. Wat mij betreft mag alles wel uit elkaar spatten, is mijn fabriek ook weer blij met melk, is ook niet slecht voor de melkprijs/winstuitkering.
En nee, mest van anderen wil ik helemaal niet, ik ben juist langzaam gegroeid om mijn bedrijf gesloten te houden dus dan ga ik niet mest aanvoeren van boeren die overal vandaan koeien hebben gekocht.
Wiebren
@puntertje snap ik vanuit jouw situatie
puntertje
@Wiebren Bovendien zuur dat ik decennialang contributie voor belangenbehartiging heb betaald, ik blijk betaald te hebben om een ander zijn belangen te behartigen.
Wiebren
@puntertje die opmerking kan ik totaal niet plaatsen, al hoor ik 'm steeds vaker. Betaal je voor eigenbelang bij een vereniging? Belangenbehartiging gaat over een veelheid van onderwerpen, regio's en sectoren. Voor samen een collectief vormen wat meer kan bereiken dan individuele boeren. Dat de uitkomsten daarvan niet altijd goed uitpakken voor het individuele bedrijf, dat is heel erg vervelend, maar niet onlogisch. Iedereen bedienen op elk moment in elk dossier is godsonmogelijk.
+2
puntertje
Quote Reactie van @Wiebren:
die opmerking kan ik totaal niet plaatsen, al hoor ik 'm steeds vaker

Betalen terwijl zonder de 'inzet' van mijn belangenbehartiger er door de politiek vrijwel zeker minder in mijn nadeel zijnde voorstellen zouden zijn gekomen.
Wiebren
@puntertje je had het over decennialang, daar reageer ik ook op. Je begrijpelijke frustratie laat je te somber kijken naar die andere jaren. Maar het heeft weinig zin zulke discussies te voeren over een online forum. Ik snap op zich de moeilijkheid prima, tegelijk zie ik (ook los van fosfaat) heel erg een klant-houding bij leden. Afrekenen of de contributie en het genoten voordeel wel gelijk zijn en zo niet, eruit met dat 'product'.
En een snelle mening over inzet bijvoorbeeld. Want als er inzet is dan moet het resultaat toch volgen. Als het resultaat je niet bevalt, dan is er 'dus' geen inzet. Dat is allemaal veel te makkelijk.
Veel ervan heeft ook te maken met de voorheen veel te grote invloed van de landbouwlobby, waardoor bijna alles tegengehouden kon worden wat niet in het straatje paste. Nu is het wel even anders.
Frans1
Quote Reactie van @Wiebren:
Afrekenen of de contributie en het genoten voordeel wel gelijk zijn en zo niet, eruit met dat 'product'.

Dit vind ik geen faire constatering Wiebren,mijn motivatie voor opzeggen was dat mijn belangenbehartiger naar mijn idee zijn eigen sectorvisie totaal naast zich neer heeft gelegd de laatste paar jaar.
+1
puntertje
@Frans1 Maar als bijvoorbeeld verplichte weidegang aan de orde komt dan wordt ruim gekoketteerd met grondgebonden familiebedrijven en het feit dat op veel plaatsen nog aan weidegang wordt gedaan etc. etc. Dan wordt even voorbij gegaan aan het feit dat bij de 'sector' behartiging juist dit type bedrijven wordt vergeten.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @puntertje:
Betalen terwijl zonder de 'inzet' van mijn belangenbehartiger

Voor kleine en extensieve boeren is het lidmaatschap van LTO een soort van SM. Je hebt er nix aan, ze werken je vooral tegen en je moet per koe ook nog meer betalen dan een grote boer. Prachtig dat je zoiets verkocht krijgt, top marketing.
+2
weurding
Quote Reactie van @Wiebren:
Betaal je voor eigenbelang bij een vereniging?

kijk, het is niet zo moeilijk, als calon al schreeuwt dat er te veel boeren zijn dan weet je wel voor wiens belangen men opkomt, en dat zijn niet de kleinere, dus ja, als je lidmaatschap betaald dan zeker ook voor je eigen belang
pieta
@Wiebren Ik snap wel wat ie bedoeld.
robbies
@Wiebren die collectiviteit wordt steeds meer ondermijnd en er ontstaan diverse splinterpartijen. Zijn dat dan allemaal op zichzelf gerichte mensen, niet te zeggen egoisten? Of is die ontwikkeling een teken aan de wand dat die collectiviteit die LTO predikt eigenlijk niet meer bestaat en dat LTO een bestaansrecht najaagt gebaseerd op het verleden?
Wiebren
@robbies Het is een teken aan de wand en een teken van de tijd inderdaad. En het betekent ook zeker wat voor de collectieve belangenbehartiging. Ik weet nog dat toen ik begon bij LTO ik me daarvoor nooit gerealiseerd had hoever de lijntjes allemaal liepen en wat er allemaal gebeurde. Volgens mij geldt dat ook voor de meeste leden. In de krant wordt amper beleid veranderd, laat staan gemaakt. "You don't know what you've got until it's gone" is wel toepasselijk.
+1
robbies
@Wiebren ik ben oprecht benieuwd hoe LTO haar eigen toekomst ziet. Ik hoop dat daar stevig over gediscussieerd gaat worden. Als je praat namens de sector, dan moet je ook draagvlak hebben binnen de sector. Dat laatste waag ik te betwijfelen.

Afgelopen week in het AD een interessant interview van Martin Bosma gelezen over hoe de gevestigde politieke orde met hun oorspronkelijk gedachtegoed een liberale samenleving denkt binnen te kunnen lopen. Ik zag daar wel wat parallellen in met de LTO, waar het oude denken nog overheerst.

Net als in de politiek wordt in de melkveehouderij Iedereen met een afwijkende mening ( cq PVV-stemmer) verweten een freerider te zijn. Terwijl LTO van binnen wel weet dat de critici gelijk hebben, maar het is note done om dat toe te geven.
pieta
Quote Reactie van @robbies:
Terwijl LTO van binnen wel weet dat de critici gelijk hebben,

Je bedoelt dat critici ook een punt hebben.
+2
robbies
@pieta nee, ik bedoel dat de critici gelijk hebben als ze zeggen dat LTO niet weet hoe ze in het postquotum-tijdperk moet handelen en beperkt wordt door haar eigen "oude denken". De zin was niet volledig

Je kunt in NL niet meer alle belangen behartigen. Het aantal bedrijven wordt minder, maar kapitaalintensiever en worden bij regelgeving dus individueel harder getroffen bij negatief uitvallende regelgeving. Daarnaast zijn veehouders mondiger en is er veel ruimte om ontevredenheid te ventileren en je met lotgenoten te organiseren. Daar is LTO allemaal aan voorbijgegaan en heeft zich vastgehouden aan hun verouderde gedachtegoed dat alleen zij namens de sector spreekt.

De melkveehouderij is overigens de enige sector waar LTO nog volledige zeggenschap claimt. In andere sectoren (tuinbouw, pluimvee, varkens, akkerbouw) hebben ze al andere vergaande samenwerkingen (NVV, NOP, NAV/afgesplitste vakgroepen (glaskracht). Kwestie van tijd dat dat ook in de melkveehouderij zal gaan gebeuren.
+1
puntertje
@Wiebren Je mist mijn punt een beetje, ik heb er geen moeite mee als er zaken worden geregeld waar een bepaalde groep voordeel van heeft en ik niet. Wat mij stoort is dat dat zaken nu op een manier wordt geregeld zoals dat voor een meerderheid het beste uitkomt, maar dat tegen de groep waar het veel slechter voor uitvalt het wordt afgedaan als collectief belang. Moet je eens voorstellen dat het zo zou gaan bij een ruilverkaveling, dat je conclusie is dat het gemiddeld gezien voordeel heeft opgeleverd, en er ook een meerderheid is die voordeel heeft. En dat zij die veel slechter af zijn worden afgedaan als collateral damage. Ondenkbaar niet waar?
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @puntertje:
Ondenkbaar niet waar

Dit is 2017, niets is ondenkbaar tegenwoordig. De vriend van velen Trump wil nu weer 'US boots on the ground' in Syrië hoorde ik net op CNN, je zult je kinderen maar naar zo'n zinloze oorlog laten sturen door zo'n malloot.
puntertje
@jan is hobbyboeris idioterie van een gans andere orde
cs-agrar
@jan is hobbyboer tekenen ze zelf voor he
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @cs-agrar:
tekenen ze zelf voor he

Schoolgenoot van mij is destijds geestelijk kapot gegaan in Joegoslavie, ook met het volle verstand getekend, die kinderen hebben geen benul waarvoor ze tekenen, een oorlog is de hel op aarde zeker daar in het midden oosten.
burg
@Wiebren kun je niet stellen dat de keuze om dit dossier met nzo op te pakken niet gelukkig is geweest. Ik sla weleens een dag over maar maak ook fouten lto heeft dat in mijn ogen samen met nzo ook gedaan. Is nu geschiedenis dus makkelijk maar een excuus naar de leden toe had wel op zijn plaats geweest, daarna kan je weer verder
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @burg:
niet gelukkig is geweest

Hele dossier is een ramp.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Wiebren:
Voor samen een collectief vormen wat meer kan bereiken dan individuele boeren.

Ik zou graag wat voorbeelden zien van echte belangenbehartiging voor boeren als bijvoorbeeld @weurding (en vele andere boeren die niet met een open dag in de boerderij gestaan hebben) die niet gegroeid zijn en gewoon een net overzichtelijk familiebedrijf hebben met 50 koetjes. Deze 'laggards' zijn allang afgeschreven door LTO.
weurding
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
Deze 'laggards' zijn allang afgeschreven door LTO.

andersom ook jan, zag het aankomen, en mensen nu niet zeuren over 2 jaar dat we geen lid meer zijn maar eens kijken naar al die jaren dat we wel meebetaald hebben 😞
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @weurding:
dat we wel meebetaald hebben

Ik niet hoor, had meteen al wel door dat ze mij liever kwijt dan rijk waren. Niet veel veranderd in de tijd, alleen nu moet alles onder de 150 koeien eigenlijk weg.
+1
weurding
@jan is hobbyboer doelde ook niet op jou, sorry
+1
Frans1
Quote Reactie van @Wiebren:
Dat de uitkomsten daarvan niet altijd goed uitpakken voor het individuele bedrijf, dat is heel erg vervelend,

Dat is wel een understatement voor de puinhoop waar we nu midden in zitten
harke
@Wiebren dat jij het nooit met me eens bent dat wisten we al...
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @harke:
dat jij het nooit met me eens bent dat wisten we al

Na juli 2015 ben ik het ook niet zo vaak meer eens met Wiebren, daarvoor had ie wel goede ideeën (vieze woorden als grondgebonden kwamen toen nog wel eens voorbij).
weideboer
Niks is zeker tot het moment daar is
+1
wally
@Wiebren Maar dan nog is het onbegrijpelijk om sectoren die onder het plafond blijven en de mestverwerking voor elkaar hebben te laten bloeden voor de kilos die de melkveehouderij over het plafond gaat. Bovendien ben ik benieuwd of jij dit aan hebt zien komen ? dan hebben wij namelijk stukje communicatie gemist van ''onze vertegenwoordigers''
+2
tok achterhoek
Gewoon hetzelfde als duitsland maken, 210 kg. En de rest dan afschaffen
Grensboertje
@tok achterhoek Duitsland heeft toch helemaal geen derogatie meer, gewoon 170kg én een scheurverbod voor blijvend grasland?
huub
@Grensboertje als de derogatie er af gaat dan krijgen wij dat scheurverbod ook.
Grensboertje
@huub Daar kan je zeker op wachten ja, maarja daar kan ik makkelijker mee leven dan fosfaatrechten
huub
@Grensboertje ik niet, een scheurverbod is een grotere beperking dan de 80-20 nu, alleen heb je dan 170kg N ipv 230

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , derogatie , pvv , cda , protest , vvd , dierrechten , fosfaatproductie en dam geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
41
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
0