Oplossing in de maak voor gezonde koeien stoppers

LTO werkt met andere betrokken partijen in de sector aan een oplossing voor de afvoer van gezonde goed producerende koeien. Export kan verliesgevend zijn, slacht onwenselijk. Een van de mogelijkheden is het aangaan van een fosfaatmaatschap. Dat zegt accountantsbureau Countus.

Deel dit topic

Reacties

+1
J.v.G
Doel: 1Ingewikkelde constructies waar Countus veel aan kan verdienen. 2de grote groeiers goedkoop aan rechten en koeien laten komen, door mogelijkheden te creeren die voor een normale boer niet interresant zijn.

Even een mooi verhaaltje er omheen verzinnen. Komen die arme koeien van de stoppers toch mooi van pas!!

Krijg haast de indruk dat ze het er om doen. Die koeien kunnen natuurlijk prima naar elke veehouder iedereen doet aan gve regeling mee.
josl
@J.v.G krek zo ist
cjw73
Gaat niet goed met countus zeker!!
+11
harke
Eerder was een boekhoudkantoor voor de boekhouding.
tegenwoordig weten ze van gekkigheid niet hoe ze de agrarier nog een poot uit kunen trekken
+2
Grasbaal
Nu snap ik het echt niet meer, als je minder melkkoeien in Nederland wil hebben dan moet je ze niet door een andere melkveehouder hier laten melken. Ik kan me niet voorstellen dat LTO hieraan meedenkt. Als je het zonde vind om goeie melkkoeien te laten slachten, zet ze dan droog en exporteer ze naar elders.
+2
j h p
@Grasbaal Dat schreef ik al eerder die maatschappen ondermijnen de stoppersregeling.
En dan hebben ze het over welzijn, de reductie op voorspoor gaat bij bedrijven op fosfaat fixerende gronden nog veel pijn doen, letterlijk en figuurlijk. ( ik spreek uit ervaring)
+8
hookwood
@GrasbaalJe kunt ook denken aan situaties waarbij een veehouder wat meer koeien uit selecteert dan noodzakelijk is voor de fosfaatreductie om zijn veestapel op een hoger niveau te krijgen. Dit kan op het gebied van productie zijn maar ook op het gebied van diergezondheidsstatussen. Door bijvoorbeeld IBR positieve dieren af te voeren en deze door goede IBR vrije koeien van een stopper te vervangen hoeven die niet naar de slacht. Win-win lijkt me.
Grasbaal
Quote Reactie van @hookwood:
Win-win lijkt me.

Natuurlijk is het ook mogelijk om onderling gewoon goeie melkkoeien met de juiste status te verhandelen. Maar deze koeien kunnen natuurlijk niet meetellen voor de stopperregeling..
J.v.G
@Grasbaal waarom kunnen ze dan natuurlijk niet mee tellen zie hier geen enkele reden voor. Behalve dat er een idioot regeltje is die dat bepaald!
Greetje
Voor welk bedrag worden de koeien van de stopper volgens countus dan in de maatschap ingebracht? Toch ook voor niet meer dan de marktwaarde lijkt me?
+1
jan is hobbyboer
Als ik gewoon zorg dat ik eind van jaar 5 koeien minder heb (33%) dan 2015, dan zou het wel leuk zijn als ik daar ook 5x 1200 euro voor zou krijgen 😄. Stop gewoon met insemineren tot mei en dan kalven er in 2018 weer genoeg pinken af zodat ik in 2018 m'n fosfaatrechten weer vol kan melken. Maar helaas wordt dit niet aangemoedigd, terwijl we wel makkelijker onder fosfaatplafond voor 2017 blijven ............ Alle koeien afvoeren is hier nog geen optie hiero.
brabo
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
Stop gewoon met insemineren tot mei

je kan 1 april al beginnen Jan
meelezer10
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
5x 1200 euro voor zou krijgen

Als je zorgt dat je op 1 maart 5 koeien minder hebt kom je al redelijk in de richt. dan krijg je 8 maanden 60 euro en de laatste twee maanden 200 euro. Is samen 880 euro. Misschien krijg ja daar ook wel 21 % btw over. is dan toch 1064 euro
vaak
@meelezer10 Dat zijn mogelijke bedragen.
De bonus moet wel door de malus opgebracht worden anders gelden deze bedragen niet
hookwood
@vaak En maximaal tot 10% onder 2-7-2015 als ik het goed lees op de LTO site: lto.nl/media/default.aspx/…
+2
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @hookwood:
maximaal tot 10%

Da's dan weer jammer, betekend eigenlijk dat het helpen van mijn collega's door meer dan 1.5 koe af te voeren niet gewaardeerd wordt. Club van industriemelkers wil echt steeds voor dubbeltje op de eerste rang zitten. Eerst moeten we voor een schamele vergoeding van 1.5 cent per liter hun imago al in de lucht houden, en nu willen ze weer niet betalen voor de fosfaatvermindering, die ze zelf niet willen realiseren (want oef onze nieuwe schuur is op het scherpst van de snede gefinancierd en moet dus vol).
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @meelezer10:
Is samen 880 euro

Dat klinkt goed 😄. Paar maandjes goedkoop melken en dan verkopen, denk zo rond 1 juli/aug. Lijkt me prima plan, geen werk wel geld, het wordt steeds gekker.
oldhuus
Melkmaatschappen zijn er ook altijd geweest, maar ben naar presentatie van Countus geweest, ging ook over die fosfaatmaatschap, dan leverde het als alles goed ging aardig meer op als in een keer verkopen, er hing alleen 1 risico aan, en dat was financiële positie van de groeier. Verkopen is korting en belasting betalen, misschien kun je het herinvesteren, maar is maar net hoe ver je wilt stoppen als bedrijf.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @oldhuus:
en dat was financiële positie van de groeier
En dan heb je ook meteen 100% van het probleem te pakken.
Coen
@kanniewaarzijn , is te tackelen: nooit tekenen voor aansprakelijkheid, bankgarantie voor afgesproken waarde fosfaatrechten en directe betaling waarde veestapel 😄
+2
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Coen:
is te tackelen: nooit tekenen voor aansprakelijkheid, bankgarantie voor afgesproken waarde fosfaatrechten en directe betaling waarde veestape

Ik ben geen jurist maar volgens mij is de essentie van maatschap tussen 2 partijen dat je hoofdelijk aansprakelijk bent voor aangegane overeenkomst. Een maatschap is een bedrijfsvorm waarbij een vorm van ondernemerschap/risico aanwezig moet zijn voor beide partijen. Anders wordt het gewoon gezien als een transactie/verkoop. Dus alles dichttimmeren zal niet gaan lijkt mij. Conclusie: veel risico, weinig voordeel voor verkoper en dus nooit doen.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
Een maatschap is een bedrijfsvorm waarbij een vorm van ondernemerschap/risico aanwezig moet zijn voor beide partijen.

In een cv is de stille vennoot alleen aansprakelijk voor het ingebrachte vermogen, maar verliest dan ook z'n rechten als ondernemer: ondernemersplein.nl/artikel/…

Het lijkt mij ook geen optie die garant staat voor een rustige oude dag. Lijkt mij eenvoudiger en minder risicovol om de rechten te verhuren / op afbetaling te verkopen. Kost je wel de 10% handelskorting, maar gespreide betaling is ook gespreide belasting. Afdekken met een bankgarantie of iets dergelijks zoals @Coen aangeeft. Wil je zekerheid dan gewoon in de verkoop gooien, af laten tikken en lijfrente of banksparen opzetten. Laten we eerlijk zijn, als een groeier nu geen geld heeft/krijgt om rechten te kopen, hoe groot is dan de kans dat dit in de toekomst wel lukt.
pieta
@Jack Rijlaarsdam Nou vertelde hier pas iemand dat er ook "stoppende" boeren zijn die hun grond inbrengen in een cv met de toekomstige koper zodat ze de huur als inkomen hebben en de landbouwvrijstelling behouden.
+2
George
Quote Reactie van @pieta:
Nou vertelde hier pas iemand dat er ook "stoppende" boeren zijn die hun grond inbrengen in een cv met de toekomstige koper zodat ze de huur als inkomen hebben en de landbouwvrijstelling behouden.

Er zijn toch wel betere manieren te verzinnen met je grond dacht ik zo.
meelezer10
@George als je van die grond hebt net als tamminga wordt het toch moeilijk om deze een redelijk inkomen op te laten leveren.
oldhuus
@George
Vanmiddag stukje Friesland getoerd maar daar ligt nog hele gebieden met tamminga-land, nog wel aantal mesttanken en mestauto's tegen gekomen, dus zal wel hongerige koeien genoeg zijn.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @pieta:
hun grond inbrengen in een cv met de toekomstige koper zodat ze de huur als inkomen hebben en de landbouwvrijstelling behouden

Bijzonder. Ben bezig geweest met zo'n constructie, maar de fiscalist die de zaak begeleidde gaf aan dat de combi cv en ondernemerschap absoluut niet samen ging, dus ook geen ondernemersfaciliteiten zoals landbouwvrijstelling voor de stille vennoot.
casev
Hoe gaan ze dit eigenlijk doen met het drachtige vee? Die mag je niet eens slachten?
+1
oldhuus
@casev
Tot 1 maand voor kalven..
Leo,s vriend
@oldhuus 3 maand.....
Grensboertje
@Leo,s vriend Laatste 10% van de dracht mag een koe niet naar het slachthuis. Tot 28 dagen voor kalven dus.
arie.j
Stoppers regeling gaat dus op deze manier niet veel extra effect geven, dat is me wel duidelijk.
In theorie zou je met enkele boeren wat koeien kunnen uitruilen, jou beste tegen hun mindere dus.
Maar met alle mist die toch om dit hele fosfaatverhaal hangt zal een stopper gewoon willen weten waar die aan toe is.
En weinigen zullen op deze manier op een draf hun bedrijf willen gaan beëindigen.
Grasbaal
De oplossing voor dit ""probleem" is simpel:

Bij deelname aan de stoppersregeling is het mogelijk om je beste koeien eerst te ruilen met een geïnteresserde collega voor een aantal mindere koeien’, zegt LTO-melkveevoorman Kees Romijn in Veeteelt.

Bij een gelijkblijvend aantal koeien is het mogelijk om je beste koeien eerst te ruilen met een geïnteresseerde collega voor een aantal van zijn mindere koeien’, zegt Romijn. ‘Vervolgens kun je direct meedoen aan de stoppersregeling en maak je gewoon aanspraak op de premie.’

Meer: veeteelt.nl/economie/nieuws/…
boertje009
Al die kees romijn is een achterbakse schijnheilige ezel! Zelf met 2 collegas 200 koeie hale in belgie en voor 2 juli 2015 op naam en nu beetj zulke praat ophangen van goede koeie eerst ruilen

Wil die nog een graantje meepikken en zn veestapel opwaarderen?

die varkenshouders van zlto stappen op, en wij (noodgedwongen) niet eens wetend de voorwaarden van derogatie 2018-2022 zijn luisteren maar. En krimpen onze veestapel
Leo,s vriend
@boertje009 Ik weet niet waar jij die wijsheid vandaan hebt, maar Kees melkt sinds 2009 140 koeien....................
Misschien heeft een vriend hem gevraagd om gezellig mee te gaan naar Belgie waar hij koeien wilde kopen?
voortman
@Grasbaal dus koeien met kapotte uiers of gevoelige benen eerst nog weer verplaatsen, 3 weken fosfaat laten produceren en dan alsnog naar het slachthuis. hoe diervriendelijk wil LTO het maken.....
achterhoeker2
Potentiële stoppers kunnen beter nog een tijdje doormelken, je moet het niet overhaast doen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lto , koeien , export , melkvee , countus en slacht geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
35
DEELNEMERS
25
WEERGAVES
0