NZO met video in verweer tegen verplichte weidegang

De Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) heeft vandaag een video online gezet waarin de organisatie beargumenteert waarom het verplicht stellen van weidegang geen goed idee is. Volgens de NZO zou dit namelijk het einde betekenen van een van de weinige succesvolle markt- en verdienmodellen waarbij de markt betaalt voor duurzame voedselproductie.

Deel dit topic

Reacties

spotmelker
Als ze hetzelfde doen met de KLW komt het nog een keer goed.
kanniewaarzijn
@spotmelker Probleem hierbij is, als de KLW afgeschaft wordt, dat er van de "duurzaamheid" van de stalbedrijven niets meer overblijft!
+1
puntertje
`Een boer loopt gemiddeld 14.000 euro kwijt als weidegang verplicht wordt, nieuwe grote stallen zijn beter voor koeien en er lopen er toch nog heel veel buiten?´. Wat voor lobby is hier aan de gang?
Ik ben niet voor verplichten, maar ben er pertinent op tegen als op deze manier stelling wordt genomen. De zuivel benadrukt steeds dat weidegang belangrijk is voor het imago, nationaal voor acceptatie van de sector en internationaal om je te onderscheiden. En nu wordt even gesteld dat de weidetoeslag één op één verdient wordt op consumentenproducten in Nederland en geïnsinueerd dat koeien die buiten lopen anders in een bedompt krakkemikkig stalletje staan. En de reden voor actie, namelijk achteruitgang van het aantal koeien in de wei, waar fabrieken met dure projecten als ´nieuwe weiders´ veel geld en tijd aan wordt besteed, wordt onderuit geschoffeld met het argument dat er best nog wel veel buiten lopen.
Nu kan je politieke partijen en actiegroepen nooit meer beschuldigen van subjectieve voorstelling van zaken, dit is ver over de rand. Schandalig!
+1
christo
@puntertje Jij hebt een ander filmpje gezien of een erg rijke fantasie. Je schrijft een boel wat ik niet zie of lees.
familie pelle
@puntertje
Je zeurt weer om het zeuren. Ik hoef de zuivelbobo's niet te beschermen maar dit filmpje is kort en krachtig en superduidelijk.
+3
puntertje
@familie pelle Ja hoor, het is logisch dat de zuivelsector continue benadrukt dat het zakkende aandeel geweide koeien fors omhoog moet en tegelijkertijd middels een filmpje het tegenovergestelde weer gaat beweren. Dit geeft de actiegroepen toch alleen maar kruit om te zeggen 'zie je wel, ze willen het eigenlijk helemaal niet'.
+1
familie pelle
@puntertje
Heb je het filmpje wel gezien?? Ze proberen juist, middels dit filmpje uit te leggen dat de verplichting er niet moet komen, zodat het verdienmodel bestaan blijft.
+1
puntertje
@familie pelle ja pelle, maar bij een boodschap heb je een zender en een ontvanger, jij bent het met de zender eens, bijna iedereen natuurlijk op dit forum, wat ik zeg is dat het op deze manier natuurlijk niet landt bij de ontvanger. En de informatie is ook nog eens onjuist. De bedragen kloppen niet en je vertelt dat consumenten straks veel minder kunnen betalen terwijl ze momenteel ook nog eens voor niets betalen veel te veel betalen omdat er toch nog zo veel koeien buiten lopen.Zie jij een partij waar veel minima op stemmen zich inzetten voor het huidige systeem als je gaat melden dat dat een boer 14.000 euro per jaar 'extra' oplevert?
Jij kijkt er er boeren-ogen naar, dat doen de meesten burgers/stemgerechtigden nou eenmaal niet, en dat gaan ze ook echt niet doen.
Het is bagger, waar zuivel bobo's zich onder druk van boeren die vinden 'dat dat ook wel eens gezegd mag worden' hebben laten verleiden tot dit prutswerk. Met veel geld en tijd aan een imago werken en het dan met ons eigen geld zelf ook weer onderuit halen. Enigszins begrijpelijk maar oerdom; scoringsdrang van bekrompen bestuurders.
verwijderd
kanniewaarzijn
@Nick83 Huh? Snap je wel wat er staat?
verwijderd
kanniewaarzijn
@Nick83 Toch nog maar eens goed lezen! Ik doelde op de duurzaamheidsclaim die de stalbedrijven n.a.v. de KLW menen te kunnen onderbouwen.
+1
familie pelle
@kanniewaarzijn
Ik weid mijn koeien en heb voordeel bij de klw dus wat klets je nu?
kanniewaarzijn
[@familie pelle Ja, en?
deJong
Als er voor ons een nieuw bedrijf aan de andere kant van het net gegraven kanaal gebouwd wordt, laten wij de koeien wel buiten...
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @deJong:
Als er voor ons een nieuw bedrijf aan de andere kant van het net gegraven kanaal gebouwd wordt

Ik zou zeggen: bel een aannemer en laat voor jullie een nieuw bedrijf aan de andere kant van het net gegraven kanaal bouwen. Weer een probleem uit de wereld.
deJong
@Jack Rijlaarsdam

daar zijn we te laat mee... #fosfaatrechten
cjw73
@deJong gewoon weer dicht gooien beroep je maar op maatschappelijk belang van de weidegang
jongveehouder
@deJong ik leg de link niet........fosfaatrechten?
deJong
@jongveehouder

we hebben plaatsingsruimte voor 126 koeien, in 2015 zijn we afgerekend op 68 koeien... opdat wij te laat koeien kregen...
MTSTAMMINGA
@deJong
Een burg over het kanaal ,kan dat niet ?
deJong
@MTSTAMMINGA

een wandelbrug van 35m die beweegbaar moet zijn 😄
+1
dwers
Lto/zuivel de grote jongens zitten in de besturen dus dan weet je het wel.
Wilbert
Niemand wint bij een verplichting, enkel wat actiegroepjes...
Daarnaast, wat is dan het volgende?
josl
Nu betaalt de niet weider voor de weider en een deel komt uit het winkelschap.
Wordt het verplicht dan wordt het gewoon de nieuwe standaard.
Dan heeft de niet weider een nadeel en een voordeel (koe moet naar buiten, afdracht valt weg)
en de wel weider geen voordeel en wel een nadeel( koeien liepen al buiten, de plus valt deels weg)
Daarmee is er weer meer 'level playing field' tussen de veehouders in Nederland.
Worden wij daar dan gelukkig van?
Of laten we de niet weider blij zijn met zijn niet-weiden en steken de weiders de plus in de achterzak?
Volgens mij is uiteindelijk het in ieders voordeel dat er wat te kiezen valt.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @josl:
de wel weider geen voordeel en wel een nadeel( koeien liepen al buiten, de plus valt deels weg)

Wat mij betreft blijft er keuze, maar volg je redenatie niet zo. Waarom valt de plus deels weg?
+1
puntertje
@josl Jij hebt een veel te simplistische korte termijn-kijk op de zaken. Begrijpelijk voor iemand die een achterban heeft waar van de helft niet wil of kan weiden, en het past wel in de ad hoc aanpak die LTO al jaren onsuccesvol beproeft. Maar het verklaard ookl waarom jullie provinciebestuur jullie teugels zo zwaar aanhaalt.
m uut m
De gemiddelde veehouder krijgt 14.000 euro weidepremie?
Wij leveren ruim 6 ton melk en onze "weidepremie" is netto net even meer dan 4000 euro.
Wat is volgens nzo een gemiddelde veehouder?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkvee , zuivel , voedselproductie , nzo , weidegang en nederlandse zuivel organisatie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
26
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
0