Einde van een tijdperk

1 april 2015 was bevrijdingsdag. Toen kwam er een einde aan de EU regeling voor melkquotering die 32 jaar heeft geduurd. Er begon een nieuw tijdperk. Ongelimiteerd melk leveren was mogelijk. Voor RFC boeren eindigt vandaag dit tijdperk. Het heeft nauwelijks 2 jaar geduurd. Via een stand stil rollen wij automatisch in een fosfaat reductie systeem. Hoe lang zou dit tijdperk duren?

Deel dit topic

Reacties

+9
jorisdriepinter
Volgens mij zit je een jaar mis! 1-4-2015 was het begin van ............
jg
@jorisdriepinter......begin van veel ellende. Gelukkig gaat Lto in overleg met de slachterijen.
+2
Coen
@jorisdriepinter , en dan met z'n allen 2017 overleven en dan per 1-1-2018 (via fosfaatwetgeving) weer productierechten 😞

hoe lang zal het duren eer onze belangenbehartigers weer te keer zullen gaan tegen de enorme extra kostprijsstijgingen, en zullen aandringen op beeindiging van die fosfaatwetgeving 😄
evenwichtsbemesting via een strakke grondgebondenheid is de juiste outlook 😄
+1
Greidboer
@jorisdriepinter Bedankt. Gecorrigeerd.
+6
George
Tijdperk? Het heeft niet eens 2 jaar geduurd en eigenlijk zelfs maar ruim 3 maanden. Alleen ging na die referentiedatum iedereen vrolijk door met uitbreiden en nu vind men het raar dat ze gekort worden en willen ze het liefst iedereen laten bloeden.
Piejaer
Ik verwacht dat fossfaatrechten slechts tijdelijk zijn. Ze kunnen c.q. moeten daardoor niet duur worden. Door het voerspoor worden fosfaat en het feitelijk N probleem losgekoppeld. Fosfaat zegt steeds minder over CO2, methaan, lachgas en fijnstof. Wens vader van de gedachte? Zijn luchtwassers de volgende ontwikkeling?
jg
@Piejaer De ambitie van de melkveehouderij bepaalt of de fosfaatrechten tijdelijk zijn.
+8
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @jg:
De ambitie van de melkveehouderij bepaalt of de fosfaatrechten tijdelijk zijn

Dan zitten we er nog jaren aan vast 😄
Freriks
@jan is hobbyboer ben je zo ambitieus? 😄
+1
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Freriks:
ben je zo ambitieus?

Als de prijs maar hoog genoeg wordt ben ik echt niet de laatste die die fosfaatrechten gaat verkopen. Ga ik mooi mijn wielrennen weer beetje oppakken. Dolgedraaide sector.
janv
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
Als de prijs maar hoog genoeg wordt ben ik echt niet de laatste die die fosfaatrechten gaat verkopen. Ga ik mooi mijn wielrennen weer beetje oppakken. Dolgedraaide sector.

Kijk maar uit,wielrennen is nog zwaarder als koei melken:😬
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @janv:
wielrennen is nog zwaarder

Jaren gedaan, prima hobby. Ik heb trouwens nooit gezegd dat koeien melken zwaar is, ik doe het elke dag met veel plezier, zeer ontspannend zelfs na dagje achter computer zitten.
klant
@Piejaer Tijdelijk, droom lekker verder ze laten ons echt nooit meer los. Rfc heeft de broek vol aan de extra liters is nu wel gebleken. Als je er goed in komt staan ze natuurlijk behoorlijk voor paal met we moeten voor vrije wereldmarkt melken, daar horen geen quotumkosten bij, we moeten ook kunnen profiteren van het melktekort wat ontstaat, route 2020 enz
+1
dorpsrandhoeve
Quote Reactie van @klant:
Als je er goed in komt staan ze natuurlijk behoorlijk voor paal

Dat is natuurlijk gelul. Een paar jaar geleden vroeg Frieslandcampina aan de leden een enquête in te vullen hoeveel ze verwachtten te gaan melken in ik geloof 2015 en 2016. Daarop heeft geloof ik iets van 27 % van de leden op gereageerd. Het is dus natuurlijk te achterlijk om van Frieslandcampina te verwachten dat ze kunnen voorspellen wat 73 % van hun achterlijke leden gingen doen.
Coen
Quote Reactie van @klant:
Rfc heeft de broek vol aan de extra liters is nu wel gebleken.

RFC heeft moeite om bulkproducten goed te verwaarden op de wereldmarkt, 25% van het aangeboden melkvolume werd in 2015 met verlies afgezet 😞
+1
cjw73
Toch in ieder geval 1 voordeel van het niet rfc lid zijn., mag er tenminste gewoon door gemolken worden.
+1
jg
@cjw73 tot 1maart ?
+1
cjw73
@jg daarna kan ik ook rustig verder gaan hoor, zit al onder 2-7 dus gewoon doorgaan en er is geen rem op het aantal liters per koe
Frans1
@cjw73 dat is bij RFC niet anders
hooivork
@cjw73 daar kom je nog wel achter dat het niet zo is dat doormelken..
cjw73
@hooivork hoezo?
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @cjw73:
hoezo

Ik ben ook van jouw redenering uitgegaan, zorgen dat je stukje onder de huidige peildatum van 2 juli 2015 blijft qua GVE, dan mag je verder melken zoveel je wilt dit jaar? Toen allemaal vaarzen, dus met beetje geluk kan er wel een 20% bij.
de hoef
Quote Reactie van @cjw73:
e gewoon door gemolken

mag hier ook
jg
@de hoef Rfc ?
de hoef
@jg ja
cjw73
@de hoef jullie hebben toch die extra regeling? Of geldt die alleen voor de eerste 2 maanden.
+2
hookwood
@cjw73 Dat is idd totdat het fosfaatplan in werking treedt.
de hoef
@cjw73 eerste maanden ,maar je krijgt nog 4 cent
cjw73
@de hoef 4 cent, hou je daar dan nog geld aan over!! Want dan moet ik maar een tijdje bij je stage lopen.
de hoef
Quote Reactie van @cjw73:
bij je stage

da mag'. maar hier leer je alleen hoe het niet moet ,maar wel gaat .
maar aan 4 cent verdienen wij niks maar jij zij ik mag leveren nou da mogen wij ook
+5
janv
Ik denk dat we de producten die we produceren en vervolgens over een schutting kieperen en tegen de verwerker zeggen verkoop het maar verleden tijd gaat worden.
Dat betekend regulering vd productie vanuit de verwerker,al dan niet in samenspraak met producent. Rekenen op de overheid is al even verleden tijd(zie de waterschade in zuid nl in 2016)
In de toekomst rekenen op de eu zal ook wel eens iets minder kunnen worden,kijk maar eens naar de brexit ,landen komen steeds meer voor zich zelf op.
weideboer
"Einde van een tijdperk?" Hoop die van het zeuren en klagen........... Onwaarschijnlijk hoe lang die al duurt en door elkaar genomen steeds een herhaling op herhaling is. Hoop echt eens dat we dat als een einde van een tijdperk kunnen benoemen. Lijkt wel de ingezonden brieven van een krant wel, ga je de namen turven, kom je ook altijd dezelfde namen tegen. NU WETEN WE HET WEL EENS!!!!!
+2
Freriks
Quote Reactie van @weideboer:
Hoop die van het zeuren en klagen
dan moet je hier niet meer komen. 50% zeuren, 45% klagen en 5% serieus ouwehoeren 😁
hooivork
Van dat fosfaatkwotum komen we nooit meer af...zie varkens en kippen..die einddatum is om het afschrijfbaar te maken bij aankoop. Voor die einddatum verlengen ze weer voor enkele jaren, let maar eens op...
.
cornelissen
Quote Reactie van @hooivork:
Van dat fosfaatkwotum komen we nooit meer af...

Kunnen de handel van het fosfaat wel aan sterke echte grondgebondenhied binden,houdt de prijs waarschijnlijk wat in de hand,maar ja ,dat wil de K.Romijn niet, misschien in 2018,maar wie geloofd hem nog,gezien zijn uitspraken in eind 2013.
+2
Bioepz
Het vrije melken is in Nederland voorgoed verledentijd.Maar over de grens is zat ruimte voor de ondernemers met groei plannen.
pieter p
@Bioepz Ja wie het wil mag mijn bedrijf overnemen
Bioepz
Zie de varkenshouderij.
dewittemotor
Het ontstaan van deze wetgeving is met zoveel leed en ellende gegaan, dat men daar de komende tientallen jaren niet meer de vingers aan brand. Dus die P rechten blijven. Begin 2018 zullen ze effe duur zijn. Alle boeren willen toch de lege gekorte boxen opvullen. Daarna zal de prijs als een plumppudding in elkaar donderen. Koeien melken in dit land zal op termijn niet meer kunnen voor 33 cent gemiddeld.
dwers
De "kleine" boeren die 4 tot 8 koeien moeten ruimen, zullen dat wel doen maar de "grote" jongens gaan echt geen 20 tot 25 koeien ruimen, die denken al aan 2018 fosfaatrechten kopen.
weurding
Quote Reactie van @dwers:
die denken al aan 2018 fosfaatrechten kopen.

hopelijk voor de "grote" jongens blijft het niet bij denken, een jaar onderbezetting kan veel stress en tekorten opleveren
+2
Freriks
Quote Reactie van @dorpsrandhoeve:
Het is dus natuurlijk te achterlijk om van Frieslandcampina te verwachten dat ze kunnen voorspellen wat 73 % van hun achterlijke leden gingen doen
RFC had wel bij CRV informatie kunnen halen over veestapels, inseminatiedata etc. Voor een relatief klein bedrag veel info over wanneer hoeveel koeien gaan afkalven. Gemiddeld productieverloop van afgekalfde koeien erbij en je hebt een beeld over de te verwachten melkstroom. Nogal wat betrouwbaarder dan een enquete waarbij mensen maar wat invullen, omdat er toch geen consequenties aanzitten. Maar ja, RFC is soms te knieperig zoals we dat hier zeggen
Twentsch Land
@Freriks

Zou toch van het belachelijke zijn dat rfc maar info bij crv had moeten halen om inschatting te maken.
jorisdriepinter
@Twentsch Land Waarom zou dat belachelijk zijn? Voor informatie moet je nu eenmaal betalen. Wat zou dat enquette gedoe RFC gekost hebben, nog los van de kwaliteit die het heeft opgeleverd!
+2
Twentsch Land
@jorisdriepinter

Als lid rfc had je gewoon al uit fatsoen die enquete kunnen invullen....denk je dat gegevens opvragen bij crv wel had geleid naar een nauwkeurige inschatting ? heb zo mijn twijfels !
+1
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Twentsch Land:
ls lid rfc had je gewoon al uit fatsoen die enquete kunnen invulle

Ik heb toen opgegeven dat ik graag naar ruim 2 ton melk per jaar wilde groeien (25 koeien). Dat doe ik nu nog lang niet. Maar ik heb wel te maken met al die kut regeltjes. Als dat geen calimero gevoel geeft, ben ook nog gruwelijk extensief.
hookwood
@jan is hobbyboer Hier zit ik nog wel een 30% onder de planning die ik destijds heb ingevuld bij de enquete van RFC. Na problemen met Neospora en BVD begint het nu eindelijk weer lekker te lopen en zijn we ingehaald door allerlei regelgeving zoals AMvB en fosfaatrechten. Door verder te optimaliseren kan ik evenzo goed binnen deze grenzen nog wel een behoorlijk groeien in melk.

Ik denk dat RFC zich nog verkijkt op de hoeveelheid melk die we met zijn allen binnen de fosfaatgrenzen weten te produceren door verder te optimaliseren in voeding, fosfaatbenutting en de hoeveelheid jongvee.
+1
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @hookwood:
Ik denk dat RFC zich nog verkijkt op de hoeveelheid melk die we met zijn allen binnen de fosfaatgrenzen

Lijkt erop dat iedereen nu het idee heeft dat alleen met het melken van koeien geld verdiend kan worden en dat jongvee uitbesteedt/geminimaliseerd wordt. Dan komen er binnen de toegestande kg fosfaat nog heel wat kilo's melk bij, zeker als de sjoemelarij met Bex/KLW doorgang gaat vinden (maar daar zijn de zuiveljongens om duistere redenen dan ineens weer heel erg voor). Als ik RFC was zou ik de aannemer maar weer eens bellen, er moet nog flink capaciteit bij, niet die aannemer die de fabriek in Borculo gezet heeft, maar eentje met een wat minder hoogdravende ambities, gewoon wat fabrieken bouwen die wel goed werken.
jg
@hookwood Hopelijk erkent iedereen dat en zorgen we dat daar beleid op gemaakt wordt. Heb je dit al aangekaart in de ledenraad ?
+1
weurding
Quote Reactie van @Freriks:
Nogal wat betrouwbaarder dan een enquete waarbij mensen maar wat invullen,

bij crv kon je ook niet inzien dat er nog karrevrachten van over de grens gehaald werden 😉
Twentsch Land
Denk dat rfc ook niet zomaar de gegevens toen mocht opvragen tenzij toestemming elke veehouder individueel.
jorisdriepinter
@Twentsch Land -het had een veel betrouwbaarder beeld opgeleverd, daar ben ik zeker van.
- op individueel nivo mogen ze die gegevens niet verkopen, maar dat is niet nodig om een betrouwbare voorspelling te maken. Dan werken regio overzichten prima.
CRV stuurt wel een nota, maar dat doen ze naar mij ook als ik iets wil weten wat hun uit moeten rekenen.
RFC heeft hier eigenlijk geblunderd. Ze dachten waarschijnlijk o.b.v. CBS overzichten een goed beeld te hebben. Dure misrekening vermoed ik.
dewittemotor
Gezond verstand was voldoende geweest. De prijzen die voor melkquotum betaald warden, waren enorm. Dus de wil om meer te mogen melken was hoog. Tel daarbij op dat de genetische potentie van de veestapel in het quotumtijdperk bij lange na niet benut werd en zie daar 20% extra in een paar jaar stelt niks voor.
Volgende voorspelling: de melkaanvoer bij RFC zal hoog blijven ondanks de komst van fosfaatrechten. Immers de produktie per koe kan nog flink omhoog en wat scherper op het jongvee. en dan nog evt. de kringloopwijzer (maar ik denk dat RFC daar ondertussen weer liever vanaf wil, want ze moeten melk minder hebben.)
En als RFC als enigste met die melkreductieregelingen blijft komen de komende jaren, dan zal er toch een behoorlijke groep grotere groeiende veehouders over gaan stappen naar andere melkafnemers. Dat hoor je nu al overal gonzen hier in het zuiden.

Natuurlijk kan RFC wel wat melk missen, maar toch, zie daarna de geest maar weer in de fles te krijgen.
Freriks
@dewittemotor begrijp ik het nou goed dat we met zijn allen in het quotumtijdperk bewust inefficiënt hebben geproduceerd en maar wat aanrommelen en dat we dat nu in ene niet meer gaan doen? Dus melkveehouders molken liever met 100 koeien hun quotum vol terwijl dat ook met 80 had gekund? De blinde ambitie om meer te melken ben ik wel mee eens.
dewittemotor
@Freriks In het quotumtijdperk werd lang niet alles uit de veestapel gehaald op veel bedrijven. Met ALLE stieren waarmee geinsemineerd wordt, kun je boven de 10.000 kg melken bij goed management. Daar hoef je echt geen dure rietjes voor te kopen en dat werd toen bij lange na niet gehaald.
+1
Freriks
@dewittemotor nee, toen werd er niet alles uit de koeien gehaald. Maar de argumenten om dat nu wel te doen zijn in de kern hetzelfde. Rantsoenefficiëntie en fosfaatefficiëntie verschillen nou ook weer niet zoveel. Jongvee was altijd al een flinke kostenpost. En als we in 30 jaar quotumtijdperk niet beter presteerden dan 30-35% vervanging per jaar, waarom zouden we dan nu in een keer wel naar 20% kunnen. Zelfde verhaal met productie. Hetzelfde quotum volmelken met minder koeien scheelde op veel bedrijven nogal wat in voeraankoop en toch gebeurde het toen niet. Dus waarom nu wel?
aantal koeien is wel fors gestegen en er is veel jongvee aangehouden. die zijn afgelopen jaar aan de melk gekomen. Die piek in jongvee wat afkalft hebben we nu net zo'n beetje gehad. Over een jaar is die prop pas weg.
+1
jg
@dewittemotor De door toeleveranciers gedreven melkproductie verhoging per kilo fosfaat gaat zorgen voor blijvende maatregelen bij Rfc.
Twentsch Land
@jg

Misschien voor 2017 of een gedeelte daar van, 2018 met invoer fosfaatrechten moet men onder een niveau komen van 2-7-15 .... dan is er denk ik wel verwerkingscapaciteit over.
jg
@Twentsch Land Momenteel bij 92 mln kilo een productie van 160kg melk per kilo fosfaat: 14,72 miljard kilo melk.

85 mln kilo fosfaat met 190 kilo melk : 16,1miljard kilo melk. Nevedi-leden verwachten dat 200 kilo melk per kilo fosfaatruimte mogelijk is.
+3
meelezer10
Quote Reactie van @jg:
Nevedi-leden verwachten dat 200 kilo melk per kilo fosfaatruimte mogelijk is.

Als ik george was zou ik maar een vrachtje pinken extra opzetten. Die beesten worden goud waard over een jaartje of anderhalf.
+1
christo
@jg Gelukkig kloppen jouw berekeningen niet. Geen jongvee en de komma graag op de juiste plaats?
jg
@christo De cijfers zijn inclusief jongvee.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's rollen , melk , fosfaat , rfc , 2014 en europese unie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
62
DEELNEMERS
26
WEERGAVES
0