Illustratie van: JohnDeerenr1

Ongelijk speelveld grootste frustratie

Het opheffen van de productschappen en de gewijzigde Europese regelgeving over de fokkerijstructuur leidden tot een onderzoek van het Ministerie van Economische Zaken (EZ). De pijnpunten blijken divers, maar zijn bijna allemaal terug te voeren op de dominante positie van CRV, de grootste stamboekorganisatie én de grootste stiereneigenaar.

Deel dit topic

Reacties

Freriks
Oude discussie. RVO heeft uitgebreid onderzoek gedaan voordat CRV de stamboekerkenning opnieuw verkreeg. En de stierzoeker is een product ontwikkeld door CRV en niet door het stamboek. CRV is nog zo vriendelijk om stier van concurrenten ook mee te nemen in stierzoeker. Kunnen ze ook mee stoppen.
Fokdoel en fokwaardebepaling worden vastgesteld door GES, onder leiding van Roel Veerkamp. Ga daar klagen als je het er niet mee eens bent.
Ik denk dat dankzij genomics, waar CRV veel in heeft geïnvesteerd, de fokwaarde van CRV stieren harder vooruit gaat dan die van concurrenten. Overigens gebruikt de concurrentie ook genomics gescoorde stieren en stiermoeders bij de productie van hun fokmateriaal. maar dat past niet zo goed in hun verkoopverhaal.
+2
cjw73
@Freriks men zou bijna denken dat je voor crv werkt!!
+1
puntertje
@cjw73 freriks zit/zat/wil vast in een vertegenwoordigend orgaan,
+1
jan w
@Freriks
Het is wel makkelijk boeren zoals CRV het doet, op "Boeren" geld.
Hierin is CRV trouwens niet de enige. Hoeveel boerengeld heeft Vion er wel niet doorgejast. Verder vallen de GD en Qlip ook in die categorie.
+1
Holstein
@Freriks Je slaat de plank behoorlijk mis Freriks. Het is nog maar zeer de vraag of RVO wel goed heeft getoetst alvorens CRV haar erkenning te geven. Maar ook daar zal op termijn een antwoord op komen. Op termijn omdat de verantwoordelijken bij RVO natuurlijk niet snel bereid zullen zijn om de hand in eigen boezem te steken. En ja, het GES zou onafhankelijkheid moeten waarborgen, maar ook binnen het GES is de rol van CRV zacht gezegd tamelijk groot...
En wat de stierzoekenfunctie betreft, het is toch te gek voor woorden, dat je in Nederland niet op onafhankelijk wijze de fokwaarde van stieren kunnen raadplegen?
Met het onderzoek wat nu wordt gestart zal hopelijk de waarheid boven komen; dat zal nog lastig genoeg worden aangezien veel betrokkenen alleen met frisse tegenzin zullen meewerken, gezien hun eigen rol. Maar het is te hopen dat er hierdoor uiteindelijk ook in Nederland weer een onafhankelijk stamboek ontstaat, zodat alle partijen daar op eerlijke wijze de concurrentie met elkaar aan kunnen gaan. En als CRV inderdaad zo goed presteert, hoeft ook zij daar niet bang voor te zijn!
+1
verbi
Ik ben zeer tevreden over CRV.
+2
Freriks
Welke KI organisatie werkt niet op boerengeld @jan w ? Kan me niet voorstellen dat een KI Kampen of KI Samen of wie dan ook zich niet laten betalen voor het verkochte sperma. En CRV keert ook nog eens ledenvoordeel uit, als de resultaten er zijn.
Dat @holstein zelfs RVO niet vertrouwd zegt ook wel wat over hemzelf. Iedereen mag een stierzoeker ontwikkelen, CRV heeft dat gedaan. Anderen niet. Vrije keuze om dat wel of niet te doen.
En @puntertje kennen we nu wel. Iedereen die zich ergens voor inzet kan van hem vroeg of laat een rotschop verwachten. Hij weet altijd zeer goed te verwoorden wat er niet goed is. Helaas blijft het daar dan bij.
+1
Holstein
@Freriks Mooi dat jij zo'n grenzeloos vertrouwen hebt in RVO, dat zullen niet veel collega's jou nazeggen! Maar het is niet voor niets dat EZ een onderzoek laat uitvoeren naar de hele gang van zaken, en dan zal vroeg of laat ook blijken of RVO echt goed getoetst heeft, alvorens CRV haar erkenning te geven. Het zou niet de eerste keer zijn dat een overheidsdienst steken laat vallen...
En wat die stierzoekfunctie betreft, natuurlijk mag CRV die zelf ontwikkelen en plaatsen; maar geef dan ook duidelijk aan dat die functie niet objectief is maar een commercieel instrument van CRV.
Dat laat onverlet dat het toch van de gekke is dat er niet een onafhankelijke stierzoekfunctie in Nederland beschikbaar is, waar je gewoon de complete fokwaarden van een stier kunt raadplegen?
+1
jerseys
Inderdaad een onafhankelijk stamboek dat is wat we nodig hebben met het vrij en kosteloos delen van data aan partijen waar de veehouder een machtiging voor afgeeft. Alleen op deze manier kan iedereen managementtools/adviezen ontwikkelen ten behoeve van melkveehoudend Nederland. Het is toch van de gekke dat we met zijn allen hier in melkveehoudend Nederland een monopolist hebben laten ontstaan. Concurrentie zie ik alleen maar zwakker worden, met name door alle data die de grote Coop wel heeft door de stamboek tak en de concurrentie niet. Iedereen weet dat een sector niet gebaat is bij monopolisten. Ik zag graag meer concurrentie.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's voeren , melkvee , productschappen , crv en regelgeving geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
9
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
2.487