‘Melk uit een 3D-printer?’

Als we voor elk probleem alleen maar technologische oplossingen zoeken, komt de melk straks wellicht uit een 3D-printer. Dit was één van de uitspraken van Jos Verstraten, voorzitter melkveehouderij van ZLTO, tijdens een mini-symposium voorafgaand aan de laatste dag van de Rundvee Mechanisatie Vakdagen in Gorinchem.

Deel dit topic

Reacties

nederlandse boer
Stoere praat van Jos. Een 3d-printer is niet meer dan een menger die losse componenten vet, eiwit, zetmeel, mineralen en water mengt tot een eindproduct. Zeg maar een micromengvoerfabriekje. Niet zo heel moeilijk.
j h p
@nederlandse boer Misschien heeft hij al wat last van kortsluiting. 😛
josl
@nederlandse boer Ik had het niet eens zelf bedacht, maar citeerde een uitspraak van Carel de Vries van Courage.
In de melkprijspiek van 2008 bleek dat kaas vanwege het hoge prijsniveau vervangen werd door zgn 'analoge'kaas. Ik heb gisteren aangegeven dat wij moeten blijven zorgen voor de juiste beleving bij ons kwalitief hoogwaardige product. 1 vegetarische slager is genoeg. volkskrant.nl/economie/…
+1
adriaan33
De mensheid zal altijd naar technische oplossingen zoeken. Maar wat blijft is de kringloop. Als het al zou lukken melk te printen moet de printer toch ook "gevoed" worden met kringloop grondstof. Komen we toch weer op de bodem. Vroeger was de koe hier op de arme zandgrond de spil van de kringloop. Mest, trekkracht en melk. Goed boeren ging alleen met een gezonde bodem. Door kunstmest en bestrijdingsmiddelen konden we zwakke bodems corrigeren. Intussen weten we dat het organische stofgehalte van de bodem cruciaal is voor vruchtbaarheid en uitspoeling. Daarom snap ik niet dat onze organisaties niet tot de "bodem" gaan om een oplossing te zoeken in plaats van gve of fosfaatrechten.
groeier
@adriaan33
Dat kan ook een jaar anders zijn 😄

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , vakdagen , melk , melkvee , mechanisatie , zlto , rundvee en gorinchem geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
5
DEELNEMERS
5
WEERGAVES
708