Boeren: 'Sinds de vrije markt hebben we veel ellende gehad'

Video: rtvnoord.nl/nieuws/170355/…

De melkveesector heeft een probleem: koeien produceren te veel mest. Er moet worden ingegrepen en dus is het plan van de staatssecretaris om 10 % van de koeien 'uit de markt te halen'.

'Dit is een fikse inkomensderving'
Boer Harry Hamstra is er niet blij mee: 'Ik heb hier geen mestoverschot, ik zou er nog 15 koeien bij mogen hebben. In dit plan moet ook ik er 15 kwijt, dat is een gat van 30 koeien. Een fikse inkomensderving.'

Het mestoverschot is ontstaan door de afschaffing van het melkquotum. Daardoor hebben boeren meer koeien aangeschaft. Eerder ging daardoor de melkprijs al fors naar beneden en nu is er dus het mestoverschot. Hamstra: 'Ik kan nu wel eens terugverlangen naar het quotum. We hebben in de anderhalf jaar na de invoering van de vrije markt al veel ellende om de oren gehad.'

'Ik verlang terug naar het melkquotum'
Tineke Oosterink is boerin in Sint Annen, ook zij verlangt 'stiekem wel eens terug naar het melkquotum, dat gaf wel lekker veel rust'. Ook bij de familie Oosterink is geen sprake van een mestoverschot. Ze hebben nog ruimte voor 15 tot 20 koeien, maar als de plannen doorgaan verliezen ze er 20.'

'Ik snap er niets meer van'
Erwin Bijman in Ten Boer heeft een bedrijf met 120 koeien. Hij pleit voor een fabrieksquotum. 'Dan weet je precies wat je mag leveren en als een boer stopt kunnen anderen meer leveren. Een fantastisch systeem dat in Portugal al geweldig werkt. Het is allemaal veel te ver gegaan hier. Ik snap er niets meer van'.

Door: RTV Noord

Deel dit topic

Reacties

groeier
De enige weg minimaal 2 koeien per ha en maximaal 3 of 4 GVE per ha. Dat is eenvoudig via de melkprijs te regelen.
groeier
[@Harry Hamstra
Vrije markten hebben alleen maar voordelen, mits de melkfabrieken meedenken.
+2
cs-agrar
Quote Reactie van @groeier:
Vrije markten hebben alleen maar voordelen, mits de melkfabrieken meedenken

Bijv melkaanvoer temperen?
George
Quote Reactie van @cs-agrar:
Bijv melkaanvoer temperen?

😂
+5
George
Ik blijf het herhalen , die mooie Europees geregelde quotering had moeten blijven. Is gewoon een historische vergissing om die af te schaffen. Varkenshouderij zou er blij mee zijn geweest met zo'n Europese regulering. Maar die sector is nauwelijks nog te redden.
MTSTAMMINGA
@George
In Canada krijgen de boeren ook al steun straks ,ondanks hun melkquotem 😀
delavalboer
@MTSTAMMINGA Volgens mij hebben die een super melkprijs...niks mis mee.. Zijn toch niet nog meer steun nodig....??
+1
buorman
@delavalboer
Iets met Ttip en minder beschermde markt
+1
klant
@George ja natuurlijk dit kon je op je klompen aanvoelen met die hoge leaseprijzen en de vele superheffing in het quotumtijdperk.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , geweldig , familie , koeien , melkprijs , quotum , mestoverschot , melkquotum , boer , boerin , portugal en bijman geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
9
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
1.846