FOSFAATRECHTEN: 'CONSTANT ZOEKEN NAAR BALANS'

Door Jeanet Brandsma,

Mijn ZLTO-collega Jos Verstraten noemt het heel toepasselijk ‘fosfaatpijn’. Want die pijn zit bij alle melkveehouders. Soms lijkt het wel dat we elkaar moeten overtuigen voor wie fosfaatrechten het meest pijnlijk zijn.

Ik baal er enorm van dat dat het ene deel van de sector vindt dat het andere deel van de sector het ‘niet goed doet’ of ‘de schuld’ heeft aan.

'Eigen probleem'
Netwerk Grondig kijkt alleen naar de extensievere deel van de melkveehouderij. Innovatief in de Knel is alleen bezig met bedrijven die innovatief hebben uitgebreid. Deze groepen hebben vooral oog voor hun ‘eigen probleem’. Terwijl het alles zo veel meer ingewikkelder is.
Een groep die we weinig in het publieke debat horen, zijn de melkveehouders die weinig tot niet hebben uitgebreid en (net) hun mest niet op eigen grond kwijt kunnen. Een vooruitzicht met volledige korting.
Daardoor lijkt het of het debat verengt naar meer fosfaatrechten voor melkveehouders met plaatsingsruimte en meer fosfaatrechten naar melkveehouders die investeringen hebben gedaan. Het lijkt erop of er daardoor geen goede balans is, immers de fosfaat moet ook ergens vandaan gehaald worden.

Balans zoeken
Worden dan de belangen van deze groep niet behartigd? Ik denk dat we als LTO constant een balans proberen te zoeken die zoveel mogelijk recht doet aan alle soorten melkveehouders. Wat soms maakt dat we wat minder kleurrijk lijken ten op zichtte van de one issue groepen. Wij willen juist alleen de randvoorwaarden stellen zodat onze sector kleurrijk kan blijven.

Alle kleuren
Immers als je kijkt naar de uitdagingen voor de melkveehouderij de komende jaren dan hebben we juist alle soorten kleuren bedrijven nodig om de verschillende doelen te kunnen halen. Bovendien een melkveehouder die in zijn/haar eigen kracht staat kan pas echt stappen maken. Stappen die nodig zijn om onze sectordoelen te kunnen halen zoals weidegang, biodiversiteit, efficiënt omgaan met mineralen, maatschappelijk gewaardeerd blijven, grondgebonden en de uitstoot van broeikasgassen en ammoniak verminderen. Die doelen kunnen we alleen halen met die mooie diversiteit tussen onze bedrijven.
Ik hoop dat we als sector snel weer vooruit kunnen kijken en onze eigen kracht kunnen vinden.

Jeanet Brandsma,
Lid vakgroep LTO Melkveehouderij

ltonoord.nl/weblogs/fosfaatpijn-jeanet-brandsma/

Deel dit topic

Reacties

harry 24
Het is nog een raadsel hoe fosfaatrechten voor alle betrokkenen uitpakt. Als je balans wilt lees je eerst foodlog.nl/artikel/…
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @harry 24:
Als je balans wilt lees je eerst

Gelezen. Veel herhaling van zetten. Opvallend dat @josl Verstraten precies hetzelfde doet als Grondig en Innovatief door zeer nadrukkelijk te pleiten voor erkenning van voer-mest contracten. Gezien zijn intensieve ZLTO-achterban niet heel vreemd. Misschien moet hij het verhaal van @JeanetBrandsma ook eens lezen.
+4
Druk
Zij heeft dus duidelijk teveel in een hok gezeten met ZLTO 😞

Alles wordt door LTO onnodig moeilijk gemaakt omdat een groot aantal collega's veel te grote stappen hebben gemaakt, en dat ook nog eens met aantallen uitbreiding die in geen enkele verhouding staan tot de vast bij het bedrijf behorende gronden --> deze onjuiste ondernemersbeslissing mag en kan toch nooit worden beloond met fosfaatrechten die een enorme waarde vertegenwoordigen.
+2
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Druk:
Zij heeft dus duidelijk teveel in een hok gezeten met ZLTO

Tikje eigenbelang is iemand met nieuwe stal met bijna 30.000 liter per ha ook niet helemaal vreemd. Geeft nix, ieder vecht voor z'n eigen hachie, maar objectiviteit bestaat in de hele fosfaatdiscussie allang niet meer. Het veinzen van een objectieve mening vind ik wel storend. Keep it simple: 15.000 liter per ha, niet objectief, wel eenvoudig uit te leggen en eenvoudig te handhaven. Mag ik lekker nog flink uitbreiden 😄
pieta
@jan is hobbyboer Een tikkie eigenbelang dus. 😁
+1
m uut m
@pieta
Geen tikkie maar behoorlijk.
Jan komt net als de rest ook voor zijn eigen belang op.
+2
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @pieta:
Een tikkie eigenbelang dus.

Ik heb er volgens mij nooit een geheim van gemaakt dat ik graag ongeveer 25 koeien wil gaan melken, dan kan ik me redelijk redden als melkveehouder, hoef ik nauwelijks nog te computeren. Das toch een mooi relaxed leven op de ouwe dag. We zijn er wel eens verder vandaan geweest dan op het moment, komende linkse regering maakt (vega-) gehakt van dit fosfaatgekonkel en gaat gewoon voor ot-en-sien grondgebonden boeren. Helaas zijn ook hier mijn dromen waarschijnlijk weer bedrog 😄.
Twentsch Land
@jan is hobbyboer
Waarschijnlijk bedrog ....... kans is groter op zeker bedrog. Links heeft nog nooit iets gedaan waar vermogen is behalve dan nog zwaarder belasten voor hun eigen egoïsme.
janv
Quote Reactie van @Druk:
Alles wordt door LTO onnodig moeilijk gemaakt omdat een groot aantal collega's veel te grote stappen hebben gemaakt, en dat ook nog eens met aantallen uitbreiding die in geen enkele verhouding staan tot de vast bij het bedrijf behorende gronden --> deze onjuiste ondernemersbeslissing mag en kan toch nooit worden beloond met fosfaatrechten die een enorme waarde vertegenwoordigen.

Hoeveel koeien heb jij totaal en per ha eigen land of pacht?
m uut m
Er was ook een simpele oplossing.
Alleen fosfaatrechten voor melkkoeien.
Aantal koeien op 2 juli 2015 keer gemiddelde productie 2014.
Geen korting meer nodig.
Grondgebondenheid strakker trekken komt er ook niet teveel jongvee.
Maar ja dat is te simpel
+2
oubi
Heel eenvoudig. Zet een stip aan de horizon; over 40 jaar moet iedere melkveehouder grondgebonden produceren (eigendom -pacht- grondgebruik- voer/mestcontract). Een melkveebedrijf mag geen overschot meer hebben. Dan weet een ieder waar die aan toe is en dan lost alles zich vanzelf op.
Nick83
Quote Reactie van @oubi:
Zet een stip aan de horizon; over 40 jaar moet iedere melkveehouder grondgebonden produceren

Da duurt veel te lang man. Politici en andere organisaties wil direct resultaat, niet pas over 40 jaar. Ze willen aan hun achterban laten zien wat ze bereikt hebben en daar vervolgens voor betaald worden. In de vorm van salaris of om opnieuw gekozen te worden. Of om donaties mee binnen te harken. En hup snel door naar het volgende projectje, weer lekker scoren (over de rug van een ander). Wetgeving regelen die over 40 jaar pas effect heeft schieten ze niks mee op.
Albert
@Nick83 stip komt dan op 4 jaar, de tijd tussen 2 verkiezingen
+8
puntertje
Tja Jeanetje, die 'grondig' boeren pasten naadloos in de mede door jou ontwikkelde de visie in 2013. Maar die hebben jullie snel vergeten en verder hebben jullie ook niets meer voor deze groep gedaan. En om ze dan nu te verwijten dat ze voor zich zelf opkomen is toch wel aanmatigend.
christo
@puntertje Hoeveel van die zogenaamde grondgebonden boeren zullen er sinds 2002 gegroeid zijn in fosfaatproductie en daarmee medeschuldig zijn aan het overschrijden van het p-plafond? De meesten denk ik. Het is een productieplafond en geen plaatsingsplafond.
+1
Freriks
@puntertje in die visie van 2013 was nog sprake van een mate van grondgebondenheid tot max 100 kg fosfaat per ha overschot. Is toch wat anders dan wat het netwerk grondig bepleit. Maar dat soort details zijn aan jouw niet besteedt. Jij schopt liever een bestuurder. Mag hoor, als jou dat oplucht.
de reden dat die visie niet verder kwam was omdat de politieke partijen zich al hadden ingegraven voordat het debat plaatsvond, met de VVD voorop. En of je nou een mooie of lelijke visie hebt, als de politiek er niet aan wil of het niet algemeen verbindend wil verklaren sta je met lege handen.
Zelfs de door @jan is hobbyboer geroemde Frits van der Schans vindt de visie van 2013 een goede basis voor een toekomstvisie voor de veehouderij.
+1
puntertje
@Freriks Een goede weergaven van hoe het proces gelopen is, is niet aan jou besteed. Oh oh, het is de politiek die we de schuld geven, het enige waar bestuurders in de sector het over eens zijn.
pieta
@puntertje Met het afschaffen van de quotering is ons als melkveehouderij ruimte beloofd. Nu blijkt die ruimte er niet te zijn.
+1
spotmelker
@pieta Door wie is die ruimte beloofd? Door de zuivel die nu met de meest ver gaande verplichtingen komt aanzetten?
+1
puntertje
@pieta Als jij interpreteerde dat met de afschaffing van het melkquotum onbeperkt groeien mogelijk zou zijn, dan was je niet de enige die dat dacht. Maar wel kortzichtig gezien de postzegel waar we met zijn allen op wonen.
+2
pieta
@puntertje Nou niet direct onbeperkt maar toch ook niet wat er nu aan de hand is. Dat hadden ze in mijn beleving op bestuurlijk niveau toch in m oeten kunnen schatten. Wat mij betreft hadden ze eerder de fosfaatproductie per bedrijf vastgelegd en groei alleen mogelijk indien de groei 100% grondgebonden was. Dat had wat meer tijd gegeven en geen korting tot gevolg gehad. Elk jaar/maand de groeiontwikkeling bijhouden en vastklikken als het vol is. Of gewoon vanuit het quotum aan eenieder wat uitbreiding geven.
+3
puntertje
@pieta Visie en durf was/is daar voor nodig. Dat ontbrak.
Freriks
@puntertje ach jo, lul toch niet. Ik geef juist aan hoe het gelopen is, maar dat past jou niet
pieta
@Freriks Het is zo gelopen omdat niet iedereen zich voor hetzelfde inzette. RFC riep doodleuk: wij verwerken alle melk. En zo zijn er wel meer dingen geweest die voor verwarring zorgde. Er was gewoon geen plan B. En 2013 dat was gewoon al heel laat. In 2005/2006 was al duidelijk dat het quotum er afging. In 2010/2011 zaten we al bijna tegen het fosfaatplafond aan.
weurding
Constant zoeken naar een balans..... en op de balans natuurlijk, afschrijven niet mogelijk 😃
+1
Pluto
Ik krijg het idee er zijn enkele melkveehouders door rood licht gereden en daarom krijgt iedereen een bekeuring!!!. Het wordt voor de LTO steeds moeilijker om de ander de schuld in de schoenen te drukken terwijl ze zelf de sokken vol stront hebben.
+1
j h p
Ik snap even niet zo waarvoor ik de grote intensieve bedrijven nodig heb,
voor een goede balans.(ik kan er prima zonder)
Ik denk dat we zonder minder problemen hadden gehad.
Ieder moet het voor zich zelf weten, maar ieder wist ook dat groot en intensief minder gewenst was.
+2
jg
Probleem is echter dat alle DOELEN ( Jeanet noemt ze ), die we als sector moeten halen , door toedoen van grote intensieve groeiers DOELEN voor de gehele sector geworden zijn.
- Steeds minder weidegang op grote groeiende bedrijven. Zie de laatste cijfers.
- Steeds minder biodiversiteit door de benodigde hoge voer-opbrengsten per hectare om groei mogelijk te maken.
- Efficient omgaan met minderalen , doorgeslagen in interen op bodemvruchtbaarheid door KLW.
- Maatschappelijk gewaardeerd blijven : bekend is welke richting politiek NZO en LTO in 2013 op wilden.
- Grondgebonden is de tegenhanger van intensiveren.
- Broeikasgassen en Ammoniak: steeds meer productie door groei van de melkproductie.

Het is te laat om als LTO een beroep op de SECTOR te doen om de doelen te halen. Het is volstrekt helder wie er aan de bak moeten . Desnoods verplichte de-intensivering door maximum aantal fosfaatrechten per hectare.
+1
Frans1
Schei maar uit over balans en dergelijke,alles mutjevol hebben en houden is de beste manier,anders wordt het zo door een ander geclaimd. Gewoon doordouwen en verder niks.Zijn krokodillentranen en verder niks

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's fosfaatwet geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
29
DEELNEMERS
20
WEERGAVES
12
TREFWOORDEN