Kunnen boeren door eigen kwaliteiten rijk worden?

In mijn ogen is iedereen die gezond is schatrijk maar hier een leuk stukje Foodlog discussie als spinoff van het Univé item:

Heb jij wel eens een boer rijk zien worden van iets anders dan stijging van de waarde van zijn onroerend goed? Oftewel, heb je in Nederland wel eens een boer gezien die door zijn eigen kwaliteiten als boer rijk geworden is?

meer: foodlog.nl/artikel/…

#60 Henric, #55 Bennie, Ja ik heb boeren vermogend zien worden door geen verkoop van hun eigen land maar door ondernemerschap. Veelal door het verkrijgen van een patent of octrooi op bepaalde product, Kwekersrecht, etc.

meer: foodlog.nl/artikel/…

Overigens is iemand die kwekersrecht vestigt geen boer maar veredelaar.
En inderdaad, schatrijke veredelaars zijn er volop, kijk maar eens in de Quote 500. Maar die worden rijk door boeren hun producten te laten telen.

meer: foodlog.nl/artikel/…

Leg mij uit waarom een boer geen ondernemer is?
1. Een boer die veredeld, zijn producten verwerkt en exporteert, een patent of octrooi verwerft is voor mij nog steeds een boer zoals albert heyn gewoon een detaillist is.
2. Als het rendement gemaakt op geïnvesteerd vermogen een argument zou zijn, dan zou belegging in grond de afgelopen 20 jaar een nette belegging zijn (landbouw grond) met mogelijke jackpot als het een bestemmingswijziging krijgt.
3. Als subsidie je geen ondernemer maakt dan zijn Nestlé, Heineken etc ook geen ondernemingen.
4. oftewel elk argument dat een boer geen ondernemer is is te weerleggen met een vergelijkbaar geval.

meer: foodlog.nl/artikel/…

Deel dit topic

Reacties

+2
oldhuus
Is wel leuk dat ze Albert Heijn er bij halen, die is onlangs net weer gefuseerd, met een nu nog grotere inkooporganisatie en meer macht als gevolg.
Ze hebben direct alle leveranciers aangeschreven voor nieuwe onderhandelingen.
nu.nl/economie/4307721/…
Nog minder marge voor de boer dus. En dat kan allemaal zomaar, de EU vind alles prima, goedkoop voedsel is prioriteit. En zolang we een product produceren en het zelf niet aan de consument verkopen hebben we dus niks te zeggen over de opbrengstprijzen.
buitenok
Zo ist oldhuus, boeren moeten zelf producten vermarkten in grote vlees , zuivel groente winkels.
Tussenhandel en supers uitschakelen.
+1
weurding
@buitenok vrij kansloos, dan haalt/komt het wel uit het buitenland, en wat te doen met de overschotten? toch nog dumpen op de wereldmarkt? hier krijgen we het met de beste wil van de wereld niet op
weideboer
@buitenok totaal kansloos. Massa is kassa, dat is het geheim van elke onderneming op de langere termijn
+1
jan w
@buitenok
Het idee is goed, maar niet kansrijk. Heb er wel eens hetzelfde over gedacht.
Moeten eerst maar eens een mogelijkheid zien te vinden dat we zoveel druk bij de supers neer kunnen leggen dat de producten die ze van buiten Nederland halen aan de zelfde eisen MOET voldoen dan die hier gelden.
+1
weideboer
@jan w op zich ook weer kansloos. 80-90% van alle spul die wij in de westerse wereld in huis hebben is gemakt onder arbeidsomstandigheden die niet West-Europees zijn. Wil je dat, dan accepteer je ook dus een tig maal hogere prijs, leg dat maar eens uit dat een tv of kleding minimaal 10x zo duur wordt.....In dat op zicht is iedereen dan hypocriet...
spotmelker
@weideboer Voedselprijzen hoeven ook geen 10 keer over de kop en tegelijkertijd moet een overheid beseffen dat het compleet afhankelijk worden van import qua voedselvoorziening bij één overzeese misoogst de hele economie onderuit haalt. Voor die Chinese kleding e.d. blijft bij de burger geen geld meer over als het voedsel plotseling veel duurder wordt.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's verkoop , subsidie , gezond , foodlog , grond , boer en rendement geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
7
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
3