Gezond

Gezond nieuws

Kans op kalfjesdrieling is één op acht miljoen dus Boerdonkse boer bijzonder blij

04-07-2020 - Drie op een rij voor boer Pieter Swinkels. Zaterdagochtend schonk koe Tonny op zijn boerderij in Boerdonk het leven aan een drieling. De kans dat zoiets gebeurt, is één op acht miljoen. "Nee, geen beschuit met muisjes, daar zijn we te nuchter voor. We drinken er wel een glas melk op", klinkt het lachend aan de telefoon.
De drie kalveren Juul, Fem en Mats blaken van gezondheid. Ook moeder Tonny staat er fris bij, vertelt Josine van Hoof. Ze zat aan keukentafel met haar kinderen toen om kwart voor acht partner Pieter belde. "Je moet echt komen kijken", klonk het met enige opwinding.
Laarzen aanJosine, Pim (5), Lars (3) en Ties (bijna 1) schoten in hun laarzen en holden naar de stal. Daar waren Pieter en zijn vader Gerrit al druk doende met de bevalling. Aanvankelijk voelde Pieter vier hoefjes. Josine: "Een tweeling dachten we eerst, dat gebeurt vaker. Toen plots nummer drie ter wereld kwam.
Hoe bijzonder de drieling is, weet vader Gerrit Swinkels maar al te goed. Hij is al meer dan vijftig jaar boer en had zoiets niet eerder beleefd. Hoewel, tot voor kort. Want in september 2017 kwam er op de boerderij ook een drieling kalveren ter wereld.
"We gaan nooit op vakantie en toen waren we net een paar dagen weg", zegt Josine. Vader Gerrit zorgde als invaller voor een vlekkeloze bevalling. Ook de toegesnelde veearts destijds, had zoiets nooit gezien.
Stikstof en eiwitToeval of vruchtbare Boerdonkse grond? De familie Swinkels maakt zich daar niet al te druk over. Ze zijn gewoon erg blij dat moeder en kalveren gezond zijn. Dat telt. Ook de familie Swinkels zit middenin een discussie over de omvang van de veestapel en het stikstofbeleid in Nederland.
Komen drie kalveren tegelijk dan wel gelegen? Josine: "Het gaat om twee vaarsjes en een stiertje. Die laatste gaat geen melk geven dus die doen we weg. De helft van onze kalveren gaan sowieso van de hand om binnen de vergunningsnorm te blijven."
Dat minister Carola Schouten van Landbouw nu de hoeveelheid eiwit in het veevoer wil verminder om de uitstoot van stikstof tegen te gaan, vindt geen genade in de ogen van de familie Swinkels. "Dierenmishandeling", klinkt het vanuit Boerdonk. "Deze kalfjes hebben keihard eiwitten nodig om aan te sterken en uit te groeien tot gezonde koeien", zegt Josine. Dus op hoeve Swinkels zal er komende weken geen dieet worden doorgevoerd.

Nieuwsgrazer

Waarom melkveehouders boos zijn over 'eiwitplan' minister Schouten

03-07-2020 - De melkveesector en minister Schouten zijn het over een ding eens: koeien moeten minder eiwitrijk voer krijgen. Dat levert stikstofreductie op, zodat er weer meer huizen gebouwd kunnen worden. Maar de boeren en Schouten lijken lijnrecht tegenover elkaar te staan over de manier waarop dit moet gebeuren.
De minister wil een limiet aan de toegestane hoeveelheid eiwit in krachtvoer. Dat is het aanvullende voedsel voor koeien naast bijvoorbeeld gras, mais of hooi. Melkveehouders riskeren vanaf 1 september een boete van 2500 euro als ze krachtvoer gebruiken of op voorraad hebben met te veel eiwit.
Twee dagen op en rij voerden agrariërs actie tegen dit plan. Trucks van Defensie blokkeerden vanmorgen de binnenstad van Den Haag om te voorkomen dat boeren op trekkers opnieuw het Binnenhof zouden bereiken. De protestacties vandaag verliepen het grootste deel van de dag rustig.
Uitzondering was de inmiddels opgeheven blokkade van de A1 vanmiddag bij Deventer:
Als grootste bezwaar tegen het plan noemen boeren de gezondheidsrisico's voor koeien. Dat wordt onderschreven door de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD).
Veevoerdeskundige Jan Dijkstra van de Universiteit Wageningen is het eens met de dierenartsen. "Als bijvoorbeeld een jong kalf te weinig eiwit krijgt, kan die later problemen krijgen. Denk aan gevoeligheid voor ziektes of een verminderde vruchtbaarheid."
Het plan van de minister maakt het volgens Dijkstra moeilijker om vee een gebalanceerd dieet te geven. Want het gevolg kan zijn dat de veehouders meer voer geven om aan dezelfde hoeveelheid eiwit te komen als eerst. Daardoor kunnen de koeien en kalveren te dik worden.
'Duizenden boeren getroffen'
Zo'n veertig procent van de 16.000 melkveebedrijven krijgt volgens Landbouworganisatie LTO last van het plan. Dat zijn de boeren die afhankelijk zijn van krachtvoer. Bijvoorbeeld omdat de gewassen die daar groeien beperkt zijn en onvoldoende zijn voor een gebalanceerd dieet.
Minder eiwit in krachtvoer kan ook leiden tot minder melkproductie. "Het is op voorhand moeilijk te zeggen hoeveel dat scheelt", zegt Dijkstra. De eiwitinname kan volgens hem wel "een stuk lager" zonder dat koeien minder melk geven.
Het effect op de melkproductie zal relatief gering zijn, zegt Wil Meulenbroek, voorzitter van de LTO-afdeling melkveehouderij. Het is volgens hem een ondergeschikt argument omdat het vooralsnog gaat om een tijdelijke maatregel tot 1 januari 2021. Maar de schade aan de dieren kan wel wel permanent zijn.
"Melkveehouders moeten kiezen tussen twee keuzes die verkeerd zijn", legt Meulenbroek uit. "Kies je voor dierenwelzijn of hou je je aan de regels van de minister? Melkveehouders hebben het gevoel dat er geen begrip is voor hun situatie."
Afgelopen nacht in de Tweede Kamer bleek dat begrip er wel te zijn. De Kamer stemde in met een motie om het alternatieve plan van de boeren door het Planbureau voor de Leefomgeving te laten doorrekenen.
Wat stellen melkveehouders voor?
Als alternatief willen melkveehouders zelf de regie houden over het dieet van de koeien en beloven ze hun dieren 3 procent minder eiwit te voeren. Dat wordt volgens de LTO berekend op basis van de hoeveelheid eiwit die een boer de tweede helft van 2018 heeft verbruikt.
Veevoerexpert Dijkstra denk dat dit alternatief - zolang de boeren hun belofte nakomen - op papier iets beter is voor het welzijn van de dieren. Want die kunnen het beste inschatten wat een dier nodig heeft om gezond te blijven.
Minister Schouten zegt dat ze geen "zoete broodjes met de boeren wil bakken":
Minister Schouten betwijfelt of er überhaupt genoeg tijd is om het plan van de melkveehouderij door te lichten. Ook benadrukt ze dat volgens haar de gezondheid van de dieren in het huidige plan wel gewaarborgd is. Er komt hulp voor boeren die kunnen aantonen dat hun dieren in problemen raken.
Bovendien biedt het alternatieve plan, waarbij de boeren vrijwillig minder eiwit toedienen, geen juridische garantie voor de benodigde stikstofreductie, zegt de minister. "We hebben er weken over gesproken met de sector, maar uiteindelijk was de conclusie dat het voorstel niet zou leveren wat we nodig hebben om weer huizen te kunnen bouwen."
De maatregel moet een ammoniakreductie van 0,2 kiloton opleveren. Dat is weinig als je het vergelijkt met de jaarlijkse stikstofuitstoot van de melkveesector (280 kiloton, CBS), maar voldoende om de bouw van 75.000 woningen te kunnen realiseren.

Nieuwsgrazer

Willen supermarkten echt dat we gezond eten? Dan kunnen ze dat de komende twee jaar bewijzen

30-06-2020 - Hoe belangrijk vinden supermarkten de gezondheid van hun klanten? Verleiden ze ons vaker met fruit en groente of juist met chips, frisdrank en bier? Om die vragen draait een nieuw onderzoek dat moeten leiden tot een lijst van gezonde en minder gezonde supermarkten. ,,We kijken ook naar de winkels. Staat er een rekje snoep bij de kassa of staat er iets anders?’’

Nieuwsgrazer

Nog meer Gezond nieuws

Datum Onderwerp Reacties
26-06-2020 Jezelf van ziek naar gezond eten met een plantaardig dieet: soms kan het echt 0 reacties
27-05-2020 Nertsenhouder Meijer doet gewoon z’n werk in Vriezenveen, maar is wel extra alert 0 reacties
26-05-2020 Is een tosti ongezonder dan een boterham met kaas? 0 reacties
20-05-2020 Brabantse besmetting maakt Zeeuwse nertsenfokkers niet extra ongerust 0 reacties
20-05-2020 Groen boeren 'levert een hoop geld op', Brussel komt vandaag met de plannen 1 reactie
15-05-2020 Is honing gezonder dan suiker en helpt het echt tegen keelpijn? Zes feiten en fabels op een rij 0 reacties
12-05-2020 Longarts roept op tot campagne voor gezond eten 0 reacties
07-05-2020 'Perspulp brengt vele voordelen met zich mee' 25 reacties
28-04-2020 "Aardbei gaat schaalvergroting tomaat volgen, allen dan vertraagd" 0 reacties
10-04-2020 'Verslons jezelf niet', geluksprofessor Ap Dijksterhuis geeft tips in coronatijd 0 reacties
09-04-2020 Houd jezelf en de kwekers gezond #enjoyathome 0 reacties
07-04-2020 Juist nu belangrijk om gezond te eten: ‘Voor je het weet, weeg je tien kilo meer’ 0 reacties
31-03-2020 Dikke vrouw over golf dikke coronapatiënten op IC: 'Riekt naar dikke mensen in het hoekje zetten' 0 reacties
30-03-2020 Dit alternatief voor sushi is lekker én gezond, maar er kleeft wel een nadeel aan 0 reacties
24-03-2020 Voedingsexpert geeft advies voor ‘lockdowndieet’: Je hoeft niet te overleven op droge pasta’ 0 reacties
24-03-2020 Voedingsexpert geeft advies voor ‘lockdowndieet’: Je hoeft niet te overleven op droge pasta’ 0 reacties
20-03-2020 Hamstergedrag leidt tot run op uien: lekker lang houdbaar 0 reacties
02-03-2020 Consument mijdt suiker (maar lijkt onverschillig over zout en vet) 0 reacties
02-03-2020 Consument mijdt suiker (maar lijkt onverschillig tegenover zout en vet) 0 reacties
24-02-2020 Zeewier kan prima dienen als duurzame voedselbron 0 reacties
11-02-2020 'Iedereen moet bewegen om van landschapsinclusieve landbouw een verdienmodel te maken' 0 reacties
11-02-2020 Zo houd je het accupakket van je hybride auto gezond 0 reacties
09-02-2020 Zijn deze gezonde tussendoortjes echt zo goed voor je? 0 reacties
06-02-2020 Insecten kunnen ook dienen als botervervanger 5 reacties
24-01-2020 Een gezond huisdier is ons veel geld waard: fors meer verzekerde konijnen 0 reacties
06-01-2020 Hoe gezond is jouw grond? 0 reacties
13-12-2019 ‘Melk op basis van microbiologisch eiwit is de toekomst’ 1 reactie
14-11-2019 Kabinet krijgt van oppositie felle kritiek op stikstofplannen 0 reacties
12-11-2019 Leon ontwikkelde een heel geavanceerde stappenteller; niet voor mensen, maar voor paarden 0 reacties
08-11-2019 Bijzonder: leerlingen uit Enschede ontbijten tussen de koeien: ‘Stinkt wel beetje’ 0 reacties
24-10-2019 Advies aan de Belgische consument: eet gezond en gezellig 0 reacties
22-10-2019 Amaryllisteler Boers positief over biologische gewasbescherming 0 reacties
22-10-2019 Zieke tomaten, meer Beter Leven verantwoordelijkheid consument en Ikea test gezond eten 0 reacties
19-10-2019 Geen kringlooplandbouw of gezond voedselsysteem zonder Europa 0 reacties
17-10-2019 Opinie: 'Het is tijd voor gezond boerenverstand' 0 reacties
16-10-2019 Duurzaam voedsel voor iedereen bereikbaar 0 reacties
12-10-2019 'Anders bemesten zorgt voor gezond gewas' 0 reacties
11-10-2019 Nieuwe ranglijst vergelijkt voedselzekerheid in steden 0 reacties
10-10-2019 Nieuwe ranglijst vergelijkt voedselzekerheid in steden 0 reacties
10-10-2019 Nieuwe ranglijst vergelijkt voedselzekerheid in steden 0 reacties
08-10-2019 Nieuwe ranglijst vergelijkt voedselzekerheid in steden 0 reacties
05-10-2019 Bosbemesting in Europees verband is noodzakelijk 2 reacties
02-10-2019 Nederlandse boer snakt naar maatschappelijke waardering 0 reacties
27-09-2019 Culinair ontdekt: Tavče gravče 0 reacties
18-09-2019 Doe mee aan Dutch Food Week. 0 reacties
16-09-2019 Ondanks lastige start wintertarweseizoen door droge weersomstandigheden goed eindresultaat 0 reacties
16-09-2019 Dutch Food Week daagt boeren voor de klas 0 reacties
13-09-2019 Transparante productinformatie stimuleert gezonde en duurzame keuzes in de supermarkt 0 reacties
12-09-2019 Korting op producten met Nutri-Score A en B bij Delhaize 0 reacties
12-09-2019 Willem-Alexander krijgt een groentepakket van de Herenboeren: 'Dan kan Máxima lekker gezond koken' 0 reacties
10-09-2019 LDL blijft - volgens cardiologen - de vette boosdoener, maar er zijn er meer 0 reacties
08-09-2019 Groenten waar je sterk en slim van wordt en beter van kunt leren fietsen 0 reacties
06-09-2019 Schouten wil biggensterfte gezamenlijk met sector aanpakken 0 reacties
06-09-2019 Duurzame Zuivelketen stelt nieuwe doelen voor 2030 0 reacties
28-08-2019 Vijf jaar eipromotie met girlpower 0 reacties
28-08-2019 Top of Flop: welk voedselkeuzelogo werkt écht? 0 reacties
22-08-2019 In Australië zijn volle melk en yoghurt en volvette kaas gezond voor het hart 0 reacties
20-08-2019 Robuuste planten bieden oplossingen 0 reacties
12-08-2019 Hogere opbrengst cichorei door bestrijden meeldauw 0 reacties
07-08-2019 De wereld rond met een gebruikte Daily 0 reacties
31-07-2019 Unilever breekt met stereotypering 0 reacties
25-07-2019 Slecht weer en tegenvallende Europese economie raken ijsverkoop Unilever 0 reacties
23-07-2019 Praktijkbijeenkomst Verduurzaming Scholen - Eindhoven 0 reacties
23-07-2019 Praktijkbijeenkomst Verduurzaming Scholen - Den Haag 0 reacties
23-07-2019 Praktijkbijeenkomst Verduurzaming Scholen - Zwolle 0 reacties
23-07-2019 Yoghurt steekt - een beetje - boven andere zuivel uit 0 reacties
10-07-2019 Dikke baby? Geef het leven van de ouders de schuld 0 reacties
09-07-2019 Ziekenhuispatiënten sneller beter door vers eten én beweging 0 reacties
08-07-2019 Tuenter kijkt met ondernemer naar biggenuitval 0 reacties
06-07-2019 Kabinet trekt 1 miljoen euro uit voor veiliger werken in de landbouw 0 reacties
05-07-2019 Kabinet trekt 1 miljoen euro uit voor veiliger werken in de landbouw 0 reacties
05-07-2019 Hoe zit het met vlees eten in de toekomst? 0 reacties
05-07-2019 Aardappelmarkt wordt nerveuzer door te weinig neerslag 0 reacties
03-07-2019 Gun jullie kip een gezonder leven, Albert Heijn. 0 reacties
28-06-2019 Economisch belangrijkste doelsoorten voor de Nederlandse visserij staan er goed voor 0 reacties
24-06-2019 Van gezond op bord naar gezond voor de grond en omgekeerd 0 reacties
21-06-2019 Zweten is (z)weten: de sauna werkt net zo goed als sporten 0 reacties
20-06-2019 Augmented Reality in de kas 0 reacties
19-06-2019 MmmEggies schitteren in promotiefilm over Nederlands ei 0 reacties
19-06-2019 We willen graag bekendheid voor het Nederlandse ei 0 reacties
18-06-2019 Veganisme niet zo duurzaam en gezond als je misschien denkt 0 reacties
17-06-2019 Met een AR-bril de kas in 0 reacties
17-06-2019 'We staan aan begin van agrarische datarevolutie' 0 reacties
07-06-2019 Zijn groenten uit blik minder gezond? 0 reacties
06-06-2019 Prijs van $250,000 voor baanbrekend werk Wageningse Bodemkundige 0 reacties
06-06-2019 Wageningse Bodemkundige krijgt prijs toegekend van $250,000 voor baanbrekend werk 0 reacties
06-06-2019 Publiek debat over gewasbescherming mist diepgang 0 reacties
06-06-2019 ‘Maak snoepen zo gezond mogelijk; je houdt het toch niet tegen’ 0 reacties
31-05-2019 De verdwijning van immorele beroepen - Foodlog 13 reacties
29-05-2019 De Lelystadse Boer introduceert webshop met verse producten van het land 0 reacties
27-05-2019 Video: mmmEggies bestaan 5 jaar 0 reacties
27-05-2019 Voedseltransitie vertaald naar verdienmodellen 0 reacties
22-05-2019 Groenbemesters voor meer bodemleven 0 reacties
15-05-2019 Eten volgens ‘het nieuwe normaal’: verrassend en toch vertrouwd (4) 0 reacties
14-05-2019 De Nederlandse aardappel dankt zijn unieke positie aan brede samenwerking en continue vernieuwing 0 reacties
10-05-2019 Vegaburger: goed voor dieren, minder voor nieren 0 reacties
29-04-2019 Producten onder de loep: Spelen met soep 0 reacties