LTO verbaasd over ommezwaai Rabobank

Scheidend LTO voorzitter Albert Jan Maat is verbaasd over de ommezwaai die de Rabobank in zijn ogen heeft gemaakt bij financiering. Hij plaatst vraagtekens bij de noodzaak van een breed sectorplan en de analyse van de oorzaak van de crisis.

Deel dit topic

Reacties

Druk
Waarschijnlijk voortschrijdend inzicht 😄 Er zijn veel te weinig bedrijven met een forse financiering die zelfstandig een periode van 2 jaar met een melkprijs van < 30 cent kunnen overbruggen.
m uut m
@Druk
Dan lost dat probleem zich zelf ook wel op.
+1
weurding
@m uut m blij dat je nog hoopt op een prijs boven de 30 😉
+1
m uut m
@weurding
Had hem iets anders in gedachten. 😉
storm
@weurding nou bij RFC verwacht ik dat ie incl prestatietoeslag gewoon over de 30 ct gaat
Druk
@storm
Ik verwacht bij RFC over 2016 toch nog wel een gemiddelde prestatieprijs > 30 cent. Bij diverse andere zuivelverwerkers zullen collega-melkveehouders dit niveau (bij lange na) niet halen 😞
pieta
@Druk Dan mag het herstel wel onderhand in gaan treden. Met nog een paar maanden 25 cent garantieprijs dan halen we dat net niet (denk ik).
+1
meelezer10
@pieta Laat eerst het herstel in het weer maar eens intreden dat doet veel meer met je humeur. Laatste twee weken 65 mm gehad en het was nog nat. Nu een aantal dagen redelijk weer in de vooruitzichten maar je kunt niets. Tegen die tijd dat het weer een beetje opgedroogd is midden volgende week staat er weer volle bak regen.
George
@meelezer10 Kijk en bij ons is het momenteel helemaal niet nat terwijl wij tot half juli in de nattigheid hebben gezeten.
mlkvhoudr
@meelezer10 pas maar op ze sporen je zo op waar je zit en wie je bent 😉

buienradar.nl/nederland/weerbericht/…
meelezer10
@mlkvhoudr

Dat is bij @de hoef al lang bekend.
mlkvhoudr
@meelezer10

Daar ben ik dan ook maar vast op visite geweest 😉 op de weg terug van weekendje weg. Maar je bedoeld t vast andersom 😃
MTSTAMMINGA
@meelezer10

Een gedeelte van mijn gemaaid natuurland [plaats Nijtrijne] ligt dinsdag 3weeken in het water
Hier in Echtenerbrug is het land nog wel droog Ondanks de regen
Maar gelukkige geen overdreven dikke hoeveelheiden gehad de laast
meelezer10
@MTSTAMMINGA hier in de omgeving is het op de natuurgrond niet veel anders. sommige percelen staat de eerste snede nog. andere percelen ligt het gemaaid in het water en bij sommige is het weg.
cs-agrar
Quote Reactie van @MTSTAMMINGA:
weeken in het water

Compact voeren tamminga! Overigens hebben ze bij waterschap bootjes met voorlader, dat een idee?
meelezer10
Quote Reactie van @cs-agrar:
bootjes met voorlader
r

denk dat tamminga er niet heel rauwig om is dat het in het water licht. Nu maar hopen dat het de komende maanden niet mogelijk is om het er af te halen.
pieta
@meelezer10 Doe mij maar herstel van melkprijs. Hier gaan we maandag de 4e snede maaien.
Druk
@pieta
Jij hebt dus op korte termijn geen optimistische verwachtingen voor de melkprijs naar aanleiding van de verminderde wereld-melkproductie?
+1
pieta
@Druk Ik ben liever pessimist. Die heeft tenminste geregeld een meevaller. Bij optimist valt het vaak tegen. En weten doe ik het ook niet.
m uut m
@Druk
Als de prestatie toeslag 5 % wordt ga je de 30 cent niet halen.
weurding
@storm bij rfc wel, maar of de meesten daar genoeg aan hebben vraag ik me af
+6
KuikenenKoe
Zitten nu 18 jaar in pluimvee
heb dus meerdere keren een sector visie pluimvee van banken gelezen en dus ook wel es enkele nachten in kussen om liggen bijten omdat er enkele tussen zaten waar je niet vrolijk van wordt , en dacht einde verhaal
er zaten ook een paar tussen dat ik dacht kan in toekomst met borst vooruit door dorp heen lopen ,van wie doet me wat ,is ook niet uit gekomen
het is me door jaren heen op gevallen dat het sentiment wat er op dat moment heerst in de markt/sector , mede bepalend is voor een sectorvisie en ook toekomstig/huidig beleid
eigenlijk zou je dat niet mogen verwachten van universitair geschoolde mensen die al enkele jaren meedraaien

gebruik nu het boek van nostradamus om beetje te voorspellen wat voor kant het op gaat
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @KuikenenKoe:
voorspellen wat voor kant het op gaat

Heb ik geen boek voor nodig: vooruit. Achterom kijken is zinloos.
KuikenenKoe
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
vooruit.

alweer gelijk
Frans1
Quote Reactie van @KuikenenKoe:
het is me door jaren heen op gevallen dat het sentiment wat er op dat moment heerst in de markt/sector , mede bepalend is voor een sectorvisie en ook toekomstig/huidig beleideigenlijk zou je dat niet mogen verwachten van universitair geschoolde mensen die al enkele jaren meedraaien

Helemaal mee eens
+1
arie.j
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Achterom kijken is zinloos.

En ook de achter uitkijk spiegel uit de auto gesloopt? 😉
m uut m
@arie.j
Heb jij ook een vooruit kijk spiegel?
arie.j
Quote Reactie van @m uut m:
Heb jij ook een vooruit kijk spiegel?

Nee, maar die is niet verplicht
nl.wikipedia.org/wiki/Achteruitkijkspiegel/
weurding
@Jack Rijlaarsdam van geschiedenis kun je meer lering trekken dan van iets wat nog komen moet 😉
Freriks
@weurding lering trekken is één ding, het geleerde onthouden en toepassen is veel moeilijker. ER was toch iets met 2009 of.... 😜
weurding
@Freriks was jij het niet die me verleden jaar pessimistisch vond toen ik zei dat de melkprijs in 2016 op 2009 ging lijken? 😉
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @weurding:
de melkprijs in 2016 op 2009 ging lijken

Dan moet het dal dus nog komen. frieslandcampina.com/nl/nieuws/…

Let ook op de vlotte stijging na een redelijk diep dal. Hou ook in het achterhoofd dat van maart t/m juni 2009 de seizoensheffing daadwerkelijk werd ingehouden. Vandaar mijn verwachting dat het huidige dal niet diep genoeg is voor vlot herstel.
weurding
@Jack Rijlaarsdam heb het opgezocht, ik schreef ook dat het gemiddelde van 2016 die van 2015 niet ging halen, mijn foutje dus, maar toen waren er nog optimisten die mij negatief vonden,zou graag zien dat het anders was gelopen overigens
pieta
@Jack Rijlaarsdam Wat die seizoensheffing er mee van doen heeft snap ik dan weer niet. Het dal is inderdaad iets dieper geweest. Je moet er dan eigenlijk ook de kosten bij hebben om een goed beeld te krijgen. In 2009 was het melkquotum er nog en was vlgs mij bijna geen sprake van prijsdaling door groten productieuitbreiding. Nu speelt de uitbreiding van de productie ook een rol.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @pieta:
Wat die seizoensheffing er mee van doen heeft snap ik dan weer niet

Wel of niet daadwerkelijk inhouden van de seizoensheffing heeft invloed op de hoogte van de uitbetaalde melkprijs in de desbetreffende maanden. @weurding gaf aan dat melkprijs 2016 ging lijken op 2009, daarmee zal hij doelen op het contante voorschot en niet op het eindresultaat zoals dat wordt na verrekening van alle regelingen en uitkering van de nabetaling eind april volgend jaar. Dit contante voorschot is ook vooral van invloed op het sentiment om vol door te melken of er de brui aan te geven.
pieta
@Jack Rijlaarsdam Volgens mij werd in 2009 gewoon het quotum volgemolken. Dus van aanpassing was eigenlijk geen sprake. En toen kreeg je in de zomer minder geld op de rekening maar wist je ook dat je vanaf augustus de wintertoeslag er bij ging krijgen en samen met het herstel vd melkprijs en goede gehalten had je in december vlgs mij al weer 35 tot 40 cent.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @pieta:
van aanpassing was eigenlijk geen sprake

Nu wel, er wordt juist volle bak doorgemolken, de voorjaarspiek wordt verlengd tot december.

Quote Reactie van @pieta:
samen met het herstel vd melkprijs en goede gehalten had je in december vlgs mij al weer 35 tot 40 cent

En dat wist jij al in juni natuurlijk.
pieta
@Jack Rijlaarsdam Referentiedatum ed speelt een rol. De opbrengstprijs van de melk ligt boven de directe kosten speelt ook een rol. En natuurlijk wist ik in 2009 niet wanneer de melk duurder ging worden maar wij hadden dan ook een deel van onze melk verleasd en versneld wat oudere koeien afgevoerd. En een nieuwe boerderij gekocht op het dieptepunt van de melkprijs. 😁
cs-agrar
Quote Reactie van @pieta:
versneld wat oudere koeien afgevoerd. En een nieuwe boerderij gekocht op het dieptepunt van de melkprijs

zware koeien geweest dan
pieta
@cs-agrar Ja, dat waren wel wat zwaardere koeien. 😄
+11
puntertje
'LTO voorzitter Albert Jan Maat is verbaasd over de ommezwaai', nou als ik de visie van LTO van enige jaren teruglees, en dat vergelijk met de uiteindelijke LTO-inzet, dan zou een LTO niet zo moeilijk moeten doen over de ommezwaai van anderen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lto , rabobank en albert jan maat geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
41
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
1