'Kruislingen doen het goed in de V.S.'

Volgens onderzoek van de Universiteit van Minnesota op 8 bedrijven met 275 tot 1940 koeien leveren Montbeliarde en Vikingred kruislingen uit HF meer op als raszuivere Holsteins: (Nieuwe Oogst)
nieuweoogst.nu/scripts/edoris/…

Deel dit topic

Reacties

Jan Veenhouwer
Oud nieuws....
pieta
Ik snap alleen niet dat in NL (artikel in de veeteelt) het gebruik van al die buitenlandse rassen alweer afneemt.
ijssel
Ik wel gem genomen geven kruislingen altijd nog minder melk dan holsteiners,uitzonderlingen daargelaten.
oldhuus
Ik melk er wel een aantal, vooral vaarzen en paar 2ekalfs allemaal uit HF, de lactatiewaardes:
Brown Swiss: 105 (2eKalfs), 96
Deens RB: 135, 96, 119, 134
Zweeds RB: 99 (2ekalfs) 90
Montbeliarde: 99, 100
MRIJ: 98

Ik heb 1 BS afzwaaier laten slachten, en 1 Peterslund omdat ie met mensen gooide. En een MRIJ die te weinig gaf.
spotmelker
Na het 2 a 3 keer gebruik van andere rassen kieze4n veel bedrijven weer voor HF om de melk er onder te houden.
klompen
@spotmelker
3 wegkruising
jan is hobbyboer
Quote:
@klompen: 3 WEG-kruising

Het heet niet voor niets een 3-WEG kruising. WEG is de melk met al die dikkonten.
mlkvhoudr
Volg zweeds roodbont ook, maar inseminator zei dat die er helemaal niet mee hoefde te insemineren op het moment. Dus het verhaal zal wel kloppen.

Vind het wel mooie koeien geven, de f1
spotmelker
@ mlkvhoudr Ik heb afgelopen jaren veel Peterslund gebruikt en deze doen het hier heel aardig. Hier gaat weer BS in maar daar heb ik nog geen van aan de melk. Wel wat grote verschillen in maatvoering, je hebt er soms één tussen die zo'n 20 cm kleiner blijft. Vind ik niet zo erg, kan m'n stal wat langer mee. Direct BS op HF geeft volgens mijn adviseur hele grote dieren en dat hoeft van mij niet.
mlkvhoudr
@spotmelker

Bij mij zou die afvallen op klauwgezondheid, gebruik alleen nog maar stieren die daar behoorlijk bovengemiddeld in scoren

daarom nu bijvoorbeeld titanium, maar die is al niet meer.

apps.crv4all.nl/modules/stierzoeken/…
spotmelker
@mlkvhoudr Het is nog te vroeg om daar iets van te zeggen maar ik heb wel 2 orraryds lopen, 3e kalfs en nog nooit bekapt. Titanium gebruik ik weer bij terugkruisen maar insemenator vertelde dat het een linke loetje was. Van de zomer de eerste Event vaarzen uit Peterslund, 't zal wel goed komen.
klompen
Als je puur naar de produktie kijkt heb je gelijk,maar omzet en aanwas,vruchtbaarheid,levensduur scoren kruislingen goed.
komt bij een ander kleurtje is wel leuk voor de afwisseling:)
oldhuus
Kruislingen zijn meestal wat kleiner, vreten dus minder en dan mogen ze toch ook wel een liter minder geven, in de praktijk werkt het gelukkig niet zo, hier de kleinere koeien geven ook het meeste melk.
+3
ejb
Hier in Nederland geloven nog heel veel melkveehouders in sprookjes en dat sprookje heet genomic.
In alle andere veehouderijsectoren word alleen maar gekruist en de zuivere lijnen alleen in stand gehouden omdat je voor een homogene eindresultaat toch met zuivere lijnen moet beginnen
pieta
Bij mij is het probleem dat ik nog nooit een goede kruisling aan de melk heb gekregen.
Cornelis
Ik ook al niet, of zou dat komen omdat ik niet van die rietjes gebruik...
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@pieta: Bij mij is het probleem dat ik nog nooit een goede kruisling aan de melk heb gekregen.

Dat zie ik niet als een probleem 😄. Enige goede kruislingen die wij ooit geprobeerd hebben zijn rond 1975 de HF x FH verdringingskruising. Dolgelukkig dat we dat destijds gedaan hebben en geen enkele behoefte om iets anders te proberen, fantastisch ras die Holsteins.
+1
hookwood
Quote:
@ejb: In alle andere veehouderijsectoren word alleen maar gekruist en de zuivere lijnen alleen in stand gehouden omdat je voor een homogene eindresultaat toch met zuivere lijnen moet beginnen

Als je iets roept moet het wel kloppen....

In de varkenshouderij zijn ze er al langer mee bezig dan in de rundveehouderij. Alleen zie je het daar niet omdat de meeste varkenshouders alleen maar aan het vermeerderen zijn en niet aan het fokken. Het fokken gebeurt bij de Topigs en PIC's in deze wereld en die passen de techniek van genomic selection op grote schaal toe.

[url]pic-nl.com/betere-genetische-vooruitgang-met-relat…]

[url]
topigsnorsvin.nl/news/…]

Ook in de kippen wordt het toegepast:

[url]
ltz.de/en/news/…]
arjan_kok
Hoop niet dat fokkerij organisaties het op mijn erf voor het zeggen krijgen op het gebied van fokkerij!
+2
oldhuus
Genomics is ook niks meer als stieren selecteren op basis van DNA toch.
Bayern Genetics (FLECKVIEH) en Viking Genetics (Scand. Roodbont) zetten daar ook vol op in, dus genomic-stieren genoeg om mee te kruisen, als iemand dat wil..
hookwood
@arjan_kokDat is gelukkig nog één van de vrijheden die we hebben. Je mag zelf weten wat voor stieren je gebruikt.
+1
ejb
Quote:
@hookwood: Als je iets roept moet het wel kloppen.

De zeug is het resultaat van meerdere kruisingen allemaal tot doel o.a. het aantal biggen te verhogen, De beer is ook het resultaat van kruisen met als doel o.a. er zoveel mogelijk vlees bij de biggen te krijgen.

Bij kippen weet ik dat de zuivere lijnen zijn die soms niet groter zijn dan een 150 dieren.

Voordeel van andere rassen is dat aantal nakomelingen veel groter is per vrouwelijk dier en daar wordt genomics toegepast om de beste nakomeling eruit te zoeken nadat de moeder goede prestaties heeft laten zien.

Bij stieren en dan als voorbeeld Bouwvinder of hoe dat proefstiertje ook heten mag heb ik mij mateloos geërgerd en aan o.a. de onzin die CRV erbij schreef.
1 De moeder zou zonder genomics niet geselecteerd zijn als stiermoeder want daarvoor presteert zij gewoon veel te slecht voor(zou bij de kippen en varkens nooit gebeurd zijn) maar wat heeft een boer liever: een leuke DNA of een goed presterende nakomeling?
2 Er worden een mega aantal extra dagen aan de dochters toegeschreven terwijl er nog geen koe drachtig is van die Stier.
3 Verder is het aantal te verwachtten extra levensdagen hoger dan het huidig aantal dagen leeftijd van de stiertje Bouwvinder en diens proefstiervader bij elkaar schat ik. En dus is de betrouwbaarheid heel zwaar overschat.
4 gemiddeld zal genomics wel kloppen alleen:
a de onderschatte stieren halen het niet
b de op waarde geschatte dieren halen het meestal niet
c de overschatte dieren halen de test en worden als topper ingezet en die zullen dan ook massaal gaan zakken, blijf er over een paar uit groep b die er tussendoor geglipt zijn
5 grote clubs als CRV weten dit allemaal zelf ook want het is niet voor niets dat de genomics blijven meetellen als de stier dochters aan de melk krijgt want anders is het verval veel te groot en dan zou het melkveehouder wel eens kunnen opvallen
6 boeren weten het zelf ook wel want anders hadden ze maar 15% vervanging nodig
7 het blad Veeteelt doet er overigens ook leuk aan mee want in al die reportages is het bewijs van de werking genomics te vinden volgens het blad in de fokwaarden van de dochters maar laat dat nou juist ook genomics zijn en de vruchtbaarheid van deze genomics fokkerij is blijkbaar zo slecht want ze(in de bedrijfsreportages) zijn allemaal aan de stappentellers om de tkt nog enigszins in toom te houden.

Dus wat ik schreef klopt en dat is het voordeel als je in de jeugd ook in de andere sectoren actief bent geweest. En ik ben een keer in Terwispel geweest en heb daar al die genomics geselecteerde pinken gezien, wat was dat een drama. De donorkoeien waren overigens wel van goede kwaliteit

Dus Genomics gebruiken is prima maar CRV en al die andere HF clubs misbruiken hem alleen maar.
arjan_kok
Quote:
@ejb: een leuke DNA of een goed presterende nakomeling?
dat is nu net het probleem geworden ki's worden afgerekend op hun leuk ogende stierenkaart en de opgepoetste cijfers die dat belooft daarmee proberen ze de in hun nek hijgende commerciële concurrenten voor te blijven , de boer blijft zitten met een steeds duurder rietje !
hookwood
Quote:
@ejb: Hier in Nederland geloven nog heel veel melkveehouders in sprookjes en dat sprookje heet genomic.
In alle andere veehouderijsectoren word alleen maar gekruist en de zuivere lijnen alleen in stand gehouden omdat je voor een homogene eindresultaat toch met zuivere lijnen moet beginnen

Ik maak hier gewoon uit op dat je aangeeft dat genomic selection niet werkt en dat dat alleen in de rundveehouderij wordt gebruikt en dat ze in andere sectoren het niet toepassen.

En dat klopt niet zoals ik heb aangegeven. Je hebt wel heel veel woorden nodig om niet te hoeven toegeven dat je fout zat.

Als je één keer in Terwispel geweest bent kan het best zijn dat je een keer vaarzen hebt gezien die je wat tegenvallen. Ik kom daar elk jaar en heb ook wel eens mijn bedenkingen gehad bij een lichting vaarzen, met name op het beenwerk viel toen wat aan te merken. De laatste jaren is het gewoon goed ondanks de verouderde huisvesting met krappe maatvoering.

Ik kom elk jaar ook op één van de testbedrijven van CRV en als je ziet wat de vaarzen van Delta daar presteren dan heb ik daar goed vertrouwen in. Hier op het bedrijf ook een aantal koeien lopen die als embryo uit het Delta programma zijn aangekocht of nakomelingen daarvan en daar ben ik heel tevreden over.
ejb
Quote:
@hookwood: wat tegenvallen.

Wat tegenvallen: Ik vond het een grote drama,

En ik heb ook wel eens embryo's van CRV gekocht maar zocht ze wel uit als ik kon: Moeder AB exterieur met minimaal 3.50 Eiwit en vader die fokstier is, zo heb je het meeste kans op een leuke nakomeling of een goed verkoopbaar stierje maar had ook een vaarskalf die teruggekocht werd door CRV en toen ze kwamen kijken was het enigste waar ze naar keken of het geen erfelijke gebreken had de rest was absoluut niet interessant want DNA was goed, uiteraard is deze nooit boven komen drijven in het vervolg.

Maar goed ik heb nog het debacle meegemaakt van de testbedrijven waardoor proefstieren ook tot stiervader werden gepromoveerd en ook jij weet daarvan het uiteindelijke resultaat. En dat nu weer gebeurt maakt mij niet veel meer het niet uit want ik doe daar bewust niet aan mee maar erger me wel aan de grote onzin die in dit geval CRV eraan hangt en daar zouden de regiobesturen wat van moeten zeggen maar dat valt blijkbaar niet mee en het is wel allemaal boerengeld waar ze mee zitten te gokken.
ejb
Quote:
@hookwood: genomic selection niet werkt

Zoals jou CRV hem gebruikt zal het uiteindelijk niet het verwachtte resultaat geven. Kleine KI Clubs met een veel lager budget gaan hier in mijn ogen veel beter mee om ook omdat ze het niet niet kunnen veroorloven om onnodig veel geld over de balk te smijten
+2
oldhuus
@ejb
Ik keek net in CRV Webshop, je kunt wel selecteren op de 1e cijfer van de aAa-code maar de helft heeft gewoon geen aAa-code, zelfs Bouw Finder van 45euro. Kost geloof ik ook maar een paar tientjes per stier of was het 6 euro, wat genomics kost weet niemand, gaan miljoenen in om. Maar ik bestel wel bij Kampen, hebben allemaal een code, zelfs de proefstieren.
hookwood
@oldhuusik heb net ook even in de webshop gekeken en zo ik het tel heeft 42 van de 43 zwartbont stieren een triple aAa code. Idd Bouw Finder nog niet. Stier is net een jaar oud dus het kan goed zijn dat die nog niet getypeerd is. Als de stieren getypeerd worden komen ze niet voor één stier maar worden er meer tegelijk gedaan. Ik kan me voorstellen dat ze daar niet op wilden wachten.
ejb
@oldhuus
Analyseren stier kost bij de KI paar jaar terug 25 euro want dan moeten ze met zijn tweeën doen en het kan pas vanaf 1 jaar.

Ik gebruik alleen maar stieren die getypeerd zijn. wat dat betreft heeft CRV de laatste jaren wel wat bijgeleerd.
oldhuus
@hookwood
Oké die wel, maar kijk eens bij Fries-Hollands, MRIJ, Witrug, Fleckvieh enz. Ook stieren van 10 jaar oud.
En de proefstieren hebben maar een paar. Wou er wel een paar inzetten, maar kan ze zo niet gericht in zetten, dus gebruik ze niet (meer).
arjan_kok
@hookwoodin februari gaan analiseurs weer de ki's langs ,jonge stieren die nog geen sperma produceren en dus de invloed van mannelijke hormonen nog maar beperkt hebben zijn eigenlijk niet betrouwbaar te analizeren !
ejb
Quote:
@oldhuus: Fries-Hollands, MRIJ, Witrug, Fleckvieh

Veel boeren die kruisen maken de paringen op aAa en als CRV van die rassen weinig tot geen geanalyseerde stieren heeft vallen ze dus gewoon af.

Dus ze zeggen dat b.v. MRIJ een goed kruisingsras is maar doen niets met de wensen van veel boeren die kruisen en dat noemt zich een coöperatie. En dan snappen ze nog niet waarom dat ras weinig ingezet is als kruisingsras en veehouders die anders gekozen hebben komen nog niet zomaar op dat besluit terug.
+1
hookwood
@ejbAls je goed hebt gekeken is het gros van de stieren die op MRIJ basis worden weergegeven en geen triple aAa code hebben van voor 2010.

CRV heeft een aantal jaren geleden ervoor gekozen om alle stieren te typeren. Aangezien er bij de MRIJ fokkerij wordt gewerkt via het koude stieren systeem is het niet mogelijk om voor die oude stieren nog een aAa code te krijgen.

De Fleckviehstieren hebben op een paar na allemaal een code.
ejb
@hookwood
Een stier is pas echt interessant als het dochters aan de melk heeft en dus ongeveer 6 jaar oud zijn en dus heeft CRV nog geen aAa bij MRIJ fokstieren.

Gebruik alleen een genomic stier als ik er 1 zoek met een afwijkende code
hookwood
Quote:
@ejb: Een stier is pas echt interessant als het dochters aan de melk heeft en dus ongeveer 6 jaar oud zijn en dus heeft CRV nog geen aAa bij MRIJ fokstieren.

Tja dat is dus gewoon afwachten want een dode stier kun je niet typeren.
arjan_kok
@hookwoodin het uiterste geval kan je met het analizeren van hele rij dochters en eventueel de moeders achter de code van stier komen maar is wat vergezocht meer voor liefhebbers
+3
arjan_kok
Zelfredzaamheid is beter algemeen genomen van procross dieren, omdat ze zich bij tegenslagen veel minder weggeven, heb hier de tussenkalftijd met 100 dagen zien afnemen en de mastitis aantallen en dierdagdosering nagenoeg zien verdampen , droogzetters liggen op te drogen in de kast! alleen klauwgezondheid zag ik echt niet verbeteren wel de kracht in het beenwerk , variatie neemt nogal toe moet je wel tegen kunnen ,blijft dat de beste moeders de beste dochters hebben en hf onmisbaar is en het beste kruisingsras voor productie !kalveren van vik red zijn niet zo gewild en het ras voegt niets toe in omzet en aanwas wat vooral flechvieh wel doet
+1
pieta
Quote:
@arjan_kok: heb hier de tussenkalftijd met 100 dagen zien afnemen

Tjonge jonge jonge dat ging dan ook wel heel slecht mag ik aannemen.
+1
brabo
Quote:
@pieta: l heel slech

tegenwoordig noemen ze dat toch heel goed
arjan_kok
Ja heb uitgeprobeerd door heel fanatiek vroeg te insemineren en kwam toen op verwachte tussenkalftijd van 360 dgn en alva van 1.11 maar ben maar weer wat losser geworden, de halve dag kalveren voeren werd ook beetje vermoeiend
+1
pieta
@arjan_kok
En dat lag aan de aantallen of het lag het aan het drinkgedrag van kruislingen. 😄
arjan_kok
@pietaveestapek groeide explosief dacht dat dat nog goed uitkwam ook, iniedergeval door propvolle stallen meer te verwachten rechten
MARTIJN G

Hier een verkiezing van kruisingsstier van het jaar.

Stemmen maar:

dairyxbred.com/2016/01/…
paul1
Ik zie litjens redon er ook tussenstaan, is MB van Crv.
Iemand nakomelingen van ?
hookwood
Twee knappe pinken. Moeten binnenkort geïnsemineerd worden.
oldhuus
Had er 50 rieten van gekocht toen ze 7 euro waren, heb er al een stuk of 7 bollen van gehad en er loopt nog 1 vaarskalf uit een Atlantic, bollen brachten goed geld op in ieder geval.
arjan_kok
5 kalvers/pinken groeien goed en nog div drachtig , zelfs de vert. van k&l zeggen mooie dochters gezien te hebben
oldhuus
@arjan_kok
Die hier komt ook en dat is niet dezelfde, maar hoop ik ook maar, net gekeken, heb er nog 24 drachtig van.., bevrucht wel goed.
voer adviseur
Hier in Nl Fokken we koeien die genetisch 11000 liter kunnen geven. Maar stoppen er voer in voor 8000 liter . gek he dat de vruchtbaarheid terug loopt en de klauw gezondheid slechter wordt. Je gaat toch ook geen maraton lopen op een broodje pindakaas! Als je niet wilt voeren ga dan kruislingen fokken met minder melk. kortom als je rietjes gebruikt van 10000 liter of meer ga er dan ook naar voeren!!!!!
pieta
Quote:
@voer adviseur: kortom als je rietjes gebruikt van 10000 liter of meer

Dat noemen wij RIETEN ipv rietjes. 😄
voer adviseur
We wonen niet allemaal in se achterhoek!!!
voer adviseur
We wonen niet allemaal in de achterhoek!!!!
+1
ejb
@voer adviseur
nou met de prijzen van de proefstiertjes van CRV mag je gerust over RIETEN spreken maar verder noemen wij het ook gewoon rietjes
pieta
@voer adviseur
Een rietje lijkt mij een klein iets. Die jij noemt noemen ze hier vlgs mij een aalbus. Ik kom uit Brabant trouwens. 😄
Frits1
@voeradviseur pfff het ligt natuurlijk weer aan de boer....
oldhuus
Erger nog, ik stop er helemaal geen voer in, een keer een bolus misschien, moet met de crossies niet nodig zijn.
arjan_kok
Buckeyedochter Gigi breekt Amerikaans productierecord




dit soort uitzonderingen hoef je met crossbreeding niet te verwachten

Gigi (v. Buckeye) produceerde in 365 dagen 33.861 kilo melk


dinsdag, 26 januari, 2016



Met een lactatieproductie van 33.861 kilo melk, 964 kilo vet en 971 kilo eiwit in 365 dagen heeft Bur-Wall Buckeye Gigi het Amerikaanse productierecord verbroken. Dat meldt het Amerikaanse holsteinstamboek.

De Buckeyedochter nam het record over van Ever-Green-View My 1326 die in 2010 ruim 1100 kilo melk minder produceerde. Gigi begon aan haar recordlijst na haar kalving op een leeftijd van negen jaar en drie maanden.

Ingeschreven met 94 punten

Naast productief is Gigi ook nog eens bijzonder fraai. Als vaars werd de Buckeyedochter van Robert en Denise Behnke in Brooklyn in de staat Wisconsin met 88 punten ingeschreven. Ze behaalde daarnaast een achtste plaats in de rubriek tijdens de World Dairy Expo in 2012. Inmiddels is haar exterieur gewaardeerd met maar liefst 94 punten.

Vier vaarskalveren

Door het gebruik van gesekst sperma heeft Gigi tot nu toe vier vaarskalveren gebracht. Haar Lherosdochter Bur-Wall Lheros Giggles is voorzien van 90 punten en Talentdochter Bur-Wall Talent Gina is inmiddels ingeschreven met 88 punten. Op dit moment starten haar eigenaren een ivp-sessie met Goldwyn op.
bron veeteelt

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lto , koeien en doc geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
57
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
3
TREFWOORDEN