Illustratie van: Thijs-4620

Groen onderwijs zo waardevol dat we er op bezuinigen

boerderij.nl/Home/Nieuws/…

Na de afbraak van de productschappen wat er voor heeft gezorgd dat we als sector niks meer collectief kunnen organiseren wordt nu ook het groene onderwijs afgebroken. Terwijl de Oeso aangeeft dat er meer geïnvesteerd moet worden in landbouw en innovatie heeft dit afbraakkabinet in haar wijsheid besloten de gouden driehoek van onderwijs-onderzoek-voorlichting nog verder af te breken.
Ik word zo moe van zoveel kortzichtigheid :mad:

Deel dit topic

Reacties

cs-agrar
Haha, ja, viel het jou ook al op.
Dat exporteren van kennis moet blijkbaar niet heel lang gaan duren
noordhollander
Er zullen op de eerste plaats veel strengere toelatingseisen
voor agrarisch onderwijs moeten komen wie wil knuffelen met
een pony of niet wil en kan leren hoeft er niet perse naar toe!
het wordt veel te vaak als toevluchtoord misbruikt zie ik ook
hier bij bijvoorbeeld clusiuscollege!!!
cs-agrar
Die aantrekkingskracht heeft veehouderij op meer mensen, de beteren maken zichzelf waar en komen wel met waardering boven drijven, tijd zal het leren. Is overigens in alle sectoren zo, je kan niet altijd 6 gooien
Cornelis
Quote:
@noordhollander: het wordt veel te vaak als toevluchtoord misbruikt zie ik ook
hier bij bijvoorbeeld clusiuscollege!!!

Jij hebt daar zicht op?
jorisdriepinter
Je vraagt je idd af waar het verstand gebleven in den haag.
De beide regeringspartijen zijn zich op landbouwgebied volstrekt aan het polariseren.
Ik ga er tenminste van uit dat Lodders en Dikkers aan het stoken zijn onder regie van hun fracties.
Maar ze zullen toch tzt een regeringsstandpunt moeten verdedigen?
Hoe dat er dan wel niet uit moet zien!
jan w
Wat mij betreft mogen ze het kapot bezuinigen. De laatste jaren is het landbouwonderwijs gewoonweg waardeloos. Tenminste in mijn ogen.
Dan komen er wel weer particuliere aktiviteiten naar boven. kost misschien wat meer maar dan heb je ook wat.
+1
mlkvhoudr
Ik ben al 20 jaar van school af en toen was het pas waardeloos, vind dat mijn stagelopers betere opdrachten mee krijgen dan wij destijds.

Maar laten we eerlijk zijn hoeveel fanatieke studenten ben jij in je agrarische school carriere tegengekomen ?

Ik herinnner me er 1 en dat was een meisje. Destijds had je de 3 jarige en de 4 jarige, de 3 jarige voor de praktische jongens moet je gewoon niet te moeilijk maken, de 4 jarige moet veel moeilijker worden om je klaar te stomen voor hbo of zelfstandig ondernemer
meelezer10
Hoop dat je stagelopers niet mee lezen.
mlkvhoudr
@meelezer10

We zijn altijd eerlijk en open, het nivo van de 4 jarige is gewoon veel te laag, was zelf altijd "jaloers" op de jongens van de 3 jarige. Die kregen alles weer in elkaar, wij hebben niet voor niets zo weinig machines 😉
meelezer10
@mlkvhoudr
doelde meer op fanatieke studenten
cs-agrar
Quote:
@mlkvhoudr: Ik ben al 20 jaar van school af en toen was het pas waardeloos, vind dat mijn stagelopers betere opdrachten mee krijgen dan wij destijds

20jr red ik voorlopig nog niet, maar zoals mlkvhoudr schrijft, onderwijs viel toen niets mee. Een enkele enthousiaste leraar, de rest kreeg eind van de maand evengoed wel geld. Was vaak intressanter om buiten te kijken hoe de mollen in de tuin groeven of LAS een les gazon maaien kreeg dan luisteren naar een leraar met info uit een boek van tig jaar oud. Stage's waren meest intressant.
oldhuus
Probleem is veel groter met die niet weten wat ze willen, hebben thuis een boerderij dus gaan maar naar de LAS/MAS +studiefinanciering. Ik ken er hier zoveel die helemaal geen boer zijn geworden.
Maar die zelf geen boerderij hebben maar bewust melkveehouderij kiezen die zijn pas fanatiek. Machine/tractor techniek moet je toch wel interesseren, kun je beter bij een LMB een bijbaantje nemen.
jan 1
Quote:
@jan w: Wat mij betreft mogen ze het kapot bezuinigen. De laatste jaren is het landbouwonderwijs gewoonweg waardeloos. Tenminste in mijn ogen.
Dan komen er wel weer particuliere aktiviteiten naar boven. kost misschien wat meer maar dan heb je ook wat.

Ik ervaar het tegenovergestelde,heb hier al 30 jr stage lopers op het bedrijf,allemaal van de Mas uit Houten,prima school met goede begeleiding voor de leerlingen.Laatste 15 jr steeds meer opdrachten die ze uit moeten voeren(heb alleen 3 e jaars)(en vooral economie) Is voor ons een toegevoegde waarde om met deze jongens/meisjes te sparren.Ze hebben al genoeg bezuinigt daar ,stoppen met bezuinigen!!
jan w
Het kromme in deze is dat het agrarisch onderwijs onder EZ valt en niet onder het ministerie van onderwijs. Zo kreeg het agrarisch onderwijs relatief altijd al wat minder geld dat het "regulier" onderwijs.
jan is hobbyboer
Misschien kan een efficientieslag wel helemaal geen kwaad. Primaire sector wordt steeds kleiner en d'r zijn natuurlijk nogal wat werklozen opleidingen in de landbouw, dat schiet ook niet op. In de paarden is bijvoorbeeld helemaal geen werk, en daar komt de komende 10 jaar ook geen werk. Verkopers en adviseurs hebben we volgens mij ook meer dan genoeg voor de komende 30 jaar. En als de kwaliteit van de stage bestaat uit het ophalen van koeien voor de robot dan is daar ook nog wel wat te halen. Dus ruimte zat voor bezuiniging.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw , innovatie , groen , onderwijs en productschappen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
15
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
0