DOC - blote billen coöperatie

Door Jan Cees Vogelaar,

De afgelopen weken is duidelijk geworden dat directie en bestuur/Raad van Commissarissen van DOC een uitvlucht zoeken voor de lastige positie waar DOC de afgelopen jaren in is gemanoeuvreerd.


DOC had één van de efficiëntere kaasfabrieken in Nederland maar de laatste investeringen van CONO, Aware en Friesland Campina hebben de fabriek die eens de norm was al weer ingehaald

Een efficiënte kaasfabriek is leuk maar veel belangrijker is welke strategische positie ga je met het product in de markt en in de keten spelen.Melk verwerken kan DOC goed en efficiënt het product in de markt zetten tegen goede prijzen daarin is DOC minder succesvol.

Dat laatste komt voort uit de gekozen strategie namelijk foliekaas en bulkkaas productie voor de handelsbedrijven. Met deze strategie heb je geen sterke positie in de keten en is vaak je prijs de sluitpost in de gehele keten.

Doc moet in 2021 haar productie met de oude fabriek in Hoogenveen staken en de productie concentreren op het zuivelpark. Geld om te investeren in nieuwe capaciteit is niet ruim voor handen.

Kortom een coöperatieschip en onderneming die bij zwaar weer diep in het water ligt en al beetje water maakt.

Als vlucht vooruit wordt gekozen voor DMK in Duitsland een onderneming die net als DOC al in een reeks van jaren tot de minder goed betalende ondernemingen behoort. DMK heeft redelijke posities in de Duitse markt echter die markt is een vechtmarkt. Verder heeft DMK maar beperkte posities in de sterke groeimarkten in Azië, Afrika en het Midden Oosten.

Naar wat bekend geworden is in de media zal de onderneming DOC worden ingebracht in de onderneming DMK. De coöperatie DOC blijft bestaan. Eigenlijk gaat het boerenvermogen van DOV leden dus naar DMK en blijft de coöperatie DOC als een lege huls achter. DOC wordt dus een soort leveranciers Vereeniging alla Noorderlandmelk. Dit met het verschil dat Noorderlandmelk nog wel enige vrijheid heeft in haar afnemers en DOC verplicht zal worden om te leveren aan DMK. Wat bovenstaande aan gevolgen heeft voor de eerdere met Hochwald aangegane samenwerking en of daar nog een boetebeding in het geding is weten we nog niet.

De gevolgen voor de markt de Nederlandse kaasprijs en dus de Nederlandse boerenmelkprijs zijn de afgelopen weken veel heldere woorden geschreven. Strategieën met als fundament een vorm van leiderschap zijn gedoemd te mislukken of het nu gaat om marktmacht (Vion) of kostprijsleiderschap (DOC). Strategieën die gebaseerd zijn op transparantie en meerwaarde creëren voor alle partijen in de keten hebben meer kans om succesvol te zijn..

Mij verbaast het enigszins dat de vraag; “Waar gaan ze met de coöperatie DOC heen?” niet veel is te horen of te lezen. Feitelijk blijft de coöperatie DOC achter als een lege huls met leden die wel verplichtingen hebben maar geen grip op de strategie van de afzet van hun melk.
Eigenlijk is de betere term een blote billen coöperatie immers met de jaren gelden ingezette strategie van DOC als kostprijsleider is DOC kostprijslijder geworden. Inspraak en boerenvermogen worden ingeleverd als waren het een te krap zittende broek.

Deel dit topic

Reacties

kaas
Ja heb ik al eens eerder aangegeven er blijft echt niks van over,en het bestuur maar zeggen doc fabriek blijft dan zelfstandig wat is het nut daar van als je niks meer te vertellen hebt want DMK bepaalt wat er gebeurt is helemaal geen fusie maar een regelrecht overname
kletspraat
De coperatie DOC KAAS krijgt een aandeel DMK .dat noem ik geen lege huls.
kletspraat
Wat is dan de beste strategie jan cees ??
Ja Jan Cees Vogelaar hoe moet het wel dan, als ikke het goed begrijp is het een duivels dilemma, kiezen uut twee kwaden, terwijl er geen ruimte is om te kiezen, is het zo ???
gg
En zo ik mag aannemen vloeit het resultaat tussen de coöperatie DOCkaas Nutri Division ook terug naar deze lege huls
+3
storm
Ja Jan-Cees; hoe moet het dan wel? Ik lees ook andere plannen van Delta Melk en weet ik hoe ze tegenwoordig allemaal heten, die komen tenminste met een denkrichting I.p.v. alleen te zeggen dat het niet goed is.
Jan-Cees, ik zou zeggen bel Teunis Sterk en Jan Anker op en kom samen met een oplossing!
Andere partijen hebben vaak een onafhankelijk voorzitter nodig waarmee ze samen een plan kunnen smeden!! Die taak kun jij vervullen dat is beter als toch weer commentaar te leveren op een sector waar jij afscheid van hebt genomen.
kletspraat
Of staat jan cees ook al op de loonlijst van AWARE ????????????????
+1
david2
Jan cees met je grote netwerk, als je wat wilt, onderzoek dan wat de mogelijkheden voor FC-DOC zijn, duidelijkheid op dit moment zou mooi zijn, nu is er steeds gezegt dat het niet zou kunnen, osinga van lto zegt nu dat er wel mogelijkheden zijn , als straks achteraf blijkt als de fusie met dmk wel rond is en het wel had gekund/gemogen, een fusie met FC, zou er toch een grote fout gemaakt zijn
pieter w
Fc maakt al jaren verlies op kaas en boter, denken jullie dat die op nog meer verliesgevende kaas zit te wachten
+1
david2
@pieterw iedereen valt over elkaar heen om doc nederlands te laten blijven, fc zou de enige kunnen zijn, teunis sterk met a-ware is en wordt niets, duurt trouwens wel erg lang dat ze met hun voorstel/plannen komen.... de week is bijna om
Jaap40
Met een fonterra verhaal hoeft aware ook al niet aan te komen. Fonterra betaald momenteel jawel 23 euro centen.
Het enige wat fonterra doet is de duurste component namelijk de wei verwerken in Heerenveen. Overgenomen van aware . Zo is de winst van de kaas afgeroomd en krijgen de leveranciers op langere termijn een klein prijsje.
Zou de top en commissarissen en wat vooraanstaande leveranciers nog wat van die winst meekrijgen?
jorisdriepinter
Je kunt je afvragen hoeveel anders Aware is t.o.v. Doc
Doc wei gaat naar volac
Aware wei gaat naar fonterra
Doc natuurkaas gaat naar westland en kraats
Aware kaas gaat naar aware(anker)
Verder hebben beiden weinig andere zuivelactiviteiten
tukker12
DO wei gaat naar Volac, waar DOC wel weer 50% van de aandelen van bezit, dus dat ligt nogal anders dan bij A-ware
KOM ER EENS IN JAN KEES VOGELAAR, en vertel, hier op DE site van nivo word de toekomst bepaalt voor DOC, nee daar is geen ledenvergadering voor nodig.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's water , duitsland , melk , melkprijs , campina , friesland , kaas , investeren , afrika , cono , doc , foliekaas , friesland campina , coöperatie , dmk , noorderlandmelk , meerwaarde en kaasfabriek geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
14
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
8