80 procent weidegang mogelijk

Van den Pol refereert daarbij aan de ambitie van staatssecretaris Dijksma die in de Melkveewet en de gepresenteerde AMvB om het aandeel koeien dat in Nederland geweid wordt te verhogen naar tachtig procent in 2020. Van den Pol ziet mogelijkheden om de 80 procent te halen. Er is in Nederland in ieder geval grasland genoeg, zegt ze.

Deel dit topic

Reacties

jan is hobbyboer
Ik haal wel 80% van het jaar weidegang, maar de gemiddelde boer in de achterhoek laat z'n koeien toch echt liever op stal staan (en toch proberen de weidepremie te pakken). Hier zie je niet veel koeien meer buiten, als de helft van de boeren het 120 dagen per jaar volhoud lijkt me dat al flink stug.
friesboertje
Tot wanneer had je ze vorig jaar overdag en 's nachts nog buiten eigenlijk?
hans1980
Snap die hype niet zo hier in de omgeving zijn de meeste koeien jaar rond binnen in vaak nieuwe stallen met meer ruimte betere boxen en boxbedekking vaak diepstrooisel ruime waterbakken brede looppaden koeborstels . grasland wordt perfect bemest , schoon gras ingekuild fris voer uit sleufsilo's gewoon efficient!

snap niet wanneer je weid heb je veel meer Ha. nodig voor dezelfde melkproduktie kunt minder koeien / VAK aan is minder efficient
daardoor ook meer milieu belastend dan met precisie bemesting bij opstallen

Er moet een consulent komen die in Den Haag uitlegt dat koeien opstallen in moderne stallen zeker NIET slecht is voor een koe
eerder beter!! (je kunt stallen nu niet vergelijken met stal >30jaar)
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@hans1980: gewoon efficient!

Ik ga zeker niet beweren dat koeien het niet goed hebben in een moderne stal, maar efficiënt is het echt niet... Alle mest uitrijden, alle gras inkuilen, alle gras weer uitkuilen, ligboxen langs lopen. Met beweiding kun je juist meer koeien/vak aan, veel minder werk.
+1
dorpsrandhoeve
Ik ben het voor een groot deel met je eens, behalve het stukje dat je meer koeien/vak aan kan.
jan is hobbyboer
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: veel minder werk.

En dat past mij dan weer bijzonder goed.
+5
de hoef
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: ... Alle mest uitrijden, alle gras inkuilen, alle

slechte benutting van de mest ,licht op 1 hoop
minder opbrengst ,veel vertapping .
en ook nog werk mee ophalen ,draad verzetten
vangen als de stroom er weer is af is
kortom een geklooi
maar wel een prachtig gezicht
George
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: ga zeker niet beweren dat koeien het niet goed hebben in een moderne stal, maar efficiënt is het echt niet... Alle mest uitrijden, alle gras inkuilen, alle gras weer uitkuilen, ligboxen langs lopen. Met beweiding kun je juist meer koeien/vak aan, veel minder werk.

Helemaal met je eens Sjakie , ik was ook altijd blij als de koeien buiten konden. Gingen hier zo vroeg mogelijk buiten en zo laat mogelijk in het najaar weer binnen. Dag en nacht , natuurlijk wel met volop voer aan voerhek als dat nodig was. Mais voerde ik in de zomer altijd wat bij. Ik heb ook nooit geen waanzinnige producties nagestreefd , veel hoger dan 7700 kg gemiddeld heb ik nooit gehad. Ook nooit veel geld aan dure luxe brok of fokkerij uitgegeven. Gewoon alles simpel gehouden. Maar de gemiddelde leeftijd lag hier wel een heel stuk boven het gemiddelde.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@de hoef: slechte benutting van de mest ,licht op 1 hoop
minder opbrengst ,veel vertapping .
en ook nog werk mee ophalen ,draad verzetten
vangen als de stroom er weer is af is

Mijn koeien schijten niet allemaal op één hoop, maar verspreid over het perceel, door apart uitscheiden van mest en urine zelfs minder N-verlies door ammoniakuitstoot. Minder kg ds opbrengst, maar zelfde kVem opbrengst doordat er geen conserveringsverliezen zijn. Vertrapping voorkomen is onderdeel van weidegangmanagement. Koeien komen vanzelf als het hek tegen melkerstijd open gaat en draden moet je gewoon laten staan, die hoeven echt niet elke dag mee naar huis. Stroom kun je er ook gewoon op laten, zo hoog zijn de electriciteitskosten van zo'n klok ook weer niet.

Geklooi kun je op stal ook hebben, had twee maanden terug 's avonds een (gelukte) uitbraakpoging. Hele koppel over het erf en rond de kuil geweest, vond de volgende ochtend pas de laatste vaars klem tussen twee stapels ronde balen. Dag werk gehad met opruimen en plakken.
de hoef
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: melkerstijd open gaat en draden moet je gewoon laten staan, die hoeven echt niet elke dag mee naar huis. Stroom kun je er ook gewoon op laten, zo hoog zijn de electriciteitskosten van zo'n klok ook weer niet.

bedoel maar te zeggen het is allemaal wat
wij hebben ze allemaal een paar km vanhuis ,
daar zit best wat werk aan
meelezer10
@de hoef
zeker met de robots want die moeten 24 uur per dag draaien 😃 maak je gebruik van een lijndienst
+1
de hoef
@meelezer10
heb thuis maar een paar ha .en doe alleen de melkstal groep na buiten op zonnige dagen vandaag zijn ze binnen gebleven
+2
Wiebren
Dat uitleggen gebeurt met grote regelmaat @hans1980 incl. bedrijfsbezoeken naar bedrijven die het netjes voorelkaar hebben. Je moet het zo zien, hoe meer wij als sector als het ware naar buiten drukken, hoe meer 'buiten' terugdrukt.
Vandaag ben je misschien een topondernemer als je op eigen bouwblok alles technisch en economisch piekfijn in orde hebt en zet je het liefst een hek om het bedrijf om vervelende invloeden buiten te laten. Daar red je het niet meer mee, dan zet een ander je bedrijf op slot.
Er zijn teveel excessen geweest waardoor de tijd van "we leggen het ze nog een keer goed uit en dan laten ze ons wel met rust" echt voorbij is. Bovendien helpt het telkens defensief reageren geen ene moer. Of erger, de boer die ronde balen opstapelt voor de ramen van de stadse mopperende buurvrouw. En dat is geen uit de lucht gegrepen voorbeeld.

Met je rug naar de samenleving levert andersom dezelfde houding op. Voor melkveehouderij is weidegang het item waarmee de druk wordt vertaald.
Het aardige is dat koeien in de wei verreweg het overtuigendst is.
Je hebt er geen label of keurmerk voor nodig, als je kleuter tot bejaarde vraagt of een koe zich in de wei prettig voelt en het antwoord is ja.

Bij een ruime frisse moderne stal is dat beeld er niet meteen. Bovendien, hoe leggen wij uit dat die koe zich prettig voelt? Ze geeft meer melk dus dan is de koe blijer. En we vergelijken het met topsport. Dat snapt niet iedereen.

In die zin heeft Vd. Pol wel een punt, we hebben weiden laten versloffen in vergelijking met andere onderdelen. Wie heeft bij het orienteren op de bouw van een nieuwe stal net zoveel tijd besteed aan weiden als aan de keuze van de melkstal, voerkeuken, boxbedekking, vloeren, looplijnen, maatlat, afkalfbox, enz.enz.
Coen
De route naar intensieve melkveehouderij brengt het aandeel weidende melkkoeien alleen maar verder omlaag, nu nog 70% maar over enige jaren 50% 😞
+2
jan is hobbyboer
Quote:
@Wiebren: En we vergelijken het met topsport. Dat snapt niet iedereen.

Wat iedereen snapt is dat topsport niet gezond is. Dat zal zelfs elke topsporter beamen. Topsport is op de grens balanceren waarbij er nogal eens over de grens heen gegaan wordt.
George
@jan is hobbyboer
Mijn koeien waren geen topsporters en ikzelf ook niet. 😄
hans1980
Uitleg sta ik wel achter maar denk niet dat ik mijn bedrijfsvoering op de kop gooi . Verbaas me wel eens dat sommige bedrijven met ruime huiskavel stoppen met weiden (hier niet het geval) alleen
om hogere melkproduktie .
Stimuleren weidegang en extra betalen vindt ik o.k. ook al word het geld niet uit de markt gehaald . gevaar van belonen verheerlijken van weidegang is dat opstallers in een negatieve hoek worden gedrukt , uitleg dat deze bedrijfsvoering goed voor koe en milieu kan zijn vindt ik dan ook wel gepast...
Neem nu deelstaat Beieren in Duitsland daar komt 80% niet buiten heb echter nog geen zware stimulerende eisen gehoord ..
jan is hobbyboer
Quote:
@hans1980: dat opstallers in een negatieve hoek worden gedrukt

Mensen die nog nooit een koe van dichtbij gezien hebben (dik 10 miljoen NL schat ik) en die wel onze klanten zijn denken er helaas voor jouw wel zo over. Altijd binnen = intensieve veehouderij = industriemelk (net als bij varkens en kippen).
christo
Wat is het standpunt van de Lto m.b.t. weidegang als het gaat om bedrijven die niet kunnen of willen weiden? Een standpunt over bedrijven die wel weiden is natuurlijk niet relevant. Jouw verhaal over weidegang is duidelijk. Maar hoe verhoudt dit zich tot de ambitie van Dijksma om de 80% te halen. Als niet weider vind ik dat de straf op dit moment wel hoog genoeg is. Wat doet de belangenbehartiging hier aan? Toch niet jezelf verschuilen achter een eventuele wettelijke verplichting om te beweiden. Kun je als volgende stap de kalveren er ook wel 3 maand bij laten lopen. de afgelopen weken heb ik al vaker mijn bezorgdheid geuit via het informatiecentrum van de Lto. Als de belangenbehartiging keer op keer resulteert in een compromis dat ronduit schadelijk is voor het kleinste deel van de contributiebetalers, dan zie ik persoonlijk de meerwaarde niet meer. Je moet het als ondernemer soms doen met de kansen en mogelijkheden die je eigen bedrijf biedt, dat kan ik zelfs begrijpen. Ik hoop dat die verschillen tussen bedrijven vanaf nu beter naar voren komen.
+1
Wiebren
@hans1980 dat is inderdaad een reeël punt Hans, die tegenstelling in de sector kan ook tweespalt opleveren. We zitten heel dicht bij een wettelijke verplichting, vertaald uit een soort "wie niet horen wil moet maar voelen". Daarmee wordt het niet beter. Het is in Beieren wel wat anders als hier qua politiek, dat is een groot verschil. evengoed speelt de discussie over wat men industriële landbouw noemt overal wel.

@christo, ik vermoed dat de tijd dat je alleen kunt zeggen "wat doet LTO hier aan" langzamerhand voorbij is. Dijksma heeft de Kamer weerstaan om geen verplichting door te voeren, maar de druk is niet verdwenen. Bij onderwerpen waarover de meningen onder boeren ook enorm verdeeld is, blijkt het bijna onmogelijk om op één collectief standpunt uit te komen. Veertig jaar landbouwlobby heeft enorm veel verworvenheden opgeleverd. Nu wordt aan alle vier de stoelpoten gezaagd door een steeds groter aantal partijen.
Ik vind het een lastig probleem. Ook omdat veel leden het te persoonlijk maken, alles wat er gezegd wordt bijna als een oordeel over hun persoonlijke bedrijfsvoering opvatten.
Ik snap dat ook wel maar daardoor is het "anders zeg ik maar op" zo'n beetje het volgende antwoord. Alsof er met een steeds kleinere bezetting meer bereikt kan worden. Er wordt veel afgewogen op persoonlijk nut, terwijl wat er voorkomen wordt vele malen meer waard is dan een speelbal van de politiek worden.
Begrip en inzicht in het spel en het krachtenveld is er weinig meer.

Wat is het verstandigst om te doen?
- grote campagne om het luxe-leven van binnenkoeien zichtbaar te maken?
- iedere boer tenminste een deel van de veestapel (melkkoeien, drogen, jongvee) buiten?
- telkens de discussie één stap voorblijven via bijv. convenant Weidegang?
+1
jorisdriepinter
@Wiebren
Prima reactie. We zullen moeten leven met de nieuwe werkelijkheid. Zie de uitspraak van Alexander Pechthold tijdens de waterschapsverkiezingen. Zijn advies was: Stem op Water Natuurlijk want het is tijd dat de macht van de boeren gebroken wordt.
Daar wordt je als boer, maar zeker als belangenbehartiger niet vrolijk van.
Wat voor mogenlijkheden hebben we nog om onze belangen te behartigen.
In Belgie zoeken ze nu een beetje de confrontatie met hun actie, maar of dat de weg is betwijfel ik.
Soms krijg ik het gevoel dat we het toch nooit goed kunnen doen.
Vorige week zaterdag stond er een intressant intervieuw met Lodewijk de Waal in het FD.
Als rijkscommissaris bij ING had hij alle hoon over zich gekregen toen hij instemde met een salarisaanpassing voor de top terwijl die door de politiek was geaccordeerd.
Zijn verklaring was alsvolgt. Terwijl je denkt dat je een afspraak hebt gemaakt met de overheid blijkt dat niet zo te zijn. Je eerste reactie is: wij houden ons aan de afspraak, wat doe ik dan verkeerd.
Maar in de politiek werkt het anders. Daar geldt: de wens van de samenleving is dit.
Als politicus moet ik daar natuurlijk wel wat mee, dus is dit een goed voorstel.
Daarmee is de weg naar dit doel dus ook goed, ondanks dat er afspraken lagen om het anders te doen.
Daarom houden politici zich dus niet aan afspraken.
Maar het maakt het wel ongelofelijk moeilijk om afspraken te maken.
Als landbouw overkomt ons eigenlijk het zelfde.
HFfan
@Wiebren
Wil wel zeggen dat veel melkveehouders dan in de problemen komen. De koeien buiten is voor veel boeren in de praktijk niet echt handig of zelfs onmogelijk. Aantal koeien, 't weer en grondsoort zijn vaak praktische problemem. Jongvee buiten zou nog wel toepasbaar zijn. Een oplossing zou zijn dat je koeien meer stalruimte of zichtbaar beter comfort geeft en daar met de politiek afspraken over maakt.
+1
christo
@WiebrenPersoonlijk heb ik wel redelijk door hoe de verhoudingen liggen in dit land. Dat durf ik nog wel te stellen. Wat ik aangaf over de belangenbehartiging komt niet goed over. Lidmaatschap is weloverwogen over nagedacht, en daar sta ik nu nog steeds achter. Ik verwacht er wel wat voor terug. Geen beleid waar 75% mee uit de voeten kan. Dus nogmaals de vraag; wat kan de Lto voor de niet-weiders nog betekenen? Je impliceert dat wettelijk verplichte weidegang voorkomen wordt, maar wat krijg ik en anderen daar voor terug? De weiders zullen wel aan de premie denken. Voor hen een tip: er zal geen premie zijn als dit wettelijk geregeld gaat worden. Daar waar weidegang op dit moment voordelen biedt geld ook het genot van extra melkgeld. Laten we dat voor alle melkveehouders in balans houden.
hans1980
@christo
klopt bij verplichting van weidegang maak je het standaard dus geen plus (was uit de markt toch al niet te halen FC) . Die groene linksen hebben en krijgen steeds meer macht.. en denk maar niet dat weidegang het eind station is ... Thieme wil zelf geheel onthouding van alles wat met dier en dier produkten te maken heb, zo is zelfs biologische melkveehouderij voor haar partij al niet goed genoeg!

Ben wel met christo eens dat minderheid die niet weid niet als dierenbeul moet worden neergezet , ook bij weidebedrijf lopen koeien nog 3/4 van de tijd binnen!

@wiebren moeilijke kwesties maar ben tegen verplichten e.d. weidegang bied al een + van 1 cent en daarbij hebben weidebedrijven toch al het voordeel dat ze een lagere kostprijs draaien (krachtvoer vermindering minder loonwerk en energie) .
weidepremie laten stijgen zorgt zeker weten voor meer koeien in de wei dat is tenminste wat ik van collega's hoor.
+3
MTSTAMMINGA
Quote:
@christo: Persoonlijk heb ik wel redelijk door hoe de verhoudingen liggen in dit land. Dat durf ik nog wel te stellen.

Dan weet je ook dat de samenleving de baas is !!!
En ondernemen tegen de samenleving in is kansloos

Dat snapte is vroeger niet zei mijn buurman de grote varkenboer een keer Ik dachte dat kostprijs altijd belangerijk was,maar daar was ik mis mee
Wiebren
@christo Het komt inderdaad niet over, wat wil je dat er voor de niet-weiders gedaan wordt? Misschien dat ik dan wat beter kan snappen waar je op doelt. Je hebt blijkbaar het idee dat we opstallers anders behandelen?
Volgens mij doen we vandaag niets waar onderscheid gemaakt wordt tussen beide categorieen in beleid. Sterker nog, ik hoor bijna standaard dat er door bijv. zaken als PAS of Kringloopwijzer gezegd wordt: dan kan ik maar beter opstallen.
Dus verklaar je nader?
christo
@Wiebren
Mijn vraag ging over het standpunt van lto over weidegang. Ik snap best wel dat het moeilijk is om het voor eenieder goed te doen. Ook dat de politieke wind stevig waait. Wat ik zou willen is dat vergunde situaties uitgesloten worden van wettelijke weidegang verplichting. Voer dan die wet dan maar zo spoedig mogelijk in. Het stoort mij enorm dat op meerdere punten aanpassingen verlangd worden in je bedrijfsvoering als het om zaken gaat waar al op voorgesorteerd is door individuele ondernemers. Toch hoor ik graag hoe de lto omgaat de belangen van niet-weiders. De 80% gaan we niet halen. Dat weten we allebei. Er is toch wel een visie hoe hier mee om te gaan?
+2
Wiebren
@christo
ons weidegangstandpunt is nog steeds onveranderd, een ondernemerskeuse
+1
hans1980
Ligt waar je woont..
hier veel veldkavels is giga veel werk pinken draad leren
verplaatsen naar andere veldkavel koeien halen

en maaien moet een weidebedrijf ook
jan is hobbyboer
Quote:
@hans1980: maaien moet een weidebedrijf ook

Maar wel veel minder
+1
Frans1
Quote:
@hans1980: pinken draad leren
verplaatsen

Dan snap ik dat je weiden bewerkelijk vindt 😃
dorpsrandhoeve
Los van wat ik van beweiden vind, (hier gaan ze komende week ook weer gewoon buiten) denk ik die van de Pol heel erg ver van de werkelijkheid zit. Ik zie het namelijk niet gebeuren dat er in Brabant meer bedrijven gaan beweiden dan er nu doen. En dat zijn er niet veel. Mensen als van de Pol zijn de praktijk ver ontgroeid. Het is jammer dat dat mens toch nog aandacht krijgt van Melkvee.nl.
hans1980
Sommige gebieden ligt weiden gewoon makkelijker neem nu friesland grote huiskavels soms meer dan 80ha. aan 1 stuk geen afrastering maar sloten
hier op zand is dat weiden een gepruts ook verdroogd het snel en kom je met je beweidings plan niet uit. mais is op zand perfect te telen helaas hebben ze vanwege derogatie het van max 30% naar max 20 % gebracht.
wanneer hier vroeger koeien de wei in gingen kregen we altijd minder melk terwijl in echte weide gebieden dit vaak stijgt en krachtvoer daalt.
hoop dat ze ons eens een keertje een beetje met rust laten, wordt soms wel moe van al die bemoeienissen...
+4
jan is hobbyboer
Quote:
@hans1980: hoop dat ze ons eens een keertje een beetje met rust laten, wordt soms wel moe van al die bemoeienissen...

Jammer dan........dat gaat echt niet gebeuren. Jij wilt iets wat de samenleving niet wil, dat wringt.
+2
Farmer_
Denk dat de samenleving ook geen koeien aan een ketting wil zien.
jan is hobbyboer
Quote:
@Farmer_: Denk dat de samenleving ook geen koeien aan een ketting wil zien.

Waarschijnlijk heb je daar helemaal gelijk in, maar het grote ot en sien gehalte, incl. veel weidegang en het kleine aantal koeien bij de meeste grupstalbedrijven compenseert veel. De bevolking heeft blijkbaar meer een hekel aan mega industriële opstalkoeien dan aan ot-en-sien koeien aan een ketting. Heb ik dan weer geluk mee.
christo
@jan is hobbyboerMet deze samenleving is dat ook maar een tijdelijk geluk. Geniet er daarom nog maar even van.
jan is hobbyboer
Quote:
@christo: jan is hobbyboer Met deze samenleving is dat ook maar een tijdelijk geluk. Geniet er daarom nog maar even van.

Ik ga over een jaar of 10 toch wat anders doen waarschijnlijk, dus zolang zal het allemaal nog wel toegestaan zijn. Maakt me er nog niet zo druk over.
Farmer_
@jan is hobbyboer
Boeren weten dat aan de ketting niet zo erg is en (de meeste)opstallers weten dat hun koeien het binnen goed hebben, de burger ziet het van de buiten kant en heeft vooroordelen die ongegrond zijn.
jan w
Ik vond de uitspraak van een ledenadviseur van RFC nog wel een goeie.

"Weiden is geen vanzelfsprekendheid".

Hierbij werd er gedoeld op: droog, nat, warm , koud, neospora, leverbot. e.d.
ko melker 1
Zo kan ik er ook wel een paar.
Minder of geen mortelarro, meer weerstand,sterkere koeien, schone koeien,
meer arbeidsvreugde.
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@jan w: Hierbij werd er gedoeld op: droog, nat, warm , koud, neospora, leverbot. e.d.

In die weide-discussie praat iedereen voor eigen parochie (ik ook). Maar het is wel mooi, koeien in de weide.
+2
ricardo
Engeland en ierland hadden of hebben altijd lage melkprijzen, daar zie je vaak grote bedrijven die weiden, en gewend zijn voor lage prijzen te melken, dat zie ik de high tech bedrijven nog niet direct doen.
+1
brabo
Paar weken gelden nog in Ierland geweest. Overal de koeien al volop buiten. Wel veel slechte kleine koetjes gezien, lang in het haar en vuil van de dunne mest. Aan de gebouwen geven ze ook niks uit, behalve aan hun eigen woonhuis. Kostprijs wel onder het kwartje dus geld verdienen gaat daar nog goed, maar ik zou er toch niet mee willen ruilen.
jan 1
Wat is het verstandigst om te doen?
- grote campagne om het luxe-leven van binnenkoeien zichtbaar te maken?
- iedere boer tenminste een deel van de veestapel (melkkoeien, drogen, jongvee) buiten?
- telkens de discussie één stap voorblijven via bijv. convenant Weidegang?

-Ik denk dat open dagen op de bedrijven,vooral opstallers veel meer moeten plaats vinden,ik ervaar hier als ik het de burger uitleg waarom de koeien jaar rond binnen lopen ze er alle begrip voor hebben.
-ook hier veel jongvee buiten,dus waar het kan gewoon doen.Droge koeien is niet handig,veel onrust en alleen weidegras is niet goed voor droge koeien die 6 wkn droog staan.
-discussie is goed maar moet ergens over gaan.Kan ook meer nadruk leggen op het feit dat de koeien tijdens opstallen in de winter niet in een oude tot de draad toe versleten bedompte oude stal met veel te kleine boxen op een versleten rubbermat hun leven moeten slijten.Maw op z,n tijd moet er en x een nieuwe stal komen en die mag dan wel wat extra lux zijn omdat ze bij 30 graden in de zomer graag even binnen staan.
+1
hans1980
Coca cola zegt in haar reclame voor fairlive melk , that cows are saved for rain and windy weather
also shut for heat and cold in good barns!
arie.j
Er is geen groter belang dan het eigen belang.
Dat blijkt maar weer uit de praatjes van de continu opstallers.
Wie ze altijd binnen wil houden doet zijn best maar, maar klaag niet over een paar centen minder voor de melk.
Je levert voor de consument en de klant is koning, zoals dat ook hoort.
Ik ben voor koeien buiten en grondgebonden melkveehouderij.
+3
christo
De nederlandse consument verwacht net iets te veel gratis extra's. Ik klaag niet over een cent minder. Zij ook niet. Mijn koeien hebben het welzijntechnisch super. Zit alleen wel een dak boven. Als je zo stellig bent moest je dat eigenlijk eens een keer zien.
arie.j
Om koeien buiten mooi te vinden hoef ik warempel niet bij jou in de stal te komen.
Je snapt het niet of wilt het niet begrijpen blijkbaar.
De consument en burger zal zich echt niet door jou laten voorschrijven wat hij wil verwachten, en bij de consumenten hoor ik ook.
Het is gewoon vraag en aanbod.
En de vraag is in Nederland koeien in de wei, of jij dat nou leuk vind of niet.
Bovendien verdient FC met dat plaatje ook nog dikke winsten in Azië
+1
Farmer_
Quote:
@arie.j: De consument en burger zal zich echt niet door jou laten voorschrijven wat hij wil verwachten, en bij de consumenten hoor ik ook.

Meestal produceren bedrijven een product voor de consument waar meerwaarde inzit, dus de consument wil voor dat product een + betalen, bij melkveebedrijven wil de consument een product waar voor de melkveehouder geen meerwaarde inzit, het wordt bij de opstallers uit de zak gehaald.

Die chinezen hebben alleen vertrouwen in de europese melk door de goede controle op verwerking, wat er dan voor foto op het pak staat zal hun een worst wezen.

Of de gemiddelde consument dat nou echt wil is een 2de, die zit vol vooroordelen over wat ze van negatieve berichten in de media hebben gezien over de melkveehouderij van de dierenorganisaties.

En natuurlijk springen die dieren en mileu organisaties daar happig op in, en bewerken de media om hun eigen doel te verwezelijken.

Dus een consument vol met vooroordelen beslist over de bedrijfsvoering van de melkveehouderij.

Lachende derde zijn de mileu en dieren organistaties.

Hoe kun je jezelf voor de gek laten houden.
Coen
@arie.j , er blijven jammer genoeg altijd collega's met de rug naar de Maatschappij staan.
weidegang is nodig om het draagvlak bij de politiek en het goede imago van de sector te behouden, info@stichtingweidegang.nl kan daarbij helpen 😄
HFfan
@arie.j
Wel heel zwart/wit arie, de burger begrijpt ook dat het weer soms slecht is en met regen of blubber de koeien ook op stal staan, koeien 4x per dag naar de stal moeten om te melken enz....
+2
christo
@Coen? Ik weet zeker dat er wel iemand te vinden is die stalmelk ook lekker vind. Dat (oud) collega's de zaak zo uit verband trekken is triest.
-2
arie.j
@HFfan
Jij schildert koeien buiten graag niet zwart-wit.
Maar alleen graag zo zwart mogelijk, en dat irriteert wat.
Ook jij weet best dat koeien als ze het land tot blubber zouden lopen, gewoon binnen blijven.
En dat klauw en benen problemen echt niet meer voorkomen bij koeien die naar buiten gaan.
Het lijkt veel als met die biologisch boeren (alhoewel nu minder dan een paar jaar geleden) die moesten ook zo nodig gewone bedrijven afkraken. Om zichzelf te profileren.
En jij wilt graag je koeien binnen.
En daarom zit je van alles te verzinnen om de mensen wijs te maken dat koeien het buiten zo slecht hebben. Schaam je.
+1
christo
@arie.j
koeien kunnen het binnen en buiten goed hebben. De rest is emotie waar niet voor betaald wordt.
-1
arie.j
@christo
Ja joh, en als talloze toeristen op vakantie naar de Zwitserse bergen gaan, dan is dat natuurlijk onzin volgens jou, want het is pure emotie.
En de molens hier bij Kinderdijk zullen ze volgens jou ze ook wel beter kunnen afbreken, want dat is ook maar economische onzin en emotie.
Veel verkoop argumenten zijn pure emotie, of zoals men dat tegenwoordig noemt, ’beleving’.
Maar dat is de markt, en jij produceert niet om het zelf op te eten, maar voor een ander.
En die ander ‘genaamd consument ‘die betaalt.
En ‘Wie betaalt die bepaald’, dat is een al eeuwen oude waarheid.

Als het geen enkele zin of een financieel effect had was de zuivelindustrie hier niet zo massaal op ingesprongen.
Het heeft wel degelijk financieel effect, iets wat bv. Cono al eerste wist.
Boeren met koeien jaarrond op stal, die liften mee op het goeie imago waar de andere boeren met weidegang voor zorgen.
En jij er maar op afgeven...
christo
@arie.jIk lees niet wat jij allemaal denkt te lezen. Ik heb niets tegen koeien in de wei of mensen met emoties. Moet kunnen.
Ik zie jouw reactie dingen die ik niet geschreven heb, toch even beter lezen.
Mc_douwel
Bij de melkfabriek als je de koeien naar buiten doet kun je weidepremie aanvragen krijg je een X bedrag maar eerst moet iederen een X bedrag betalen en later krijg een X bedrag voor de weidemelk en dan zxeggen dat de klant koning is terwijle je de weidepremie met zijn allen zelf betaald
friesboertje
Ik mis eigenlijk een premievariant voor de koe kiest zelf. Uitloop mogelijkheid naar perceel met voldoende grasaanbod.
Todi
Wat een geneuzel over dat binnen en buiten en consument bepaald..... En dan zijn er ook weer pipoos die er nog weer regeltjes voor bedenken. Ziekelijk.
friesboertje
Je mag zelf bepalen of je koeien binnen of buiten lopen. Daar zijn (nog) geen regels voor.
-4
matt
Gewoon beweiding verplicht stellen,bij alle beweiders.

Voor de opstallers,veelal "echte ondernemers" kunnen we het beste een gedoogbeleid invoeren
Ze hebben immers geheel binnen de wet gehandeld,en ze konden niet weten dat opstallen verplicht zou worden,hier kun je ze dus niet toe dwingen.

Om de gewenste 10% extra beweiders over de streep te krijgen,kunnen we een omschakelingspremie invoeren voor de opstallers.
Zij moeten immers extra kosten maken,voor afrasteing en het beweiden nog onder de knie
Krijgen.

De premie halen we weg bij de beweiders,die hebben die immers niet nodig,want ze Besparen al
Aan inkuilkosten,en mest wegbrengen.
meelezer10
Matt heb je jezelf gauw een plusje gegeven?
matt
Niet dat ik weet.
Farmer_
@matt
geloof dat je ergens op gestaan hebt. 😃
Jack Rijlaarsdam
@matt Logisch toch! 😃
matt
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Logisch toch!

Ja heel logisch diegene die het hardst,de verkeerde kant in spurten
worden hier voor beloond.

diegene die netjes in de pas lopen,krijgen een tik op de vingers
past allemaal naadloos in de hollandse gedoogcultuur :))!
de hoef
De meeste kunnen deze grappige redenatie niet waarderen matt
pieta
Quote:
@matt: Ze hebben immers geheel binnen de wet gehandeld,en ze konden niet weten dat opstallen verplicht zou worden,hier kun je ze dus niet toe dwingen.

Mooie zin.
arjan_kok
120 dgn van 6 uur weidegang is maar 8 % van het aantal uren in het jaar, moet toch voor veel opstallers geen probleem zijn om aan te beginnen, verwacht van de kamers richting de amvb melkveewet nog veel gesputter op de huidige voorstellen, acht de kans dat opstallers helemaal niet meer mogen uitbreiden nog wel aanwezig
jan 1
Quote:
@arjan_kok: 120 dgn van 6 uur weidegang is maar 8 % van het aantal uren in het jaar, moet toch voor veel opstallers geen probleem zijn om aan te beginnen, verwacht van de kamers richting de amvb melkveewet nog veel gesputter op de huidige voorstellen, acht de kans dat opstallers helemaal niet meer mogen uitbreiden nog wel aanwezig

Denk dat het bij jullie verplicht wordt door landgoed,maar hier zijn we eigen baas en speelt het niet.We hebben hier de stallen vol dus uitbreiden met melkvee speelt hier niet.
+1
arjan_kok
Nou nee mijn landheer vind dat ik het zelf mag weten, die informeren alleen hoe het gaat, en zorgen voor randvoorwaarden
+2
jan 1
Dadelijk eist men dat de kalveren bij de koeien moeten blijven,wie dat niet doet staat met z,n rug naar de maatschappij..
HFfan
Sommige hier lijken wel van johova, straks mag je nog geen vlieg meer doodslaan.
Jobo1
Jawel, dat mag nog wel, mits ze binnen gaan zitten

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , grasland , weidegang , dijksma , melkveewet en veewet geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
75
DEELNEMERS
28
WEERGAVES
1