Kees Wantenaar nieuwe voorzitter GD

Kees (C.H.) Wantenaar is vanaf 1 januari 2015 de nieuwe voorzitter van de Raad van Commissarissen van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). Hij wordt de opvolger van Machiel Sol, die na een periode van 10 jaar terug treedt.

Deel dit topic

Reacties

+2
producent
De GD is blij dat Kees Wantenaar zijn verkiezing tot voorzitter van de Raad van Commissarissen heeft aanvaard. De andere leden van de raad van commissarissen zijn: mevrouw Jeanneke (J.H.L.) van Meulebrouck en de heren Arjan (J.A.) Stegeman en Ton (A.M.M.) Lammers. Samen met deze raad gaat de GD met vertrouwen een nieuwe periode van uitdagingen tegemoet.

De grootste uitdaging zou moeten zijn wat meer concurrentie aanvaarden.
+7
Coen
OBN ofwel old boys network, het pluche betaald goed
+1
producent
In het verleden konden de agrariërs via het OBN nog wel eens invloed op de politiek uit oefenen tegenwoordig beïnvloed de politiek via het OBN de agrariërs, en we betalen ze nog beter ook.
+1
PdeB
Rondje met FCDF is compleet kunnen ze weer lekker zeuren over weidegang.
Kenijor
Keuze maken en opstappen.
ejb
Jep

want ze hebben bij FC een grote hekel aan veehouders die voor hun eigen mening opkomen.

en ik snap best dat sommigen een dergelijke reactie niet leuk zullen vinden.
+1
JoJa
Der Trog bleibt die Schweine weckselen !!
BernieX
Is er niet behoefde aan vers jong bloed bij de GD? Een 65 plusser (Wantenaar) kan die van de GD een commercieel bedrijf maken?
+8
Vario512
Kees Wantenaar kan van de GD een prima commercieel bedrijf maken. Wanneer je monopolist bent is dat ook niet heel moeilijk. En met zijn voormalige functie bij RFC kan hij dat helemaal naar zijn eigen hand zetten.

Er heerst een grote belangenverstrengeling tussen de Nederlandse zuivel en de Gezondheidsdienst voor Dieren. gddiergezondheid.nl/de-gd/over-de-gd/… NZO en LTO zijn aandeelhouder van de GD.
Wij melkveehouders kunnen bij de stemming over de nieuwe Foqus planet 2018, deze verstrengeling nog groter maken.

Een voorstel in de nieuwe Foqus planet op blz 8 is:
"voor eenduidige uitslagen mag een Salmonella-onderzoek alleen uitgevoerd worden door een laboratorium dat is vermeld op de witte lijst van NZO."

Witte lijst NZO: nzo.nl/wp-content/uploads/… ; alleen de GD staat op de lijst, noem het dan geen lijst.

Ze hadden net zo goed kunnen typen:
"Alleen de GD mag Salmonella-onderzoek uitvoeren, want wij hebben belangen in de GD."

Ondanks de GD-aanpak stijgt het aantal bedrijven met ongunstige salmonella-uitslagen. Jarenlang ben ik ongunstig in de tank geweest, sinds ik de onderzoeken door BeterVee laat doen, ben ik gunstig geworden in de tank.

Zolang ik dus gunstig blijf in de tank, heb ik geen last van dit voorstel. Maar ik vind het niet kunnen dat wij als melkveehouders niet kunnen kiezen waar we ons diergezondheidsonderzoek laten doen. RFC wil dat wij steeds meer gecertificeerd vrij worden van dierziekten (waar ik het 100% mee eens ben), maar verplicht ons dan niet dat we dat maar bij 1 bedrijf mogen laten doen.

Bij de komende ledenbijeenkomst ga ik tegen dit voorstel stemmen.

PS.: Ze zullen bij RFC wel blij zijn met de commotie over het grupstalbouwenverbod, dan verdwijnt dit voorstel wel op de achtergrond.
Jan S
😀
vedder
@Vario512 Logisch dat ze andere labo's niet willen accepteren, die verklappen hun geheimpje. Daar gaat Wantenaar echt niets aan doen.
sorry
@Vario512 mooie casus voor het nieuwe vakgroepje om er wat aan te doen...

Jos en henk !....ben benieuwd....
+4
jan w
Quote Reactie van @Vario512:
Ondanks de GD-aanpak stijgt het aantal bedrijven met ongunstige salmonella-uitslagen. Jarenlang ben ik ongunstig in de tank geweest, sinds ik de onderzoeken door BeterVee laat doen, ben ik gunstig geworden in de tank.

Bij de GD is de waarde gunstig of ongunstig. In het verleden was het ongeveer zo dat bij 12 % positief het omslagpunt lag. De salmonella waarde-s worden in een ander getal gegeven. Dus bij 11.9% salmonella besmetting was je negatief en bij 12.1 was je positief. Maar in beide gevallen heb je dezelfde besmetting. Nu is die basislijn volgens mij opgetrokken naar 15%. Dus 14.9% is goed en 15.1% is fout.
Dat is pappen en nathouden.

Bij Betervee krijg je de daadwerkelijke besmettingcijfers te zien. Daar kun je tenminste wat mee.

Het zou eigenlijk eens tijd worden dat we gezamelijk een proces aan gingen spannen tegen de monopoly positie van d3ergelijke bedrijven. Qlip is net zo,n bedrijf. Er zijn andere bedrijven die de onderzoeken doen voor de helft van het geld.
+2
Wilbert
@jan w die monopolie positie is helemaal te danken aan inhoudelijke onkunde van de bestuurders. Mooi praten en politiek correct handelen, maar technisch inhoudelijk is het janken. Zelfde gebeurt bij de beoordeling van nieuwe projecten bij ZuivelNL.
vedder
@Wilbert ik weet niet of het onkunde is, volgens mij zijn ze zeer bedreven in het principe: houd jij ze dom dan houd ik ze arm. De meesten trappen erin helaas...
Vario512
Quote Reactie van @jan w:
Het zou eigenlijk eens tijd worden dat we gezamelijk een proces aan gingen spannen tegen de monopoly positie van d3ergelijke bedrijven.

Ik heb in het verleden wel eens rechtzaken gevoerd tegen overheidsinstanties. Het kost erg veel tijd en negatieve energie. En als je kijkt wat het procederen tegen Bayer mbt de vervuilde IBR-vaccinaties heeft opgeleverd, dan valt gelijk krijgen nog niet mee.

Ik breng liever via het prikkebord collega's op de hoogte van een alternatief voor de GD. Afgelopen jaar hebben onze bijdrages op het prikkebord al voor veel extra drukte bij BeterVee gezorgd. Het is niet voor niets dat ze BeterVee nu een hak willen zetten.

Het merkwaardige aan het verplichte onderzoek bij de GD verhaal, is dat FrieslandCampina haar salmonellaonderzoek bij Qlip laat doen. Qlip staat niet eens op de witte lijst.

FrieslandCampina zit verschrikkelijk in haar maag met salmonella. In werkelijkheid kampen 30 tot 50% van alle bedrijven met salmonella. Maar door stiekem met de GD en Qlip de grens op 15% te zetten kunnen ze het aantal salmonella-gunstige bedrijven op papier onder de 10% terug brengen.

Door deze gang van zaken worden melkveehouders totaal op het verkeerde been gezet. Het gros van de met salmonella besmette bedrijven denkt dat ze geen salmonella hebben, omdat de tankuitslagen gunstig zijn. Ze hebben echter wel trammelant met het vee.

Sommige melkveehouders zien inkruisen als de oplossing voor de gezondheidsproblemen met hun vee. Misschien is het handiger om eerst eens een tankmelkonderzoek bij BeterVee te laten om te kijken wat je werkelijke besmettinggraad met salmonella is.
jan w
@Vario512
Mijn eerste oorbiopten, zijn van april 2011 toen ging dat volgens mij nog via intervet. Nadien heeft betervee dat overgenomen. Nu ben ik bezig met de GD om BVD vrij te worden. Nu moet ik dan een tankmelkmonster laten nemen, deze wordt dan onderzocht op bvd virus. Kreeg ik vorige week de papieren in huis, stond daar weer in dat ik dan nog weer bloed moest tappen bij het jongvee. Dus GD weer gebeld met de mededeling van de oorbiopten. Ja, Maar, ze wisten niet of ze dat nog wel konden aanpassen. Ze kunnen van mij een dikke krijgen. Maar uiteindelijk kon het toch wel.
Was BVD vrij , ben nog 3 jaar vrij gebleven zonder enig onderzoek als ik weer terug zou komen bij de GD
Vario512
@jan w
Volgende verrassing die je staat te wachten: je neemt al vanaf 2011 oorbiopten en heb waarschijnlijk al jaren geen bvd-drager meer er tussen gehad. Dan denk je, na dat het tankmelkonderzoek een negatieve uitslag geeft, ik krijg het certificaat BVD-vrij.
Nou nee hoor, de GD wil de komende 10 maanden eerst nog je jongvee monitoren. Of je nu al 6 jaar lang je jongvee monitoort, maakt hun niet uit.
+1
jan w
@Vario512
Dan laat ze maar mooi verrekken.

Als je wilt gaan procederen moet je dat met een grote groep collectief gaan doen. Dit met de media erbij. In principe kunnen ze niet om die oorbiopten heen. De onderzoeksmethode van betervee is geacrediteerd. Daar kunnen ze in principe niet onderheen
vedder
@jan w en met hertzenberg erbij.
Vario512
Quote Reactie van @jan w:
De onderzoeksmethode van betervee is geacrediteerd. Daar kunnen ze in principe niet onderheen

Ik heb het misschien niet helemaal duidelijk neer getypt. De GD accepteert de oorbioptuitslagen van BeterVee. Ook de oorbiopten die je de komende 10 maanden bij BeterVee laat onderzoeken, accepteert de GD.
Maar in plaats van je nu direct de Bvd vrije status te geven, moet je hier nog 10 maanden op wachten. Wanneer je aan RFC levert, krijg je 40 Focus punten voor de Bvd vrije status. Die 40 Focus punten leveren je bij een levering van een miljoen liter, dit jaar nog zo'n kleine 600 euro op. Die 600 euro krijg je, door deze opstelling van de GD, dus dit jaar niet.
jan w
@Vario512
Die oorbiopten onderzoek, blijf ik doen. Dat is geen probleem. Ik heb contact opgenomen met de GD om te proberen mijn bvd-vije status weer te krijgen. En ook aangegeven dat ik met de oorbiopten bij betervee door wilde gaan. Je moet dan een tankmelkmonster door je veearts laten nemen en de niet melkgevende koeien kun je de uitslagen van de oorbiopten ( als je die hebt ) doorvoor gebruiken. Heb je die niet, dan moet je van die koeien bloed tappen. Dan krijg je het vervolg.
Maar nu kreeg ik de papieren van de GD en die kwam ik aan het doorlezen en als je die tekent , kom je weer in het circuit van de GD terecht met bloedtappen. En dat wil ik dus niet.
Weer de GD gebeld. Toen kreeg ik het antwoord:"We weten niet of we dat nog kunnen aanpassen".
In Belgie betaal je voor de Elisa test de de GD gebruikt € 4.75. Bij de GD het dubbele + ook nog eens administratie kosten erover heen.

In principe hebben de Belgen het gehele certificering van het gezondheidsverhaal veel beter op orde.
wotan2
@jan w niet in principe, ze hebben het het gezondheids verhaal veeeeel beter op de rit punt
jan w
Quote Reactie van @wotan2:
ze hebben het het gezondheids verhaal veeeeel beter op de rit punt

Dat is de grootste onzin.
wotan2
@jan w doordat België vanuit de overheid verplicht, met subsidie een bestrijdingsprogramma heeft opgezet een jaar of 10 geleden, is het binnen nu en een paar jaar officieel ibr en bvd vrij, hoe zit dat bij ons?
jan w
@wotan2
Sorry verkeerd begrepen, de belgen hebben het beter op orde!
jan w
Quote Reactie van @Vario512:
Maar in plaats van je nu direct de Bvd vrije status te geven, moet je hier nog 10 maanden op wachten.

Eigenlijk is dat trouwens ook onzin. Als ik alles vrij zou hebben. En ik neem van elk kalf wat op het bedrijf blijft een monster via een oorbiopt, is er niks aan de hand.
Zou ik een negatieve uitslag krijgen van een oorbiopt krijgen, ben je toch je vrije status kwijt. Tenzij dat kalf wordt afgevoerd.
Vario512
Quote Reactie van @jan w:
Eigenlijk is dat trouwens ook onzin. Als ik alles vrij zou hebben.

Dat is het ook, maar bij GD kunnen ze er niet tegen dat je de oorbiopten naar BeterVee stuurt.

Als er geen enkel dier het bvd-virus bij zich draagt, dan ben je BVD-vrij. Ze nemen dus een tankmelkmonster om een koe met bvd-virus te vinden. Je neemt al 6 jaar oorbiopten, dus al je jongvee is virus-vrij. Dan kan er alleen bij de droge koeien, waar nog nooit een oorbiopt van is genomen, een bvd-virus drager rond lopen.
De bloedmonsters van de droge koeien kun je ook naar BeterVee sturen. Die sturen de uitslag dan weer naar de GD.
+1
jan w
@Vario512
Ik was voor de oorbiopten bij de GD vrij. Ben in 2011 overgestapt naar de oorbiopten, toen ben ik gestopt bij de GD met bloedtappen. Ben nog tot 2014 bij de GD vrij gebleven. toen hebben ze mij de status ingetrokken.
In Belgie hebben ze een stichting en die beheert en controleert de bedrijven die de onderzoeken mogen doen. Die stichting verleent ook de vrij statussen aan de melkveebedrijven.
Dat is een heel ander verhaal dan hier de GD met hun Monopoly positie en geldklopperij.
dijkstra uit w
@Vario512 Qlip gebruikt de test van de GD. Naar eien zeggen om zo te voorkomen dat uitslagen wisselen.
hen met qlip gebeld en gevraagd naar de genswaarden van de elise-test, en mijn uitslag daarvan. maar dit willen ze niet communiceren....
Het zou namelijk ook geen verschil maken in besmetting van de veestapel of de test nu net ober de grenswaarde ligt, of juist er ver overheen.
vedder
@dijkstra uit w Je kunt je toch niet voorstellen dat zo'n instantie onze landelijke kwaliteitsbewaking moet uitvoeren?
Vario512
Quote Reactie van @dijkstra uit w:
Qlip gebruikt de test van de GD. Naar eien zeggen om zo te voorkomen dat uitslagen wisselen.

BeterVee gebruikt een andere test dan de GD, maar geeft nooit als uitslag gunstig/ ongunstig.

Quote Reactie van @dijkstra uit w:
hen met qlip gebeld en gevraagd naar de genswaarden van de elise-test, en mijn uitslag daarvan. maar dit willen ze niet communiceren....

Nee, die gaan ze je echt niet geven. Die grens veranderen ze naar het hen uit komt. Volgens BeterVee moet die ongeveer 15% zijn. Een jaar geleden lag die grens lager, maar omdat er nogal al wat salmonella-bedrijven bij kwamen, hebben ze de grenswaarde verhoogd. Zo kunnen ze op papier het aantal N3 bedrijven lager houden. De bedrijven die tussen 12 en 15% liggen, krijgen nu als stempel gunstig.
Omdat ik al jaren ongunstige tankuitslagen had, hebben ze me een speciale behandeling gegeven en maandelijks tankmelkonderzoek op salmonella gedaan. Dit werd afwisselend door de GD en door Qlip gedaan. Een half jaar lang was elke maand de uitslag gunstig.
In dat zelfde half jaar heb ik ook maandelijks zelf tankmonsters genomen en opgestuurd naar BeterVee. De uitslagen in dat half jaar varieerden van 13 tot 21%. Aangezien ik niet weet van welke tank RFC een monster laat nemen, heb ik jammer genoeg niet van dezelfde tanken een monster kunnen nemen. Het zou net zo goed kunnen dat de grens van de GD en Qlip op 20% ligt, maar niemand die het precies weet.

Quote Reactie van @dijkstra uit w:
Het zou namelijk ook geen verschil maken in besmetting van de veestapel of de test nu net over de grenswaarde ligt, of juist er ver overheen.

Wat wel een heel groot verschil maakt is of je net onder de grenswaarde zit of net er over heen.
Net eronder is de uitslag gunstig, jij denk ik heb geen last van salmonella. Je wordt door die uitslag mooi voor de gek gehouden.

Dat de mate van besmetting niets uit maakt is niet waar. Hier kun je wel degelijk informatie uit halen, maar dan moet je eigenlijk maandelijks een monster nemen. Wanneer je in september een salmonella besmetting onder je melkvee heb gehad, dan zal de uitslag in oktober nog hoog zijn en daarna elke maand afnemen. Dan weet je dat de besmetting in september was en kun je misschien nagaan wat er toen op je bedrijf gebeurd is.
Als de uitslag elke maand bijna hetzelfde is, dan kun je er van uit gaan dat er een continue besmetting van salmonella op je bedrijf plaatsvindt.
Als de uitslagen in de zomer en herfst hoger zijn, in de winter dalen, en in de lente op hun laagst is, dan vindt de besmetting in de zomer plaats.

Voor individuele uitslagen is de hoogte van het aantal antistoffen salmonella ook heel handig. Wanneer je van een kalf van 3 maanden een bloedmonster neemt en de uitslag van de titer is 0 pp dan is zo'n kalf niet in aanraking geweest met salmonella. Als alle kalveren vanaf 3 maand als uitslag 0 pp hebben, dan vindt er geen besmetting plaats in de afkalfbox of bij het verstekken van de melk. Heb je een aantal kalveren met een uitslag van tussen de 20 en 100 pp, dan zijn ze wel degelijk besmet geweest met salmonella.
De GD heeft de grens op 120-140 pp (die willen ze ook nog wel eens veranderen), dus de uitslag van de GD is dan niets aangetoond. Met de uitslag van de GD word je op het verkeerde been gezet, want jij neemt dan aan dat het afkalven en kalveropfok hygienisch gebeurd.

Neem je van de oudste pinken salmonella monsters, en de uitslag is nog steeds 0 pp dan is je jongvee niet besmet met salmonella. Je weet dan dat je daar niet hoeft te zoeken.

Wanneer je bij je jongvee geen salmonella heb en bij je melkkoeien wel, dan kun je eens nagaan wat je bij je melkvee anders doet dan bij het jongvee. Vind je bij je jongvee wel salmonella afweerstoffen, dan zul je dat eerst moeten verbeteren, anders blijft het dweilen met de kraan open.

Bij salmonella is de grote vraag, waar vindt de besmetting plaats?
Om er achter te komen waar de besmetting plaatsvindt, kun je weer de vraag stellen: op welke leeftijd wordt een dier voor het eerst besmet. De besmetting gaat altijd van mest door de bek.
vedder
@Vario512 . De besmetting gaat altijd van mest door de bek

Dat vraag ik me af, ik heb deze week nog van 2 slachtdieren de longen naar GD gestuurd vanwege aanhoudend hoesten, bij 1 van de 2 zijn salmonellaspecies in de longen aangetoond, dan lijkt het me dat de besmetting net zo makkelijk, zo niet nog makkelijker via de voorkant gaat.
Vario512
Quote Reactie van @vedder:
Dat vraag ik me af, ik heb deze week nog van 2 slachtdieren de longen naar GD gestuurd vanwege aanhoudend hoesten, bij 1 van de 2 zijn salmonellaspecies in de longen aangetoond, dan lijkt het me dat de besmetting net zo makkelijk, zo niet nog makkelijker via de voorkant gaat.

Het zou best kunnen, algemeen wordt altijd aangenomen dat de besmetting alleen via mest gaat. Maar als het, zoals jij aangeeft, ook via de lucht zou kunnen gaan, dan is dat een verontrustende constatering. Dan zouden de hoestende koeien van je buurman gemakkelijk jouw koeien kunnen besmetten. En binnen je eigen koppel zou de besmetting ook veel sneller gaan. Ik hoop dat je er naast zit, anders wordt het nog een hele opgave om salmonellavrij te worden en te blijven.

Vraag is ook nog even hoe komt de salmonella in de longen, want salmonellabacterien komen niet in het bloed voor?

De koeien herstelden dus niet van het ontwormingsmiddel?
vedder
@Vario512 salmonella dublin wordt wel vaker gekoppeld aan longproblemen/hoesten, hoe het transport is weet ik niet, maar het lijkt met best te kunnen dat het met hoesten/kwijlen naar buiten komt en via een drinkbak/voerhek besmettelijk is. Je krijgt bij een koe ook niet zomaar stront naar binnen aan de voorkant
vedder
@vedder ik heb inmiddels overigens GD al herhaaldelijk salmonella laten aantonen, terwijl ze eerst zeiden dat het niet kon, omdat ik altijd 'gunstig' ben, als je bij betervee een koe meet die boven de 120 pp scoort kan GD hem ook aantonen, ik had er 1 van 119pp en die was negatief bij GD, bij betervee kunnen ze vanaf 60pp al drager zijn
Groen1
.
mlkvhoudr
Je kunt ook gewoon accepteren dat weiden en 100 %sallmonella vrij een utopie is. Zeker zo als bij ons tussen de bossen en waterrijk gebied in en vogelrijk gebied dan is 100 % vrij jezelf voor de gek houden
+1
vedder
@mlkvhoudr bij mij was het antistof niveau op stal altijd veel hoger dan in de weide, kan nu in de tank amper nog antistof meten
mlkvhoudr
@vedder zo zie je maar weer zo veel verschillende omstandigheden. Zo veel verschillen. Leverbot schijnt er ook rol in te kunnen spelen. Laatste onderzoek waren we daar vrij van. Dierenarts heeft melk uit tank gehaald om t nog maar s te controleren of we nog steeds vrij zijn.
vedder
@mlkvhoudr Lukt het je bij betervee niet om gunstig te worden? of bij GD? Leverbottest bij GD toont ook geen titers, bij betervee wel. Ik sprak laatst een dierenarts die zei dat je leverbot helemaal niet moet onderzoeken als je in nat gebied zit, want je weet gewoon dat het er is, dan kan die €5,- de koe al gauw uit. Dan moet je gewoon alles behandelen.
Vario512
Quote Reactie van @vedder:
Ik sprak laatst een dierenarts die zei dat je leverbot helemaal niet moet onderzoeken als je in nat gebied zit, want je weet gewoon dat het er is, dan kan die €5,- de koe al gauw uit. Dan moet je gewoon alles behandelen.

Waarmee en wanneer behandel je je koeien dan tegen leverbot? Volgens mijn dierenarts zit er een erg lange wachttijd op de middelen tegen leverbot en kun je de koeien bijna alleen in de droogstand behandelen.
vedder
@Vario512 ja dat klopt, zanil is met 3 dagen wachttijd, maar die doodt alleen de volwassen botten, maar in ieder geval behandelen met tribex in de droogstand, zanil kun je ook gebruiken als je bijv. een keer onder de pen. hebt staan, als je loopt te tobben heb je dat toch vaak dus dan gaat het mooi hard. Zanil is vlgns een speciale cascaderegeling oid, maar het is toegestaan.
Vario512
Quote Reactie van @vedder:
maar in ieder geval behandelen met tribex in de droogstand

Als ik het goed begrijp behandel jij dus al je koeien bij het droogzetten, het gehele jaar door?
En je behandelt al je jongvee 12 weken na het opstallen?

En doe je nog aan leverbotonderzoek, want als je alles behandelt, is dat eigenlijk niet nodig?

Ik heb al jaren een worminfectieabonnement bij de GD en nog nooit is er leverbot aangetroffen door de GD. Maar zal wel hetzelfde verhaal zijn als met salmonella. Ze zeggen dat je het niet heb, en onder tussen heb je het wel. Bij BeterVee kon ik niet vinden dat ze leverbotonderzoek doen, maar zal er eens naar vragen.
+1
vedder
@Vario512 Ik ben nu wel met het behandelen van alle dieren begonnen ja,, iedere antistoftest op tankmelk is ongeschikt voor het uitsluiten van problemen, of je moet inderdaad standaard titersbepaling toepassen, dan zie je gauw onrust. Als er een paar rondlopen met leverbotbesmetting vinden ze die nooit in tankmelk, zeker niet als ze lager-produktief zijn, ze kunnen wel -secundair- je salmonellaprobleem in de benen houden. Bij de koe die ik beschreef, waarvan de longen zijn onderzocht, is ook de lever afgekeurd, weet ik nu ( staat niet bij waardoor maar leverbot kan goed) Betervee heeft ook leverbot test.
mlkvhoudr
@vedder ik zal t er eens met de dierenarts over hebben want al die termen zeggen mij niets. Dus tijd voor kennisupgrade
vedder
@mlkvhoudr Hup dan, je mag je veearts wel eens aansporen dat hij het voortouw neemt in dit alles, in plaats van je alles op fora te laten opzoeken, dit is wel een enorm veeartsprobleem trouwens..
Vario512
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
Je kunt ook gewoon accepteren dat weiden en 100 %sallmonella vrij een utopie is. Zeker zo als bij ons tussen de bossen en waterrijk gebied in en vogelrijk gebied dan is 100 % vrij jezelf voor de gek houden

Volgens RFC zou wel of niet weiden geen relatie met salmonella hebben. Van de langdurig salmonella-ongunstige-bedrijven weidt 60% de koeien en 40% houdt ze binnen.
Ook kreeg ik te horen dat in waterrijke en vogelrijke gebieden meer salmonella voor komt, maar er zitten ook bedrijven tussen die altijd gunstige salmonella uitslagen hebben. Dus zeggen ze bij RFC, het kan dus wel.
Topmelker Van Berkum uit Elahuizen zit ook in een waterrijk gebied, maar ik neem aan dat die geen last van salmonella heeft.

Volgens BeterVee kun je zeggen dat je bij 2% van de dieren antistoffen, je salmonella-vrij bent. Dus 100% vrij is idd een utopie.

Ben je alweer gunstig in de tank?
mlkvhoudr
@Vario512 nee. Dat topmelker eerder vrij is geloof ik ook wel #verdunningseffect

Ik ga er tenminste van uit dat je met meer liters eerder negatief test bij grensgeval aantal dieren positief
+2
Vario512
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
Dat topmelker eerder vrij is geloof ik ook wel #verdunningseffect

Wat ik er meer mee probeer te zeggen is dat je geen topmelker wordt als je ook maar iets van salmonella in je vee hebt zitten. Wat denk ik wel helpt is dat je een hoog vervangingspercentage hebt. Dan blijven salmonellakoeien nooit lang lopen.

Quote Reactie van @mlkvhoudr:
Ik ga er tenminste van uit dat je met meer liters eerder negatief test bij grensgeval aantal dieren

Dat vraag ik me af. Want ik heb er koeien tussen lopen met heel hoog titer voor salmonella, die met gemak 10.000 liter geven. Die zorgen er wel voor dat de antistoffen in de tank om hoog vliegen. Wanneer je een koe met 45 liter en een celgetal van 500 hebt, dan vliegt je celgetal in de tank ook om hoog.
En het is ook niet helemaal zwart/ wit. Het is niet zo dat een koe of geen, of heel veel antistoffen heeft. Je kunt ook 20 koeien hebben die weinig antistoffen hebben en volgens GD-testen niets aangetoond als uitslag krijgen. Maar als je veel koeien met een hoge melkproductie met relatief weinig antistoffen heb, kun je net zo goed in de tank ook veel antistoffen hebben.
vedder
@Vario512 Ik heb begrepen dat als je jarenlang ongunstig bent, je voortaan verplicht wordt door de melkfabriek om een salmonellaspecialist in te huren die sterk aan GD hangt, deze kost ca. €1500,- voor een konsult en die komt je even vertellen dat je beter moet poetsen, opruimen, etc.
Volgens de veearts is er veel weerstand door dierenartsen tegen het hele huidige salmonellabeleid, maar is GD, LTO,NZO, RFC daar volledig doof voor.
Vario512
Quote Reactie van @vedder:
deze kost ca. €1500,- voor een konsult en die komt je even vertellen dat je beter moet poetsen, opruimen, etc.

Ja klopt, ik was gelukkig op tijd weer gunstig.

Maar dat is nog niet alles. Voor 2018 heeft RFC nog een wijziging in haar reglementen bedacht:

"een verplichting voor langdurige N3-bedrijven om de adviezen van de Salmonella-expert waarover afspraken zijn gemaakt uit te voeren"

Met andere woorden, wanneer je al jaren ongunstig bent, dan komt RFC je bedrijfsvoering overnemen. De boer heeft niets meer te vertellen, maar moet uitvoeren wat een 'expert' bedacht heeft. Zo niet, dan wordt de melk niet opgehaald.

De salmonella-expert zal vast wel goede dingen bedenken, maar stel dat ie bedenk dat je stal verbouwd moet worden. Of dat ie zegt, stuur je 5 beste koeien maar naar de slachter als ze nog maar net afgekalfd hebben.
Ik was eerst van mening dat wanneer een koe steeds hoog in het aantal antistoffen salmonella zit, dat zo'n koe dan een latente drager is. Maar stel dat je een continue besmettingsbron hebt, dan zijn sommige koeien continu hoog met het aantal antistoffen. Ze zakken pas wanneer de besmettingsbron verdwijnt.
vedder
@Vario512 wat bedoel je met "continue besmettingsbron"? iets anders dan een drager?
+1
Vario512
Quote Reactie van @vedder:
wat bedoel je met "continue besmettingsbron"? iets anders dan een drager?

Besmettingsbron is misschien niet het goede woord, ik bedoel eigenlijk "continu besmettingsproces".

Een voorbeeld: stel je koeien lopen dagelijks over het voerpad van de ene naar de andere kant. Wanneer je deze oversteek niet goed schoon maakt of je hebt geen brug, dan rij je met het voeren de mest over de rest van het voerpad. De mestresten komen dan in het voer. De koeien krijgen dan met regelmaat mestresten, en dus salmonella binnen.
Al voer je een paar koeien die structureel hoog salmonella-titer hebben af, dan zijn er altijd nog een paar die blijven lopen en vervolgens weer op de oversteek van het voerpad schijten. En het besmettingproces gaat weer door.
Of wanneer je salmonella in je drinkwatersysteem hebt. Dan kun je je koeien met structureel hoog salmonella-titer wel af voeren. Maar een jaar later heb je weer even veel nieuwe, die je dan dus ook weer moet af voeren.

Koeien met structureel hoog salmonella-titer af voeren is wel leuk om een keer gunstig in de tank te worden. Maar daarmee is het probleem maar tijdelijk opgelost.

Als je een te hoog tankcelgetal hebt, kun je al je structureel hoog-celgetal koeien wel af voeren. Maar als de tepels van je koeien nat en opgezwollen uit de tepelbekers komen, dan heb je na een tijdje weer een hele serie met nieuwe hoog-celgetal koeien.

De grote vraag is alleen: wat is een continu besmettingproces op je bedrijf?
Er valt van alles te verzinnen, maar het begint met goed onderzoek doen. En daar versta ik niet onder elk jaar van alle koeien melk- en mestmonsters door de GD laten onderzoeken.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's dieren , opvolger en gezondheidsdienst geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
54
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
0