Voeradviseur

Vraagje: wat mag ik van mijn voeradviseur verwachten wat hij voor mij doet? alleen zo nu en dan een bakkie koffie of een uitgebreide begeleiding. Bij ons nml komt hij elke vier weken ff op de koffie en vraagt hoe het gaat, doet de mestboekhouding en maakt een rantsoen. Hij loopt echter bijna nooit door de stal en droge koeien voeren hebben we het ook nog nooit over gehad. Ook een kijkje in het land en bij de kuilbult ontbreekt. Ook zou ik graag ondersteuning willen hebben over welke bijproducten moet ik kopen enz. Wij kopen veel voer aan oa mais.

Deel dit topic

Reacties

Kleine worm
Heb je het er wel eens met hem over gehad, wat jouw wensen waren?
shoveltje
Nee, nu je het zegt heb ik nog nooit over gehad maar ik ging er vanuit dat die jongens daar zelf wel mee komen, ze willen toch ook dat alles goed draait?
shoveltje
Nee, nu je het zegt heb ik nog nooit over gehad maar ik ging er vanuit dat die jongens daar zelf wel mee komen, ze willen toch ook dat alles goed draait?
Kenijor
Links of rechtsom draaien doet t altijd wel, de een wil dit, de ander dat.
Als jij er niet over begint, zal hij dat ook niet doen, want wil iets succesvol zijn moet je er zelf achter staan. Bijproducten gaat meestal eerst kosten( machines, opslag, arbeid, enz), dus wil je er geld aan verdienen, moet je wel doorgaan.
pieta
Ze willen dat je voer bij hen bestelt en betaald. Daar komen ze voor. Hoe bindt je een klant? Vraag wat de wensen/doelen van de klant zijn en probeer die voor/met hem te realiseren.
oldhuus
Ja, lopen hier altijd direct naar het voerpad en dan kijken hoe ze er bij staan, of de kuilbult, af en toe kuil temperaturen. Vorige adviseur van dezelfde firma was ook meer van het praten en koffiedrinken, dus is niet firma gebonden. Maar je kunt zelf natuurlijk ook vragen stellen.
+4
arjan_kok
Begin de volgende keer een functioneringsgesprek
storm
Je noemt de goede man gewoon op wat je verlangt. Stel doel wat je nog niet bereikt hebt en hij zal je zeker niet richting bijproducten praten want hij wordt per ton voer betaald????
+6
de hoef
Wij hebben het drie jaar geleden over genomen .heb toen een adviseur gevraagd of hij van plan was om er met ons wat van te maken .
komt hier al drie jaar elke drie weken om acht uur maandag morgen langs .loopt alle stallen na schrijft op wat hij ziet .bespreken we onder de koffie .ik probeer er ook iets mee te doen 9 uur is hij weer weg
+1
avondrood
Wordt toch een keer tijd om te wisselen van vertegenwoordiger. Stel een doel. je zult zien dat een ander het anders aanpakt. Je kunt daar veel van leren.
+3
jvt
Een voorlichter die nooit in de stal komt kan ook geen goed rantsoen maken, computer is een hulpmiddel maar koeien vertellen of het rantsoen klopt. Direct afscheid nemen van zo'n adviseur. Onze komt minstens elke twee weken aan, pakt de bedrijfslaarzen en meestal overall, en bespreekt wat zijn ondervindingen zijn. Zijn we niet thuis, ligt er een briefje of er volgt een mail. Komt vaak wat prekerig over, maar ik mag dat wel. Een adviseur moet af en toe bij wijze van spreken tegen de schenen schoppen van de boer, zeggen van: zo zou ik het ook doen als ik een idee opper, kan ik niets mee. Bijprodukten is hij niet voor, maar is zelfstandig dealer, zou ook niet gauw krachtvoervervangers adviseren in zijn positie. Zelf denken en bellen met bijproduktenjongens kan ook helpen..
George
Quote:
@jvt: Bijprodukten is hij niet voor, maar is zelfstandig dealer, zou ook niet gauw krachtvoervervangers adviseren in zijn positie. Zelf denken en bellen met bijproduktenjongens kan ook helpen..

Er is geen groter belang dan eigenbelang. 😄
+2
jan is hobbyboer
Quote:
@jvt: Onze komt minstens elke twee weken aan, pakt de bedrijfslaarzen en meestal overall, en bespreekt wat zijn ondervindingen zijn

Moet er niet aan denken dat ik elke 2 weken zo'n vent op de stoep heb. Ik bel wel als ik een vraag heb en meestal kan dat wel telefonisch. Ik denk dat ie hier max 1x per jaar komt. Rantsoen is toch al jaren hetzelfde, veel gras/kuil, 's winters beetje mais en dan optimaal zomer of optimaal winter als brok. Hoe moeilijk wil je het maken.
jvt
T opgepakt..
jan is hobbyboer
@jvt
???
+1
jvt
@jan is hobbyboer

iets mis met de pc. Had eigenlijk willen melden, hier hebben we legio zaken die we op een dag willen doen, staan vaak zaken onder aan het to do lijstje die eigenlijk hoger op t lijstje moesten staan, voerman zegt nog eens een keer dat die opgepakt moeten worden en dan worden die opgepakt. Weet van mezelf dat ik ook soms moeite heb bijzaken van hoofdzaken te onderscheiden
Veehouder1989
Slechte voervoorlichter. Hier komt elke keer naar de monstername de voeradviseur deze komt en trekt gelijk zijn overal en laarzen aan. Gezamenlijk lopen wij een rondje door de stal en geef ik mijn punten aan en hoe ik het vind lopen. Tijdens het rondje heeft hij een zeef mee en pakt die van verschillende koeien een mestmonster. Na de tijd zeven we die uit om te zien wat de verliezen zijn en of het te snel of te traag is meer of minder structuur ect.. Daarna een rondje langs alle kuilen en de droge koeien. Zo nodig nog even langs de pinken en de kalveren. Na alles gezien te hebben lopen we binnen. daar bespreken we de monstername en proberen we het rantsoen fijn te maken, daarna is het aan mij om te kijken hoe ze er op reageren en zo nodig bij te sturen. Een rantsoen op papier kan in de realiteit totaal anders draaien. Je kunt niet sturen op een rantsoen die aan de keukentafel gemaakt word dat kun je alleen op de mest in de stal de koeien vertellen hoe het draait niet de koffie die op tafel staat.
+10
brabo
Het verbaasd me hoevaak de vertegenwoordigers bij jullie allemaal op de dam komen. Ik moet er niet aan denken dat ze elke 2 - 3 weken het erf op gedraaid komen. Dat houd hier met zo'n 3 keer per jaar wel op. Je bent toch zelf ook wel in staat om je veestapel in de gaten te houden.
+2
de hoef
Het gevaar van een boer is, dat hij zelf denkt dat hij het alleen maar weet .
+2
Kenijor
Overschat al die mee-eters niet, beetje simpel nadenken en dan kom je een heel eind.
OK, ik geef toe, dat kan ook niet iedereen.
+1
Petro Pelgrum
Alleen de koeien weten het en geen ander????
Maar het blijkt dat voor velen het moeilijk is om de signalen te zien en te registreren dus daar moet nog veel aan gesleutelt worden.
Kijken die voorlichters ook of er geselecteerd wordt aan het voerhek bij een gemengd rantsoen? Hoe is jullie ervaring met die voorlichters ?
+1
ricardo
Hoef en vervolgens nergens komt en niks ziet en finaal bedrijfsblind word/is.
+1
pieta
@Kenijor
Ik heb een goede adviseur(Agrifirm). Hij is gratis en ik maak graag gebruik van zijn kennis. Denken dat je het allemaal zelf wel weet kan een grote valkuil zijn.
Pas de nieuwe adviseurs in opleiding hier gehad. Hebben het gehele bedrijf doorgelopen, schrijven allemaal een rapport en het beste rapport wordt verbeterd door de begeleider en komt bij mij. Na de middag hebben ze klauwbekaples gehad en ook ik weer het eea opgestoken. Begeleider was voorheen leraar op praktijkschool Oenkerk.
En dan krijg je voor een enkele liters koffie en een paar pakken koeken ook nog een kadobon als dank. Mooi toch.
Kenijor
@pieta
Gratis??
gezienus
@Kenijor
Zit in de prijs van krachtvoer verwerkt, agrifirm kon hier prijstechnis de laatste jaren helemaal niet meer mee komen z ijn hier geloof ik ook een grote afzetmarkt verloren
Kenijor
@gezienus
Moet je om korting vragen.
+3
brabo
Ik weet heus niet alles, maar de veearts komt toch al elke 2 weken voor de bedrijfsbegeleiding, en samen houden we het een beetje in de gaten.

En ik kom nogal eens op andere bedrijven met mijn studiegroepje dus bedrijfsblind wil ik mezelf toch echt niet noemen. En als hier eens een studiegroepje komt dan vraag ik ze ook altijd om vooral de negatieve kanten van mijn bedrijf te benoemen. Alleen maar zeggen dat we het goed doen daar heb ik niks aan.
+1
pieter p
@brabo
Merk wel bij het robot melken als er iets niet goed zit merk je het meteen. Vooral de herkauwmeting is erg handig hierin.
+2
de hoef
Quote:
@brabo: 2 weken voor de bedrijfsbegeleiding,

kijk dat doen we hier dan weer niet .zo heeft toch ieder zijn ding
+1
pieta
@Kenijor
Ja, gratis. Wij zijn al ongeveer 45 jaar lid/klant/afnemer. Vroeger CHV. Ik ga zelf geen rantsoenen berekenen. Ik zit in een studieclub en qua resultaten kunnen we prima meekomen. En als een ander het beter kan gun ik het hem van harte. 😄
+1
gezienus
@pieta ze moeten hun werk week wel vol krijgen pieta doe je geen beroep op hun beglijding loopt iemand anders wel met de informatie weg hier een maal in de 2 a 3 maand loopt iets niet of vragen effe een telefoontje ben al zeker nu 8 jaar bij de zelfde voerboer ben tevreden maar wel kritisch
Kenijor
@pieta
Dat is een mooie tijd, net als de Rabo, crv, Campina ?
pieta
@Kenijor
Het is incl. de tijd van mijn vader. Altijd Rabobank gehad, CRV niet standaard vanaf het moment dat ik DHZ-KI heb opgepakt. Vanaf 1970 t/m 2001 Nutricia(incl voorgangers), 2002 t/m 2009 DOC, vanaf 2010 RFC.
Mijn vader is ooit bezig geweest met een andere bank. Niet overgestapt. Toen ik het overnam heb ik er de ABN bijgehad en die konden niet tippen aan de Rabobank.
Todi
@de hoef
Dat kom ik steeds vaker tegen. Mijn werk wijze strookt niet met dat van de standaard voer mannen. bv Ik voer hier brok in kv automaten 2 soorten. maken ze een basis rantsoen voor 28 kg melk plu mineralen. goed, Maar een oud melkte koe die niet veel geeft de laatste 2 mnd. komt niet aan dat basis rantsoen. [minder kracht voer en minder mineralen en minder r,voer opname.. Dus mineralen te kort gevolg.... ]
Kenijor
@pieta
Zit je in een studieclub van chv?met allemaal dezelfde bedrijfsvoering?
oldhuus
Natuurlijk is er altijd een commerciële kant bij die adviseurs, maar bedrijfsblindheid heeft ieder boer wel min of meer, daarom ook meerdere ook onafhankelijke adviseurs die een paar keer per jaar in de stal kijken.
+8
jan is hobbyboer
Quote:
@brabo: Ik weet heus niet alles, maar de veearts komt toch al elke 2 weken voor de bedrijfsbegeleiding, en samen houden we het een beetje in de gaten.

Ik weet lang niet alles, maar die zgn 'adviseurs' ook niet. Mijn ervaring is dat mensen die vaak iets veranderen aan het veranderen blijven. Op een gegeven moment ga je aan alles twijfelen en blijf je maar aan het bijsturen, boer gestresst, koeien gestresst. Gewoon een stabiel systeem bedenken en als dat werkt niet teveel aan wijzigen, lukt hier al jaren. Het zal allemaal best wat beter kunnen, maar ik kan hier goed mee boeren en geeft veel rust, da's me ook veel waard. Dierenarts komt hier, behalve bij spoedgevallen, 4x per jaar omdat dat van RFC moet. Ik ben niet zo van de kengetalletjes dus doe nog gewoon aan PBB.
pieta
@Kenijor
Nee, veelal klanten van ForFarmers.
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@pieta: Nee, veelal klanten van ForFarmers.

Dat zijn ze bijna allemaal hier in de achterhoek. Jij bent CHV trouw gebleven?
pieta
@jan is hobbyboer
Ja joh, veeeel beter. 😄 En jij Kamphuis?
+2
jan is hobbyboer
Quote:
@pieta: En jij Kamphuis?

Ik ben er al jaren klant, en zowel vader als zoon loopt regelmatig in de fabriek in Neede. Ik haal daar altijd mijn paardebrokken. Vriendelijke mensen, goede service. Ik ben een erg tevreden klant. Ondanks dat ik maar een mini klant van hun ben natuurlijk.

ForFarmers (of een van z'n voorgangers) ben ik gillend weggelopen, wat een bureaucratische zooi. Daar had je als mini boer echt niets te zoeken, tenminste dat vond ik.
huub
@Kenijor "Moet je om korting vragen"

Als je dat krijgt na er om gevraagd te hebben is dat een mooie reden om naar een ander te gaan.
voer adviseur
@pietaGratis? allen de zon komt gratis. Zit gewoon een meer prijs op het krachtvoer.
de hoef
@voer adviseur
heb je daar 11 maanden over moeten denken
+2
jan is hobbyboer
Quote:
@de hoef: heb je daar 11 maanden over moeten denken

Hij wordt per uur betaald.
pieta
@voer adviseur
Wat is gratis? Misschien heb ik belangstelling. 😄
+1
de hoef
@pieta
over vier dagen reageert hij
oldhuus
@pieta
De koffie denk ik.
friese koemelker
Pas maar op dat al die adviseurs nietop jouw stoel gaan zitten en danmaar jouw voor hun weterige karretje spannen.Wij zijn ook maar dom maar voor de mestbiekhouding en de belasting mogen ze helpen. Veder kop koffie kan altijd en dan weg wezen.
Jobo1
Laatst heb ik mijn voorlichter eens gevraagt, wat hij zou doen als hij €10.000 beschilkbaar had en wat als hij €20.000 beschikbaar had, hoe die op mijn bedrijf te besteden. Hij kon er in eerste instantie geen zinnig antwoord op geven en vroeg me of hij het antwoord de volgende keer mocht geven. Komt tie terug, heeft ie overlegt met zijn team (die hier nooit geweest zijn) en stelt hij dat ik dat geld in de bodem moet steken. Heb het maar niet te letterlijk genomen. Ik had gedacht dat hier nog wel andere zaken mankeerden.....
Cornelis
Jij hebt echt een goede adviseur Jobo. TOP advies.
+1
de hoef
Wat bedoelde hij dan grond kopen ,of je geld verstoppen
George
Quote:
@de hoef: wat bedoelde hij dan grond kopen ,of je geld verstoppen

Dat is eigenlijk beide een goed idee. Wat geld netjes waterdicht verstoppen in de bodem is met die onveilige banken die nauwelijks rentevergoeding betalen niet eens zo'n slecht idee en grondkopen is ook een veilige belegging. Ik vind het een topvoorlichter. 😄
+2
jan w
@George
Misschien heeft die ook wel gelijk, maar daar heb jij weinig problemen mee, want jij stopt al veel in de grond aan organische stof uit het restgewas van de mais.
Ik zou er wel mee eens kunnen zijn , dat de laatste jaren er te weinig aandacht aan de bodem is besteed.
+1
cs-agrar
Wij kennen jouw bodem niet, dus moeilijk oordelen. Misschien is het echt wel hard nodig
Cornelis
Stel je investeert het in je bodem, bijvoorbeeld rond leggen, herinzaaien of organische stof verhogen. Je oogst hierdoor een halve ton ds meer per ha. Pak hem beet 40 ha maal een half is 20 ton ds. Dit
is ongeveer 60 ton mais aankoop maal €50 per ton. terugverdientijd van iets meer dan drie jaar! Wereldinvestering!!
+1
jorisdriepinter
Graag hoor ik hoe je met 250 euro per ha structureel 500 kg ds/ha meer kunt oogsten.
Mag ook wel via een privebericht 😃
+3
mlkvhoudr
Ik heb hier in de loop der jaren 25 hectare bol laten leggen. Geschatte kosten 50.000 euro in totaal. Dat verdien je niet zo maar terug @cornelis met name het laatste project van vernat bouwland mooi rond liggend grasland maken heeft me gewoon een paar jaar gekost om de opbrengst van het grasland weer goed te krijgen. (gebrek os) na al dat gepolder. Maar je kan er nu wel onder veel meer omstandigheden op, dus op termijn zal het zich wel terugbetalen
George
@mlkvhoudr
Inderdaad de eerste jaren heb je nog wel wat last van al geschuif. Je kunt het niet helemaal voorkomen dat de bouwvoor wat vermengt wordt met wat magere gronden. Maar op termijn kun je er wel profijt van hebben. Mijn ervaring leert dat je op zulke grond het best kunt beginnen met een jaar of 5 grasland zodat de grond weer tot rust kan komen voordat je akkerbouw gewassen gaat telen.
+1
oldhuus
Ja maar nee sommige kopen liever zonnepanelen met terugverdientijd van 10 of met dalende stroomprijs 15 jaar.
Doe ook ieder jaar 5 tot 10 hectare. Sommige percelen herken je niet weer! Opbrengst kan eerst wat tegenvallen maar is een kwestie van tijd ook wat vaste mest en kalk op gooien komt vanzelf weer.
Cornelis
@jorisdriepinterAntwoord zie boven. Leg mij de terugverdientijd eens uit van de aankoop van een dubbele hark.
pieta
@jorisdriepinter
Ik heb 1.000 euro per ha geïnvesteerd in iets wat me in veel jaren minstens 2 ton ds extra brengt. Beregening.
Todi
@pieta
Is dit incl. diesel [stroom] en werk?
pieta
@Todi
Ik heb niet in stroom en werk geïnvesteerd. Stroom kan ik niet tegen en werk heb ik zat. 😄
jan w
Quote:
@Cornelis: Leg mij de terugverdientijd eens uit van de aankoop van een dubbele hark.

Ik snap wat je bedoelt, maar als we zo beginnen kunnen we RFC ook maar beter droog leggen. Misschien izijn er wel andere dingen waar we meer rendement kunnen halen dan met het melken, zeker op dit moment.
Coen
@pieta , zit jij daar op klapzand ?

hoeveel kosten moet je jaarlijks maken om die 2 ton ds extra te krijgen?
Cornelis
@jan wIk zie het verband niet helemaal. Volgens mij hadden we het over investeren in de bodem. Wat het droogleggen van FC hier mee te maken heeft ontgaat me even.
jorisdriepinter
@Cornelis
Heb ik het over een dubbele hark gehad???
Ik wilde maar zeggen, voor 250 euro doe je niet veel.
Heb al heel wat afgewroet in de grond. Drainage, rondleggen, egaliseren.
En soms duurt het een paar jaar voor een perceel goed op gang komt.
Als je het goed wil doen ben je zo een paar duizend euro per ha kwijt.
Cornelis
@jorisdriepinterDan doe je elk jaar wat toch. Mijn ervaring is dat het daarna meer opbrengt.
jan w
@Cornelis
Als je alles rekent misschien beter kunt stoppen met boeren, alleen op dit moment brengt de rente ook niks op.
pieta
@Coen
Heb ik niet echt een idee van maar de stroom kost ongeveer 6 cent. Pomp is vlgs mij 22 Kw. Als ie dan 22 kwh per uur verbruikt (geen idee of dit klopt) dan zijn de variabele beregeningskosten plm 1.5 euro per uur. Bij 4 uur beregenen per ha kost het variabel 6 euro per snede. Daarnaast heb je natuurlijk de investering in pomp, leiding en beregeningsinstallatie. Daar zul je toch ook wel 2.000 euro jaarkosten voor moeten tellen.
meelezer10
@pieta
Heb jij een windmolen of zonnepanelen? Anders zou ik maar eens een keer goed op je energie rekening gaan kijken. Volgens mij zit je er een 400% naast.
vofjagtenberg
@pieta
Goedkoper kan je het niet maken met stroom. Kost geen drol. Nadeel is dat de aanschaf verrekte duur is. Wel eens aan het rekenen geweest, terugverdientijd was 6-7 jaar. Dieselprijs €0,65. Onderhoud elektromotor bijna nihil. Met huidige dieselprijs wordt het alleen maar gunstiger.
pieta
@meelezer10
Wij verbruiken boven de 50.000 Kwh excl beregening. Stroom een vlgs mij iets van 5 cent en 1 cent energiebelasting. Wellicht dat je nog wat meer moet tellen maar laat me dan maar aan 2 euro per uur komen. Daar zit het verschil niet.
jan w
Quote:
@pieta: Bij 4 uur beregenen per ha kost het variabel 6 euro per snede

Als het droog is, heb je aan 1x beregenen niet genoeg. En als het echt droog is, komt je ook niet iedere week rond. Als je wilt beregenen om groei in je gras te houden, dan lukt dat bijna niet. Je hebt wel als voordeel dat , als het een keer een bui regent je ook direct weer gras hebt.
meelezer10
@pieta
Met mijn 400% zit ik er ook naast. Heb even op de jaarafrekening gekeken en ik kom rond de 15 cent ex btw. piek en dal gem 6.5 cent de rest netwerkkosten en energiebelasting
Cornelis
@meelezer10Dan wordt het tijd je bij onze club aan te sluiten. je betaalt echt veeeeeeeeeeeeel te veel.
meelezer10
@Cornelis
Dit was de jaarafrekening van januari 2014. Ik weet dat ik niet bij de goedkoopste zit maar ik heb vorig jaar 1800 euro aan stroom betaald. dus heeeeel veel hier op besparen zal wel mee vallen.
+2
brabo
Quote:
@meelezer10: Met mijn 400% zit ik er ook naast. Heb even op de jaarafrekening gekeken en ik kom rond de 15 cent ex btw. piek en dal gem 6.5 cent de rest netwerkkosten en energiebelasting

Pieta heeft gelijk, extra stroom afname boven de 50.000 kw kost zeker niet meer dan 6 cent (incl energiebelasting). En hier hoef je voor het gebruik van het netwerk niets extra te betalen. Je betaald gewoon een vast bedrag voor je aansluiting (hier 3 x 80) en het maakt niet uit hoeveel stroom je er door jaagt.
Cornelis
@meelezer10Dan zit je idd duur omdat je grootste gedeelte de torenhoge energiebelasting is. Ga je meer gebruiken dan zakt dit\.
+2
Frans1
Quote:
@Cornelis: omdat je grootste gedeelte de torenhoge energiebelasting is. Ga je meer gebruiken dan zakt dit\

Boereneconomie 😄
George
@pieta
Hier deel ik het het bedrag van de jaarafrekening door het aantal verbruikte KW stroom en dan kost 1 KW stroom ongeveer 25 cent. Als ik beregen met mijn pomp van 15,5 KW kost het dus €3,88 per uur aan stroom.
Coen
Een rationalisatie-investering in je grond is de allerbeste investering, met de kortste terugverdientijd 😄
met name goede ontwatering en goede organische stof-voorziening zijn dan van primair belang 😄 😄
+2
jan is hobbyboer
Quote:
@Coen: met name goede ontwatering en goede organische stof-voorziening zijn dan van primair belang

Daarvoor hoef ik volgens mij niet te investeren, nattigheid ken ik niet en elk jaar komt er een pak stalmest op m'n land. Ik heb begrepen dat het dan met de organische stof ook wel goed zit. Verder geen akkerbouwmatig gedoe hier, gewoon standweiden met blijvend grasland. Het hoeft niet altijd duur te zijn.
cs-agrar
Quote:
@jan is hobbyboer: Daarvoor hoef ik volgens mij niet te investeren, nattigheid ken ik niet en elk jaar komt er een pak stalmest op m'n land. Ik heb begrepen dat het dan met de organische stof ook wel goed zit. Verder geen akkerbouwmatig gedoe hier, gewoon standweiden met blijvend grasland. Het hoeft niet altijd duur te zijn.

Je hebt ook wel eens geschreven veel bloemetjes in je grasland te hebben, das voor de grasproduktie weer niet zo best
jan is hobbyboer
Quote:
@cs-agrar: das voor de grasproduktie weer niet zo best

't is hier ook allemaal niet zo best, maar we redden ons er prima mee.
+1
maks
Wat jullie een voorlichter/adviseur noemen is een krachtvoer verkoper. Als je een goed advies wil moet je het advies betalen.
+5
de hoef
Quote:
@maks: maks - 7 uur geleden


Wat jullie een voorlichter/adviseur noemen is een krachtvoer verkoper.

wij noemen het een aanvulling op het bedrijf.en dat ie wat probeert te verdienen dat mag hier gewoon
ricardo
Hoef toch zit er een kern van waarheid in een krachtvoer verkoper zal je nooit tmr adviseren bv want dat past niet bij zijn doelstelling, terwijl dat mischien in jouw situatie wel beter zou passen.
de hoef
@ricardo
maakt hem hier niks uit .het advies was hier ook b bostel .maar ik doe het liever met soja .veel minder kg .dus meer eigen ruwvoer
.en waarom zou hij geen tmr advies geven daar kunnen ook grondstoffen in
+1
ricardo
@de hoef
dan heb jij een goeie
meelezer10
@de hoef
Hier begint hij vaak over raap. Ik hou het ook liever bij soja. geeft wat meer rust in de koe en is voor de koe ook gezonder.
jan w
@de hoef
En hier was het advies van de voerboer dus wel om B borstel te gaan voeren.
Hij zei:" Ik praat me het voer wel uit de mond, maar je zou beter B Borstel kunnen gaan voer ipv soya raap. B Borstel is een heel gezond product voor de koeien.".
De opbouw van de kosten van het krachtvoer heeft hij mij netjes op papier gedaan.
dagprijs grondstoffen.
+
productie tot brok, fabriek.
transport.
commissie en advies.
Totaal € 5.40 per 100 kilo komt erbij op.
de hoef
Quote:
@jan w: n hier was het advies van de voerboer dus wel om B borste

je hebt het denk ik niet goed gelezen jan w .het advies was hier ook bb
de hoef
@meelezer10
voerde soja raap .maar de mais is zo verekte droog en goed dat ik het ureum niet omhoog kreeg .zat op 10 zit nu weer op 19 eiwit 1 tiende omhoog vet vertel ik maar nie .dit was ook de zelfde tijd dat ik de oud melkte allemaal droog zette .
ik had niet verwacht dat dan de gehalten zo zouden stijgen
waarschijnlijk te veel bezuinigd bij de oud melkte
+1
jan w
@de hoef
Ik zie het.
vofjagtenberg
@de hoef
Hoe is bij jou de verhouding soja raap? Of nu alleen soja?
+1
de hoef
@vofjagtenbergeerst 50 50 nu 2 kg soja half gras half mais
mais is 42.5 ds 456 zetmeel 1030 vem gras is 950 170 re
+1
meelezer10
@de hoef
hier ook ongeveer half gras half mais. Aangevuld met een 3 kilo mks en krap 1 kg soja. De productiebrok is redelijk eiwit rijk. gemiddeld iets meer dan 4 kilo. Laatse gehaltes 3.60 4.51 4.60 en ureum 24. Bij gemiddeld 29,5 kg.
Als ik hier het aandeel mais of mks wat verhoog wordt de mest heel vlot tot dun. De koeien gaan dan wel meer geven.
Met iets minder mais gaat het opzich wel goed zou alleen het ureum wat lager willen hebben. Je zou zeggen iets minder soja voeren maar dan wordt de mest ook te dun. Volgens mij is het aandeel zetmeel aan de hoge kant.
jan w
@meelezer10
Moet je de mest eens gaan zeven, en dan kijken wat er overblijft, zowel bij dikke als bij dunne mest.
Petro Pelgrum
@jan w
Pas wel op met bb want dat verdringt knap ruwvoer, mits je te weinig ruwvoer hebt dan is dat natuurlijk positief.
+1
jan w
@Petro Pelgrum
Dat doet het wel. Doet soya en of raap ook wel, maar daar heb je al veel minder van nodig. 1 kg. d.s. bostel verdringt 0.75 kg. d.s. ruwvoer. Maar het geeft in de basis wel 1 kg. melk meer.
meelezer10
@jan w
van de dikke mest blijft nauwlijks wat over en in de dunne mest zitten onverteerde voer resten.
Farmer_
@jan w
Ze kunnen er ook goed vet van worden.
jan w
@meelezer10
Zit je in de basis niet te krap in je ruw eiwit? Dat hierdoor er een groot verschil is tussen het ureum van de hoogproductieve en de laagproductieve. hoogproductief torenhoog en laagproductief heel laag.
Ik weet niet of ik het goed heb, maar ik krijg het idee dat de mest te dun wordt door pensverzuring.
Wel goede gehalte's,
Als je voldoende graskuil hebt, zou je kunnen proberen om wat meer gras te gaan voeren. Maar dan moet de brok ook weer op de schop.
Farmer_
Quote:
@meelezer10: zou alleen het ureum wat lager willen hebben

Moet je wat tarwe bijgeven,sinds we tarwe erbij voeren zakte ureum van gem28 naar gem 150 met meer eiwit% +0,30, is trouwens wel vreemd, meestal met meer mais wordt de mest juist dikker.
+1
meelezer10
@Farmer_
tarwe maakt het rantsoen nog sneller. toch?
meelezer10
@jan w
bij grote verschillen in ruw eiwit. verwacht je ook verschillen in de mest. Dikke mest bij de laagproductieve. Dit is niet het geval.
Op het rantje van pensverzuring zou kunnen. Dan zou je toch verwachten dan er af en toe een over het randje gaat en uit de melk raakt. Ook dit kan ik niet bespeuren.
de hoef
Quote:
@meelezer10: Ook dit kan ik niet bespeuren

en met hoge gehalten lijkt me dat ook niet erg waarschijnlijk
hier was ook alles te snel nu de mais iets langer in de kuil zit gaat het beter voer ook 1 kg zaadhooi
+1
meelezer10
@de hoef
Als mais langer in de kuil zit wordt die toch ondbestendiger. Zal het brobleem dan op darm niveua zitten en niet op pensniveu?
Farmer_
Quote:
@meelezer10: Op het rantje van pensverzuring zou kunnen. Dan zou je toch verwachten dan er af en toe een over het randje gaat en uit de melk raakt. Ook dit kan ik niet bespeuren.

Tarwe is sneller idd, een voorlichter vertelde me vorig jaar, als het ureum te hoog was er wat tarwe erin te doen, dit jaar was dat niet zo'n probleem, ben tarwe gaan voeren omdat het krachtvoer erdoor goedkoper wordt en zelf van een voorstander ben van een meer gevarieerder mengsel, dat pakte toevallig goed uit, is maar halve kilo/koe.

Als je meer mais voerd, voer je dan ook meer MKS?, de coop vertelde me afgelopen week dat de toxine gehaltes dit jaar hoog waren in de korrelmais, , dan kunnen ze ook dunner worden op de mest.
+1
meelezer10
@Farmer_
Iets meer mks heeft het zelfde effect als een paar kilo mais meer. Heb al val alles geprobeerd zolang er voldoende gras in gaat blijft de mest goed. Bij te weinig gras dunne mest wel meer liters maar dit gaat op termijn toch problemen geven.
Todi
@meelezer10
Wat Farmer zegt , een proefje nemen om de mks eerst even te spoelen. [cv]
de hoef
Quote:
@meelezer10: Als mais langer in de kuil zit wordt die toch ondbestendiger. Zal het brobleem dan op darm niveua zitten en niet op pensniveu?

ik ben niet zon specialist meelezer .maar ik kreeg dat idee ook een beetje
huub
@de hoef
Een Agrifirm verkoper wil je wel Bostel van Bonda verkopen.
de hoef
@huub
zit bij de heus huub .
vofjagtenberg
@huub
Sinds bonda bij agrifirm zit, hebben we daar nooit geen bostel meer gekocht. Ze zijn zo schreeuwend duur geworden. Terwijl we daar toch 30 jaar klant zijn geweest.
Petro Pelgrum
@meelezer10
Tarwe is supersnel, bietenpulpbrok past dit jaar zeer goed naast die hoge zetmeelgehaltes in de Mais.
Deze heeft makkelijk verteerbare celwanden en is goed verteerbaar en brengt rust in de pens en zorgt daarnaasr ook voor een goede zetmeelbenutting
Todi
Jan W Die koeien die je met de kexxtone bolus behandelt hebt hoeveel melk geven die met hoeveel kracht voer?
jan w
De koeien krijgen hier maximaal 10 kg krachtvoer. Maar om nu exakt te zeggen hoeveel de koeien geven met een bolus en of er verschil zit in met of zonder bolus is moeilijk te zeggen. Er heeft voor Elanco wel een stagiaire onderzoek naar gedaan, maar daar kwamen geen schrikbare verschillen uit tussen de koeien die wel een bolus hadden gekregen en de koeien die geen bolus hadden gehad. Maar dat was ook wel een beetje te verwachten, want je behandeld de risico dieren en wat was er gebeurd als je die niet had behandeld.
Ik weet wel, die koeien die een bolus hebben gehad, hebben geen last gehad van Ketose.
Maar de Monensin zorgt er alleen maar voor dat de koe meer energie uit het voer kan halen.
Todi
Jan Er is toen niet gepraat over mineralen? Als je praat over meer energie uit het voer halen zou je toch mogen verwachten dat je dat zag in melk toch? Dus toch een mineralenbolus op bv 300 dagen bij zulke koeien extra?
+1
jan w
Quote:
@Todi: Jan Er is toen niet gepraat over mineralen? Als je praat over meer energie uit het voer halen zou je toch mogen verwachten dat je dat zag in melk toch? Dus toch een mineralenbolus op bv 300 dagen bij zulke koeien extra

Ik ben de weg ff kwijt, waar heb je het nu over?
Todi
@jan w
Ik was even aan het dwalen.
Mc_douwel
Komt hier een keer of 4-5 per jaar dit heb ik aan voer zitten en zoveel wwil ik aan krachtvoer voeren en zoveel liters moeten ze geven maak daar maar een rantsoen mee en even rondje over het bedrijf over de roosters bij de kuilen en int land kijken

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's Mais , stal , koeien , voer , rantsoen , bijproducten en kuilbult geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
124
DEELNEMERS
35
WEERGAVES
5