M oet het hele ratjetoe mestbeleid niet volledig nieuw op de schop ?

Wat ooit in ons inmidelsxo ongeveer 15 jaar oude mest gezever al begonnen is met een hogere excretienorm dan omringende landen was al of niet terecht niet zo mooi.EEchter bestuurders uit onze sector deden direct hun best omm toch zo veel mogelijkvee tekunnen houden .Het begon al met een enorme tabel met daarinvaballes meegenomen als melkproduktie e.d. Maar ook ureumgetal en dat alles verwerkt tot minas incl.voor velen een aangekoppelde heffing. Gelukkig door brussel verboden Toen maar weer proberen met BEX. Ook hier hadden vele geen enkele baat/ In tegendeel zelfs. Met bex somms meer moeten afvoeren! Nu weer kringlopen waar weer slacht offers vallenWordt het niet hoog tijd om een duidelijk kort duidelijk mestbeleid en erg nuchtere regels op te zetten?

Deel dit topic

Reacties

friese koemelker
Een voorbeeld : men wil de koeien zo graag weiden laten.doen wij en vele collegas Echter op veen en dat is wel mooi komt stikstof vrij bij bepaalde goede omstandigheden .Eigen voorbeeld:gras.gras en nog eens en winters graskuil.Maar wel jaar opjaar een ureumgetal van 32.Dit ondanks krachtvoerwaar minimaal eiwit zit.Dan mest afvoeren om de stikstof en vervolgens fosfaat meststof mogen kopen om dat weer aan te vullen.Hoe krom kan alles zijn?
+3
brabo
Ach, er is zoveel krom aan de regelgeving. Hoe meer mais je voert hoe beter je uitkomt met je ureum, en je bex. Maar maisteelt wordt bemoeilijkt door de inmiddels 80% graslandnorm.
Ik ben in ieder geval wel blij met bex of nu dan de kringloopwijzer. Daarmee kunnen we toch aangeven dat we het beter doen dan de forfaitaire normen
Richard1
@friese koemelker, Neem je nou de wetgever kwalijk dat de behoeften van je koeien niet pas bij de behoefte van je land en gewas?
overigens mag je volgend jaar geen fosfaat kunstmest meer kopen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , mestbeleid , bex , minas , brussel , slacht en regels geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
3
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
0