Tamminga/Van weperen

DE friezen zijn het niet eens met elkaar, melkvee deze week, van weperen slijpt de messen, Tamminga weid zijn 200 koeien,en incasseerd de weide premie.

Deel dit topic

Reacties

+4
Frans1
Afgelopen week op de ledenbijeenkomst werd er ook weer op het belang van de beeldvorming gehamerd, het from grass to glass verhaal,vooral in China schijnen ze hier heel gevoelig voor te zijn, puur natuur.
Ook bij ons mensen die er niet helemaal mee eens waren,ik wel trouwens,het begint nu ergens op te lijken.
+2
spotmelker
Het is 1 - 0 voor Karst. Ik heb respect voor Jan en hij heeft gelijk met dat het onontkoombaar is dat koeien meer en meer binnen komen te staan. Maar die hele discussie kan je schrappen als de melkafnemers direct stoppen met elke vorm van melkprijsdifferentiatie.
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@spotmelker: onontkoombaar

Hoezo onontkoombaar, een stukje wetgeving die het verbied of een melkprijsverschil van een duppie en er staat geen koe meer dag en nacht jaar in jaar uit op stal. Het is gewoon met de rug naar de samenleving staan, dat permanent opstallen. Nix onontkoombaars aan.
+3
gezienus
Onzin jan ,idereen heeft geen grote huiskavel
+1
Dre van Helmond
Wij hebben de koeien ook buiten,maar voor 1 cent kan dat eigenlijk niet.
Wij moeten het voor de milieu vergunning .
Maar als we de koeien allemaal binnen gaan houden gaat het net als met de intensieve veehouderij, en blijft er geen veehouder meer over in Nederland.
Misschien opa met zijn hobby koeien, en wat rijke landgoed eigenaren.
+2
jorisdriepinter
Ik denk dat het effectiever is om de deelweide premie te verhogen als je meer vee buiten wilt zien. Daar gaat het namenlijk om, zichtbaarheid van koeien in de wei.
Als we dan toch geld in moeten leggen graag een zo hoog mogelijk rendement.
+5
jan w
Bij ons worden de koeien ook geweid. Alleen ik ben tegen het her-verdelen van het melkgeld.
Er gaat al een behoorlijk bedrag van het melkgeld af wat gestoken wordt in reclame, marketing e.d.. Voor de grotere bedrijven gaat dit richting een inkomen. Men is er bij RFC blijkbaar niet in geslaagd om het geld uit de markt te halen.
Vraag mij dan ook af of die personen dan nu ook worden ontslagen, nu het systeem gaat veranderen. Volgens mij kan 80 % van de melkveehouders tegen zijn, dan gaat het nog door. Anders hebben ze bij RFC wel een heel groot probleem.

Maar ik vind het nergens op lijken dat alles maar moet gebeuren over de ruggen van de boeren. Ik zie het als een legalisatie van het jaaten van geld bij de niet weiders.

Wat ik in het hele gebeuren mis is: DUIDELIJKHEID, DUIDELIJKHEID, DUIDELIJKHEID.

Dit is trouwens niet alleen in de melk zo, maar in de hele land en tuinbouw. Wees duidelijk en durf ook nee te zeggen.
+2
jorisdriepinter
Maar hoe moet het dan! Ik hoor de tegenstanders van de hogere weide premie alleen maar zeggen dat het uit de markt moet komen. Maar wie zijn belang is het nu om in de toekomst te mogen blijven melkvee houden in NL. Wij toch zeker als boeren.
Karst heeft gelijk, voor je het weet is je imago naar de knoppen en ben je een ongewenste sector volgens velen en begint het gedonder.
Kijk, Jan van Weperen is niet gek natuurlijk, hij ziet overal waar grote koppels koeien gemolken worden ze voornamelijk binnen staan. Niet alleen in de USA maar net zo goed in Dld,Fr., Denemarken enz. En die trend zet door. Dat klopt allemaal. Als dat in Nl niet meer kan raken we achterop. Dat is Jan zijn zorg, hij wil met grootschalig mee blijven doen met het buitenland. Als dat niet meer kan vanwege dit soort regelingen zetten we ons zelf buiten spel. Deze redenering kan ik ook wel volgen.
Kortom, Jan kiest voor economische kracht als strategie en Karst(en met hem de meerderheid verwacht ik) voor geaccepteerd blijven als strategie.
ricardo
Jan w als ze zeggen dat het van het reclame budget gaat, heb je er dan wel vrede mee? (er word bijna 4 ct/kg uitgegeven aan reclame) als ik het niet bij het goede eind heb kan Hookwood wel vertgellen hoeveel het wel is.
MTSTAMMINGA
Quote:
@jan w: DUIDELIJKHEID, DUIDELIJKHEID, DUIDELIJKHEID

Er is maar 1 ding DUIDELIJK in het leven ; Je komt met niets en je gaat met niets

Vraag aan jou Jan Waarom worden die 2 nieuwe fabrieken in Heerenveen en vlak bij elkaar gebouwd In een gebied waar de melkprijs al goed is ?
+7
Greetje
Yep, en in die tussentijd dat je hier rondloopt kun je het ook eens van de zonnige kant bekijken.

Zeker wanneer je een prachtig mooi groot en florerend bedrijf hebt en nog eens de(ongeveer) beste melkprijs van Europa+kwantumtoeslag beurt.

Wanneer je dan kiest voor opstallen(wat óók veel voordelen heeft en ook nog steeds zelf mag beslissen) dan krijg je die weidepremie niet nee, maar je kunt nou eenmaal niet alles hebben in het leven..
George
Quote:
@Greetje: Zeker wanneer je een prachtig mooi groot en florerend bedrijf hebt en nog eens de(ongeveer) beste melkprijs van Europa+kwantumtoeslag beurt.

Ja het lijkt de efteling wel , 1 groot sprookje. 😄
MTSTAMMINGA
Quote:
@George: Ja het lijkt de efteling wel , 1 groot sprookje.

Zulks is altijd beter als het leven als een groote lijdensweg te zien 😄
Dat maisrijden bij de loonwerker was toch ook mooier als de efteling?
+4
arjan_kok
@MTSTAMMINGAha karst, ben u dezelfde als op de foto in melkvee?? Leuk plaatje zo'n grijs boertje op een mooie antieke bolinder munktell, ziet er lekker vintage uit maar is ozo bij de tijd, het steekt de draak met alle trends die de veehouderij steeds opnieuw verleid tot nutteloze investeringen
arjan_kok
Ben geen rfc lid, maar het lijkt me dat een stemming onder de leden gewoon eerlijk verloopt, dan zal blijken wat er komt
George
Cornelis
Jan W wat is je niet duidelijk dan? En als je pak hem beet een kleine 10% van de FC productie af kunt zetten als weidemelk en je wilt over 80% van de melk de weidepremie uitkeren, hoe groot moet dan het verschil in de markt zijn?
En waar komt de stelling vandaan dat de weidepremie helemaal verdiend MOET worden in de markt?

Hier in Noord-Holland positieve geluiden over het verhogen van de weidepremie........
+2
jan w
Voor een paar jaar terug is er hier op de vergadering verteld dat het streven er was om de weidepremie uit de markt te halen. hierboven staat dat het verhaal marketing op ongeveer 4 cent uit komt. Dan gaat er voor een bedrijf met een miljoen liter melk al 40.000 euro naar die marketing.
Een inkomen.
En met duidelijkheid, bedoel ik eigenlijk dat je ook duidelijk en helder moet zijn naar de consument. Willen die niet, klaar.!!

Ik ben ook niet tegen het verhogen van verhogen van de weidepremie, maar dan moet je het geld wel ergens anders zien weg te halen dan bij de niet weidende boer.

Moet je eens proberen bij het personeel te doen, die hebben een goed CAO, haal die er eens 20 % vanaf en dat ze die via een goede inzet e.d. weer terug kunnen verdienen, dan wil ik ze nog wel eens horen. Ja maar de werknemers hebben "rechten" en de boeren niet.
Cornelis
Jan bij ons is het verhaal indertijd iets anders gebracht. Men hoopte een deel uit de markt te halen, 30 miljoen haal je niet zomaar even op. Het marketing verhaal staat hier los van is mijn mening. Als A-merk zul je aan marketing moeten doen. Hier gaat de onderneming over en dat wil ik ook graag bij hen laten om dat dat een deel van hun taak is.
Klant is koning jan, hoe dan ook.

Als je de premie verhoogt moet het toch ergens vandaan komen. voorstel is nu om een deel melkgeld her te verdelen ja. Dit is een keuze.
De niet weidende collega kan wel meeliften op het imago verhaal van de weidende koe. Als dit te gortig wordt heeft veruit het grootste deel zelf de keus om ook te gaan weiden.
gezienus
Cornellis vraag mij af als de weidemelk wel zo gezond is op de aan en af vliegroute van schiphol ??
Cornelis
En zo kan ik er nog wel een stuk of dertig bedenken. Als je niks eet wordt je zeker niet oud..........
cs-agrar
Misschien rare vraag, maar kan iemand het schrijven hier plaatsen? Ik lees het blad alleen als ik het onderweg tegen kom
friese koemelker
Eens met Jan W.Er komen veel te veel soorten melk en differresatie regelingen. Waddeb melk is al lang weer verdwenen met stille trom. Zelf weide we ,veel maanden ook nachts en dat lukt net op de huiskavel. Nooit hebben we behoefte gevoeld om daar een vergeding voor te krijgen, maar hij wordt wel met aardigheid ontvangen. Maar koeien buiten ik kan die z.g.n. nadelen niet vinden, Geen kuilbulten los. , mest vanzelf weg gebracht, niet alles 100% te hoeven kuilen ,wat een uren en diesel besparring.
Erco
Een vergoeding? anders krijg je een korting zul je bedoelen...
+5
sil
Waarom wel verhoging weidepremie?
1, we willen niet met ons imago vergeleken worden met de varkenshouderij en dus ook de problemen ( mest, huisvesting ) krijgen.
2,een pak melk met een groen verhaal verkoopt altijd beter.
3,een weider krijgt extra weidetoeslag, een opstaller, meestal groter krijgt extra kwantum toeslag, volledig terecht.
kosten daar leggen waar ze gemaakt worden is natuurlijk bij kwantumtoeslag makkelijker uit te rekenen dan bij weidemelk verkoop.
4, of dit nu onderling verrekend gaat worden zoals nu voorgesteld, of uit het potje van reclame, is lood om oud ijzer.

Jan v. W lult gemakkelijk, maar zit er wel ver naast, want zonder zijn weidende collega had hij niet deze hoge melkprijs!!!!!! maar dat wordt vergeten. Met andere woorden de opstallers profiteren ook van de voor delen van de weiders.
+4
christo
Ik denk dat de varkenshouderij het welzijn beter in orde heeft dan de melkveehoudrij. Maar dat is hier niet de discussie. Het gaat ons om het imago. Het zou wel grappig zijn als je alleen via weidegang goed voor je dieren kunt zorgen. Het wordt tijd dat er normen komen waar welzijn van dieren aan getoetst kan worden. Dan pas hebben we een goed verhaal richting onze afnemers. We moeten af van de coli- koeien die met zijn allen onder een boom weidemelkpremie liggen te verdienen. Zie het in mijn omgeving veel te vaak. Ook collega's die niet snappen dat er dagen zijn dat het simpelweg niet verstandig is om de koe aan bloot te stellen aan d weersomstandigheden. De discussie over weidegang gaat 20% van de leden verliezen van de meerderheid. Dat is de makkelijkste manier van beleid maken, maar niet de meest faire.
+1
MTSTAMMINGA
Quote:
@christo: De discussie over weidegang gaat 20% van de leden verliezen van de meerderheid. Dat is de makkelijkste manier van beleid maken, maar niet de meest faire.

Als je 5 kinderen hebt krijgt die ene altijd zijn zin Als ik je goed begrijp ?
pieta
@MTSTAMMINGA
Ook een relatief grote minderheid dient rekening mee gehouden te worden. Zie sinterklaasfeest.
christo
@MTSTAMMINGAZo werkt het bij FCDF wel.
Kenijor
@MTSTAMMINGA
Waarschijnlijk de oudste.
+1
MTSTAMMINGA
@pieta
Vroeger toen moeder zei dat sinterklaas bestond en dat sex vies was Ondertussen zijn we beide opleeftijd dat we beter weten 😄
George
Quote:
@MTSTAMMINGA: Vroeger toen moeder zei dat sinterklaas bestond en dat sex vies was

Wat heeft je moeder je nog meer aangepraat Karst? 😄
+1
MTSTAMMINGA
@George
Het zelfde als jou moeder 😞
Sommige uitspraken worden vrouwen gewoon mee geboren 😃

Het eerste wat ze zeg als ze de foto ziet in melkvee Je had eerste na de kapper gemoeten ppffff
+1
pieta
@MTSTAMMINGA
Ho ho ho Karst, vroeger was de lucht schoon en seks vies. Niet overal Sinterklaas bij betrekken, daar hebben de bisschoppen al last genoeg mee.
+1
pieta
@MTSTAMMINGA
Vanmorgen hoorde ik nog een leuke op Veronica: Van vrouwen en koken heb ik geen verstand, ik weet namelijk niet het verschil tussen heet en aangebrand.
George
Quote:
@MTSTAMMINGA: Je had eerste na de kapper gemoeten ppffff

Ik heb de foto (nog) niet gezien , maar misschien heeft je moeder wel gelijk. 😄 Je ziet er volgens een mede prikker vintage uit.
pieta
Quote:
@sil: want zonder zijn weidende collega had hij niet deze hoge melkprijs!!!!!!

In 2009 en in 2012 (start van de hogere weidepremie) waren niet de beste prijsjaren en ook toen werd er geweid. De prijs wordt gevormd door de markt en beweiding rondt het hooguit naar boven af. Er zijn ook fabrieken waar weidegang wordt beloond en toch fors zakken met de elkrpijs.
Farmer_
Quote:
@sil: Jan v. W lult gemakkelijk, maar zit er wel ver naast, want zonder zijn weidende collega had hij niet deze hoge melkprijs!!!!!!

Daarom hadden ze ook over de hele wereld een hogere melkprijs, je hebt het licht gezien.
zuivelarbeider
Kwestie van tijd.
+3
Dre van Helmond
Er is naar mijn mening maar een reden om de koeien in de wei te doe en dat is ons imago.
En het is volgens mij makkelijker om dat te betalen,als zelf weiden.
En zorg ervoor dat deze discussie niet tegen ons gebruikt word!
+5
gezienus
Heb het al vaker gezecht er zijn stallen waar de koeien kwa luxe best 365 dagen per jaar binnen kunnen staan terwijl er weidende bedrijven zijn waar de koeien beter GEEN 50 dagen binnen kunnen staan . ben zelf geen echte opstaller maar deze discusie en inzet van de melkfabrieken brengt alleeen maar een 2 spalt tussen die bedrijven waar straks niet melkveehouders (bv waker dier en natuurorganisaties) van proviteren
sil
Pieta, je zegt het toch al zelf, weide melk rondt de prijs hooguit naar boven af........
+3
jan is hobbyboer
Volgens mij ben ik zo langzamerhand de enige die de koeien nog naar buiten doet, met of zonder financiele prikkel. Ik kan nog steeds niet uitrekenen dat het gezonder en goedkoper is om koeien de hele dag op te stallen, dure stal, dure machines, veel arbeid. Ik vind weiden gewoon veel makkelijker.
+1
de hoef
Quote:
@jan is hobbyboer: dure stal, dure machines

dan kunnen ze die extra weide premie beter aan de niet weiders geven ,dat zal dan wel eerlijker zijn
+1
klaas knetter
Waarom alleen prijsdifferentiatie? De melk gescheiden ophalen gescheiden verwerken en gescheiden afzetten. De extra kosten berekenen aan de weiders. kijken hoeveel de markt betaald

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkvee , weide en friezen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
45
DEELNEMERS
24
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN