Deel melkveehouders wil vaste voer- en melkprijs

Een groot deel van de Nederlandse melkveehouders heeft interesse om de voerprijs voor een bepaalde periode vast te zetten. Ook in een vaste melkprijs is interesse, zo blijkt uit een onderzoek van Geelen Consultancy en Wageningen UR onder 161 melkveehouders. Van hen heeft 37 procent belangstelling in een vaste voerprijs en 20 procent in een vaste melkprijs.

Meer: boerenbusiness.nl/melkmarkt/artikel/… en geelen-consultancy.nl/nieuws/…

Deel dit topic

Reacties

Farmer_
Dat werdt me net ook aangeboden, granen en koolzaad is relatief goedkoop, maar wat gaat de soya doen?
Clooney
Ja, blijft toch een gokje.
dorpsrandhoeve
Ja natuurlijk heeft er altijd een groep boeren interesse in een vaste voer en melkprijs. Zeker in een markt die misschien wat kan zakken of wat voer betreft wil stijgen. Maar owee, als de prijzen de andere kant op slaan, dan is het janken en brullen.
leo-k
Als je melk vastzet, moet je eigenlijk ook voer vastzetten (misschien zelfs rente) anders blijft het gokken.

Je moet voor jezelf ook een strategie voor langere tijd bepalen hoe je prijzen vastzet, en daar aan vasthouden. Hoe verleidelijk het soms is om daarvan af te wijken. Ik heb hierover wel eens iets gelezen in Amerika, en er zijn genoeg boeren die dat uitbesteden, omdat ze van zichzelf weten dat ze de verleiding niet kunnen weerstaan.

Als je alles in een keer vastzet neem je een grote gok. Is het niet voor het moment dat je het vastzet, dan is het wel voor het moment dat de contracten weer aflopen. Handiger is dus in gedeeltes vast te zetten, en daar bijvoorbeeld steeds een jaar tussen het volgende deelcontract laten zitten.

Het goedkoopste op lange termijn is juist niet de prijzen vast te zetten. Degene die de contracten afsluiten willen er namelijk ook wat aan verdienen. De vraag is natuurlijk in hoeverre je bedrijfsvoering een piek of dal (voor melk, voer, rente) kan opvangen.

Mest is tegenwoordig er misschien ook een om niet te vergeten...
jan 1
Nix vast zetten,op lange termijn hou je meer over,bedrijf moet ook een jaar met lage prijs kunnen overbruggen.Vast zetten betekend altijd een duppie,los zitten er nog kwartjes tussen.
+2
Coen
Dan ben je dus een veredelde loonslaaf van de voer- en de melkfabriek 😄

op deze wijze gaat de melkveehouderij heel snel de varkenshouderij met voergeldcontracten achterna, waar is dan nog het ondernemerschap ?
Clooney
Ruilen is huilen en vastzetten is in veel gevallen ook niet best.
Alleen als je zeker weet dat het niet hoger of lager kan??

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkprijs , wageningen-ur en melkveehouders geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
7
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
0