Boeren gekort op fosfaatefficiëntie

Melkveehouders die onvoldoende scoren op de fosfaatefficiëntie worden vanaf 2016 gekort op hun melkgeld of op hun mogelijkheden om uit te breiden, zeggen LTO en NZO. Bron Veldpost 12 juli 2014.

Als dit idee bij de overheid of Brussel was gekomen maar nee bij onze eigen standsorganisatie.

LTO begint zo aardig op een verlengstuk van de overheid te lijken ipv op te komen voor boerenbelangen.

Deel dit topic

Reacties

-1
jorisdriepinter
Het is maar net hoe je boerenbelang definieerd.
Wordt vaak verward met eigenbelang.
meelezer10
Dus een boer die al zijn mest op zijn eigen grond kwijt kan maar niet efficient met fosfaat omgaat wordt gekort. terwijl een boer met geen grond die al zijn mest afvoerd en efficient met fosfaat omgaat wordt niet gekort. Volgens mij is dit de wereld op zijn kop.
+2
friesboertje
Boeren die hun eigen mest op eigen grond kwijt kunnen worden niet gekort of wat dan ook. Dit zijn ook niet de "veroorzakers" van het probleem.
Hansel
Bron?
meelezer10
@friesboertje Laten we hopen dat het zo werkt. Ik vrees het ergste. Diegene met te weinig grond zijn aktief bezig om de regels naar hun kant te krijgen terwijl de boeren met voldoende grond achter over leunen en denken het zal me een worst wezen toch grond genoeg.
+3
dorpsrandhoeve
Die gaan denk ik her en der nog veel leden verliezen.
mlkvhoudr
Ik moest er wel even over nadenken wat ik hier nou weer van vond, begrijp de koers van lto niet helemaal, eerst was ik het namelijk oneens met ze dat het quotum er af moest, nu is het quotum er af en nu stellen ze zelf weer een quotum voor.

Op zich past het me wel, ik vind tegen de klippen op melken namelijk maar een heilloze weg.

Het belang van nzo ontgaat me volledig........
+3
jg
Het belang van NZO is behoud van derogatie. Zonder derogatie zal ca 30 % van de huidige mestproduktie niet meer te plaatsen zijn.

Het fosfaatplafond van 172 mln kilo is op het huidige grondareaal (incl. akkerbouw) van 1,8 mln hectare nog niet te plaatsen. De fosfaatproduktie per hectare is dan ca 95 kilo, de plaatsingsruimte is kleiner.
Kritiek op deze plannen is kortzichtig en zonder benul van de gevolgen van overschrijding van het fosfaatplafond.
spotmelker
@jg Ik denk dat de NZO er ook alle belang bij heeft dat de uitbreiding van de verwerkingscapaciteit benut gaat worden. Ik heb echter wel m'n twijfels of 30% meer gemolken kan worden van hetzelfde fosfaat.
jg
@spotmelker
Er komt op de spotmarkt/Duitsland voldoende melk te koop. Als RFC deze goed weet te verwaarden komt dat de prestatietoeslag ook nog eens ten goede. Sluiting van onrendabele verwerking komt de melkprijs ook ten goede.
spotmelker
@jg Dat lijkt mij toch een (te) wankele basis voor zo'n investering. En als het zo makkelijk was begrijp ik niet dat ze zoveel inspanning doen t.a.v. mest/milieubeleid in Nederland.
sorry
Waar houdt het op,straks ook een heffing op het energieverbruik,ammoniakuitstoot,methaanuitstoot..?Snap ook niet dat de ledenraadsleden van rfc niet van zich laten horen
friese koemelker
Die zijn allemaal op een cooperatiecursus geweest,zijn daar gehersenspoelt tot jaknikker.
@sorry]
Hansel
@sorry
Wiens brood men eet wiens woord men spreekt..............
friesboertje
De LTO en NZO doen dit om te voorkomen dat het fosfaatplafond wordt overschreden. Als dit gebeurt is de kans aannemelijk dat de nitraatcomissie Nederland geen derogatie verleend. En dit treft dus de gehele sector.
Hansel
Als we nou eens gewoon referentie 2013 aanhouden voor iedereen, daar komt het straks toch op neer er is geen andere manier om de uitbreiding te beteugelen.
PS ik gun iedereen hun uitbreidingsplannen begrijp me niet verkeerd.
arjankok_
Als de fosfaat efficientie van 20% naar 30% stijgt kunnen er nog half millioen koeien bij
sorry
Droom maar lekker verder
dorpsrandhoeve
Moet gewoon te halen zijn hoor.
+1
kaas
Die van mij zit al op 35 %
jan is hobbyboer
Die blaadjes lullen ook hun adverteerders maar na, dus je moet er niet zoveel van geloven. Adverteerders zijn geïnteresseerd in groei-boeren en dat zijn vaak de boeren met weinig grond en veel koeien, die zijn toevallig efficiënt met fosfaat, hoe industrieleer hoe efficiënter, da's nou eenmaal zo. Als je alles onder controle hebt verlies je niet zoveel en kun je makkelijk sturen.

RFC wil natuurlijk zoveel mogelijk melk, want ze hebben voor 100-en miljoenen geïnvesteerd in fabrieken die natuurlijk wel moeten gaan draaien. Ze zien de bui al hangen, in 2015 geen extra melk, dus kunnen we de fabrieken alweer afschrijven. Daarom dit wanhoopsoffensief van NZO en LTO.

Ik denk dat als je als hobbyboer naar een rechter stapt er niet veel overblijft van dit soort onzin. Dit is nl. precies haaks op het beleid dat de regering wenst. Die willen koeien in de weide (met als gevolg dat er gewoon minder koeien komen). Maar dat willen de groeiboeren weer niet.
meelezer10
Jan jij bent de enigste echte hobbyboer van nederland. laten we dan afspreken dat jij naar de rechter gaat.
+4
jan is hobbyboer
OK. Als ik serieus op melkgeld gekort ga worden ivm fosfaatefficientie dan lijkt me dat wel reden voor een procesje. Sponsors genoeg te vinden.
sorry
@jan is hobbyboer
De lto heeft nog steeds pijn in de buik van de aujesky-gelden

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lto , nzo , overheid , melkveehouders , melkgeld en brussel geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
24
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
0