19 moties in mestdebat

Bij de voortzetting van het debat over het mestbeleid in de Tweede Kamer hebben de partijen 19 moties ingediend. Moties van Jaco Geurts (CDA) om de derogatie van 2013 nog een jaar te verlengen leverden vuurwerk op.

Deel dit topic

Reacties

Grasbaal
Jaco speelt met vuur:

Ook VVD en PvdA reageerden kritisch op het voorstel van Geurts, omdat hij hiermee de derogatie op het spel zou zetten. "Ik wil het risico op het mislopen van derogatie absoluut niet nemen", zegt Helma Lodders (VVD). Geurts vindt dat de maat vol is en wil de strengere eisen voor Nederland niet accepteren.

Meer: boerderij.nl/Home/Nieuws/…
Coen
Mooi weer spelen voor de buhne, hij speelt met vuur want we hebben op dit moment al geen derogatie meer 😞

dat moet snel geregeld worden want anders "zijn de rapen echt gaar" en krijgen die linkse partijen hun zin dat de veestapel in NL op korte termijn al fors kleiner zal moeten worden.
+3
Wiebren
De resultaten van de stemming laten een duidelijk beeld achter.
Derogatie kan door, met minimale aanpassing misschien voor knelgevallen. Wat zijn knelgevallen? Bedrijven die op dit ongelukkige moment van bekendworden niet aan de 80% graslandeis kunnen voldoen.
Een motie van Geurts (CDA) waarin de oplossing die LTO voorstelt voor deze knelgevallen is verworpen. Twee moties (VVD, SGP, CU) die in meer algemene termen oproepen om knelgevallen op te lossen zijn wel aangenomen. Het lijkt er op dat het Nitraatcommité op 23 april eerst wordt afgewacht.

Dierrechten blijven tot 2018 bestaan voor varkens -en pluimveehouderij. Er wordt gekeken naar een kleine POR-regeling. Bedrijven die 100% van de mest verwerken zouden dan minder dierrechten hoeven kopen. In 2005 is zo'n regeling al eens ingevoerd. Wordt nader uitgewerkt.

Equivalente maatregelen, met name bedoeld voor regio's waar flink gekort is op de normen, zoals zuidelijk zand bouwland waar de stikstofnorm met 20% zal dalen.

Pilot Evenwichtsbemesting Fosfaat: bedrijven die middels Kringloopwijzer aantonen dat er meer opbrengst van het land geoogst wordt dan er aan mest gebracht mag worden (in fosfaat), krijgen via deze pilot de mogelijkheid om een grotere gebruiksruimte te krijgen. Voorwaarde is dat je 3 jaar opbrengstcijfers hebt (uit BEX of Kringloopwijzer). Pilot wordt door LTO, NZO, VLB en Nevedi opgezet.

Voor melkveehouderij hangt nog wel een donkere wolk die ik hier maar even aansnijd: het fosfaatplafond 2002 is ook voor deze derogatie een keiharde randvoorwaarde. Als sector hebben we dus de verantwoordelijkheid om onder 85 miljoen kg fosfaat die de melkveehouderij in 2002 produceerde te blijven. Daarvoor hebben we ook alle middelen en mogelijkheden. Zolang groei grondgebonden plaatsvindt en er niet domweg meer koeien komen, het voer voor die koeien gekocht wordt en de mest afgevoerd, hebben we een reële kans dat de koerechten weg blijven.
pinokkio
Vraagje voor wiebren, hoe hoog ligt nu ongeveer die fosfaatproductie?
+1
Wiebren
De prognose die CBS/WUM in december gaf was 79,5 miljoen. Dat was een stijging van 3,3 miljoen t.o.v 2012, vanwege de toename van het aantal melkkoeien en jongvee. Effect van excretie was hierin nog niet meegenomen. Die cijfers komen naar verwachting in mei.
Zou mij niks verbazen als er dan uitkomst dat we in 2013 boven de 80 miljoen kg zitten.
Gaat het in 2014 in hetzelfde tempo door, dan naderen we het fosfaatplafond erg dicht.
pieta
Quote:
@Wiebren: Zolang groei grondgebonden plaatsvindt en er niet domweg meer koeien komen, het voer voor die koeien gekocht wordt en de mest afgevoerd,

Wat is dit voor een rare zin?

Als we niet grondgebonden groeien (100% verwerken --> dan voeren we de mest af) maar gaan we net als bij groei met grond over het fosfaatplafond heen.
Voer gaan we neem ik aan niet stelen, alhoewel we toch wel al enigszins als criminelen behandeld worden.
Wiebren
Als ik 'm teruglees is die zin ook wel een beetje raar Piet, heb je gelijk in.

De bedrijven die in verhouding de meeste druk op die fosfaatproductie leggen, zijn de bedrijven die uitbreiden zonder grond. Aankoop voer, afvoer mest (100% verplichte verwerking), het kost allebei flink geld, maar ja dat kost superheffing ook
jg
@Wiebren
Wiebren , het scenario dat door intensiverende bedrijven het fosfaatplafond overschreden wordt is kort bij. Dit betekent melkveerechten voor de gehele sector en einde derogatie voor Nederland. Momenteel worden er veel intensieve bedrijven de grond uit gestampt, deze zullen dit jaar nog fosfaat gaan produceren en brengen de sector kwa omvang in gevaar. Wat doet LTO hier aan, hebben jullie overleg met Dijksma hoe de VERVUILER afgerekend moet worden en niet de grondgebonden producenten ??
Mestverwerking brengt de gehele sector in gevaar omdat fosfaatproduktie ongelimiteerd door kan gaan. Het is triest dat o.a. CRV-bestuurders (Van Noort veeteelt april) denken dat het fosfaatplafond van tafel kan.

18000 kg melk per hectare gecombineerde opgave en meer bij bewezen hoge fosfaat benutting. Het blinde ambitienivo van een deel van de melkveehouders brengt de sector in gevaar.
Wiebren
@jg
Ben benieuwd of je een indicatie kunt geven van 'veel intensieve bedrijven de grond uit gestampt'

We hebben in zuivelplan aangegeven dat we als NZO/LTO/Nevedi en VLB binnen de 20% melkgroei zelf de acties op ons nemen om dat binnen het fosfaatplafond te houden. Dus wij zijn als sector eerst zelf aan zet.
We hebben drie acties benoemd:
- extra reductie via voerspoor
- verplichting kringloopwijzer alle bedrijven
- fosfaatheffing

Als het te snel gaat met de fosfaatproductie is de eerste al heel snel nodig en komt die fosfaatheffing ook rap
jg
@Wiebren
Verplichte kringloopwijzer voor bedrijven die bijv. 60 kg fosfaat per ha produceren ?? Om de intensieven te pleasen ?? Reductie voerspoor kan , meer eiwitrijk voer winnen van eigen grond. Drogestofopbrengst is het volgende probleem.
Hoe ziet de fosfaatheffing er uit ???
Coen
@jg
ik ben pertinente tegenstander van een vaste melkdruk per hectare: de verschillen in opbrengstnivo zijn daarvoor veel te groot.
er wordt genoeg "natuurland" opgegeven bij de GO met een ds-opbrengst van < 5 ton.

bemesten op nivo van (langjarige) hectare-opbrengst (ds, kVEM en eiwit) ; daarbij wel zeer goed oog houden dat aankoop ruwvoer niet wordt aangemerkt als eigen voerproductie, want ook dat is fraude 😞
pieta
Quote:
@Coen: daarbij wel zeer goed oog houden dat aankoop ruwvoer niet wordt aangemerkt als eigen voerproductie, want ook dat is fraude

Probleem hierbij is wel dat als je dan in de buurt mest af wil zetten en mais terug wil kopen ipv de grond op naam huren(en dus gras maken) je als intensief wordt gezien. Wellicht dat hier een uitzondering gemaakt moet worden?
+1
koeman
@Wiebren
De uitbreiding van fosfaat op bedrijven met grond telt toch net zo hard mee? Maw, iedere koe meer, of die nu op een extensief of intensief bedrijf loopt zorgt voor verhoging van de fosfaatproduktie en dus dat het fosfaatplafond dichterbij komt?
jg
@Wiebren
De nitraatcomissie ziet dierrechten als het beste middel om te reguleren, en niet de end of pipe oplossingen. (bron boerderij.nl)

Zoals het nu gaat kunnen de grote intensieve groeiers net zo lang doorgaan totdat het fosfaatplafond overschreden wordt en er melkveerechten ingevoerd worden. Er is immers geen verplichting tot grondgebonden produktie. Dit soort bedrijven beschikt dan over forse aantallen melkveerechten, is dit de bedoeling ??. Benieuwd wat Dijksma invoert op basis van fosfaatreferentie/plafond per bedrijf dat in 2013 is ingevoerd en vastgelegd. Mogelijk generieke verruiming voor iedereen tot aan het fosfaatplafond.
Cornelis
@WiebrenWiebren wanneer gaan we de vruchten plukken van de kringloopwijzer? Onze hele ziel en zaligheid ligt straks keurig in een centrale database en wat komt ervoor terug?
Wiebren
@Cornelis Terechte vraag.
Wat er voor terugkomt:
- minder mest afvoeren omdat je laat zien dat je koeien minder mest produceren per liter melk (BEX)
- bij een hogere onttrekking een bedrijfsspecifieke bemestingsnorm (BEP) voor fosfaat en hopelijk op zo kort mogelijke termijn voor N.
- inzicht in bedrijfsefficiëntie. Betere efficiëntie wordt elke dag al uitbetaald in €
- last but not least: geen koerechten omdat we als sector bij uitbreiding van melk ons kunnen beheersen in belasten van het milieu.

Lukt dat laatste niet, dan valt dat punt weg (reken maar even tegen de waarde van je gemiddelde quotumaankoopprijs over de melk die je nu levert) en levert dat een kostprijsstijging op.
Op termijn zit er ook voor ammoniak nog wel wat in, maar nu nog niet.

Overigens is voor degenen die een slechte BEX, BEP scoren en dus ook een magere efficiëntie van mineralen niet veel te winnen bij Kringloopwijzer. Mijn beeld is nog steeds dat je die bedrijven beter forfaitair kunt laten draaien. Hoelang we dat vol kunnen houden met dezelfde normen weet ik nu niet.
+1
Wiebren
@koeman Op zich een waarheid als een koe. Echter, extensieve bedrijven hebben in het algemeen juist niet zo'n explosieve toename in aantal dieren (waarbij ze dan extensief blijven bedoel ik).
gezienus
Lees ik nú. In de duitse boerderij Dat ónze agrarminister zich niet ónder druk laat zetten door de EU en vorderd direct de einde 2013 uitgelopen deroggatie regels direct weer intevoeren dus onze steun heb Je
+2
jg
Wiebren, de melkprijs bepaalt de bereidheid om mee te doen aan de kringloopwijzer. Meer produktieruimte creeren voor een ander schept ook morele verplichtingen. O.a. tav de melkmarkt , financiering van verwerkingscapacitiet etc. Mischien is het goed om voorlopig als LTO de marktbenadering te kiezen en niet alleen de technische benadering hoe zoveel mogelijk melk te produceren. Ook bijv. RFC zal moeten overwegen of de ophaalplicht ten alle tijde nog actueel is. In de jaren 80 is er niet voor niets de quotering ingevoerd. Hierdoor is de ophaalplicht de laatste decenia niet meer actueel geweest. Wie geeft individuele leden het recht de melkprijs te verkloten door teveel volume waarbij het ook nog zo is dat COLLECTIEF de verwerkingscapaciteit betaald wordt.
MTSTAMMINGA
We gaan voor de benutting van kansen als ondernemer
En wat de beperking in de toekomst is ?? Geen geleerde die dat met zekerheid kan zeggen
arie.j
JG
Zo te lezen ben jij een verstokte DDB aanhanger die nog steeds niets geleerd heeft.
Nederland en FC hebben maar een zeer beperkte invloed op het totaal aanbod in de EU.
Daarnaast FC kiest al jaren de marktbenadering, marktbenadering gelijk stellen met boeren verbieden meer te melken is een teken van kortzichtig denken.
Kijk b.v. maar eens naar b.v. Frankrijk waar ze al soortgelijke “prettige dingen”hebben voor boeren , zoals een 2 prijzen systeem.
Fabrieken die het daar doen betalen gemiddeld centen minder dan FC.
Sodiaal b.v. heeft een A en B prijzen systeem en betaalde vorig jaar meer dan 5,5 cent minder dan FC
milkprices.nl/reviews/nl201402.pdf/
En er zit voor de toekomst nog geen verbetering in.
veehouderij.startpagina.nl/prikbord/17133166/…
Dus als jij denkt dat een verbod op meer melken automatisch een hogere prijs betekend heb je het flink mis en oogkleppen op.
jg
Arie, jij verzint je eigen onzin en probeert dat mij te laten zeggen. Probeer te lezen wat er staat. Ik geb het niet anders dan over marktwerking.
arie.j
@jg
Lezen kan ik goed, maar de argumenten waren op bij jg denk ik .
Je had er zelfs over dat FC de ophaalplicht maar moest laten vallen.
Gekker moet je het niet maken
jg
@arie.jNiet relevant.
Wiebren
@jg: de melkprijs bepaalt veel meer hoeveel mensen de kostprijs op hun bedrijf op laten lopen lijkt het wel.
Kringloopwijzer is niet een instrument waarvan wij willen dat jij er mee moet werken. Jij moet er voordeel in willen zien. IS dat niet zo, even goede vrienden wat mij betreft. Het is geen totempaal, alleen maar een rekenmachine om inzicht te verschaffen. Dat geldt ook voor een boekhoudrapport, een rantsoenberekening of een snelle check hoe veel voer je er door heen jast per liter melk.
Je kunt ook boeren zonder, dan zal er een natuurlijke balans in je bedrijf moeten zitten (en in je financiën).
jan 1
@jg,dus een boer moet zich nu schuldig voelen volgens jou als hij besluit om 20 koeien meer te gaan melken als vorig jaar!!,Kunnen nog wel een paar regels bij!!,en de meermelker betaald toch ook inleggeld bij coop?
Maar zal het allemaal wel niet goed gelezen hebben..
+1
jg
Ik weet niet of je goed leest. Het systeem wat nu actueel is kan over een jaar geheel achterhaald zijn. Daar over nadenken is voor velen lastig, vaak is hun bedrijfsopzet een strop om de nek geworden. Marktgericht produceren kan niet meer, alle kosten zijn gebaseerd op volume. Mischien is een daling van de melkprijs tot 30 cent wel weer nodig om de tucht van markt te leren kennen.
+1
MTSTAMMINGA
Quote:
@jg: Het systeem wat nu actueel is kan over een jaar geheel achterhaald zijn. Daar over nadenken is voor velen lastig, vaak is hun bedrijfsopzet een strop om de nek geworden.

Zodoende kan ook een foute beslissing van nu Een gouden besliissing zijn voor de toekomst
En geen beslissing nemen is altijd een foute beslissing heeft het verleden wel laten zien 😞
jg
@MTSTAMMINGA
Klopt Karst, het gaat om de afweging. Er zijn tal van ondernemers in het MKB die ZELF de markt opmoeten. Zij zouden graag een cooperatief afzetkanaal achter zich hebben en zijn er verbaasd over dat sommigen niet langdurig gaan voor een goed inkomen. Ze snappen niet dat melkveehouders door forse volumeverruiming hun eigen markt overhoop melken.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jg: het gaat om de afweging......sommigen niet langdurig gaan voor een goed inkomen.

En als die sommigen nu vertrouwen hebben in de groeiende vraag naar zuivel en daarom ondanks een dipje op z'n tijd ruimte zien om de productie te verhogen om zo dit goede inkomen in de toekomst te genereren. Mogen zij na deze afweging gemaakt te hebben (met een andere conclusie als dat jij trekt) van jou wel opschalen?

Bedenk: de afgelopen vijf jaar hebben we in NL de productie een kleine tien procent verhoogd, ik kan aan de prijs niet zien dat we de markt overhoop hebben gemolken...
arie.j
@jg
Overhoop melken?
Je doet of dat een feit is, terwijl het niet anders dan over een persoonlijke mening van je gaat, en de onderbouwing daarvan niet geeft.
jg
@arie.j Mischien heb me ik er iets meer in verdiept...... De komende tijd zal het leren.
jg
@Jack Rijlaarsdam
Jack de werkelijke produktieverhoging 2009 tm 2013 is maar ca 2,5 %. Bron prodzuivel.nl. De toename van het consumptievolume is ca 1,5 % per jaar , daarom de melkprijsstijging in 2013. De huidige 5 tot 6 % in Ned en nog hogere stijgingen elders zijn teveel voor de markt. 99 of 101 % produktie tov de vraag maakt een wereld van verschil kwa melkprijs.
+5
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jg: werkelijke produktieverhoging 2009 tm 2013

Vijf maal één procent quotumverruiming + overschrijding quotum 2013/2014 ligt dicht bij de tien procent. Bron: sigarendoos.

Afkoelende economieën in combi met in waarde dalende valuta zorgen voor een minstens zo grote impact op de melkprijs momenteel. De 1,5% vraagtoename is maar een gemiddelde, kan ook zomaar eens wat minder worden.

Verder ben ik het met je eens dat iets te veel productie een enorm verstorend effect heeft. Je kunt preken wat je wilt, dat effect ga jij niet voorkomen. Zorg gewoon dat je je eigen toko stormvast hebt en maak je druk over zaken waar je wel invloed op hebt.
ejb
@jg
beste JG

werkeloos misschien????????????

zo niet dan is het hoog tijd voor vacantie.

maar als ik alles een beetje goed lees dan doe jij alles perfect en zijn de huidige problemen in de melkveehouderij de schuld van de rest.
jg
@ejbWaarom wordt je nou zo boos? Ieder zn mening.
jan 1
Quote:
@jg: Ik weet niet of je goed leest. Het systeem wat nu actueel is kan over een jaar geheel achterhaald zijn. Daar over nadenken is voor velen lastig, vaak is hun bedrijfsopzet een strop om de nek geworden. Marktgericht produceren kan niet meer, alle kosten zijn gebaseerd op volume. Mischien is een daling van de melkprijs tot 30 cent wel weer nodig om de tucht van markt te leren kennen.

Nooit gehoord dat kostprijs melkprijs volgt?Als er boeren zijn die de tucht vd markt kennen dan zijn het de (grote) groeiers,omgaan met voerinkoop en mestafzet,personeel vraagt veel van deze groeiers,maar aldoende leert men:)
@jgProbeer ook maar beetje positief te blijven,gaat dip vanzelf weer over
jg
@jan 1Mestafzet en voeraankoop ??? Ach kijk, de grote groeiers verwerven geen grond??. Groei met grond is pas ondernemen.
arie.j
@jg
Dat iemand zich, gezien de groei van de melkaanvoer op wereldschaal, gaat afvragen of dat geen behoorlijke druk op de melkprijs zal opleveren , dat kan ik me voorstellen.
Maar individuele Nederlandse boeren daarop gaan aanspreken, alsof die persoonlijk de melkprijs zouden verkloten is onzin.
En alleen in Nederland de rem op de productie, zoals jij schijnt te willen, dat heeft weinig effect op de melkprijs, maar het heeft wel veel effect voor het bedrijf van die individuele boer in Nederland.
jan 1
Quote:
@jg: Groei met grond is pas ondernemen.

Niet voor iedereen weggelegd:)
ejb
@jg
ben helemaal niet boos, geef alleen mijn mening

en aangezien ik LTO lid ben ga ik er van uit dat LTO zijn stinkende best doet om er zoveel mogelijk positiefs nog uit te halen ondanks de moeilijke situatie en die om wat voor reden dan ook geen LTO lid willen zijn verwacht ik minimaal dat ze NMV lid zijn en ook die zullen hun best doen en die nergens lid van zijn hebben mijns inziens geen recht van spreken

en onder moeilijke situatie bedoel ik een minister/staatsecretaris die van de PVDA is en dus blijkbaar niet bereid is om op te komen voor de Nederlandse boer

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's derogatie , mestbeleid , mestdebat en tweede kamer geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
41
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
1