Aanleg van het Aeromix-systeem

In de nieuwe serre-vrijloopstal van Arja en Gijsbert Bon in Biddinghuizen is afgelopen week het Aeromix-systeem aangelegd waarmee drijfmest met luchtbellen gemixt wordt. In Nederland is het system relatief nieuw. In Engeland en Ierland, waar het systeem zijn oorsprong vindt, is de mestmixmethode al veel langer bekend en erkend.

Deel dit topic

Reacties

Grasbaal
Zo hou je de mest wel levendig, maar het zal ook altijd extra reukoverlast geven??

+3
ROORDA J
Heb mn twijfels of dit goed koper is in bouwkosten door besparing op beton in de muur.In de pijlers en onderslagbalk zit veel kistwerk.Ook ben ik niet gescharmeert van het leidingwerk over de vloer er doe je alleen de instalateur er plezier mee en moet er niet aan denken dat dit op den duur loslaat van de vloer en vast boren in de vloer geeft betonrot maar ach wie zal dit later zien.Een gedwongen mix kanaal geeft altijd nog homogenere mest bij uitrijden want mengt dik met dun.
+2
jorisdriepinter
Heb mn twijfels of Roorda zijn redenering wel klopt. Als je met rvs alles vastzet lijkt me dat niet zo'n probleem. De winst zit volgens mij niet in het mixen maar in het biologische proces wat je ingang zet in je mest. Je creert een aeroob milieu waardoor er veel bacterie leven ontstaat die veel voedingsstoffen vast leggen.
Een beetje vergelijkbaar met de pens.
als je stikstof efficientie hiermee flink stijgt zit er wel een leuke opbrengst kant aan het verhaal.
+1
spotmelker
@jorisdriepinterHet toedienen van lucht (zuurstof) legt de ammoniakvorming stil terwijl je bij gewoon mixen dat proces juist bevordert. Laat de brandweer maar eens gasmetingen doen als de put vol is.
jan w
@Grasbaal
Goeie mest stinkt niet!
Farmer_
Wat zit er in die luchtbellen, ammoniak?
janveeboer
Iemand enig idee of dit zou kunnen werken tegen schuimvorming?
MTSTAMMINGA
Ik denk het wel Want bij geregelt mixen verdwijnt er ook schuim hier Beide keren ben je aan het zuurstof toe dienen denk ik
Bos Aeromix
De praktijk wijst uit dat het leidingwerk niet loslaat, dit is in 20 jaar nog nooit voorgekomen. Door het regelmatig mixen van de mest met het Aeromix systeem blijft de mest vers en reduceert het de vorming van emissiegassen als ammoniak en het gevaarlijke H2S. Dit is gemeten tijdens het onderzoek, uitgevoerd door de WUR.

bosecosystems.nl/producten/bos-aeromix/…
bio boer
@Bos Aeromix is het al toegelaten als emissie arm

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , stal , ierland , drijfmest , melkveehouder , vrijloopstal en aeromix geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
10
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
5